2007 2008 ETMRETM YILI OKUL TEMELL MESLEK GELM

  • Slides: 22
Download presentation
2007 -2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM PLANI Nurcan BİLGEHAN Beden Eğitimi Öğretmeni

2007 -2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM PLANI Nurcan BİLGEHAN Beden Eğitimi Öğretmeni Erol Tarakçıoğlu İ. Ö. O.

Öz Değerlendirme l İlk aşamada kendimi değerlendirmek ve geliştirmem gereken öncelikli yönlerimi belirleyebilmek için

Öz Değerlendirme l İlk aşamada kendimi değerlendirmek ve geliştirmem gereken öncelikli yönlerimi belirleyebilmek için ‘Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri Öz Değerlendirme Formu’nu doldurdum.

Öz değerlendirme analizi Yaptığım öz değerlendirme sonucunda özellikle; l Öğrencilerin kendine has yetenekleri ortaya

Öz değerlendirme analizi Yaptığım öz değerlendirme sonucunda özellikle; l Öğrencilerin kendine has yetenekleri ortaya çıkarmak ve onların özelliklerini daha yakından tanımak l Yaratıcı materyal ve etkinlik hazırlama konularında eksikliklerim olduğu ortaya çıktı.

Öz değerlendirme sonucunda geliştirilecek yeterlilik alanları Yapılan öz değerlendirme sonucunda; Öğretme ve Öğrenme Süreci

Öz değerlendirme sonucunda geliştirilecek yeterlilik alanları Yapılan öz değerlendirme sonucunda; Öğretme ve Öğrenme Süreci konusunda %65 Öğrenciyi tanıma %70’lik bir başarı oranı mevcut. l l Bu sonuçlar doğrultusunda yapabileceklerimi konusunda kendimi değerlendirmek üzere kefe analizini uyguladım.

Kefe Analizi KUVVETLİ YÖNLERİM l l l Araştırma yapmayı seviyorum. Öğrencilerimle derslerimde yeni şeyler

Kefe Analizi KUVVETLİ YÖNLERİM l l l Araştırma yapmayı seviyorum. Öğrencilerimle derslerimde yeni şeyler keşfetmeyi seviyorum. Öğrencilerimin yaratıcılıklarına güveniyorum. Derslerimde farklılık yaratmayı çok istiyorum. Oyunla eğitimin beden eğitimi dersinin vazgeçilmez bir parçası olduğuna inanıyorum. Derslerimdeki konularla bağlantılı farklı etkinlikleri planıma dâhil etmek istiyorum. EKSİK YÖNLERİM l l Konularla bağlantılı veya öğrencilerdeki herhangi bir özelliği geliştiren oyun ve etkinliklerin az olmasından dolayı derslerde istediğim sonuçları alamıyorum. Öğrencilerde işbirliği ve paylaşım duygusunu geliştirmekte zorlanıyorum. Kurallara uyma ve disiplin oluşturma konusunda “bunu yap, şunu yapma” kelimelerinin dışına çıkarak, daha çok anlamalarına yönelik akılcı yöntemler bulmam gerekiyor. Dersimle ilgili farklı materyalleri kullanmaya yeterince önem veremiyorum

FIRSATLARIM l l l Bilişim araçlarından faydalanabilirim. Öğrencilerimden faydalanabilirim. Çevremdeki insanlardan ve arkadaşlarımdan faydalanabilirim.

FIRSATLARIM l l l Bilişim araçlarından faydalanabilirim. Öğrencilerimden faydalanabilirim. Çevremdeki insanlardan ve arkadaşlarımdan faydalanabilirim. Çevredeki kurum ve kuruluşlardan faydalanabilirim. Kitapları araştırabilirim. ENDİŞELERİM l l l Anlamlı ve amaca hizmet eden çalışmalara ulaşamamak. Yeterince vakit ayıramamak. Bulduğum oyunları dersimle ilişkilendirememek.

