HO GELDNZ MELKE SERT Z M N A

  • Slides: 34
Download presentation
HOŞ GELDİNİZ MELİKE SERT

HOŞ GELDİNİZ MELİKE SERT

Z M N A A Y Ö N E T İ M İ ONİKİŞUBAT

Z M N A A Y Ö N E T İ M İ ONİKİŞUBAT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MELİKE SERT

Normal koşullarda, çalışma yaşamında ortalama bir insanın sahip olduğu verim potansiyelinin (kapasitesinin) sadece %

Normal koşullarda, çalışma yaşamında ortalama bir insanın sahip olduğu verim potansiyelinin (kapasitesinin) sadece % 30’u ile % 40’ını kullandığı tahmin edilmektedir. Geriye kalan % 60 -70 arasındaki süre ise boşa akıp gitmektedir.

Bunun nedenleri ise, ● ● ● Kişinin amaçlarının “açık” ve “iyi” belirlenmemiş olması, Önceliklerin

Bunun nedenleri ise, ● ● ● Kişinin amaçlarının “açık” ve “iyi” belirlenmemiş olması, Önceliklerin belirlenmemiş olması, Kişinin ne yapacağını bilmemesi, Planlamadan yararlanılmaması, Zamanı iyi yönetememesidir.

Etkin zaman yönetimi ne sağlar? ● ● ● Yerine getirmek zorunda olduğumuz faaliyetleri ve

Etkin zaman yönetimi ne sağlar? ● ● ● Yerine getirmek zorunda olduğumuz faaliyetleri ve bunlar arasındaki öncelikleri tanıyıp, görmemizi sağlar, Yaratıcı faaliyetlerimiz için zaman kazanmamızı sağlar, Karşı karşıya bulunduğumuz stresi azaltma, stresle başa çıkma ve stresi önlemeyi sağlar.

● ● Ailemize, arkadaşlarımıza, hobilerimize daha fazla serbest zaman ayırabilmemizi sağlar, Amaçlarımıza sistemli bir

● ● Ailemize, arkadaşlarımıza, hobilerimize daha fazla serbest zaman ayırabilmemizi sağlar, Amaçlarımıza sistemli bir şekilde ulaşmamızı ve yaşamımızın her anının daha fazla anlam kazanmasını sağlar.

İşler arasında önem derecesine göre bir öncelik sırası belirlemeniz ise size şu yararları sağlar:

İşler arasında önem derecesine göre bir öncelik sırası belirlemeniz ise size şu yararları sağlar: ● Önemli ve zorunlu işlere öncelik vermenizi sağlar, ● İşlerinizi gerektiğinde aciliyetlerine göre ele alıp, bitirmenizi sağlar, ● Belirli bir iş üzerinde gücünüzü yoğunlaştırmanızı sağlar.

● ● ● Yapacağınız işleri, belirlediğiniz süre içinde daha verimli (etkin) yapmanızı sağlar, Belirlediğiniz

● ● ● Yapacağınız işleri, belirlediğiniz süre içinde daha verimli (etkin) yapmanızı sağlar, Belirlediğiniz hedeflerinize içinde bulunduğunuz koşullar altında daha iyi ulaşmanızı sağlar, Planlama dönemi sonunda en azından önemli işlerinizi bitirmenizi sağlar.

ZAMANDAN ÇALMAK NE DEMEKTİR? Tartışalım. . .

ZAMANDAN ÇALMAK NE DEMEKTİR? Tartışalım. . .

Görseldeki kişi ne yaşamış ve ne hissediyor olabilir? Tartışınız. . .

Görseldeki kişi ne yaşamış ve ne hissediyor olabilir? Tartışınız. . .

