HLODAVCI Spolen znaky Velmi poetn skupina asi 2500

  • Slides: 27
Download presentation
HLODAVCI

HLODAVCI

Společné znaky • Velmi početná skupina (asi 2500 druhů) – jsou kosmopolitní (hlavně myš

Společné znaky • Velmi početná skupina (asi 2500 druhů) – jsou kosmopolitní (hlavně myš a potkan - jsou téměř všude) Rozšíření myši obecné

 • Mají 1 pár HLODAVÝCH ZUBŮ - řezáky dorůstají, musí je obrušovat) •

• Mají 1 pár HLODAVÝCH ZUBŮ - řezáky dorůstají, musí je obrušovat) • Špičáky chybí (stále

 • Živí se většinou rostlinnou potravou • Jsou součástí potravního řetězce (mají hodně

• Živí se většinou rostlinnou potravou • Jsou součástí potravního řetězce (mají hodně přirozených nepřátel) ? Jak se. PREDACE nazývá tento lovec vztah? - kořist

 • Mají velkou rozmnožovací schopnost (až 8 mláďat po několika týdnech)

• Mají velkou rozmnožovací schopnost (až 8 mláďat po několika týdnech)

SLUCH a ČICH Pachové žlázy slouží k dorozumívání • Nejlepší smysly: • Díky pachovým

SLUCH a ČICH Pachové žlázy slouží k dorozumívání • Nejlepší smysly: • Díky pachovým značkám, které zanechává třením svých mazových žláz o důležité předměty a místa, a díky svým výkalům a moči je křeček schopen orientovat se ve svém okolí i potmě. Současně tak označuje své území proti všem možným vetřelcům • Křečci jsou schopni vnímat také ultrazvuk.

 • Někteří přenášejí nebezpečná onemocnění

• Někteří přenášejí nebezpečná onemocnění

Zástupci

Zástupci

Myš domácí je nejznámější a nejrozšířenější myší na světě. Je častým domácím škůdcem, který

Myš domácí je nejznámější a nejrozšířenější myší na světě. Je častým domácím škůdcem, který si rád pochutnává na našich potravinách.

Hraboš polní Žije na polích a loukách, v zemědělství působí velké škody může mít

Hraboš polní Žije na polích a loukách, v zemědělství působí velké škody může mít třikrát až desetkrát ročně 4 – 16 mláďat. Mladé samice pohlavně dozrávají již zajímavost ve věku třinácti dní. Za rok se teoreticky může jeden pár namnožit na 2500 nových jedinců.

Krysa obecná žije na půdách, ve stodolách a sýpkách (v suchu) Vytváří větší skupiny

Krysa obecná žije na půdách, ve stodolách a sýpkách (v suchu) Vytváří větší skupiny kolem šedesáti jedinců. Je všežravec, u kterého převládá rostlinná potrava (zrní, brambory, ovoce, zelenina).

Krysa obecná je menší než potkan. Protáhlé dlouhé tělo je zakončeno dlouhým lysým ocasem,

Krysa obecná je menší než potkan. Protáhlé dlouhé tělo je zakončeno dlouhým lysým ocasem, má větší uši než potkan. Krysy mají výborný zrak, sluch i čich.

Potkan obecný pochází z bažinatých oblastí Asie. Námořní dopravou se rozšířil po celém světě,

Potkan obecný pochází z bažinatých oblastí Asie. Námořní dopravou se rozšířil po celém světě, je kosmopolitní. Jako výborný plavec osídlil i podzemní prostory, například kanály (na rozdíl od krysy)

Potkan je všežravec. Na lidi přenáší vzteklinu a salmonelózu. Řezáky se dokáží prokousat betonem,

Potkan je všežravec. Na lidi přenáší vzteklinu a salmonelózu. Řezáky se dokáží prokousat betonem, překousat kabely elektrického vedení i vodovodní potrubí.

Křeček polní se vyskytuje v oblastech, kde se pěstuje obilí. Po stranách uvnitř tlamy

Křeček polní se vyskytuje v oblastech, kde se pěstuje obilí. Po stranách uvnitř tlamy se nacházejí lícní torby, kterými přenáší potravu do nor.

Morče je jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků. Ve volné přírodě žije v Jižní Americe.

Morče je jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků. Ve volné přírodě žije v Jižní Americe. Vytváří skupiny až čtyřiceti zvířat. Obývá opuštěné nory po menších savcích.

