SURSE DE ENERGIE ECOLOGITII COALA CU CLASELE IVIII

  • Slides: 17
Download presentation
SURSE DE ENERGIE

SURSE DE ENERGIE

“ECOLOGIŞTII “ ŞCOALA CU CLASELE I-VIII NR. 2 C MPULUNG MUŞCEL-STRUCTURA GRĂDIŞTE PUIU CONSTANTIN

“ECOLOGIŞTII “ ŞCOALA CU CLASELE I-VIII NR. 2 C MPULUNG MUŞCEL-STRUCTURA GRĂDIŞTE PUIU CONSTANTIN ADRIAN - ştiinţificul NEAŢĂ BIANCA NECULA DELIA DINU MELANIA VLĂDOIU RUXANDRA CRISTINA - ecologistul informaticianul istoricul : profesorul coordonator

Surse alternative de energie: Energia solara Energia geotermala Energia eoliana Unitati de masura pentru

Surse alternative de energie: Energia solara Energia geotermala Energia eoliana Unitati de masura pentru energie Joule (simbol: J) este unitatea de măsură pentru energie în Sistemului Internaţional, numită în onoarea fizicianului James Prescott Joule (1818– 1889). Un joule este egal cu lucrul mecanic efectuat de o forţă de un newton care îşi deplasează punctul de aplicaţie pe o distanţă de un metru pe direcţia şi în sensul forţei. Joule-ul a fost definit iniţial ca unitate de măsură pentru lucrul mecanic şi pentru energia mecanică, fiind însă utilizat în prezent pentru măsurarea tuturor formelor de transfer energetic şi tuturor formelor de energie. Caloria, notată cal, este o unitate de măsură pentru energie, egală cu cantitatea de căldură necesară pentru ridica temperatura unui gram de apă, aflată la presiune atmosferică normală, de la 14, 5 la 15, 5 °C (de la 287, 65 la 288, 65 K). 1 gram de apă distilată = 1 cm 3 Caloria este numită uneori calorie mică pentru a o deosebi de kilocaloria, numită şi calorie mare, egală cu 1000 cal. Caloria (cal) fiind o unitate de măsură tolerată a energiei termice W, această unitate a fost înlocuită în SI cu Joule.

Energia solară se referă la o sursă de energie reînnoibilă care este direct produsă

Energia solară se referă la o sursă de energie reînnoibilă care este direct produsă prin lumina şi radiaţia solară. Aceasta poate fi folosită să: • genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice) • genereze electricitate prin centrale electrice termale • genereze electricitate prin turnuri solare • încălzească blocuri, direct • încălzească blocuri, prin pompe de căldura • încălzească blocuri, prin cuptoare solare Dezavantaje Nu există nici un dezavantaj, deoarece instalaţiile solare aduc beneficii din toate punctele de vedere. Instalaţiile solare sunt de 2 tipuri: termice şi fotovoltaice. Instalaţiile termice ajută la economisirea gazului metan, în proporţie de circa 75% pe an. Instalaţiile fotovoltaice produc energie electrică gratis (cu lumina soarelui).

Radiatia solara directa, purtatoare de energie solara este una din resursele energetice pentru care

Radiatia solara directa, purtatoare de energie solara este una din resursele energetice pentru care nu s-au dat inca solutii tehnico -economice acceptabilede exploatare. Epuizarea treptata a rezervelor de combustibil fosil traditional, cat si distrugerea echilibrului ecologic prin poluare si defrisare, fac ca interesul actual sa fie exploatarea energia solara. Energia solara este distribuita aproape uniforma pe Pamant, este nepoluanta si nu necesista transportul sursei energetice primare sau al deseurilor. Razele solare au densitate mica pe unitatea de suprafata, inregistreaza variatii diurne si sezoniere si nu pot fi stocate pe termen lung si in cantitati mari nici sub forma termica, nici sub forma electrica. Energia solara este exploatata ca sursa de energie neconventionala in centralele solare de pe glob.

 Energia solară poate fi folosită aşa: • genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice)

Energia solară poate fi folosită aşa: • genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice) • genereze electricitate prin centrale termice solare (heliocentrale) • încălzească clădiri, direct • încălzească clădiri, prin pompe de căldură • încălzească clădiri şi să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice

Folosirea energiei geotermale : In sistemele moderne, se construiesc fantani in rezervoarele geotermale si

Folosirea energiei geotermale : In sistemele moderne, se construiesc fantani in rezervoarele geotermale si se obtine un flux continuu de apa fierbinte. Apa este adusa la suprafata printr-un sistem mecanic, iar un alt ansamblu o reintroduce in put dupa racire, sau o evacueaza la suprafata. Aplicatiile caldurii geotermale sunt foarte variate. Ele includ incalzirea locuintelor (individual sau chiar a unor intregi orase), cresterea plantelor in sere, uscarea recoltelor, incalzirea apei in crescatorii de pesti, precum si in unele procese industriale, cum este pasteurizarea laptelui.

