LGS NEDR Liselere Gei Sistemi v Liselere yerletirme

  • Slides: 26
Download presentation
LGS NEDİR?

LGS NEDİR?

Liselere Geçiş Sistemi v. Liselere yerleştirme işlemi 2 farklı sistemle yapılır v. Bunlar; Merkezi

Liselere Geçiş Sistemi v. Liselere yerleştirme işlemi 2 farklı sistemle yapılır v. Bunlar; Merkezi yerleştirme(sınavla) 2) Yerel Yerleştirme(sınavsız- adrese dayalı) 1)

Merkezi Yerleştirme

Merkezi Yerleştirme

v. Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen bazı okullara öğrenciler merkezi sınav sistemi ile alınır. v.

v. Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen bazı okullara öğrenciler merkezi sınav sistemi ile alınır. v. Sınav her yılın sonunda haziran ayının başında yapılır. v. Sınava girmek zorunlu değildir. İsteğe bağlıdır.

Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Liseler ØSosyal Bilimler Liseleri: 1 sene hazırlık olmak üzere toplam

Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Liseler ØSosyal Bilimler Liseleri: 1 sene hazırlık olmak üzere toplam 5 senedir. Fen bilimleri dersleri yoktur. ØFen Liseleri: Eğitim süresi 4 yıldır. Sayısal ders ağırlıklıdır. ØProje Okulları: Milli eğitim bakanlığınca seçilmiş okullardır.

Gaziantep’te sınavla alan bazı liseler OKUL ADI GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL / Vehbi Dinçerler Fen

Gaziantep’te sınavla alan bazı liseler OKUL ADI GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL / Vehbi Dinçerler Fen Lisesi GAZİANTEP / İSLAHİYE / Borsa İstanbul İslahiye Fen Lisesi GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL / Yasemin Erman Balsu Anadolu Lisesi GAZİANTEP / ŞAHİNBEY / Mehmet Görmez Anadolu İmam Hatip Lisesi GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL / Gaziantep Sabahattin Zaim Sosyal Bilimler Lisesi GAZİANTEP / ŞAHİNBEY / Binbaşı Dündar Taşer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi GAZİANTEP / ŞEHİTKAMİL / Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi GAZİANTEP / ŞAHİNBEY / Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi TABAN PUAN(2019) YÜZDELİK DİLİM(2019) Fen Lisesi 478, 2803 1, 19 Fen Lisesi 428, 2084 7, 64 Anadolu Lisesi 454, 3672 3, 81 Anadolu İmam Hatip Lisesi 392, 7566 14, 45 Sosyal Bilimler Lisesi 387, 6187 15, 63 Anadolu Teknik Programı SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI 377, 1676 18, 21 284, 9739 51, 69 298, 735 45, 66 OKUL TÜRÜ Anadolu Teknik Programı BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI Anadolu Teknik Programı ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI

v. Merkezi yerleştirmede öncelik sınav puanıdır. Sınav puanında eşitlik varsa sırasıyla 1) Orta öğretim

v. Merkezi yerleştirmede öncelik sınav puanıdır. Sınav puanında eşitlik varsa sırasıyla 1) Orta öğretim başarı puanı 2) Sırası ile 8. 7. 6. 5. sınıf yıl sonu başarı puanı 3) 8. sınıf özürsüz devamsızlık 4) Tercih önceliğine bakılır.

v. Sınav 2 oturum olacak şekilde yapılır. v 2 oturumda aynı günde yapılır. vİlk

v. Sınav 2 oturum olacak şekilde yapılır. v 2 oturumda aynı günde yapılır. vİlk oturum sözel derslerden, 2. oturum sayısal derslerden oluşur.