Önceliklendirme Matrisini kullanarak başlamam gereken noktaları belirledim. Çok önemli Öğrencilerde işbirliği ve paylaşım duygusunu

Önceliklendirme Matrisini kullanarak başlamam gereken noktaları belirledim. Çok önemli Öğrencilerde işbirliği ve paylaşım duygusunu geliştirmekte zorlanıyorum. Kurallara uyma ve disiplin oluşturma konusunda “bunu yap, şunu yapma” kelimelerinin dışına çıkarak, daha çok anlamalarına yönelik akılcı yöntemler bulmam gerekiyor. ÖNEM DERECESİ Dersimle ilgili farklı materyalleri kullanmaya yeterince önem veremiyorum. Konularla bağlantılı veya öğrencilerdeki herhangi bir özelliği geliştiren oyun ve etkinliklerin az olmasından dolayı derslerde istediğim sonuçları alamıyorum. Az önemli Kolay ZORLUK DERECESİ Zor

Önceliklendirdiğim konuları, başaramama nedenlerimi düşünerek odak çarklarında bunları belirledim. Odak Çarkı 1 Planlarımı oluştururken

Önceliklendirdiğim konuları, başaramama nedenlerimi düşünerek odak çarklarında bunları belirledim. Odak Çarkı 1 Planlarımı oluştururken kısa zamanda hazırlıyorum. Materyallerle ilgili az araştırma yapıyorum. Konuyla ilgili farklı materyalleri kullanmaya yeterince önem veremiyorum. Araç gereçlerin ve ders ortamının yetersizliği Kazandırılacak davranışa uygun hazırlanan materyallerin azlığı

Odak Çarkı 2 Yabancı kaynakları da araştırmak veya yeni oyunlar keşfetmek. Eğitsel oyunlarla ilgili

Odak Çarkı 2 Yabancı kaynakları da araştırmak veya yeni oyunlar keşfetmek. Eğitsel oyunlarla ilgili araştırma yapmak isteyenlerle bir grup oluşturmak. Materyallerle ilgili az araştırma yapıyorum. Öğrencilerden ve çevredeki bireylerden mahalli oyunlarla ilgili bilgi toplamak. İnternette araştırma yapabileceğim sitelerin bir listesini oluşturmak.

Bulunduğum durumu belirleyerek yapabileceklerimi not ettim. 1. Şu an neredeyim? I. Anahtar Soru Şu

Bulunduğum durumu belirleyerek yapabileceklerimi not ettim. 1. Şu an neredeyim? I. Anahtar Soru Şu anda derslerimde Beden Eğitimi Programında son değişikliklerin yapıldığı Kılavuz kitaptan faydalanarak etkinlik ve oyunları derslerime dâhil etmeye çalışıyorum. Bunun dışında öğretmenliğe başladığım ilk yıllardan itibaren araştırmalarımdan ve çevremdeki meslektaşlarımdan edindiğim deneyimlere dayanarak, biriktirdiğim çalışmaları uyguluyorum. Veri Kaynakları Öğrenci görüşleri Spor kulübü çalışmaları Yıllık çalışma programları Veri Toplama Yöntemi ve Zamanı Yazılı belgeler: Öğrenci çalışmaları Öğretmen kılavuz kitapları Görsel veriler Fotoğraf Gözlem Ders dışı faaliyetler Görüşmeler Kaynak insanlar Öğrenciler Öğretmenler Toplanan Verilerin Değerlendirme Sonuçları Öğrencilerle yapılan görüşmelerde ders sırasında farklı ve yaratıcı etkinliklerin olmasını istediklerini belirttiler. Ayrıca ders dışı etkinliklerin daha da arttırılmasını istemekteler.

Gelişmeyi hedeflediğim alanla ilgili gerekli bilgileri toplayabilmek için yapabileceğim çalışmaları belirledim. 2. Neleri bilmeliyim?

Gelişmeyi hedeflediğim alanla ilgili gerekli bilgileri toplayabilmek için yapabileceğim çalışmaları belirledim. 2. Neleri bilmeliyim? II. Anahtar Soru Eğitsel oyunlar ve etkinliklerle ilgili araştırma yapmak için neleri bilmeliyim? Veri Kaynakları Meslektaş görüşleri Öğrenci görüşleri İnternet Kaynak Kitaplar Veri Toplama Yöntemi ve Zamanı Program incelenecek. Kaynak kitaplar ve ilgili web sayfaları incelenecek. Meslektaşların görüşleri alınacak. Toplanan Verilerin Değerlendirme Sonuçları 1. 2. 3. Programda 1 -8’e kadar her sınıf için yaklaşık 10’ar etkinlik var. Fakat ekinliklerin bazıları herhangi bir davranışı geliştirmeye yönelik değil. Kaynak kitaplar ve web sayfalarında birçok eğitsel oyuna ulaşmak mümkün. Fakat ayıklanmaları gerekiyor. Ayrıca yabancı sitelerde de mevcut oyunlar var. Meslektaşlarımla yaptığım görüşmelerde kendilerinde de eğitsel oyun ve etkinliklerin az olduğunu belirttiler. Ellerinde var olan oyunları da benimle paylaştılar.

