ETKNLK PAZARLAMASI HMEYRA DOAN 19620086 Drt Pnin tutundurma

  • Slides: 27
Download presentation
ETKİNLİK PAZARLAMASI HÜMEYRA DOĞAN 19620086

ETKİNLİK PAZARLAMASI HÜMEYRA DOĞAN 19620086

 • Dört P’nin tutundurma bileşeni içerisinde, pazarlama halkla ilişkiler(MPR) faaliyetlerinden biri olarak değerlendirilebilir.

• Dört P’nin tutundurma bileşeni içerisinde, pazarlama halkla ilişkiler(MPR) faaliyetlerinden biri olarak değerlendirilebilir. BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ • Bütünleşik pazarlama iletişimi, tüketici için uygun olacak tüm iletişim yöntemlerini kullanır. • Yani iletişim faaliyeti klasik tutundurma bileşeninin alt bileşenleri olan reklam , halkla ilişkiler , satış özendirme ve kişisel satışın ötesine geçmiştir. Bütünleşik pazarlama iletişimi , hem bu alt bileşenlerin birbiriyle eş güdümünü , hem de alt bileşenlerin işletmenin diğer iletişim biçimleriyle eşgüdümünü gerektirmektedir.

 • ”Büyük Resim Yaklaşımı” bütünleşik pazarlama iletişimi , tüm pazarlama platformlarında eşgüdümlü olarak

• ”Büyük Resim Yaklaşımı” bütünleşik pazarlama iletişimi , tüm pazarlama platformlarında eşgüdümlü olarak gerçekleştirildiğinde , daha güçlü bir konumlandırma sağlar, marka kimliğini daha da belirginleştirir. Başka bir deyişle, işletme tüketicisiyle her iletişim noktasında tek örneklik gösterecektir.

Bütünleşik pazarlama iletişiminde 3 C kuralı çok önemlidir. Bunlar güvenilirlik(credibility), tutarlılık(consistency) ve devamlılık(Continuity) olarak

Bütünleşik pazarlama iletişiminde 3 C kuralı çok önemlidir. Bunlar güvenilirlik(credibility), tutarlılık(consistency) ve devamlılık(Continuity) olarak bilinmektedir. Pazarlama , iletişiminde verilen mesajların doğruluğu , bütün uygulamalarıyla tutarlılık arz etmesi ve uzun süreli olarak kullanılması, başarı için son derece önemlidir.

PAZARLAMA HALKLA İLİŞKİLERİ Çok ürünle ilgili tüketiciyi bilgilendirme, marka bilinirliğini yükseltmek, markanın tercih edilmesini

PAZARLAMA HALKLA İLİŞKİLERİ Çok ürünle ilgili tüketiciyi bilgilendirme, marka bilinirliğini yükseltmek, markanın tercih edilmesini sağlamak ve sadakat yaratmak gibi konularda, tüketiciyi etkilemektedir. Başka bir ifadeyle, pazarlama halkla ilişkileri, işletmenin marka ve ürünlerine ilgi uyandırma, haberdarlık sağlama, bilgilendirme, satın almaya yöneltme, olumlu imaj yaratma, anımsatma ve marka bağlılığına yardımcı olma gibi amaçlarla gerçekleştirilir.

 • Artırabilme özelliğiyle, pazarlama halkla ilişkilerin felsefesine uygundur. • Bir işletmenin hem kurumsal

• Artırabilme özelliğiyle, pazarlama halkla ilişkilerin felsefesine uygundur. • Bir işletmenin hem kurumsal hem de marka değerini yükseltmek amacıyla, hedef kitlesine yönelik olarak tasarladığı, markaya özel özgün aktiviteler kanalıyla oluşturduğu deneyimsel bir pazarlama iletişim biçimidir.

ETKİNLİK PAZARLAMASI-SPONSOR İLİŞKİSİ • Sponsorlukta bir olayın desteklenmesi yoluyla kurum ya da markaya itibar

ETKİNLİK PAZARLAMASI-SPONSOR İLİŞKİSİ • Sponsorlukta bir olayın desteklenmesi yoluyla kurum ya da markaya itibar kazandırma hedeflenir. Burada etkinliği bilfiil tasarlayan ve düzenleyen marka sahibi ya da işletmenin kendisidir. Sponsorluk denildiğinde, akla genel olarak size ait olsun veya olmasın bir faaliyeti ya da organizasyonu destekleme gelmektedir. Etkinlik tasarlayan ve yürüten işletme bu etkinliği için başka işletmelerden sponsor olarak yararlanabilir.