1. OTURUM • Türkçe: 20 soru • TC. Atatürkçülük & İnk. Tarihi: 10 Soru

1. OTURUM • Türkçe: 20 soru • TC. Atatürkçülük & İnk. Tarihi: 10 Soru • Din K. & Ahlak Bilgisi: 10 soru • Yabancı Dil: 10 soru ØToplam : 50 soru 75 dk

2. OTURUM • Matematik: 20 soru • Fen Bilimleri: 20 Soru ØToplam : 40

2. OTURUM • Matematik: 20 soru • Fen Bilimleri: 20 Soru ØToplam : 40 soru 80 dk

v. Sınav soruları 8. sınıf konularından oluşur. v. Sınavda Türkçe, Matematik ve fen bilimleri

v. Sınav soruları 8. sınıf konularından oluşur. v. Sınavda Türkçe, Matematik ve fen bilimleri dersleri daha çok puan getirir. Örneğin Türkçe dersinden 1 doğru yapmak Tarih dersine göre 4 kat fazla puan getir. v. Sınavda 3 yanlış 1 doğru götürür.

Sınava girmezsem ne olur? v Sınava girmeyen öğrenciler sadece yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liselere

Sınava girmezsem ne olur? v Sınava girmeyen öğrenciler sadece yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liselere gidebilir. v Sınavla öğrenci alan liseleri tercih edemez.

YEREL YERLEŞTİRME SİSTEMİ

YEREL YERLEŞTİRME SİSTEMİ

v. Yerel yerleştirme sistemi ile öğrenciler ikamet adreslerine göre okullara yerleşir. v. Sistem ikamet

v. Yerel yerleştirme sistemi ile öğrenciler ikamet adreslerine göre okullara yerleşir. v. Sistem ikamet adresine göre 3 ikamet alanı oluşturur. • Kayıt Alanı: Kendi bölgemizdeki okullar • Komşu Kayıt Alanı: Bize yakın bölgedeki okullar • Diğer Kayıt Alanı: İl/İlçemizin dışındaki okullar

v. Kayıt alanından okul tercih ederken orta öğretim başarı puanı önemlidir. v. Kayıt alanındaki

v. Kayıt alanından okul tercih ederken orta öğretim başarı puanı önemlidir. v. Kayıt alanındaki liseye kontenjanından daha fazla öğrenci başvurduğunda orta öğretim başarı puanı dikkate alınır. v. Aynı ikamet alanında aynı orta öğretim başarı puanına sahip öğrenciler aynı okulu tercih ederse sırasıyla özürlü devamsızlık ve yılsonu başarı puanı dikkate alınır.

v. Güzel sanatlar ve spor lisesi özel yetenek sınavı ile öğrenci alır. Sınav tarihleri

v. Güzel sanatlar ve spor lisesi özel yetenek sınavı ile öğrenci alır. Sınav tarihleri ayrı olarak yayınlanır.

Sınava nasıl hazırlanmalıyım? 1) Uyku düzenimize dikkat etmelisiniz. Günlük en az 8 saat uyuyacak

Sınava nasıl hazırlanmalıyım? 1) Uyku düzenimize dikkat etmelisiniz. Günlük en az 8 saat uyuyacak şekilde ayarlayın. 2) Beslenmenize özen gösterin. Aşırı şekerli ve yağlı gıdalar tüketmek vücuda zarar verir, enerjimizi düşürür. 3) Çalışma ortamınızı oluşturun. İmkanınız varsa ders çalıştığınız yer ve sevdiğiniz aktiviteleri yaptığınız alan farklı. Canlı derslere katıldığınız ve ders çalıştığınız aynı bir köşe olsun.

4) Haftalık planlar oluşturun. 5) Canlı derslere mutlaka katılın. Bu süreçte canlı derslere katılmak

4) Haftalık planlar oluşturun. 5) Canlı derslere mutlaka katılın. Bu süreçte canlı derslere katılmak düzeninizi kurmaya yardımcı olacaktır. 6) Aralara zevk alarak yaptığınız aktiviteler ekleyin. 7) Unutmayın çok çalışmak sadece çok çalışmaktır. Önemli dikkatimizi konuya vererek verimli çalışmaktır.