Geotermia : Caldura interna a Pamantului este o energie neconventionala, purtatorii de energie geotermica

Geotermia : Caldura interna a Pamantului este o energie neconventionala, purtatorii de energie geotermica fiind vaporeux apelor subterane aflati la presiuni si temperaturi inalte. Se mai foloseste si la incalzirea locuintelor, la obtinerea apei menajere, pentru diferite tratamente de bai termale etc.

Folosirea energiei eoliene Morile de vant Pentru ca vantul este o sursa de energie

Folosirea energiei eoliene Morile de vant Pentru ca vantul este o sursa de energie curata si interminabila, turbinele de vant sunt instalate in tarile dezvoltate si acolo unde intensitatea vantului permite puterii eoliane sa poata fi exploatata, pentru a suplini sursele traditionale de energie electrica, precum caldura degajata de arderea carbunilor. Imbunatatirile aduse rotoarelor si elicelor, combinate cu o crestere a numarului de turbine instalate, a dus la o marire a puterii energiei eoliene cu circa 150% din 1990. In 1997, de exemplu, piata mondiala a energiei eoliene manipula in jur de 3 miliarde de dolari. Sa gasesti o sursa de curent pentru a-ti putea incarca telefonul mobil poate fi o problema atunci cand te afli intr-o calatorie la munte sau, pur si simplu, ai uitat sa iti iei incarcatorul cu tine. Insa, solutia acestei probleme poate fi mai simpla decat s -ar. Gizmodo spune ca studentii de la Indian Institute of Technology au venit cu o idee extraordinara. Ei au creat o turbina portabila, alimentata de energia eoliana, care poate fi atasata telefonului mobil pentru incarcare. Tehnica nu este inca pe piata, insa departamentul a trimis o propunere Ministrului Stiintei si Tehnologiei din India pentru a putea fabrica acest tip de turbina la o scara mai larga, a afirmat Prof. Lalit Kumar Das, conducatorul Departamentului de Design Industrial. Acest aparat este menit celor ce se afla pe zonele de coasta, unde vantul este mai mereu prezent. Insa poate fi folosit peste tot, chiar si in timpul unei calatorii, atata timp cat exista curenti de aer. Acest mecanism ar putea fi o

Energia Eoliana : Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea

Energia Eoliana : Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului. La sfârşitul anului 2006, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrică. Vânturile sunt formate din cauză că soarele nu încălzeşte Pământul uniform, fapt care creează mişcări de aer. Energia cinetică din vânt poate fi folosită pentru a roti nişte turbine, care sunt capabile de a genera electricitate. Unele turbine pot produce 5 MW, deşi aceasta necesită o viteză a vântului de aproximativ 5, 5 m/s, sau 20 de kilometri pe oră. Puţine zone pe pământ au aceste viteze ale vântului, dar vânturi mai puternice se pot găsi la altitudini mari şi în zone oceanice.

Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, şi turbine noi de vânt

Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, şi turbine noi de vânt se construiesc în toată lumea, energia eoliană fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice. • Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanţe poluante şi gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili. • Nu se produc deşeuri. Producerea de energie eoliană nu implică producerea nici a unui fel de deşeuri. • Costuri reduse pe unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanţial în ultimii ani, ajungând în S. U. A. să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar dacă nu se iau în considerare externalităţile negative inerente utilizării combustibililor clasici.

 La început, un important dezavantaj al producţiei de energie eoliană a fost preţul

La început, un important dezavantaj al producţiei de energie eoliană a fost preţul destul de mare de producere a energiei şi fiabilitatea relativ redusă a turbinelor. În ultimii ani, însă, preţul de producţie pe unitate de energie electrică a scăzut drastic, ajungând până la cifre de ordinul 3 -4 eurocenţi pe kilowatt oră, prin îmbunătăţirea parametrilor tehnici ai turbinelor. Un alt dezavantaj este şi "poluarea vizuală" - adică, au o apariţie neplăcută - şi de asemenea produc "poluare sonoră" (sunt prea gălăgioase). Alţii susţin că turbinele afectează mediul şi ecosistemele din împrejurimi, omorând păsări şi necesitând terenuri mari virane pentru instalarea lor. Argumente împotriva acestora sunt că turbinele moderne de vânt au o apariţie atractivă stilizată, că maşinile omoară mai multe păsări pe an decât turbinele şi că alte surse de energie, precum generarea de electricitate folosind cărbunele, sunt cu mult mai dăunătoare pentru mediu, deoarece creează poluare şi duc la efectul de seră. Un dezavantaj practic este variaţia în viteza vântului. Multe locuri pe Pământ nu pot produce destulă electricitate folosind puterea eoliană, şi din această cauză energia eoliană nu este viabilă în orice locaţie.

Morile de vant :

Morile de vant :

Bibliografie: http: //ro. wikipedia. org/wiki/Ecosistem ro. wikipedia. org/wiki/Pământ ro. wikipedia. org/wiki/Vânt Enciclopedie

Bibliografie: http: //ro. wikipedia. org/wiki/Ecosistem ro. wikipedia. org/wiki/Pământ ro. wikipedia. org/wiki/Vânt Enciclopedie