Elimdeki bulgulara göre belirlediğim eksikliklerle ilgili neler yapabileceğimi düşündüm. 3. Neleri Yapabilirim? III. Anahtar

Elimdeki bulgulara göre belirlediğim eksikliklerle ilgili neler yapabileceğimi düşündüm. 3. Neleri Yapabilirim? III. Anahtar soru Görevler Eğitsel oyun ve etkinlikleri geliştirme ve yenilerini araştırma ile ilgili neler yapabilirim? 1. 2. 3. 4. 5. Yaratıcı oyun, drama vs. gibi seminerlere katılma. Araştırmalar yaparak bulunan verilerin toplanması ile bir arşiv oluşturulması. Bulunan etkinliklerin ve eğitsel oyunların denenerek uygunluğunun ölçülmesi. Derlenen eğitsel oyun ve etkinliklerin, müfredatta bulunan her kazanım ile buluşturulması. Üniversitelerde eğitsel oyun ve etkinlikler üzerine araştırma yapan öğretim üyeleri ile görüşme.

Yaptığım bütün değerlendirmeler ve analizler sonucunda kendi Bireysel Mesleki gelişim planımı yaptım. BİREYSEL MESLEKİ

Yaptığım bütün değerlendirmeler ve analizler sonucunda kendi Bireysel Mesleki gelişim planımı yaptım. BİREYSEL MESLEKİ GELİŞİM PLANIM Okul Adı EROL TARAKÇIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU Sorumlu öğretmen/öğretmenler Nurcan BİLGEHAN Gelişim için belirlenen Ana Yeterlik Alanı B. ÖĞRENCİYİ TANIMA C. ÖĞRETME VE ÖĞRENME SÜRECİ Gelişim için belirlenen Alt Yeterlik B 4 Öğrenciye Rehberlik Etme C 2 Materyal Hazırlama Gerekçe Öğrencilerin kendi yeteneklerini keşfederken öğretmenin yönlendirici konumda olmasına yardımcı olmak. Bununla birlikte geliştirmelerini istediğimiz vasıfları geliştirmelerine zemin hazırlamak. (işbirliği, dayanışma, paylaşım, sabır, adil olma, cesur olma, saygı, sorumluluk sahibi vs. ) Hedef Çeşitli Etkinlik ve Eğitsel oyunları araştırarak, derslerde kazanımlara bağıntılı olarak onları kullanmak. Derslerimde öğrencilerin merkezde olmasını sağlayarak yapmaları ve yapmamaları gereken davranışları oyun yoluyla vermek.

Bireysel Mesleki Gelişim Planı Görevler (Gelişime yönelik görevler) • • • Teknolojik kaynaklardaki verilere

Bireysel Mesleki Gelişim Planı Görevler (Gelişime yönelik görevler) • • • Teknolojik kaynaklardaki verilere ulaşma. Yaratıcı oyun, drama vs. gibi seminerlere katılma. Araştırmalar yaparak bulunan verilerin toplanması ile bir arşiv oluşturulması. Bulunan etkinliklerin ve eğitsel oyunların denenerek uygunluğunun ölçülmesi. Derlenen eğitsel oyun ve etkinliklerin, müfredatta bulunan her kazanım ile buluşturulması. Üniversitelerde eğitsel oyun ve etkinlikler üzerine araştırma yapan öğretim üyeleri ile görüşme. Materyal hazırlamada bilgisayar ve diğer teknolojik araçlardan yararlanma. Materyaller hazırlarken öğrenci görüşlerini de dikkate alma. Materyal hazırlarken kullanışlı ve ekonomik olmasına dikkat etme. Hazırlanan materyalin öğrenilecek içeriğe uygun olmasına dikkat etme. Materyal hazırlarken çevre olanaklarından yararlanma. Bulunan materyallerin kullanımının ve anlatımının kolaylaştırılması. (görsel, sunu) Başlama/Bitiş Tarihleri Kasım 2007 Haziran 2008 Kaynaklar/Kaynak kişiler Bilişim, kaynak kitaplar, uzman kişiler, konuyla ilgilenen üniversitedeki öğretim üyeleri. İhtiyaçlar-Tutar 250 YTL (Kitap alımı için)

