Comitetul Olimpic si Sportiv Roman Academia Olimpica Romna

  • Slides: 25
Download presentation
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman Academia Olimpica Româna

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman Academia Olimpica Româna

Academia Olimpica Româna Ø Este o institutie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, infiintata

Academia Olimpica Româna Ø Este o institutie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, infiintata la 21 martie 1991. Ø Functioneaza ca o institutie fara personalitate juridica. Ø Isi desfasoara activitatea in baza statutului propriu si a regulamentului de organizare si functionare.

Academia Olimpica Româna (A. O. R. ) Ø Are caracter social, educativ – cultural

Academia Olimpica Româna (A. O. R. ) Ø Are caracter social, educativ – cultural – sportiv, umanitar, non-profit, apolitic si nonconfesional. Ø Reuneste - prin adeziune benevola - cadre didactice, personalitati sportive, specialisti in domeniul sportului de performanta si din alte domenii de activitate, care concura la stiinta sportului.

OBIECTIVELE A. O. R. Ø Ø Ø Promovarea ideilor generoase ale Olimpismului, a spiritului

OBIECTIVELE A. O. R. Ø Ø Ø Promovarea ideilor generoase ale Olimpismului, a spiritului si principiilor olimpice in activitatea sportiva din România. Studierea aspectelor istorice, culturale, etice si sociale Miscarii Olimpice mondiale si din tara noastra, precum si cele referitoare la Jocurile Olimpice. Promovarea spiritului de fair-play, lupta impotriva violentei, a dopajului si coruptiei in sport. Protejarea sportului si a sportivilor de orice influenta negativa care poate conduce la indepartarea de la principiile olimpice si de la etica sportiva. Contributie la formarea, in spiritul idealurilor olimpice, a specialistilor in educatie fizica si sport. Incurajarea activitatii de studiu si cercetare, precum si a creatiei artistice cu tematica olimpica.

STRUCTURA A. O. R. Ø Activitatea A. O. R. este asigurata de un Consiliu

STRUCTURA A. O. R. Ø Activitatea A. O. R. este asigurata de un Consiliu de Conducere si 4 comisii de specialitate. Ø Consiliul de Conducere este format din • Directorul A. O. R. • Secretarul A. O. R. • 9 Membrii

COMISIILE A. O. R. Ø Comisia I – Organizatorica Ø Comisia II – Educatie

COMISIILE A. O. R. Ø Comisia I – Organizatorica Ø Comisia II – Educatie si Cultura Olimpica Ø Comisia III – Cercetarea - Documentarea fenomenului olimpic Ø Comisia IV – Formare – Perfectionare specialisti in domeniul miscarii olimpice

Academia Olimpica Romana Ø Are in teritoriu filiale, cluburi si cercuri olimpice. Acestea au

Academia Olimpica Romana Ø Are in teritoriu filiale, cluburi si cercuri olimpice. Acestea au competenta de a actiona la nivelul judetelor, localitatilor, unitatilor de invatamânt si sportive, pentru promovarea ideilor Olimpismului, prin organizarea de manifestari specifice.

Filialele A. O. R. Ø In prezent Academia Olimpica Romana are 46 de filiale

Filialele A. O. R. Ø In prezent Academia Olimpica Romana are 46 de filiale in judetele: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea si Municipiul Bucuresti (cu filiale in fiecare sector).

Filialele A. O. R. Ø Structura filialelor A. O. R. este asemanatoare cu cea

Filialele A. O. R. Ø Structura filialelor A. O. R. este asemanatoare cu cea a Academiei Olimpice Romane si anume: • Consiliul de Conducere • 4 Comisii de Specialitate Ø Filialele A. O. R. organizeaza in cadrul judetului: • Cluburi Olimpice, la nivelul oraselor • Cercuri Olimpice, in fiecare unitate de invatamant.

