Temel Kavramlar Yrd Do Dr mer KUTLU Eitim

  • Slides: 9
Download presentation
Temel Kavramlar Yrd. Doç. Dr. Ömer KUTLU

Temel Kavramlar Yrd. Doç. Dr. Ömer KUTLU

Eğitim Araştırmalarına Genel Bakış Araştırmacıların eğitim alanına katkı yaparken ayırt etmesi gereken önemli noktalar;

Eğitim Araştırmalarına Genel Bakış Araştırmacıların eğitim alanına katkı yaparken ayırt etmesi gereken önemli noktalar; Betimleme Tahmin/ Yordama Kontrol/ Değerlendirme Açıklama

Eğitim Araştırmalarına Genel Bakış Eğitim araştırmaları dört tip bilgi üretir: Eğitimle ilgili kavramların betimlenmesi,

Eğitim Araştırmalarına Genel Bakış Eğitim araştırmaları dört tip bilgi üretir: Eğitimle ilgili kavramların betimlenmesi, Eğitimle ilgili kavramların yordanması, Kuramlar ve gelişimi amaçlayan-merkeze alan müdahalelerin/kontrollerin etkileri hakkında bilgi Yukarıdaki üç bilginin farklı şekillerde biraraya gelmesinden oluşan bilgi. (Karasar, 2012)

Bilginin Kaynağı Bilgi elde etmenin birçok yolu bulunmaktadır; • uzmanlar • kitap ya da

Bilginin Kaynağı Bilgi elde etmenin birçok yolu bulunmaktadır; • uzmanlar • kitap ya da makale incelemeleri • benzer deneyimi olan meslektaşlara sorma ya da onları gözlemleme • kendi geçmiş deneyimleri • sezgiler • Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu ise bilimsel yöntemdir. (Büyüköztürk, Çakmak, Akagün, Karadeniz ve Demirel, 2013)

Bilginin Kaynağı Konusundaki Düşünce Akımları Pozitivizm Materyalizm İdealizm Rasyonalizm Realizm Empirizm (Karasar, 2012)

Bilginin Kaynağı Konusundaki Düşünce Akımları Pozitivizm Materyalizm İdealizm Rasyonalizm Realizm Empirizm (Karasar, 2012)

Bilginin Kaynağı Konusundaki Düşünce Akımları Belirtilen düşünce akımları iki ana grupta ele alınabilir; •

Bilginin Kaynağı Konusundaki Düşünce Akımları Belirtilen düşünce akımları iki ana grupta ele alınabilir; • Duyu ve deneyimleri, bilginin kaynağı olarak Rasyonalizm (akılcılık): Duygusal algılardan bağımsız olarak aklı, bilginin kaynağı sayar. • Empirizm (deneycilik, görgül): as alır. İlk veri olarak maddeyi kabul eder. (Karasar, 2012)

Paradigmalar (Pozitivzm ve Post-pozitivzm) Pozitivizm Doğal fenomenler, onlar arasındaki ilişkiler ve kendi düşünceleri dışında

Paradigmalar (Pozitivzm ve Post-pozitivzm) Pozitivizm Doğal fenomenler, onlar arasındaki ilişkiler ve kendi düşünceleri dışında hiç bir şeyi kabul etmeyen bir sistemdir. Temel bakış açısı “bizim dışımızda bir dış dünyanın, gerçekliğin” olduğudur. Gerçeklik kanıtlanabilir ilkesi: bir şey sadece ve sadece duyularla objektif olarak gözlenebilirse anlamlıdır. (Karasar, 2012)

Paradigmalar (Pozitivizm ve Post-pozitivizm) Post-pozitivizm bilim kuram bağımlı değil, değer bağımlıdır. duyularla gözlenemeyen kavramlara

Paradigmalar (Pozitivizm ve Post-pozitivizm) Post-pozitivizm bilim kuram bağımlı değil, değer bağımlıdır. duyularla gözlenemeyen kavramlara ilişkin bilgiler elde etmek de olasıdır. (Karasar, 2012)

Kaynakça Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi (24. baskı). Ankara: Nobel Yayınları

Kaynakça Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi (24. baskı). Ankara: Nobel Yayınları