ETKİNLİK PAZARLAMASININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI Avantajlar; v. Markayı görünür kılar. v. Marka farkındalığın yani

ETKİNLİK PAZARLAMASININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI Avantajlar; v. Markayı görünür kılar. v. Marka farkındalığın yani bilinirliğin yükseltilmesinde etkin rol oynar. vİyi bir anıdır. v. Etkinlik aracılığıyla yaratılan marka tüketici yakınlaşması , marka bağlılığını pekiştirerek satışları yükseltebilir. v. Tüketici gereksinimi dışında da markayla temasa gerekir. v. Yeni ürün kabul sürecindeki tereddütlerden arınabilir. v. Marka deneyimi yaşatır. Yaşanılan deneyim tüketicinin satın alma kararını hızlandırabilir.

v. Yüz yüze temas olanağı vardır. vİşletmenin kontrolü daha yüksektir. v. Kurum ve imajını

v. Yüz yüze temas olanağı vardır. vİşletmenin kontrolü daha yüksektir. v. Kurum ve imajını yükseltir. v. Daha düşük maliyeti olabilmektedir. v. Hedefleme yeteneği fazladır. v. Sinerji oluşturarak diğer iletişim faaliyetlerinin etkisini arttırır. v. Yaratıcılık içerdiği takdirde konumlandırmayı olumlu yönde etkiler.

Dezavantajları; q. Kısıtlarının olabilmesi ve dolayısıyla sınırlı kişiye ulaşılması, yaratıcılık yönünden iyi bir ekip

Dezavantajları; q. Kısıtlarının olabilmesi ve dolayısıyla sınırlı kişiye ulaşılması, yaratıcılık yönünden iyi bir ekip çalışması gerektirmesi, etkinlik sahibi olarak tüm maliyete katlanma ve genel anlamda tüm sorumluluğu üstlenme zorunluluğu, teknik altyapı yetersizliklerinin etkinliğin arzulandığı gibi olmasını engellemesi gibi etmenler belirtilebilir.

ETKİNLİK PAZARLAMASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER § Amacını doğru biçimde ortaya koyabilme, § Etkinliğin hedef kitleye

ETKİNLİK PAZARLAMASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER § Amacını doğru biçimde ortaya koyabilme, § Etkinliğin hedef kitleye uyumu, § Etkinliğin ürün-markayla uyumu, § Etkinliğin şekli, § Etkinliğin yeri, § Etkinliğin zamanlanması ve süresi, § Teknolojiden yararlanma,

 • ETKİN TANITIM: Reklam, web sitesi oluşturma, ağızdan ağıza pazarlama(WOMM) gibi taktiksel çalışmalara

• ETKİN TANITIM: Reklam, web sitesi oluşturma, ağızdan ağıza pazarlama(WOMM) gibi taktiksel çalışmalara etkinlik başlamadan çok önce başlanması gereklidir. • İnsan kaynaklarının uygunluğu , • Esneklik,

ETKİNLİK PAZARLAMASININ TÜRLERİ v. Tüketici etkinlikleri ve kurumsal etkinlikler v. Genel ve özel etkinlikler

ETKİNLİK PAZARLAMASININ TÜRLERİ v. Tüketici etkinlikleri ve kurumsal etkinlikler v. Genel ve özel etkinlikler v. Hayır ve ticari amaçlı etkinlikler, v. Spor temelli, sanat temelli, kültürel temelli, sosyal neden temelli etkinlikler v. Yerel, bölgesel, ulusal, uluslar arası ve global etkinlikler

ETKİNLİK PAZARLAMASI SÜRECİ o. Doğru etkinliği seçmek o. Kaynak Ayırmak o. Tutundurma-Katılımcıları Etkileme o.