Bireysel Mesleki Gelişim Planı AYLAR İşlem-Zaman Çizelgesi KOD GÖREVLER KI Okuma, Araştırma ve İnceleme

Bireysel Mesleki Gelişim Planı AYLAR İşlem-Zaman Çizelgesi KOD GÖREVLER KI Okuma, Araştırma ve İnceleme DA Destek Alma ÖA Öğrenme ağı KASIM ARALIK OCAK ŞUBAT x x x Mİ x x AYLAR MART KOD GÖREVLER Mİ Meslektaş İşbirliği x KI Kaynak inceleme x KIE Kurum İçi Eğitim KSY Kendi sınıfına yansıtma NİSAN MAYIS HAZİRAN x x x x

Bireysel Mesleki Gelişim Planı Başarı Göstergeleri İzleme Değerlendirme B 4– 2 Öğrencinin güçlü ve

Bireysel Mesleki Gelişim Planı Başarı Göstergeleri İzleme Değerlendirme B 4– 2 Öğrencinin güçlü ve zayıf yanlarını fark etmesini ve geliştirmesini sağlayacak ortamlar oluşturur. C 2. 2. Materyalleri hazırlarken ve seçerken bireysel farklılıkları dikkate alır. (A 1. 3) C 2. 3. Materyal hazırlamada bilgisayar ve diğer teknolojik araçlardan yararlanır. C 2. 4. Öğretme-öğrenme sürecinde materyaller hazırlarken öğrenci görüşlerini de dikkate alır. C 2. 5. Materyal hazırlarken kullanışlı ve ekonomik olmasına dikkat eder. C 2. 6. Hazırlanan materyalin öğrenilecek içeriğe uygun olmasına dikkat eder. C 2. 10. Öğrencilerin materyal hazırlama ve geliştirmelerine fırsatlar vererek onlarda yaratıcılığın ve estetik anlayışın gelişmesine katkıda bulunur Kaynak İncelemenin yapılması Öğrenme ağı oluşturma. (fotoğraf, video kaydı, e-öğrenme) Öğretim üyeleri ve meslektaşlarla görüşme. Bireysel, meslektaşlar ve öğrencilerle yapılacaktır.

Sıra No BİREYSEL MESLEKİ GELİŞİM PLANI ÖLÇÜTLERİ EVET 1 Bireysel mesleki gelişim planı anlaşılırdır.

Sıra No BİREYSEL MESLEKİ GELİŞİM PLANI ÖLÇÜTLERİ EVET 1 Bireysel mesleki gelişim planı anlaşılırdır. * 2 Bireysel mesleki gelişim planı gözlenebilirdir. * 3 Bireysel mesleki gelişim planı ölçülebilirdir. * 4 Bireysel mesleki gelişim planı gerçekçidir. * 5 Bireysel mesleki gelişim planı gerekçelendirilmiştir. * 6 Bireysel mesleki gelişim planı ekonomiktir. * 7 Bireysel mesleki gelişim planındaki işlem zaman çizelgesi işlevseldir. * 8 Bireysel mesleki gelişim planı, okul içinde var olan fırsatlar dikkate alınarak hazırlanmıştır. * 9 Bireysel mesleki gelişim planı, yakın çevre ilgili fırsatlar dikkate alınarak hazırlanmıştır. * 10 Bireysel mesleki gelişim planı, öğretmenin mesleki gelişimini destekleyecek niteliktedir. * 11 Bireysel mesleki gelişim planında özgün çalışmalar yer almaktadır. * 12 Bireysel mesleki gelişim planı, okul gelişimini destekleyecek niteliktedir. * 13 Bireysel mesleki gelişim planı hazırlanırken diğer öğretmenlerin görüş ve önerileri alınmıştır. * 14 Bireysel mesleki gelişim planı, yeni öğretim programına uygundur. * 15 Bireysel mesleki gelişim planı, yeni öğretim programın uygulanmasını kolaylaştırıcı niteliktedir. * HAYIR

Planımı uygularken karşıma çıkabilecek engeller veya çalışmamı ilerletebilecek güçleri sıraladım. ENGELLEYİCİ VE İLERLETİCİ GÜÇLER

Planımı uygularken karşıma çıkabilecek engeller veya çalışmamı ilerletebilecek güçleri sıraladım. ENGELLEYİCİ VE İLERLETİCİ GÜÇLER / GÜÇ ALANI ANALİZİ ENGELLEYİCİ GÜÇLER İLERLETİCİ GÜÇLER Yeni programa göre hazırlanmış bir müfredatın var olması. Yabancı sitelerde bulunan oyunların tercümesi edilmesi. İnternete ulaşmak kolay. Araştırmaları yaparken zamanı verimli kullanma Öğrencilerin desteği Meslektaşlarımın desteği

Kasım-Aralık 2007 tarihlerinde yaptığım hazırlık çalışmaları l l l Okul müdürümüzle ilk görüşmemizi yaptık.

