EDITOR GRAFIC PAINT v v v Deschiderea programului

  • Slides: 13
Download presentation
EDITOR GRAFIC (PAINT) v v v Deschiderea programului Paint Componentele programului Paint Lucrul cu

EDITOR GRAFIC (PAINT) v v v Deschiderea programului Paint Componentele programului Paint Lucrul cu instrumente Ø Desenarea unei linii ondulate Ø Desenarea unei forme Ø Desenarea unei linii ondulate Ø Modificarea efectelor instrumentelor de desenare Ø Ștergerea unei părți din imagine Ø Salvarea unei imagini Ø Descrierea instrumentelor de desenare

Paint este un program utilizat pentru a desena, colora sau edita imagini. Paint se

Paint este un program utilizat pentru a desena, colora sau edita imagini. Paint se poate utiliza precum un caiet de schițe digital pentru a crea imagini simple sau proiecte creative, sau pentru a adăuga text și desene altor imagini, cum ar fi cele făcute cu aparatul foto digital. Deschiderea programului Paint Programul Paint se deschide făcând clic pe butonul Start, pe Programs, pe Accesories, apoi pe Paint.

Componentele programului Paint Când porniți Paint, veți vedea o fereastră în mare parte necompletată,

Componentele programului Paint Când porniți Paint, veți vedea o fereastră în mare parte necompletată, doar cu câteva instrumente pentru desen și pictură. Următoarea ilustrație arată diferitele părți ale ferestrei Paint:

Lucrul cu instrumente Paint include o colecție utilă de instrumente pentru desenat în caseta

Lucrul cu instrumente Paint include o colecție utilă de instrumente pentru desenat în caseta de instrumente. Aceste instrumente se pot utiliza pentru a crea desene cu mâna liberă și pentru a adăuga diferite forme imaginilor. Ø Desenarea unei linii Câteva instrumente, cum ar fi creionul, pensula, linia și curba vă permit să desenați diferite linii drepte, curbate sau șerpuite. Ceea ce desenați depinde de modul în care mișcați mouse-ul când desenați. Instrumentul linie se poate utiliza pentru a desena o linie dreaptă, de exemplu. 1. În caseta de instrumente, faceți clic pe instrumentul Linie. 2. În caseta Culori, faceți clic pe culoarea pe care doriți să o utilizați.

Ø Desenarea unei linii ondulate Desenele nu trebuie să fie alcătuite doar din linii

Ø Desenarea unei linii ondulate Desenele nu trebuie să fie alcătuite doar din linii drepte. Se poate utiliza instrumentul Curbă pentru a crea curbe netede. Creionul și Pensula se pot utiliza pentru a crea forme libere, complet aleatoare. 1. În caseta de instrumente, faceți clic pe instrumentul Creion; 2. În caseta Culori, faceți clic pe culoarea pe care doriți să o utilizați. Dacă doriți să faceți o linie mai groasă, utilizați Pensula poate fi personalizată cu mai multe grosimi. Ø Desenarea unei forme

1. În caseta de instrumente, faceți clic pe instrumentul Poligon; 2. În caseta Opțiuni,

1. În caseta de instrumente, faceți clic pe instrumentul Poligon; 2. În caseta Opțiuni, faceți clic pe un stil de umplere: Opțiuni de umplere: • Contur - forma va fi doar un contur, cu interior transparent. • Contur cu umplere - forma va fi umplută cu culoarea curentă de fundal. (Pentru a seta o culoare de fundal, faceți clic cu butonul din dreapta pe o culoare în caseta Culori. ) • Compact - forma va fi umplută cu culoarea curentă de fundal, dar nu va avea contur. 3. Pentru a adăuga un poligon, glisați indicatorul de-a lungul zonei de desenare, apoi faceți clic pentru a sfârși prima latură.

