T C ONDOKUZ MAYIS NVERSTES MHENDSLK FAKLTES EVRE

  • Slides: 23
Download presentation
T. C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Seminer/Bitirme Projesi Çalışması Uygulama

T. C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Seminer/Bitirme Projesi Çalışması Uygulama Ve Değerlendirme Süreci

Tarih İçerik 23. 10. 2020 Danışman Seçiminin Yapılması 30. 10. 2020 06. 11. 2020

Tarih İçerik 23. 10. 2020 Danışman Seçiminin Yapılması 30. 10. 2020 06. 11. 2020 13. 11. 2020 20. 11. 2020 27. 11. 28. 11. 2020 -06. 12. 2020 11. 12. 2020 18. 12. 2020 Genel Bilgilendirme Laboratuvar Güvenlik Eğitimi Seminer Sunuşu Hazırlama Eğitimi Poster Hazırlama Eğitimi Risk Yönetimi Ara Sınavlar Rapor/Bitirme Tezi Nasıl Hazırlanır Genel Değerlendirme

1 2 3 • Çalışma alanı ve danışman seçimi için başvuru formunun doldurulması •

1 2 3 • Çalışma alanı ve danışman seçimi için başvuru formunun doldurulması • Bölüm Bitirme/Seminer Projesi Komisyonu tarafından danışmanların belirlenmesi ve ilanı • Öğrenci-Danışman seçim sonuçları bölüm web sitesinde ve bölüm panosunda duyurular başlığı altında ilan edilir. • Öğrencilerin 21. 10. 2020 tarihe kadar belirlenen öğretim üyesi iletişime geçmesi ve çalışılacak konunun netleşmesi

DEVAM DURUMU • • • Seminer/Bitirme Projesi dersi birlikte yürütülür. Dönem içerisinde işleyen akış;

DEVAM DURUMU • • • Seminer/Bitirme Projesi dersi birlikte yürütülür. Dönem içerisinde işleyen akış; 9 hafta öğrencilerin yapacakları çalışmaları ne şekilde yürütecekleri konusunda, sorumlu öğretim elemanları tarafından bilgi verilir. Bilgilendirme süreci tamamlandıktan sonra seminer sunumları başlar. Öğrenci sayısına göre oturumlar belirlenir. (2 Oturum) Seminer sunumları tamamlandıktan sonra poster sunumları belirlenen yer ve tarihte gün boyunca gerçekleştirilir. (1 Oturum) Toplamda 12 haftadan oluşan ders sürecinde öğrenciler en az 5 hafta katılım sağlamak zorundadır. Devam eden haftalarda katılım sağladıkları sürece, katılım sağladıkları haftalar puanlanarak arasınav not değerlendirmesine %20 oranında katkı sağlayacaktır.

Seminer/Bitirme Projesi Danışman Belirleme Formu

Seminer/Bitirme Projesi Danışman Belirleme Formu

SEMİNER 1. OTURUM 2. OTURUM BİTİRME TEK OTURUM

SEMİNER 1. OTURUM 2. OTURUM BİTİRME TEK OTURUM

GENEL UYGULAMA ESASLARI Bitirme çalışmaları Güz ve Bahar yarıyılında olmak üzere, öğrencinin bölüm öğretim

GENEL UYGULAMA ESASLARI Bitirme çalışmaları Güz ve Bahar yarıyılında olmak üzere, öğrencinin bölüm öğretim üyesi danışmanlığında kendi kişisel çabaları ile yürüteceği, Güz döneminde (Seminer ) Literatür çalışması Bahar döneminde (Bitirme Projesi) araştırmaya yönelik bir proje çalışması ve deneysel veya teorik dar kapsamlı bir araştırma şeklinde yapılabilir. . Seminer alan öğrenciler, çalışmalarını rapor/tez şeklinde yazılı olarak ve jüri önünde sözlü sunum olarak savunmasını yapacaktır. Bitirme projesi alan öğrenciler, çalışmalarını rapor/tez şeklinde yazılı olarak ve poster bildirisi şeklinde hazırlayacaktır.

Tez Çalışması Yaparken Nasıl Kaynak Araştırması Yapılır?

Tez Çalışması Yaparken Nasıl Kaynak Araştırması Yapılır?