Tipik zaman tuzakları. . . ZAMAN TUZAKLARI

Tipik zaman tuzakları. . . ZAMAN TUZAKLARI

ERTELEMEK SOSYAL MEDYA HAYIR DİYEMEMEK DAĞINIK MASA KARARSIZLIK ACELECİLİK VE AYNI ANDA BİR SÜRÜ

ERTELEMEK SOSYAL MEDYA HAYIR DİYEMEMEK DAĞINIK MASA KARARSIZLIK ACELECİLİK VE AYNI ANDA BİR SÜRÜ İŞ YAPMAK

Zamanı yönetmek amacıyla hayatınızda yapabileceğiniz ufak değişiklikler: • Telefonda arkadaşlarınızla uzun süre konuşmamak, •

Zamanı yönetmek amacıyla hayatınızda yapabileceğiniz ufak değişiklikler: • Telefonda arkadaşlarınızla uzun süre konuşmamak, • Arkadaşlar her çağırdığında koşa gitmemek, • Kantinde her gün uzun zaman geçirmemek, • Evde oradan oraya amaçsız dolaşmamak, • Televizyona esir olmamak, • Evdeki sohbetlerin tümüne katılmamak…

Zaman planlanmasında 6 kural 1. Temel kural olarak, zamanınızı üç bloka ayırmaya çalışınız. Bu

Zaman planlanmasında 6 kural 1. Temel kural olarak, zamanınızı üç bloka ayırmaya çalışınız. Bu amaçla zamanınızın, ● ● ● % 60’ını planlanmış işlerinize, % 20’sini tahmin edilemeyen faaliyetlere (engellere ya da zaman hırsızlarına) % 20’sini de spontan (o anda içinizden gelen) ve sosyal aktivitelere (yaratıcı faaliyetlere) ayırmaya çalışın.

3 4 ru ku fta lla lık nm ve pr an gü og ızı

3 4 ru ku fta lla lık nm ve pr an gü og ızı nlü ra pl k m an za la la m yı yı a n n nı ve O e. E pt ne im rj um i Z am K ul an B la ım ek nı ız le m ı nm bo e şl dik uk ol bı ay ra la kı r n iç in rv Zi ön So c e ml lir lik ulu le le kl yi ri ar n ve ı, am aç G e la ol re rı m k ay si an z v e el faa uy ey li in ye gun tle H ri a be 2 5 6

Zamanı etkin kullanmanın başka 8 yolu. . . 1. Düşük öncellikli işleri ve faaliyetleri

Zamanı etkin kullanmanın başka 8 yolu. . . 1. Düşük öncellikli işleri ve faaliyetleri bırakmak 2. Yaptığınız işte daha etkin olmak 3. Bazı işleri devredeceğiniz bir insan bulmak 4. En önemlisi plan yapmak… 5. Gözlemlenebilir ve açık hedefler belirlemek, 6. Başlamak (Başlamak bitirmenin yarısıdır. ) 7. İşin sonunda kendinizi ödüllendirmek

8. Ve haftalık çalışma çizelgesi oluşturmak. . .

8. Ve haftalık çalışma çizelgesi oluşturmak. . .

EN İYİ ZAMAN. . . Kendimize bir enerji çemberi çizmeliyiz. İş bölümlerine ayırmalıyız. Günün

EN İYİ ZAMAN. . . Kendimize bir enerji çemberi çizmeliyiz. İş bölümlerine ayırmalıyız. Günün en iyi ve verimli zamanını tespit etmeliyiz.

ENERJİ ÇEMBERİ Yeterli uyku Aile Sınava Hazırlık ENERJİ Spor Sosyal Hayat Dinlenme Okul Yeterli

ENERJİ ÇEMBERİ Yeterli uyku Aile Sınava Hazırlık ENERJİ Spor Sosyal Hayat Dinlenme Okul Yeterli beslenme

"Vücut saati ritmi esas alındığında, insanların yüzde 75'inin zihinsel olarak en canlı olduğu saatler

"Vücut saati ritmi esas alındığında, insanların yüzde 75'inin zihinsel olarak en canlı olduğu saatler sabah 9 -11 arası. "

Hepimizin haftada 168 saati var, siz bu saatleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Zamanın az olduğunu bize

Hepimizin haftada 168 saati var, siz bu saatleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Zamanın az olduğunu bize yetmediğini konusunda yakınıp dururuz. Eğer hepimize her gün iki saat fazladan verilse neler yaparız?

