Unitat 1 Del pensament mtic al pensament racional

  • Slides: 12
Download presentation
Unitat 1 Del pensament mític al pensament racional

Unitat 1 Del pensament mític al pensament racional

Què és el mite? La paraula mite prové del terme grec mythos (μύθος), que

Què és el mite? La paraula mite prové del terme grec mythos (μύθος), que vol dir ‘paraula, conte, narració, faula’. Així doncs, etimològicament parlant és una història que explica oralment notícies o fets fabulosos. Aleshores, és el mateix un mite que un conte o una llegenda? NO!

Característiques dels mites Hi ha algunes característiques dels mites que els diferencien d’altres narracions

Característiques dels mites Hi ha algunes característiques dels mites que els diferencien d’altres narracions populars com els contes. Veiem quines són: § § Els autors dels mites no es coneixen. De fet, no tenen un autor únic i concret, sinó que són creats per tota una comunitat. Els mites volen explicar l’origen del món i altres qüestions existencials. Els protagonistes dels mites són els déus i els herois. Els mites reflecteixen la manera de veure el món de tota una societat: són portadors de la ideologia de la societat que els crea.

Característiques dels mites Els mites van ser creats per tota una comunitat. Eren transmesos

Característiques dels mites Els mites van ser creats per tota una comunitat. Eren transmesos oralment pels aedes. La transmissió oral explica que hi hagi diferents versions dels mites.

Característiques dels mites Els mites volen explicar l’origen del món i altres qüestions existencials,

Característiques dels mites Els mites volen explicar l’origen del món i altres qüestions existencials, com l’origen dels déus, dels homes, de les institucions polítiques. . . També poden relatar les aventures d’herois que esdevenen un model de conducta.

Classificació dels mites Segons la temàtica, els mites es classifiquen en: § Mites cosmogònics

Classificació dels mites Segons la temàtica, els mites es classifiquen en: § Mites cosmogònics sobre l’origen del món § Mites teogònics sobre l’origen dels déus § Mites antropogònics sobre l’origen dels homes § Mites etiològics sobre l’origen d’institucions polítiques, socials o religioses § Mites escatològics sobre la vida d’ultratomba o la fi del món § Mites teològics sobre els déus § Mites èpics sobre els herois

Característiques dels mites Els mites reflecteixen la manera de veure el món de tota

Característiques dels mites Els mites reflecteixen la manera de veure el món de tota una societat: són portadors de la ideologia de la societat que els crea. Ulisses, heroi grec. . . home i rei, per variar! Penèlope, dona d’Ulisses, model de dona ideal grega

Per què creien en els mites? Abans de jutjar pregunta’t: viuríem tranquils sense saber.

Per què creien en els mites? Abans de jutjar pregunta’t: viuríem tranquils sense saber. . . D’on venim? Per què morim? Què passa un cop morim? Qui som? Per què la Terra és com és? Per què plou? Per què hi ha temporades que fa fred i d’altres calor?

Per què creien en els mites? La majoria d’aquestes preguntes les podem respondre ara

Per què creien en els mites? La majoria d’aquestes preguntes les podem respondre ara gràcies a la ciència, però has de pensar que en l’època en què es van crear els mites la ciència no existia. Els mites donaven resposta a totes aquestes preguntes. A això li has d’afegir que els mites són històries fantàstiques amb una acció trepidant. Ara aquestes històries llegim en els llibres o les mirem al cinema o a la tele. . . abans escoltaven els mites!!! Ara Abans

El pensament racional Estem al segle VI a. C. Els reis, principals interessats a

El pensament racional Estem al segle VI a. C. Els reis, principals interessats a perpetuar els mites, perden el poder. Els ciutadans tenen en les seves mans la capacitat de decisió. Les colònies afavoreixen el contacte amb altres cultures i noves mentalitats. Alguns pensadors grecs es comencen a qüestionar la veracitat dels mites. Inici de la filosofia Es busquen arguments i explicacions de les coses que tothom pogués entendre i jutjar

El pensament racional Pensament mític Època minoica 2000 - 1600 a. C Pensament racional

El pensament racional Pensament mític Època minoica 2000 - 1600 a. C Pensament racional Època fosca 1100 - 800 a. C Època micènica 1600 -1100 a. C Època clàssica 500 - 323 a. C Època arcaica 800 - 500 a. C 146 a. C- 395 d. C Època hel·lenística 323 - 146 a. C Establiment de la democràcia a Atenes (508 a. C) Inici de les colonitzacions Aparició de l’alfabet Època romana Aparició dels primers filòsofs (els presocràtics)

El pensament racional I després, què passa amb els mites? Els mites no s’abandonen

El pensament racional I després, què passa amb els mites? Els mites no s’abandonen radicalment, sinó de manera gradual. Encara a Roma es creu en els mites, que coexisteixen amb les ciències. Amb l’inici de la filosofia, a Grècia sorgeixen noves maneres d’entendre els mites: L'al·legoria On el mite diu això, en realitat vol dir allò.