ETKİNLİK PAZARLAMASI SÜRECİ o. Doğru etkinliği seçmek o. Kaynak Ayırmak o. Tutundurma-Katılımcıları Etkileme o. Sponsor Bulmak o. Sunum

ØÖnce amaçlar ortaya koyulmalıdır. ØMarkanın güçlü ve zayıf yönleri de masaya yatırılmalıdır. ØDemografik ve

ØÖnce amaçlar ortaya koyulmalıdır. ØMarkanın güçlü ve zayıf yönleri de masaya yatırılmalıdır. ØDemografik ve psikografik değişkenler açısından tanımlanmalıdır. Yaklaşık katılımcı sayısı öngörülmelidir. ØTutundurma maliyetleri ise belki de etkinlik maliyetleri içerisinde en yüksek paya sahiptir. ØReklam, duyurum, etkinliğe özel web sitesi oluşturma, doğrudan pazarlama, satış özendirme gibi araçlardan yararlanılır.

ØHediye dağıtımı, fiyat indirimleri örnek ürün verme, sponsorlarla ortaklaşa kupon dağıtımı satış özendirme kapsamında

ØHediye dağıtımı, fiyat indirimleri örnek ürün verme, sponsorlarla ortaklaşa kupon dağıtımı satış özendirme kapsamında en sık rastlanılan uygulama ağızdan ağıza pazarlamadır. ØBaşlık sponsoru etkinliğe ve en fazla destek veren ana sponsor ve diğer sponsorları içerir. Kalem sponsoru ise başlık sponsora göre kısmen daha az destek veren ve belli kalemler için nakdi yardım yapan ya da hizmet sağlayan işletmeleri işletir.

 • Sunum, katılımcıların bizzat tanık olduğu ve değerlendirilmelerinde baz aldığı bir dönemdir. Etkinlikte

• Sunum, katılımcıların bizzat tanık olduğu ve değerlendirilmelerinde baz aldığı bir dönemdir. Etkinlikte görevli personelin, güler yüzlülük, beden dili, giyim-kuşam gibi insan kaynaklarına ilişkin konular, sunum için önem arz etmektedir.

ETKİNLİK PAZARLAMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ üEtkinliğin katılımcı sayısı üEtkinlik sırasında gerçekleşen satışlar üEtkinlikten sonra gerçekleşen satışlar

ETKİNLİK PAZARLAMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ üEtkinliğin katılımcı sayısı üEtkinlik sırasında gerçekleşen satışlar üEtkinlikten sonra gerçekleşen satışlar

TÜRKİYE’DEN BAŞARILI SAYILABİLECEK ETKİNLİK PAZARLAMASI ÖRNEKLERİ

TÜRKİYE’DEN BAŞARILI SAYILABİLECEK ETKİNLİK PAZARLAMASI ÖRNEKLERİ

CİF TEMİZLİK TRENİ • Cif adamlar, şehrin simgesi olan noktalarda temizlik yapmıştır. Etkinlik sırasında

CİF TEMİZLİK TRENİ • Cif adamlar, şehrin simgesi olan noktalarda temizlik yapmıştır. Etkinlik sırasında patenciler tarafından halka ürün örnekleri dağıtılmıştır. • Akşam saatlerinde dans ve müzik ağırlıklı eğlence programlarıyla şenlik havası yaratılmıştır. Uluslararası Halkla ilişkiler Derneği’nin GOLDEN WORLD ödülünü almıştır.

ROCK’N COKE

ROCK’N COKE

EFES PİLSEN WORLD CUP

EFES PİLSEN WORLD CUP

RAMA CAN SUYU • İzmir Kuş Cenneti’nde yaşanan kuraklık nedeniyle kuşların bölgeyi terk etmeleri

RAMA CAN SUYU • İzmir Kuş Cenneti’nde yaşanan kuraklık nedeniyle kuşların bölgeyi terk etmeleri sonucu, projeye gereksinim duyulmuştur. Amaç kuşların ihtiyacı olan suyun bir an önce sazlıklara getirilmesi ve bir cennetin yok olmaktan kurtarılmasıdır.

OMO KİRLENMEK GÜZELDİR • 2004 yılında ‘Kirlenmek Güzeldir’ ile marka konumlandırmasında bir devrim yaratan

OMO KİRLENMEK GÜZELDİR • 2004 yılında ‘Kirlenmek Güzeldir’ ile marka konumlandırmasında bir devrim yaratan OMO , tüketicisiyle arasında kurduğu duygusal bağı güçlendirmeye devam eder. OMO bu etkinlikle anne ve babalara sporun çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerindeki önemi kirlenmenin ise sporun kaçınılmaz bir sonucu olduğunu anlatmıştır.