Catastrofe naturale Cutremure Inundatii Tsunami Tornade Cutremure Cutremur

  • Slides: 30
Download presentation
Catastrofe naturale Cutremure Inundatii Tsunami Tornade

Catastrofe naturale Cutremure Inundatii Tsunami Tornade

Cutremure Cutremur sau seism sunt termenii folosiţi pentru mişcările pământului, ce constau în vibraţii

Cutremure Cutremur sau seism sunt termenii folosiţi pentru mişcările pământului, ce constau în vibraţii în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibraţii rezultă din mişcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanica. În unele ţări, cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mişcări ale placilor tectonice care provoacă daune majore şi seism sau mişcări seismice pentru cele care trec neobservate. La un cutremur se pot deosebi mişcări orizontale, verticale şi de torsiune. În funcţie de cauzele care le produc, se deosebesc: cutremure tectonice, cutremure vulcanice şi cutremure de prăbuşire

Tornade Tornada este un vânt foarte puternic ce acţionează pe un areal redus, sub

Tornade Tornada este un vânt foarte puternic ce acţionează pe un areal redus, sub formă de vârtej de aer fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde e numit şi twister. Vântul se roteşte în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelaţie cu mişcările de convecţie a aerului însoţit de nori negri de furtună. Tromba vârtejului de aer se înalţă de la suprafaţa pământului până la nivelul norilor, Tornada se formeaza atunci cand o cantitate imensa de aer cald urca si aerul rece coboara, prin deplasare se formeaza o palnie. Din cauza incălzirii globale, au ajuns să se formeze tornade şi în Romania.

Inundatiile au loc atunci cand raurile, lacurile, fluviile isi maresc debitul de apa si

Inundatiile au loc atunci cand raurile, lacurile, fluviile isi maresc debitul de apa si ies in afara albiilor, umpland de apa peste tot.

Tsunamii Tsunami sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se

Tsunamii Tsunami sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupţii subacvatice sau a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice. Valul tsunami se propagă diferit faţă de valul obişnuit. În larg, la ape adânci, valul mareic prezintă viteze foarte mari: de la 300 m/s la 700 m/s, şi se propagă în toată masa apei (pe toata adâncimea oceanului), nu doar la suprafaţă, ca valul obişnuit, creat de vânturi. Înălţimea lui variază de la câteva zeci de centimetri până la câţiva metri. El se înalţă spre coastă, căpătând aspectul unui mal teşit, măturând în continuare fundul oceanului, pentru ca la mal să se manifeste ca un zid de apă care năvăleşte pe uscat.

Proiect realizat de: Pandrea Madalina

Proiect realizat de: Pandrea Madalina