KEIMUNAN ORANG SIHAT ORANG SAKIT 1 Apakah maksud

  • Slides: 14
Download presentation
KEIMUNAN

KEIMUNAN

ORANG SIHAT ORANG SAKIT

ORANG SIHAT ORANG SAKIT

1) Apakah maksud imun? Imun bermaksud keupayaan badan untuk melawan penyakit disebabkan patogen. 2)

1) Apakah maksud imun? Imun bermaksud keupayaan badan untuk melawan penyakit disebabkan patogen. 2) Apakah pula maksud keimunan? Keupayaan badan seseorang menghasilkan antibodi yang mencukupi bagi menentang sebarang patogen dan mengelakkan diri daripada dijangkiti penyakit. ** 3) Apakah vaksin? Vaksin ialah larutan atau ampaian yang mengandungi patogen yang telah mati atau dilemahkan.

** 3) Apakah vaksin? Vaksin ialah larutan atau ampaian yang mengandungi patogen yang telah

** 3) Apakah vaksin? Vaksin ialah larutan atau ampaian yang mengandungi patogen yang telah mati atau dilemahkan. Cth: Vaksin BCG untuk mencegah penyakit tibi mengandungi ampaian bakteria tibi yang telah dilemahkan. 4) Apa pula maksud pemvaksinan? Proses menyuntik vaksin ke dalam badan seseorang untuk merangsang badan menghasilkan antibodi tertentu.

VAKSIN PEMVAKSINAN

VAKSIN PEMVAKSINAN

5) Apakah antibodi? Antibodi yang juga dikenali sebagai antitoksin ialah bahan kimia yang dikeluarkan

5) Apakah antibodi? Antibodi yang juga dikenali sebagai antitoksin ialah bahan kimia yang dikeluarkan oleh sel darah putih untuk membunuh patogen.

JENIS KEIMUNAN Aktif Semulajadi Pasif Aktif Buatan Pasif Semulajadi Pasif Buatan

JENIS KEIMUNAN Aktif Semulajadi Pasif Aktif Buatan Pasif Semulajadi Pasif Buatan

Keimunan Aktif Semulajadi 1) Terhasil apabila seseorang telah sembuh daripada penyakit tertentu. 2) Badan

Keimunan Aktif Semulajadi 1) Terhasil apabila seseorang telah sembuh daripada penyakit tertentu. 2) Badan orang yang telah sembuh daripada penyakit ini mengandungi antiobdi. 3) Cth: orang yang telah sembuh daripada penyakit campak dan beguk mempunyai keimunan sepanjang hayat. Aktif Buatan 1) Terhasil apabila seseorang diberi suntikan VAKSIN. 2) Diberi kepada seseorang yang sihat untuk mencegah penyakit tertentu. 3) Cth: Vaksin BCG untuk mencegah penyakit tibi.

Keimunan Aktif Buatan 1) Terhasil apabila badan diberi suntikan vaksin 2) Kadang-2 lebih daripada

Keimunan Aktif Buatan 1) Terhasil apabila badan diberi suntikan vaksin 2) Kadang-2 lebih daripada satu suntikan diperlukan, dinamakan sebagai dos penggalak.

Graf menunjukkan paras antibodi dalam darah seseorang apabila diberikan pemvaksinan Orang ini mendapat keimunan

Graf menunjukkan paras antibodi dalam darah seseorang apabila diberikan pemvaksinan Orang ini mendapat keimunan pada hari ke-37 Dos penggalak

Pasif Semulajadi Pasif Buatan

Pasif Semulajadi Pasif Buatan

Graf menunjukkan paras antibodi dalam darah seseorang apabila diberikan suntikan antiserum Kepekatan antibodi dalam

Graf menunjukkan paras antibodi dalam darah seseorang apabila diberikan suntikan antiserum Kepekatan antibodi dalam darah Aras keimunan Suntikan pertama Suntikan kedua Masa / hari

LATIHAN 1 a) Apakah maksud suntikan antiserum? b) Bilakah orang ini mendapat keimunan? c)

LATIHAN 1 a) Apakah maksud suntikan antiserum? b) Bilakah orang ini mendapat keimunan? c) Namakan jenis keimunan yang diperolehi oleh orang ini. d) Namakan satu penyakit yang dapat dicegah melalui suntikan antiserum.

Latihan HOTs: 1) Bolehkah antibodi atau antiserum dihasilkan secara klinikal melalui kejuruteraan genetik? Berikan

Latihan HOTs: 1) Bolehkah antibodi atau antiserum dihasilkan secara klinikal melalui kejuruteraan genetik? Berikan pendapat anda. 2) Lakarkan graf menunjukkan kandungan antibodi dalam badan seseorang selepas a) pemvaksinan b) suntikan antiserum