SIIR IRKLARI Srlarn Zoolojik Snflandrlmas Ve Kkeni Tarihte

  • Slides: 160
Download presentation
SIĞIR IRKLARI

SIĞIR IRKLARI

Sığırların Zoolojik Sınıflandırılması Ve Kökeni Tarihte sığırların zoolojik sınıflandırılması ve kökeni, insanın yabani sığırı

Sığırların Zoolojik Sınıflandırılması Ve Kökeni Tarihte sığırların zoolojik sınıflandırılması ve kökeni, insanın yabani sığırı besin kaynağı olarak yararlanmasından ve işlerini daha kolay yapabilmek için evcilleştirilmesi ile başlamıştır. Sığırların evcilleştirilmesinin Anadolu, İran ve Hindistan ile ilgili ilk bulgulara Çatalhöyük'te rastlanılmıştır. Bu bulguların yaklaşık olarak M. Ö. 5000 -6000 yılları arasında olduğu söylenmektedir. Evcilleştirme ise Orta Asya'da başlayıp buradan Asya kıtasına yayılmış buradan da Avrupa kıtasına doğru bir seyir göstermiştir.

Sığırın Zoolojik sistemdeki yeri Alem Animale (Hayvanlar) Şube Chordata (Kordalılar) Alt Şube Vertebrate (Omurgalılar)

Sığırın Zoolojik sistemdeki yeri Alem Animale (Hayvanlar) Şube Chordata (Kordalılar) Alt Şube Vertebrate (Omurgalılar) Sınıf Mammalia (Memeliler) Alt Sınıf Plancetalia (Plesantalılar) Takım Ungulata (Tırnaklılar) Alt Takım Artiodactylis (Çift Tırnaklılar) Grup Ruminantia (Geviş Getirenler) Aile (Familya) Bovidae (Cavicornia, Boş boynuzlular) Alt Aile Bovinae Cins (Genus) Bos (Geniş Anlamda Sığırlar) Alt Cins Taurina (Gerçek sığırlar) Tür Bos Taurus

Bos Taurus türünden olan günümüzdeki evcil sığırlar Bos Taurus Typicus ve Bos Taurus Indicus

Bos Taurus türünden olan günümüzdeki evcil sığırlar Bos Taurus Typicus ve Bos Taurus Indicus olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Bos Taurus Indicus türünden olan sığırlar sıcak iklim özelliklerine sahip olan ülkelerde yetiştirilmekte olan hörgüçlü ve sarkık kulaklı sığırlardır. Diğerleri ise Bos Taurus Typicus türüne aittirler.

SIĞIR IRKLARININ SINIFLANDIRILMASI ISLAH DÜZEYLERİNE GÖRE -Kültür Irkları (Jersey, Simmental vs. ) -Islah Edilmiş

SIĞIR IRKLARININ SINIFLANDIRILMASI ISLAH DÜZEYLERİNE GÖRE -Kültür Irkları (Jersey, Simmental vs. ) -Islah Edilmiş Yerli Irklar (DAK) -Yerli Irklar (Yerli Kara, Boz ırk vs. )

VERİM YÖNLERİNE GÖRE -Sütçü ırklar (Jersey, Guernsey vs. ) -Etçi ırklar (Hereford, Shorthorn vs.

VERİM YÖNLERİNE GÖRE -Sütçü ırklar (Jersey, Guernsey vs. ) -Etçi ırklar (Hereford, Shorthorn vs. ) -İş verim yönlü ırklar (Boz ırk) -Kombine verimli ırklar (Simmental, Esmer vs. )

AYRICA; -Kafatası yapısına göre -Coğrafi yayılma alanlarına göre vs. ASYA AFRİKA AVRUPA

AYRICA; -Kafatası yapısına göre -Coğrafi yayılma alanlarına göre vs. ASYA AFRİKA AVRUPA

Yerli ırklar

Yerli ırklar

Kültür ırkları

Kültür ırkları

SİYAH ALACA (HOLSTEIN) Anavatanı Hollanda’nın Frizyan bölgesidir. Fiziksel Özellikleri: Sütçü ırkların en iri yapılısıdır.