Gecikmelere müdahale edin. . . ● ● ● Bitirme tarihine müdahale edin. Şimdi yapın.

Gecikmelere müdahale edin. . . ● ● ● Bitirme tarihine müdahale edin. Şimdi yapın. Ödüllendirme sistemi kurun. İşleri küçük bölmelere ayırın. Sizi uyaracak bir kişiyi ayarlayın. Zamanımı en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim? ” diye kendinize sorun ve uygulayın. ”Zamanımı en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim ? ” diye kendinize sorun ve uygulayın.

Kendimizi değerlendirelim. . . Enerjimin en yüksek olduğu zamanı biliyorum. Günlük çalışmamı buna göre

Kendimizi değerlendirelim. . . Enerjimin en yüksek olduğu zamanı biliyorum. Günlük çalışmamı buna göre ayarladım. Sorumluklarımı ve ödevlerimi kapsayan bir özet yaptım. Zamanımı öncelliklerime göre planladım. Uygunsuz ve gereksiz şeyleri ortadan kaldırdım. Ani işler için zaman bıraktım. Her işi yapamayacağımı ve en iyi alternatifleri seçmem gerektiğini fark ettim. Haftalık çalışma planı oluşturdum.

Yeni bir güne başlarken. . . Yeni bir güne olumlu bir başlangıç yapabilmek için

Yeni bir güne başlarken. . . Yeni bir güne olumlu bir başlangıç yapabilmek için şunlara özen gösterin: ● ● Hergün, hoşunuza giden birşeyler yapmaya özen gösterin. Hergün, sizi kişisel hedeflerinize biraz daha yaklaştıracak birşey yapmaya özen gösterin. Hergün, okulla denge sağlayacak birşeyler yapmaya çalışın (spor, oyun, hobi veya ailenize zaman ayırınız). Planlarınızı bir önceki günün akşamı yapın.

Gün sonunda… ● ● Okuldan ayrılmadan önce, kendinizi sakin bir şekilde ev yolculuğuna ve

Gün sonunda… ● ● Okuldan ayrılmadan önce, kendinizi sakin bir şekilde ev yolculuğuna ve boş zamanınızı nasıl en iyi şekilde değerlendireceğinize hazırlayın. Gün sonunda, o gün hangi işleri bitiremediğinizi kontrol ederek, ertesi güne ertelediğiniz işleri belirleyin. Gün sonunda, ertesi günün planını hazırlayınız. Böylece, ertesi gün neler yapacağınızı düşünmeyi uykudan önceye bırakmamış ve dolayısıyla uykudan önce huzursuz olmayı önlemiş olursunuz. Ertesi gün için çanta, kıyafet hazırlama ritüeli oluşturun ve bu ritüellere sadık kalın. . .

ZAMAN. . .

ZAMAN. . .

ZAMAN. . .

ZAMAN. . .

ZAMAN öldürmek en pahalı harcamadır. -Balzac

ZAMAN öldürmek en pahalı harcamadır. -Balzac

Birlikte yapalım. . . YEME – İÇME EBA DERS TAKİBİ DERS ÇALIŞMA – KONU

Birlikte yapalım. . . YEME – İÇME EBA DERS TAKİBİ DERS ÇALIŞMA – KONU TEKRARI DİNLENME DİZİ– FİLM AİLE UYKU HOBİLER

Bir haftanın planı. . .

Bir haftanın planı. . .

@onikisubatram

@onikisubatram

Z M N A A Y Ö N E T İ M İ DİNLEDİĞİNİZ

Z M N A A Y Ö N E T İ M İ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM MELİKE SERT