Comisia I: Organizatorica Ø Are ca obiect de activitate: • Organizarea, functionarea, dotarea si

Comisia I: Organizatorica Ø Are ca obiect de activitate: • Organizarea, functionarea, dotarea si indrumarea cluburilor si cercurilor olimpice in teritoriu. • Organizarea la nivel judetean a manifestarilor din cadrul “Saptamanii/Lunii Olimpice”.

Comisia II: Educatie si Cultura Olimpica Ø Promovarea Olimpismului Ø Ridicarea gradului de cultura

Comisia II: Educatie si Cultura Olimpica Ø Promovarea Olimpismului Ø Ridicarea gradului de cultura olimpica Ø Cultivarea fair-play-ului, a spiritului de toleranta si cooperare in randul tineretului sportiv Ø Lupta impotriva violentei, dopajului, coruptiei si manipularii sportivilor. Ø Relatiile cu mass-media, mediatizarea activitatilor filialei A. O. R. , pe plan judetean.

Comisia III: Cercetare - Documentare Ø Organizarea pe plan local, a sesiunilor anuale de

Comisia III: Cercetare - Documentare Ø Organizarea pe plan local, a sesiunilor anuale de comunicari stiintifice cu tematica olimpica Ø Initierea unor programe de cercetare privind istoria miscarii olimpice si sportive pe plan local Ø Elaborarea unor programe de activitati in vederea promovarii Olimpismului Ø Realizarea unor sondaje sociologice privind efectele educatiei olimpice.

Comisia IV: Formare – Perfectionare specialisti in domeniul olimpic Ø Are ca obiect de

Comisia IV: Formare – Perfectionare specialisti in domeniul olimpic Ø Are ca obiect de activitate formarea in spirit olimpic a specialistilor in educatie fizica si sport si a cadrelor implicate in actiuni de promovare a Olimpismului si educatie olimpica la nivel judetean (cursuri, consfatuiri, mese rotunde, schimburi de experienta, etc).

Cluburile Olimpice Ø Se organizeaza la nivelul oraselor sau localitatilor, unde nu exista constituita

Cluburile Olimpice Ø Se organizeaza la nivelul oraselor sau localitatilor, unde nu exista constituita o filiala A. O. R. la nivel judetean. Ø Clubul Olimpic este condus de un Consiliu format din director, secretar si 3 -5 membri, din care 3 sunt responsabili de comisii.

CERCURILE OLIMPICE Ø Se pot organiza in unitati de invatamânt preuniversitar (indiferent de profil:

CERCURILE OLIMPICE Ø Se pot organiza in unitati de invatamânt preuniversitar (indiferent de profil: sportiv, pedagogic, militar, persoane cu handicap, etc. ), de specialitate sau de alt profil, in Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea Juniorilor, in alte unitati sportive, in tabere de pregatire sau de vacanta.

Cercurile Olimpice Ø Activitatea cercurilor olimpice este coordonata si sprijinita de filiala judeteana a

Cercurile Olimpice Ø Activitatea cercurilor olimpice este coordonata si sprijinita de filiala judeteana a A. O. R. , de Inspectoratul Scolar Judetean, D. J. S. T. sau facultatile de educatie fizica si sport, etc. Ø Cercul Olimpic este condus de un Consiliu care in structura sa un director, un secretar si 3 membri, care vor fi responsabilii celor 3 comisii.

Cercurile Olimpice Ø Directorul cercului olimpic va fi, dupa caz, student, elev, sau sportiv

Cercurile Olimpice Ø Directorul cercului olimpic va fi, dupa caz, student, elev, sau sportiv fruntas. Directorul cercului olimpic organizat in invatamântul preuniversitar va fi sprijinit de un profesor, antrenor, instructor, ofiter, etc.

Comisiile Cercului Olimpic Ø Comisia 1: Organizare. l Ø Comisia 2: Promovarea Olimpismului. l

Comisiile Cercului Olimpic Ø Comisia 1: Organizare. l Ø Comisia 2: Promovarea Olimpismului. l Ø Are ca obiect de activitate organizarea de actiuni si manifestari cultural sportive. Are ca obiect de activitate cultivarea spiritului de fair-play, nonviolentei si antidoping. Comisia 3: Documentare – informare. l Are ca obiect de activitate documentarea si informarea participantilor cu problematica olimpica, relatia cu institutia in care isi desfasoara activitatea si cu institutia cu care colaboreaza.

