UYGARLIIN DOUU VE LK UYGARLIKLAR Anadoluda Pek ok

  • Slides: 21
Download presentation
UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR

UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR

Anadolu’da Pek Çok Uygarlık Görülmesinde o coğrafi konumu o elverişli iklimi o ticaret yolları

Anadolu’da Pek Çok Uygarlık Görülmesinde o coğrafi konumu o elverişli iklimi o ticaret yolları üzerinde olması o tarım ve hayvancılık için uygun olması o göç yolları üzerinde bulunması

Anadolu Uygarlıkları o HİTİTLER o FRİGYALILAR o İYONLAR o LİDYALILAR o URARTULAR o PERSLER

Anadolu Uygarlıkları o HİTİTLER o FRİGYALILAR o İYONLAR o LİDYALILAR o URARTULAR o PERSLER o İSKENDER İMP. o ROMA İMP. o BİZANS o TÜRKLER .

İyonlarda bilimin gelişmesinde o ekonomilerinin iyi olması o uygarlıkların kesişme noktasında olması o bilimle

İyonlarda bilimin gelişmesinde o ekonomilerinin iyi olması o uygarlıkların kesişme noktasında olması o bilimle uğraşanların zenginler tarafından desteklenmesi o ticaret yollarının bitiş noktasında olması o düşünce özgürlüğünün gelişmiş olması

Mısır’daki ahiret inancı o o tıp eczacılık mumyacılık geometri

Mısır’daki ahiret inancı o o tıp eczacılık mumyacılık geometri

Tanrı Kral anlayışı olan toplumların özellikleri o Vatandaşlık kavramı gelişmez. o Kulluk- kölelik anlayışı

Tanrı Kral anlayışı olan toplumların özellikleri o Vatandaşlık kavramı gelişmez. o Kulluk- kölelik anlayışı vardır. o Toplumsal hukuk gelişmez. o Yazılı hukuk gelişmez. o Monarşik yapı güçlü olur.

Hititlerde Medeni Kanunun gelişmesi o Toplumsal yaşamın geliştiğini o Kişisel hakların korunmasına önem verildiğini

Hititlerde Medeni Kanunun gelişmesi o Toplumsal yaşamın geliştiğini o Kişisel hakların korunmasına önem verildiğini o Toplumsal yaşamın düzene konulmasına çalışıldığını gösterir. o Kadına değer verildiğini

İskender’den sonra kurulan devletler o Ptotemeler Krallığı (Mısır) o Antigonitler Krallığı (Makedonya) o Selevkoslar

İskender’den sonra kurulan devletler o Ptotemeler Krallığı (Mısır) o Antigonitler Krallığı (Makedonya) o Selevkoslar Krallığı (Trakya’dan Hindistan’a kadar olan bölge)

Selevkos’un ölümü üzerine Anadolu’da kurulan devletler o Bitinya Krallığı (Kuzeybatı Anadolu) o Pontus Krallığı

Selevkos’un ölümü üzerine Anadolu’da kurulan devletler o Bitinya Krallığı (Kuzeybatı Anadolu) o Pontus Krallığı (Karadeniz’in güney kıyıları) o Kapadokya Krallığı ( Orta Anadolu) o Bergama Krallığı (Pergama- Batı Anadolu)

Yunanlıların koloniler kurmalarının sonuçları o Ticaret faaliyetlerini geliştirmiştir. o Yunan kültürü değişik bölgelerde tanınmıştır.

Yunanlıların koloniler kurmalarının sonuçları o Ticaret faaliyetlerini geliştirmiştir. o Yunan kültürü değişik bölgelerde tanınmıştır. o Yunanistan’da güçlü bir tüccar sınıfı oluşmuştur. o Yunanistan farklı bölgelerde hakimiyet sağlamıştır.

Anadolu’nun TÖD aydınlatan merkezler o KARAİN MAGARASI (Antalya) o BELDİBİ MAGARASI (Antalya) o ÇAYÖNÜ

Anadolu’nun TÖD aydınlatan merkezler o KARAİN MAGARASI (Antalya) o BELDİBİ MAGARASI (Antalya) o ÇAYÖNÜ (Diyarbakır) o ÇATALHÖYÜK (Konya) o HACILAR (Burdur) o TRUVA (Çanakkale) o ALİŞAR (Yozgat) o ALACAHÖYÜK (Çorum)

Sümerlerin yazıyı kullanmaları o Tarih çağlarının başlamasını sağlamıştır. o Bilgi birikimi ve aktarımını kolaylaştırmıştır.