TEZ NASIL HAZIRLANIR?

TEZ NASIL HAZIRLANIR?

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI • Seminer ve Bitirme Projesi raporu veya tezi bilgisayarda

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI • Seminer ve Bitirme Projesi raporu veya tezi bilgisayarda yazılmalıdır. • A 4 boyutundaki beyaz çizgisiz kağıda çıktı alınarak 3 nüsha teslim edilmelidir. • Rapor/Tez Microsoft Word veya benzeri bir yazılım ile 12 punto büyüklüğünde Arial veya Times New Roman fontlarında yazılmalıdır.

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI Sayfa Yapısı; Sayfanın alt ve üst kısmından 3 cm,

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI Sayfa Yapısı; Sayfanın alt ve üst kısmından 3 cm, sol tarafından 3 cm ve sağ tarafından 2 cm boşluk bırakılarak metin yazıları 1. 5 cm satır aralığı ile yazılmalıdır.

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI • • Ana başlıklar, bölüm başlıkları ve alt bölüm

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI • • Ana başlıklar, bölüm başlıkları ve alt bölüm başlıkları ile bunları izleyen ilk paragraf arasında bir boşluk bırakılmalıdır. Bir bölümün son satırı ile bir sonraki bölüm başlığı arasında da bir boşluk bırakılmalıdır. Paragraf başı yapıldığı taktirde paragraflar arasında boşluk bırakılmamalıdır. Ana bölümler daima yeni bir sayfadan başlamadır.

TEZ YAZIM FORMATI • Raporda bölüm numaralandırılması ondalık sistem ile yapılmalı, ana bölümler yalnız

TEZ YAZIM FORMATI • Raporda bölüm numaralandırılması ondalık sistem ile yapılmalı, ana bölümler yalnız bir rakamla, alt bölümler ise 2, 3, veya en fazla 4 rakamla belirtilmeli, her rakamdan sonra nokta kullanılmalıdır. (Örnek; 3. MATERYAL METOT; 3. 1. Kimyasal Arıtım; 3. 1. 1. Koagülasyon Prosesi; 3. 1. 1. 2. Polielektrolit) • Ana bölüm başlıklarının tamamı, diğer alt başlıkların her kelimesinin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır. • Başlıklar satır kenarından başlayacak şekilde ayarlanmalı ve tüm başlıklar koyu olarak yazılmalıdır.

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI • Şekil ve çizelgelere numara ve isim verilmeli, metin

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI • Şekil ve çizelgelere numara ve isim verilmeli, metin içerisinde Şekil veya Çizelgeden bahsederken mutlaka numarası belirtilmelidir. Örneğin, «Şekil 1, adsorpsiyonla boya gideriminde karıştırmanın etkisini göstermektedir. . . » ; «Çizelge 10, yıllık atık artış oranlarını göstermektedir. . . » gibi. • Sayfalar numaralandırılmalıdır. Sayfa numaraları, sayfaların alt orta kısmında verilmelidir. • «Giriş» bölümüne kadar Roma Rakamı ile «Giriş» bölümünden itibaren sayfa numarası normal rakamlarla yazılmalıdır. Sayfa numaraları ile sayfanın son satırı arasında iki satır boşluk bulunmalıdır.

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI Ön kapak yandaki formata uygun olacak, arka kapakta hiçbir

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI Ön kapak yandaki formata uygun olacak, arka kapakta hiçbir yazı bulunmayacaktır. Ön kapaktan sonra aynı içerikli ancak kağıt üzerine yazılı ikinci bir iç kapak bulunacaktır.

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI Numaralandırılmış «Önsöz, İçindekiler, Şekil Listesi, Çizelge Listesi, Özet, Giriş,

RAPOR VE TEZ YAZIM KURALLARI Numaralandırılmış «Önsöz, İçindekiler, Şekil Listesi, Çizelge Listesi, Özet, Giriş, Materyal-Metot, Araştırma Bulguları ve İrdeleme, Sonuç ve Değerlendirme, Kaynaklar, Teşekkür» bölümlerinden oluşmalıdır. Çalışmanın varsa ekleri çalışmanın son kısmına eklenmelidir.

