Hoofdstuk 5 Grammatica en spelling Werkwoordspelling Noordhoff Uitgevers

  • Slides: 9
Download presentation
Hoofdstuk 5 Grammatica en spelling Werkwoordspelling © Noordhoff Uitgevers bv 2014 3 vmbo-(b)k 2

Hoofdstuk 5 Grammatica en spelling Werkwoordspelling © Noordhoff Uitgevers bv 2014 3 vmbo-(b)k 2 F

Stappenplan werkwoordspelling Voor de juiste spelling van de werkwoorden moet je de volgende stappen

Stappenplan werkwoordspelling Voor de juiste spelling van de werkwoorden moet je de volgende stappen volgen: Stap 1 Is het werkwoord een persoonsvorm? Ja. Stap 2 In welke tijd staat de persoonsvorm? Tegenwoordige tijd of verleden tijd.

Stappenplan werkwoordspelling Stap 3 Staat de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd? Ja. Dan: stam

Stappenplan werkwoordspelling Stap 3 Staat de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd? Ja. Dan: stam + t of het hele werkwoord. ww: springen Ik spring in het meer. Spring jij in het meer? Hij springt in het meer. Wij springen in het meer.

Stappenplan werkwoordspelling Stap 3 Staat de persoonsvorm in de verleden tijd en is het

Stappenplan werkwoordspelling Stap 3 Staat de persoonsvorm in de verleden tijd en is het een zwak werkwoord? Ja. Dan: stam + de(n) of stam + te(n). ww: vijlen / blaffen Ik vijlde mijn nagels. De honden blaften urenlang.

Stappenplan werkwoordspelling Stap 3 Staat de persoonsvorm in de verleden tijd en is het

Stappenplan werkwoordspelling Stap 3 Staat de persoonsvorm in de verleden tijd en is het een sterk werkwoord? Ja. Dan heb je te maken met klankverandering. - ww: geven Simone gaf de collectant vijf euro. - ww: zingen Rodney zong hartstikke vals.

Stappenplan werkwoordspelling Stap 1 Is het werkwoord een persoonsvorm? Nee. Stap 2 Schrijf het

Stappenplan werkwoordspelling Stap 1 Is het werkwoord een persoonsvorm? Nee. Stap 2 Schrijf het woord zo kort en eenvoudig mogelijk. Verleng het werkwoord als je twijfelt tussen een -d of een -t op het eind. solliciteren –> solliciteerde –> Diane heeft op deze baan gesolliciteerd. verwoesten -> verwoestte -> De verwoeste stad is een beeld van Ossip Zadkine.

Werkwoordspelling Een waterketel wordt ook wel een fluitketel genoemd. 1. Is ‘wordt’ in deze

Werkwoordspelling Een waterketel wordt ook wel een fluitketel genoemd. 1. Is ‘wordt’ in deze zin een pv? Ja. 2. Staat de zin in de tegenwoordige of verleden tijd? Tegenwoordige tijd. 3. Staat de pv in het enkelvoud of meervoud? Enkelvoud. De regel luidt: Stam + t -> wordt

Werkwoordspelling Een waterketel wordt ook wel een fluitketel genoemd. 1. Is ‘genoemd’ in deze

Werkwoordspelling Een waterketel wordt ook wel een fluitketel genoemd. 1. Is ‘genoemd’ in deze zin een pv? Nee 2. De regel luidt: Verleng het woord als je twijfelt tussen een –t of –d aan het eind. Schrijf het woord zo kort en eenvoudig mogelijk: noemde -> genoemd

Werkwoordspelling Op de slotdag van de transfermarkt sloeg SC Heereveen miljoenenbod op hun spits

Werkwoordspelling Op de slotdag van de transfermarkt sloeg SC Heereveen miljoenenbod op hun spits af. 1. Is ‘sloeg’ in deze zin een pv? Ja. 2. Staat de zin in de tegenwoordige of verleden tijd? Verleden tijd. 3. Is het een zwak of een sterk werkwoord? Sterk werkwoord. Staat de pv in het enkelvoud of meervoud? Enkelvoud. De regel luidt: Klankverandering: slaan -> sloeg.