4. Glisați indicatorul pentru a crea următoarea latură, apoi faceți clic pentru a sfârși

4. Glisați indicatorul pentru a crea următoarea latură, apoi faceți clic pentru a sfârși latura. Repetați acest lucru pentru laturi suplimentare. 5. Pentru a crea ultima latură și a închide poligonul, faceți dublu clic. Ø Ștergerea unei părți din imagine

Ø Modificarea efectelor instrumentelor de desenare În caseta Opțiuni, aflată sub caseta de instrumente,

Ø Modificarea efectelor instrumentelor de desenare În caseta Opțiuni, aflată sub caseta de instrumente, se poate modifica modul în care un instrument desenează. Se poate seta grosimea pensulei instrumentului și dacă formele pe care le desenați sunt conturate sau compacte. Modificarea tușei Pensulei: 1. În caseta de instrumente, faceți clic pe instrumentul Pensulă ; 2. În caseta Opțiuni, faceți clic pe forma de pensulă cu care doriți să pictați. Ø Salvarea unei imagini Salvați frecvent imaginea pentru a vă asigura că nu pierdeți în mod accidental ceea ce ați lucrat. Pentru aceasta, în meniul Fișier, faceți clic pe Salvare. Se vor salva toate modificările efectuate asupra imaginii de la ultima salvare.

Ø Descrierea instrumentelor de desenare q Utilizați instrumentul Selecție liberă, pentru a selecta părți

Ø Descrierea instrumentelor de desenare q Utilizați instrumentul Selecție liberă, pentru a selecta părți cu forme neregulate din imagine. Faceți clic pe Selecție liberă, apoi, în caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, faceți clic pe un stil de fundal. q Utilizați instrumentul Selecție, pentru a selecta părți pătrate sau rectangulare din imagine. Faceți clic pe Selecție, apoi, în caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, faceți clic pe un stil de fundal. q Utilizați instrumentul Radieră, pentru a șterge porțiuni din imagine. Faceți clic pe Radieră, apoi, sub caseta de instrumente, pe o dimensiune de radieră, apoi glisați radiera pe porțiunea de imagine pe care doriți să o ștergeți. Porțiunile șterse vor fi înlocuite de culoarea de fundal. q Utilizați instrumentul Umplere cu culoare, pentru a umple cu culoare o imagine întreagă sau o formă delimitată. Faceți clic pe Umplere cu culoare, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi în interiorul zonei pe care doriți să o umpleți. Pentru a elimina culoarea și pentru a o înlocui cu cea de fundal, faceți clic cu butonul din dreapta pe zona din care doriți să eliminați culoarea.

q Utilizați Preluare culoare, pentru a seta culoarea de prim-plan sau de fundal curentă.

q Utilizați Preluare culoare, pentru a seta culoarea de prim-plan sau de fundal curentă. Faceți clic pe Preluare culoare, apoi pe culoarea din imagine pe care doriți să o setați drept culoare de prim-plan sau faceți clic cu butonul din dreapta pe culoarea din imagine pe care doriți să o setați drept culoare de fundal. q Utilizați instrumentul Lupă, pentru a mări o secțiune a unei imagini. Faceți clic pe Lupă, apoi, sub bara de instrumente, pe un nivel de panoramare. Utilizați barele de defilare pentru a vă deplasa în cadrul imaginii. Pentru a reveni la o vizualizare normală, faceți clic din nou pe lupă, apoi pe imagine. q Utilizați instrumentul Creion, pentru a realiza desene cu linii sau curbe subțiri, libere. Faceți clic pe Creion, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi glisați indicatorul în imagine, pentru a desena. Pentru a desena utilizând culoarea de fundal, faceți clic cu butonul din dreapta în timp ce glisați indicatorul. q Utilizați instrumentul Pensulă, pentru a picta linii și curbe libere îngroșate sau subțiri. Faceți clic pe Pensulă, apoi, sub bara de instrumente, pe o formă, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi glisați indicatorul pentru a picta. Pentru a picta utilizând culoarea de fundal, faceți clic cu butonul din dreapta în timp ce glisați indicatorul.