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Özet: bir sayfayı geçmeyecek şekilde ayrı bir sayfa

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Özet: bir sayfayı geçmeyecek şekilde ayrı bir sayfa olarak düzenlenmelidir. Bu bölümde araştırmanın amacı, yapılış şekli ve elde edilen sonuçlara ait bilgi ve varsa öneriler kısaca verilecek; fakat çizelge, şekil gibi ayrıntılar, kısaltmalar, dipnotlar kullanılmayacaktır. Özet sayfasının en altında konu ile ilgili anahtar kelimeler verilmelidir. İçindekiler Bölümü: Rapor/Tez içerisindeki bölüm başlıkları sayfa numaraları ile beraber gösterilmelidir. Giriş Bölümü: Çalışma hakkındaki genel bilgiler verilmeli, çalışmanın öneminden bahsedilmelidir.

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Materyal-Metot Bölümü: Çalışmada yararlanılan materyalden bahsedilmeli, kullanılan metotlar

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Materyal-Metot Bölümü: Çalışmada yararlanılan materyalden bahsedilmeli, kullanılan metotlar varsa teorisiyle birlikte anlatılmalıdır. Deneysel çalışma söz konusu ise yeni başlıklarla açıklanmalıdır. Araştırma Bulguları ve İrdeleme Bölümü: Çalışmada elde edilen araştırma bulguları burada ele alınmalı ve değerlendirilmedir. Sonuç Bölümü: Bu bölümde çalışmanın sonucunda yapılan tespitler özetlenmeli ve çalışma sonuca bağlanmalıdır.

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Kaynaklar Bölümü: Çalışmada yararlanılan kaynaklara rapor/tez içerisinde atıfta

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Kaynaklar Bölümü: Çalışmada yararlanılan kaynaklara rapor/tez içerisinde atıfta bulunmalı (parantez içerisinde kaynak sıra numarası gösterilecek) ve rapor/tez sonunda rapor içerisindeki sırada, aşağıda gösterilen örnek formata uygun olarak yazılmalıdır.

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Özgeçmiş: Bir sayfayı geçmeyecek şekilde, anlatımda üçüncü şahıs

TEZ YAZIMI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Özgeçmiş: Bir sayfayı geçmeyecek şekilde, anlatımda üçüncü şahıs kullanılarak hazırlanır. Doğum yılı, yeri, mezun olduğu lise, kazandığı ödüller, burslar öz geçmişte yer alır. Teşekkür: Bu kısımda yeni bir sayfada Seminer/Bitirme Projesine yardımcı olan şahıs ve/veya kuruluşlara teşekkür sunabilir. Ekler Bölümü: Çalışmada kullanılan bazı bilgiler rapor/tez içerisinde verilmeyebilir. Bu bilgiler çalışmanın son kısmına EK sırasına göre numaralandırılarak ve başlık vererek (EK-1 İçilebilir suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, EK-2 İçme suyu arıtımında kullanılan ünitelerle ilgili bazı kriterler ve eşitlikler, EK-3. . . ) eklenebilir. Böylece rapor/tez içerisinde sadece ek numarasının verilmesi yeterli olacaktır.

TESLİM ve DEĞERLENDİRME SÜRECİ • • • Bitirme Projesi poster sunuları ve Seminer sunuları

TESLİM ve DEĞERLENDİRME SÜRECİ • • • Bitirme Projesi poster sunuları ve Seminer sunuları öncesinde danışman öğretim üyelerine yazılı rapor/tez ciltlenmemiş olarak taslak şeklinde teslim edilmelidir. Teslim edilen raporlar danışman tarafından değerlendirmeye alınır. Danışman ve jüri, değerlendirmesinde proje çalışmalarında öğrencinin göstermiş olduğu performans, proje çıktılarının etkinliği, sonuca ulaşabilme becerisi yanı sıra proje hazırlanış şekli, içeriği, düzeni ve sunumu da dikkate alınır. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra hazırlanan tez çalışmaları, en geç ilgili yarıyılın son ders günü Bölüm Başkanlığına teslim edilir. Yazılı tezler önerilen kapak formatına uygun ve ciltlenmiş olarak üç nüsha halinde bölüm başkanlığına teslim edilmesi gereklidir.

TEŞEKKÜRLER. .

TEŞEKKÜRLER. .