Sümerlerin yazıyı kullanmaları o Tarih çağlarının başlamasını sağlamıştır. o Bilgi birikimi ve aktarımını kolaylaştırmıştır. o Yönetim, ticaret ve hukuk alanlarında bazı işlerin kolaylaştırılmasını sağlamıştır. o Eğitim ve öğretim faaliyetlerini kolaylaştırmıştır.

Yunanlıların koloniler kurmalarının sebepleri o Ülkenin küçük ve dağlık olması o Tarıma elverişli toprakların

Yunanlıların koloniler kurmalarının sebepleri o Ülkenin küçük ve dağlık olması o Tarıma elverişli toprakların az olması o Nüfusun artması ve toprakların yetmemesi o Ticaret ve sanayinin gelişmesi

Sümerlerin yazılı kanunlar yapmasında o Aynı suçları işleyenlere farklı cezalar verilmesini engellemiştir. o Toplumda

Sümerlerin yazılı kanunlar yapmasında o Aynı suçları işleyenlere farklı cezalar verilmesini engellemiştir. o Toplumda adaletin sağlanmasını kolaylaştırmıştır. o Hukuk anlayışının gelişmesini sağlamıştır.

Koloniler kurulma nedenleri o Hammadde ihtiyaçlarını karşılamak o Üretim fazlası mallar için Pazar bulmak

Koloniler kurulma nedenleri o Hammadde ihtiyaçlarını karşılamak o Üretim fazlası mallar için Pazar bulmak o Askeri gücü arttırmak o Diğer devletlere karşı askeri, siyasi ve ekonomik alanlarda üstünlük sağlamak

Kral Yolu’nun özellikleri o Lidyalılarca oluşturulmuştur. o Efes’ten Mezopotamya’ya kadar uzanır. o Doğu Batı

Kral Yolu’nun özellikleri o Lidyalılarca oluşturulmuştur. o Efes’ten Mezopotamya’ya kadar uzanır. o Doğu Batı kültürleri arasında etkileşimi attırmıştır.

Yunanistan’daki Solon ve Klıstenes Kanunlarının özellikleri o Köylülerin borçları affedilmiştir. o Sınıf farklılıkları ortadan

Yunanistan’daki Solon ve Klıstenes Kanunlarının özellikleri o Köylülerin borçları affedilmiştir. o Sınıf farklılıkları ortadan kaldırılmıştır. o Halkın yönetimde söz sahibi olması sağlanmıştır.

İbranilerin özellikleri o Tek tanrı inancının ilk görüldüğü uygarlıktır. o Musevilik inancının sadece kendilerine

İbranilerin özellikleri o Tek tanrı inancının ilk görüldüğü uygarlıktır. o Musevilik inancının sadece kendilerine gönderildiğine inanmışlardır. o Din milliyetçiliği yapmışlardır.

Hint Medeniyetinin özellikleri o Kast Sistemi görülür. o Hint halkının kaynaşamamasının en önemli nedeni

Hint Medeniyetinin özellikleri o Kast Sistemi görülür. o Hint halkının kaynaşamamasının en önemli nedeni bu eşitsizliğe dayalı sistemdir. o Sık sık istilalara uğramıştır.

Fenikelilerin özellikleri o Şehir devletleri halinde yaşamışlardır. o Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında koloniler kurmuşlardır.

Fenikelilerin özellikleri o Şehir devletleri halinde yaşamışlardır. o Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında koloniler kurmuşlardır. o Doğu ve Ön Asya’nın kaynaşmasını sağlamışlardır.

Mısır Medeniyetinin özellikleri o coğrafi olumsuzluklar o özgün bir uygarlık o firavun o ahiret

Mısır Medeniyetinin özellikleri o coğrafi olumsuzluklar o özgün bir uygarlık o firavun o ahiret inancı o takvim