q Utilizați instrumentul Aerograf, pentru a realiza un efect aerografic în imagine. Faceți clic

q Utilizați instrumentul Aerograf, pentru a realiza un efect aerografic în imagine. Faceți clic pe Aerograf, apoi, sub bara de instrumente, pe un model de pulverizator, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi glisați indicatorul pentru a picta. Pentru a picta utilizând culoarea de fundal, faceți clic cu butonul din dreapta în timp ce glisați indicatorul. q Utilizați instrumentul Text, pentru a introduce text într-o imagine. Faceți clic pe Text, apoi, în caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, faceți clic pe un stil de fundal. Faceți clic pe o culoare din caseta de culori, apoi faceți clic în imagine și tastați textul. Aveți posibilitatea să redimensionați și să mutați caseta text și aveți posibilitatea să schimbați fontul, dimensiunea acestuia și formatul textului până când faceți clic pe un alt instrument sau faceți clic în exteriorul casetei text din cadrul imaginii. q Utilizați instrumentul Linie, pentru a desena o linie dreaptă. Faceți clic pe Linie, apoi pe o lățime de linie din caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi glisați indicatorul în imagine pentru a desena linia. Pentru a desena o linie utilizând culoarea de fundal, faceți clic cu butonul din dreapta în timp ce glisați indicatorul.

q Utilizați instrumentul Curbă, pentru a desena o curbă uniformă. Faceți clic pe Curbă,

q Utilizați instrumentul Curbă, pentru a desena o curbă uniformă. Faceți clic pe Curbă, apoi pe o lățime de linie din caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi glisați indicatorul pentru a desena o linie dreaptă. După ce ați creat linia, faceți clic în zona de imagine în care doriți să fie amplasat arcul curbei, apoi glisați indicatorul pentru a ajusta curba. q Utilizați instrumentul Dreptunghi, pentru a desena forme dreptunghiulare. Faceți clic pe Dreptunghi, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi, în caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, pe un stil de dreptunghi. Pentru a desena un dreptunghi, glisați indicatorul în diagonală, în direcția dorită. Pentru a desena un pătrat, țineți apăsată tasta SHIFT în timp ce glisați. q Utilizați instrumentul Poligon, pentru a crea o formă cu oricâte laturi. Faceți clic pe Poligon, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi, în caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, pe un stil de poligon. Pentru a desena un poligon, glisați indicatorul pentru a desena o linie dreaptă. Apoi, faceți clic în orice punct în care doriți să apară o latură suplimentară. Faceți dublu clic, după ce terminați. Pentru a crea laturi dispuse la 45 sau 90 de grade unele de altele, țineți apăsată tasta SHIFT pe parcursul creării acestora.

q Utilizați instrumentul Elipsă, pentru a crea elipse și cercuri. Faceți clic pe Elipsă,

q Utilizați instrumentul Elipsă, pentru a crea elipse și cercuri. Faceți clic pe Elipsă, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi, în caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, pe un stil de umplere. Pentru a desena o elipsă, glisați indicatorul. Pentru a desena un cerc, țineți apăsată tasta SHIFT în timp ce glisați. q Utilizați instrumentul Dreptunghi rotunjit, pentru a desena forme dreptunghiulare cu laturi rotunjite. Faceți clic pe Dreptunghi, apoi pe o culoare din caseta de culori, apoi, în caseta de opțiuni de sub bara de instrumente, pe un stil de umplere. Pentru a desena un dreptunghi rotunjit, glisați indicatorul în diagonală, în direcția dorită. Pentru a desena un pătrat cu laturi rotunjite, țineți apăsată tasta SHIFT în timp ce glisați. q Caseta de culori arată culorile de prim-plan și de fundal curente. Pentru a picta cu culoarea de prim-plan curentă, glisați indicatorul. Pentru a picta cu culoarea de fundal selectată, faceți clic cu butonul din dreapta în timp ce glisați indicatorul. Pentru a schimba culoarea de prim-plan curentă, faceți clic pe un pătrat de culoare disponibil. Pentru a schimba culoarea de fundal, faceți clic cu butonul din dreapta pe un pătrat de culoare disponibil. Pentru a obține prin mixare o culoare nouă, faceți dublu clic pe orice pătrat de culoare, apoi faceți clic pe Definire Culori particularizate.