Tipuri de ecosisteme Ecosistemele prezint o mare varietate

  • Slides: 6
Download presentation
Tipuri de ecosisteme

Tipuri de ecosisteme

Ecosistemele prezintă o mare varietate datorită influenţelor numeroşilor factori din mediul extern sau intern.

Ecosistemele prezintă o mare varietate datorită influenţelor numeroşilor factori din mediul extern sau intern. Natura diferită a substratului material al biotopului, condiţiile climaterice variate, precum şi varietatea categoriilor trofice din biocenoză determină diversitatea categoriilor trofice din biocenoză, prin aceasta determină o mare diversitate a ecosistemelor. De asemenea, diversitatea ecosistemelor mai este amplificată de gradul în care omul intervine în desfăşurarea interacţiunilor din ecosistem sau în modificarea structurii de specii ori a biotopului ecosistemului. Se disting următoarele tipuri de ecosisteme, clasificate după mai multe criterii: 1. După natura substratului material al ecosistemului, acestea pot fi:

q Ecosisteme acvatice, care sunt instalate întrun anumit volum de apă (sau pe o

q Ecosisteme acvatice, care sunt instalate întrun anumit volum de apă (sau pe o întindere limitată, la suprafaţa apei). Exemple: un eleşteu, un lac natural, lac artificial, un râu, un fluviu, o mare etc.

q Ecosisteme terestre care sunt instalate pe suprafaţa litosferei sau în litosferă. Exemple: o

q Ecosisteme terestre care sunt instalate pe suprafaţa litosferei sau în litosferă. Exemple: o pădure, o pajişte naturală sau artificială, o livadă, o plantaţie de viţă de vie, o cultură de plante leguminoase, culturi de câmp etc.

2. După gradul de intervenţie a omului în ecosistem, se pot distinge următoarele ecosisteme:

2. După gradul de intervenţie a omului în ecosistem, se pot distinge următoarele ecosisteme: q Ecosisteme naturale în care omul nu a intervenit sau intervenţia sa este neglijabilă. În acest ecosisteme, interacţiunile între componentele lor se desfăşoară după legi naturale. Exemple: unele porţiuni din zona fluviului Amazon, zonele din mijlocul oceanelor, care sunt în afara marginilor navale şi altele. q Ecosisteme seminaturale sunt acele ecosisteme în care omul are anumite intervenţii, dar rămân predominante interacţiunile naturale. q Ecosisteme dominate de om sunt ecosistemele în care omul are intervenţii majore, dar există şi factori naturali. De exemplu: un lac artificial, un eleşteu, o cultură agricolă amenajări pentru creşterea speciilor de animale, de oi sau de porci.

q Ecosisteme create de om sunt cele în care omul a stabilit anumite condiţii

q Ecosisteme create de om sunt cele în care omul a stabilit anumite condiţii de viaţă şi interacţiuni pe care le păstrează printr-un control şi o dirijare permanentă. De exemplu: ecosisteme urbane, ecosisteme rurale, o seră de flori, unităţi industriale cu diferite activităţi.