Obiectivele Cercurilor Olimpice Sa atraga tinerii in practica sportiva si folosirea timpului liber in

Obiectivele Cercurilor Olimpice Sa atraga tinerii in practica sportiva si folosirea timpului liber in scopul intaririi sanatatii si fortifierii organismului. Ø Sa cultive in rândul tineretului spiritul de fair-play. Ø Sa actioneze impotriva violentei in spatiul de joc, in bazele sportive sau in afara acestora. Ø Sa actioneze impotriva dopajului si obtinerii victoriei cu orice pret, prin mijloace necinstite. Ø Sa protejeze sportul si sportivii de orice influenta negativa care-i pot indeparta de la principiile olimpismului si etica sportiva. Ø

Obiectivele Cercurilor Olimpice Sa creeze convingerea ca sportul inseamna bucuria de a trai si

Obiectivele Cercurilor Olimpice Sa creeze convingerea ca sportul inseamna bucuria de a trai si de a se exprima in libertate, ca intrecerea sportiva este o confruntare loiala si generoasa. Ø Sa promoveze ideea ca sportul este un factor de maturitate umana si de educatie morala si sociala. Ø Sa contribuie la implinirea personalitatii tinerilor insuflându-le un spirit activ, cooperant si tolerant, de respect al legilor (regulamentelor) si democratiei. Ø Sa contribuie la formarea, informarea si perfectionarea adultilor in spirit olimpic. Ø Sa cultive traditiile si respectul fata de inaintasi. Ø

Cercurile Olimpice Activitati 1. Activitati sportive: concursuri periodice la diferite ramuri de sport in

Cercurile Olimpice Activitati 1. Activitati sportive: concursuri periodice la diferite ramuri de sport in cadrul “Zilei Olimpice” (23 iunie) si a “Saptamânii/Lunii Olimpice”, in cadrul manifestarilor dedicate “Zilelor Scolii”, “Zilele Orasului”; participari la concursuri cu semnificatie olimpica la nivel judetean, national sau international.

Cercurile Olimpice Activitati 2. Activitati culturale: - confectionarea panoului olimpic (reprezentativ) cu caracter permanent;

Cercurile Olimpice Activitati 2. Activitati culturale: - confectionarea panoului olimpic (reprezentativ) cu caracter permanent; - concursuri “Cine stie olimpism, câstiga!” pe teme olimpice; - expozitii concurs de arta plastia (“Jocurile olimpice in imaginatia copiilor”) si de jurnalism sportiv (“Un condei numit fair play”); - expozitii filatelice si de afise olimpice; - expozitie cu vânzare de carte sportiva; - proiectii de casete video cu filme documentare cu tematica olimpica; - proiectii de filme artistice cu tematica sportiva; - proiectii de diapozitive.

Cercurile Olimpice Activitati 3. Activitati de documentare, informare, studii si cercetari, sesiuni anuale de

Cercurile Olimpice Activitati 3. Activitati de documentare, informare, studii si cercetari, sesiuni anuale de referate in cadrul Cercului Olimpic, constituirea unui punct de documentare – informare, sesiuni ale cadrelor didactice din invatamântul preuniversitar, simpozioane stiintifice, etc.

Cercurile Olimpice Activitati 4. Activitati cu caracter instructiv – educativ: - prelegeri, colocvii, dezbateri,

Cercurile Olimpice Activitati 4. Activitati cu caracter instructiv – educativ: - prelegeri, colocvii, dezbateri, mese rotunde; - schimburi de experienta; - publicarea de articole in ziare si reviste, realizarea de emisiuni radio si TV.

VA MULTUMIM!

VA MULTUMIM!