Verimli ders çalışma nasıl olur? 1) Planlıdır. • Hafta içinde ne kadar televizyon izleyeceği,

Verimli ders çalışma nasıl olur? 1) Planlıdır. • Hafta içinde ne kadar televizyon izleyeceği, arkadaşları ile ne kadar vakit geçireceği bellidir. 2) Ders çalışırken bir amacı vardır. • Belli bir amacımız olması bizi güdüler. • Daha hızlı ilerlememizi sağlar. • Dikkatimizi daha rahat toplamamıza yardımcı olur.

3) Belli aralıklarla eski konular tekrar edilir. 4) Dersler aktif bir şekilde dinlenir. (

3) Belli aralıklarla eski konular tekrar edilir. 4) Dersler aktif bir şekilde dinlenir. ( Gerekirse not tutarak, ders sırasında çevresi ile ilgilenmeyerek) 5) Kararlı olunur. Uzun süre yapılan program takip edilir.

Amaç belirleme v. Kendinize aşağıdaki soruları sorun ve kağıda yazın. 1) Nasıl bir gelecek

Amaç belirleme v. Kendinize aşağıdaki soruları sorun ve kağıda yazın. 1) Nasıl bir gelecek istiyorsun? 2) Mesleğim ne olacak? 3) 10 yıl sonra nasıl bir gelecek hayal ediyorum? 4) Hayallerimi gerçekleştirmek için aşmam gereken engeller neler? v. Ulaşılabilir hedefler olmalı.

v. Aşamalı olmalı. Örneğin yıl sonunu başarı puanım 85 olacak, şu liseye gideceğim, üniversitede

v. Aşamalı olmalı. Örneğin yıl sonunu başarı puanım 85 olacak, şu liseye gideceğim, üniversitede …. . bölümlerini gideceğim. vÖlçülebilir amaçlar olmalı. XBaşarılı olacağım √ 85 ortalamam olacak.

Verimli ders çalışmayı azaltan etkenler: 1) Yorgunluk 2) Uykusuzluk 3) Araç-gereç eksikliği 4) Aşırı

Verimli ders çalışmayı azaltan etkenler: 1) Yorgunluk 2) Uykusuzluk 3) Araç-gereç eksikliği 4) Aşırı tokluk-açlık 5) Acelecilik 6) Hastalık 7) Ailevi sorunlar

Program nasıl hazırlanır? 1) Program hazırlanmadan önce 2 -3 günlük aktiviteler not edilir. •

Program nasıl hazırlanır? 1) Program hazırlanmadan önce 2 -3 günlük aktiviteler not edilir. • Ne zaman yemek yiyorum? • Saat kaçta uyuyorum? • Günlük eğlendiğim etkinlikleri kaç saat yapıyorum? • Plansız bir günde ne kadar ders çalışıyorum? 2) Daha sonra haftalık ders programı da dikkate alınarak günlük çalışılacak dersler belirlenir. 3) Bir güne en fazla 2 ders konulmalı. 4) Programda mutlaka ödevleri yapmak ve canlı derslere katılmak için zaman olmalı.

5) Programı yemekten hemen sonra ders çalışacak şekilde ayarlamayın. Yemekten sonra yarım saat dinlenin.

5) Programı yemekten hemen sonra ders çalışacak şekilde ayarlamayın. Yemekten sonra yarım saat dinlenin. 6) 30 -40 dk ders çalışma, 5 dk çalışılan konuları gözden geçirme, 10 -15 dk mola şeklinde programınız ayarlayın. 7) Ayarladığınız saate ders çalışmak istemezseniz bile bir şeyle uğraşmadan masanızda oturun. 8) 1 -2 hafta programa uyararak ders çalışırsanız kendinize boş gün verin. O günde zevk aldığınız aktiviteleri yapın.

Hacı Sait Korkmaz Ortaokulu Seher Demir Psikolojik Danışman

Hacı Sait Korkmaz Ortaokulu Seher Demir Psikolojik Danışman