TOPRAK K RLL Toprak Kirlilii Nedir Toprak kirlilii

  • Slides: 10
Download presentation
TOPRAK K İRLİLİĞİ

TOPRAK K İRLİLİĞİ

Toprak Kirliliği Nedir ? Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından

Toprak Kirliliği Nedir ? Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bozulmasıdır. Topraklarda meydana gelecek tüm olumsuz değişimler insan yaşamını kuvvetle etkileyecek güce sahiptir. İnsanların geçmişten gelen ve geçmişte zararları fark edilmemiş olan alışkanlıkları, bu gün toprak kirlenmesi ve bununla birlikte ortaya çıkan yer altı ve yüzey sularının kirlenmesine sebep olmaktadır. Toprak kayaçların parçalanmasıyla oluşur. Oluşumu çok uzun sürede gerçekleşen toprak insan eli ile çok kısa sürede tahrip edilir. Tarımın yapılabilmesi için temel unsur verimli tarım arazileridir yani topraktır.

Toprak Kirliliğinin Sonuçları Erozyon Yorulma Çoraklaşma Kirlenme

Toprak Kirliliğinin Sonuçları Erozyon Yorulma Çoraklaşma Kirlenme

EROZYON Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü

EROZYON Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayıdır. Tarımda kullanılan alanların %70'i özelliklerini kaybederek dünya genelinde toplam kara üzerinde %30 civarında çölleşmeye sebep olmuştur. Dünyada erozyon sebebiyle çölleşme tehlikesi bulunan 110 ülke bulunmaktadır. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan hesaplamalarla, dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek için yılda 42 milyar dolar harcanması gerektiği bulunmuştur. RÜZGAR EROZYONU

YORULMA Tarım yapılan arazilerde yetiştirilen bitkilerin kök yapıları farklı tiplerde olup her bitki kökünün

YORULMA Tarım yapılan arazilerde yetiştirilen bitkilerin kök yapıları farklı tiplerde olup her bitki kökünün ulaşabileceği bir derinlik ölçüsü vardır. Aynı Arazi üzerinde her yıl aynı bitki çeşidiyle yapılan üretimlerde ekim yada dikim yapılan bitki çeşidinin ulaşacağı derinliktekitoprak yapısı tarımsal üretime elverişli olmaktan çıkmaktadır. Buna toprak yorgunluğu denilmektedir. Örneğin her yıl üste, hiç değiştirmeden tek yıllık bitkilerden arpa, buğday, şeker pancarı, ayçiçeği, nohut, pamuk, mısır, tütün, kavun, karpuz, domates, biber, salatalık vb. diğer bitkiler ile yaptığımız üretimlerde topraklarımızda kök sisteminin salgılayıp açığa bırakmış olduğu zehirli kalıntıların sonraki gelen yıllarda aynı bitki çeşidin de büyük verim kayıpları yaşattığı sonuçları vardır. Toprak yapısında çalışan canlı organizmalar, solucanlar ve diğer bakteriler bitki köklerinin salgıladığı salgıların dengesizliğinde toprak içerisindeki faaliyetlerine devam edebilecekleri ortamları kaybederler. Toprak fiziki yapısında oluşan değişimler kireçlilik artışı, tuzlanma ve diğer kalıntıların artması sonucu toprak hızlı bir şekilde geçirimliliğini kaybederek toprak hacmine giren hava su miktarları minimum seviyelere düşmektedir.

ÇORAKLAŞMA Suyu çekilmiş, buharlaşmanın etksi geniş ölçüde olmuş bulunan kurak bölgelerde beliren toprağın çoraklaşması

ÇORAKLAŞMA Suyu çekilmiş, buharlaşmanın etksi geniş ölçüde olmuş bulunan kurak bölgelerde beliren toprağın çoraklaşması tozların artması şeklindeki çorak olma olayı. Çorak toprakların çoğalması olayları çoraklaşma adı altında toplanır.

TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprak kirliliği; toprağın, insan etkinlikleri sonucu oluşan çeşitli bileşiklere bulaştırılmasını takiben, toprakta

TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprak kirliliği; toprağın, insan etkinlikleri sonucu oluşan çeşitli bileşiklere bulaştırılmasını takiben, toprakta yaşayan canlılar ile yetişen ve yetiştirilen bitkilere veya bu bitkilerle beslenen canlılara toksik etkide bulunacak ve zarar verecek düzeyde anormal fonksiyonda bulunmasını, toprağa eklenen kimyasal materyalin toprağın özümleme kapasitesinin üzerine çıkması, toprağın verim kapasitesinin düşmesi şeklinde tanımlanabilir.

Tarım ilaçlarından ileri gelen toprak kirliliğinin etkileri Tarım ilaçları; toprağın biyolojik dengesini bozarak verimliliğini

Tarım ilaçlarından ileri gelen toprak kirliliğinin etkileri Tarım ilaçları; toprağın biyolojik dengesini bozarak verimliliğini düşürmektedir. Ayrıca birçok zararlıya da direnç kazandırmaktadır. Bu direnç kalıtımla devam etmektedir. Günümüz tarımında bu denli yoğunlaşan tarım ilacı kullanımının çevrede ve tabiatta birikmesi, hayvanlar ve besinler için zararlıdır. Tatbik edilen ilaçların kısa sürede ışık, ısı ve nem tesiri ile parçalanıp kalıntı bırakmayacağını düşünmek imkansızdır. Her ilaç formülünün bitkiye tatbik edildikten sonra, etkili olabileceği bir süresi vardır. İlaçlar hem bitki hem de insan sağlığına zararlı olmaktadır. İlaçlanmış sebze ve meyvelerin sonucu, vücuda kalıntı geçtiği gibi, başta süt olmak üzere ilaçlı yemlerden ve otlardan hayvanlara geçen tarım ilaçları kalıntıları da vücuda geçmekte ve birikmektedir. Kalıntı problemlerinin dışında tarım ilaçlarının insan sağlığına etkilerinden başlıcaları; akut, sub, kronik zehirlenme, alerjik, zeka bozuklukları, spesifik olmayan etkiler.

Gübrelemeden ileri gelen toprak kirlenmesi etkileri Toprağın fiziksel özellikleri gübrelemeden elde edilecek sonuçları etkilemektedir.

Gübrelemeden ileri gelen toprak kirlenmesi etkileri Toprağın fiziksel özellikleri gübrelemeden elde edilecek sonuçları etkilemektedir. Fiziksel özellikleri iyi olan topraklara yapılan gübrelemelerden yüksek randıman alınmakta, aynı zamanda toprak, gübrelerin zararlı etkisinden de korunmaktadır. Oysa çok ince ve çok kaba tek türlü topraklarla, çok sıkışık veya gevşek topraklara uygulanan gübrelemeler de bitkiler, gübrelerden yeteri kadar istifade edememektedir. Dolayısıyla toprakta gübre birikmekte ve zararlı etkiler ortaya çıkmaktadır. Aşırı gübreleme sonucu toprakta ortaya çıkan problemlerin başında asitlenme gelir.

Çöp ve diğer atıklardan ileri gelen toprak kirliliğinin etkileri Çöp ve diğer atıklardan ileri

Çöp ve diğer atıklardan ileri gelen toprak kirliliğinin etkileri Çöp ve diğer atıklardan ileri gelen toprak kirliliği daha çok yerleşim birimleri ve yakın çevrelerde görülmektedir. Bilinçsizce atılan atıklar, zamanında toplanmayan çöpler, çevrenin temizliğini ve güzelliğini bozmakta hoş olmayan koku ve görüntüye sebep olmaktadır. Ayrıca bu atık ve çöp yığınları mikrop ve haşerelerin çoğalmasına uygun ortamı hazırlamakta, dolayısıyla toplum sağlığına olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Ev ve küçük işletme atıkları insanlarda, çocuk felci, sarılık, iltihap, difteri, verem, tifo, para tifo, gıda zehirlenmesi, dizanteri, kolera gibi hastalıklara sebep olan mikroplarla; bağırsak solucanı, şerit, tirişin, amipli dizanteri oluşturan amip gibi bağırsak parazitlerinin ve kara sineklerin yumurta ve larvalarını taşımaktadır. Küçük işletmelerden çıkan atıklar da, hayvanlarda yavru atma hastalığı, verem, kolera, para tifo, şarbon, veba, şap, kuduz gibi hastalıklara sebep olan mikropları taşımaktadır.