Kasım-Aralık 2007 tarihlerinde yaptığım hazırlık çalışmaları l l l Okul müdürümüzle ilk görüşmemizi yaptık. Eğitsel oyunlarla ilgili araştırma projesine öğrencilere de görevler verildi. 7. ve 8. sınıflardan eğitsel oyunlarla ilgili araştırma yapmaları istendi. Kasım ve Aralık ayı boyunca internet ve kitapçılardan Eğitsel oyunlarla ilgili bir araştırmalar yapılmaya ve kaynak toplamaya devam ediyorum. İnternetteki eğitsel oyunların bulunduğu sitelerin listesini yaptım, sırayla hepsini taramaya başladım. Yakın üniversitelerdeki öğretim görevlileri ile ilgili araştırma yapmaya başladım. Uzmanlığı eğitsel oyunlar olanla özel görüşme yapmayı planlıyorum.

Ocak ayında yaptığım araştırmalar l l l İnternette konuyla ilgili sitelerin araştırmasını yaptım. Liste

Ocak ayında yaptığım araştırmalar l l l İnternette konuyla ilgili sitelerin araştırmasını yaptım. Liste oluşturdum. Sitelerde bulduğum eğitsel oyunları bilgisayarımda bir klasörde toplamaya başladım. Eğitsel oyunlar ile ilgili kitap araştırması yaptım. 2 adet daha önce var olan kitap sayımı yeni aldığım 5 adet konuyla direkt ilgili kitap satın alarak 7’ye çıkardım. Kitaplardaki oyunları incelemeye başladım. Bundan sonraki hedefim elimdeki kitaplardan var olan oyunları konularına ve kazandırmak istediği davranışlara göre, 3 ay içinde bir gruplandırma yapmak.

Ocak ayında yaptığım araştırmalar

Ocak ayında yaptığım araştırmalar

Eğitsel oyunlarla ilgili Türkçe sitelerde bulduğum adresler. ÖĞRETMENLER SİTESİ » Ödev Sitesi Com »

Eğitsel oyunlarla ilgili Türkçe sitelerde bulduğum adresler. ÖĞRETMENLER SİTESİ » Ödev Sitesi Com » Sosyal Bilgiler Arşivi » Tebeşir Com » Öğretmenin Pusulası » Okul Bahçesi » Renkli Matematik » Testkulubu » Uluslararasıeğitim » Dilokulu » Kimyasanal » Online Fizik » Öğretmenler. com » Ödev Sitesi » Fen Okulu » Okul Rehberlik sitesi » muzikogretmenleri » Ögrenenogretmen » sinanuzun. com » edebiyatdersi. net ÖĞRETMENLER SİTESİ » MEB » ttkb öğrt. portalı » siteturkmen. com » mezunbul. net » Egitimsiteleri. net » Eğitimciler. com » Ogretmenlersitesi » Dersimiz. Com » Ögretmenler. Com » Netmen. Öğretmen » Eğitim Evi » Fen Okulu » Matematik Okulu » Eğitimciyiz. Com » Türkçe Öğretimi ÖĞRETMENLER SİTESİ » Ulu Önder Atatürk » İlkokuma yazma » İlkokuma forum » Memocal. com » Pekiyi. com » Ogretmenin Pusulası » Eğitimciyiz. Com » Öğretmenler odası » syriabank. com » Eğitim Platformu » Sınav Bankası » Test Kulübü » Eğitim Tutkusu » Akman. Eğitim ÖĞRETMENLER SİTESİ » Tebesir » Öğretmennet » Abece » Elma. net » Eğitim. com » Anlat Öğretmenim » Öğretmenler. Web » Eğitimevi » Herşey Eğitim » İvrindi » Matematik Dosyası » İrfan Yuvası » Okul Bahçesi » İnteraktif Okul » Burs Rehberim » Kpss. info » Resim Atölyesi » Öğretmenlik. com » ogretmendostu. com » cografyasaati. com » cebeciegitim