Sysel obecný - Žije na polích a městech, zákonem chráněný, denní zvíře, žije v

Sysel obecný - Žije na polích a městech, zákonem chráněný, denní zvíře, žije v koloniích, jeden z kolonie si vždy vezme hlídku

Veverka obecná je pohyblivý hlodavec, dokonale přizpůsobený k životu na stromě. Dlouhý, huňatý ocas

Veverka obecná je pohyblivý hlodavec, dokonale přizpůsobený k životu na stromě. Dlouhý, huňatý ocas používá jako kormidlo a pokrývku těla při spánku. Tlapky má vybavené ostrými drápky, s jejichž pomocí šplhá na kmenech všemi směry.

Bobr evropský - tělo kryje hustá srst. Z vrchu zploštělý ocas je lysý a

Bobr evropský - tělo kryje hustá srst. Z vrchu zploštělý ocas je lysý a pokrytý zrohovatělými šupinami. Napomáhá nejen při plavání, ale hlasité plácnutí ocasem do vody je varovným signálem před predátorem.

Bobři jsou výborní plavci. Pohybem ocasu nahoru a dolů získávají Bobr před ponořením uzavírá

Bobři jsou výborní plavci. Pohybem ocasu nahoru a dolů získávají Bobr před ponořením uzavírá nozdry a ušní otvory. Nesmáčivá mastná srst při plavání velkou rychlost. Kormidlování ocasem jim umožňuje je velmi hustá. Na zadních končetinách má mezi prsty plovací blány. rychlou změnu směru.

Bobři jsou nejznámější jako stavitelé hrází, které staví přes vodní toky. Získávají tak klidné

Bobři jsou nejznámější jako stavitelé hrází, které staví přes vodní toky. Získávají tak klidné rybníky, ve kterých staví vodní hrady.

Dikobraz – je pomalu pohybující se zvíře, na ochranu před predátory se u nich

Dikobraz – je pomalu pohybující se zvíře, na ochranu před predátory se u nich srst na hřbetě a na ocasu přeměnila v tuhé, duté bodliny. Není pravda, že by dikobraz dokázal své bodliny vystřelovat, ostny se ale mohou uvolnit a zůstat zapíchnuté v kůži útočníka Jsou to býložravci, živí se ovocem, kořínky a hlízami. Bývají aktivní převážně v noci

Kapybara – je největší žijící hlodavec. Jejich přirozeným prostředím jsou tropické a teplé kraje

Kapybara – je největší žijící hlodavec. Jejich přirozeným prostředím jsou tropické a teplé kraje Jižní Ameriky. Hmotnost: až 80 kg Délka těla: 1 - 1, 3 m. Živí se výhradně rostlinnou potravou, především trávami, vodními rostlinami a kůrou stromů. Také sbírají spadané plody. V honbě za potravou prohledávají listí, ale v zemědělských oblastech občas kradou melouny a zrní.

Tarbíkomyš – Americká poušť, sbírá semínka, zastrkuje je prackami do lícních toreb, vyskakuje až

Tarbíkomyš – Americká poušť, sbírá semínka, zastrkuje je prackami do lícních toreb, vyskakuje až 2 m, nepotřebují pít vodu (z semínek), před vedrem se schovávají v norách, vodu a vitamíny získávají požíráním vlastního trusu, noční živočich

Hlodavci jsou většinou drobní savci, výjimkou je kapybara. Jsou nejpočetnějším řádem třídy savců. Velikost

Hlodavci jsou většinou drobní savci, výjimkou je kapybara. Jsou nejpočetnějším řádem třídy savců. Velikost hlodavců Potrava hlodavců Živí se převážně rostlinnou potravou nebo jsou všežravci. opakování Hlodavci jsou mimořádně plodní, mají krátkou dobu březosti, početné vrhy a často se rozmnožují. To jim umožňuje přežít nepříznivé podmínky a naopak rychle využít podmínky příznivé. Množení hlodavců Malá velikost jim umožňuje osídlit velké množství biotopů. Vyskytují se i za polárním kruhem. 26 Rozšíření hlodavců

Poznávačka

Poznávačka

1. 2. 5. 7. 8. 9. 6. 11. 3. 4. 10.

1. 2. 5. 7. 8. 9. 6. 11. 3. 4. 10.