SİYAH ALACA (HOLSTEIN) Anavatanı Hollanda’nın Frizyan bölgesidir. Fiziksel Özellikleri: Sütçü ırkların en iri yapılısıdır. Renk siyah-beyaz alacadır. Holstein sığırı tam bir sütçü kapasiteye sahiptir. Baş küçük ve zarif, deri ince ve yumuşaktır. Tüyler kısa ve parlaktır. Sırt, bel ve sağrı düzgün bir hat oluşturur. Kemik yapısı sağlam, meme büyük, yumuşak ve iyi şekillenmiş, meme süt damarları uzun ve belirgindir.

Fonksiyonel Özellikler: Dünya’da en çok süt veren ırktır. Laktasyon verimi 5 -6 tondan 810

Fonksiyonel Özellikler: Dünya’da en çok süt veren ırktır. Laktasyon verimi 5 -6 tondan 810 ton’ kadar değişmektedir. Sütünde yağ oranı yaklaşık %3, 5 kadardır. İlk tohumlama yaşı: 15 -18 ay Buzağı doğum ağırlığı: 40 kg Ergin canlı ağır: 500 -600 kg GCAA: 1000 gr civarında Kesim ağırlığı : 500 kg Yemden yararlanma oranı: 1/7– 1/10

3 alt ırkı bulunmaktadır. -Avrupa siyah alacası -Amerika siyah alacası (Holstein Friesian) -İsrail siyah

3 alt ırkı bulunmaktadır. -Avrupa siyah alacası -Amerika siyah alacası (Holstein Friesian) -İsrail siyah alacası (İsrail Friesian)

İSRAİL SİYAH ALACASI

İSRAİL SİYAH ALACASI

İSRAİL SİYAH ALACASI

İSRAİL SİYAH ALACASI

ESMER (BROWN SWISS) Ülkemizde Montofon olarak bilinir

ESMER (BROWN SWISS) Ülkemizde Montofon olarak bilinir

Anavatanı İsviçre`dir. Renk gümüşi griden siyaha yakın koyu esmere kadar değişir. Sırtta açık renkte

Anavatanı İsviçre`dir. Renk gümüşi griden siyaha yakın koyu esmere kadar değişir. Sırtta açık renkte bir ester çizgisi bulunur. Kulak içindeki tüyler çoğunlukla uzun ve beyazdır. Burun ucu, kuyruk ucu, dil ve boynuz uçları siyahtır.

Fonksiyonel Özellikler: Kombine verimli bir ırktır. Laktasyon verimi ortalama 3, 5 -5 ton aralığındadır.

Fonksiyonel Özellikler: Kombine verimli bir ırktır. Laktasyon verimi ortalama 3, 5 -5 ton aralığındadır. (6 ton’u geçebilir) Sütünde yağ oranı yaklaşık %3, 84, 0 kadardır. İlk tohumlama yaşı: 18 -20 ay Buzağı doğum ağırlığı: 40 kg kadar. Ortalama ergin canlı ağırlık: 600700 kg GCAA: 1000 -1200 g Kesim ağırlığı : 500 -600 kg civarı Karkas randımanı %56 civarındadır. Yemden yararlanma oranı: 1/5 – 1/8

SİMMENTAL

SİMMENTAL

Anavatanı İsviçre’dir. Renk sarı-beyaz ya da kırmızı-beyaz alacadır. Krem rengine kadar değişen renklere rastlanmaktadır.

Anavatanı İsviçre’dir. Renk sarı-beyaz ya da kırmızı-beyaz alacadır. Krem rengine kadar değişen renklere rastlanmaktadır. Baş genellikle beyazdır. Ayak ve bacaklarda beyaz lekeler bulunabilir. Fonksiyonel Özellikler: Kombine verimli bir ırktır. Laktasyon verimi ortalama 3, 5 -5 ton aralığındadır. Sütünde yağ oranı yaklaşık %3, 74, 0 kadardır. İlk tohumlama yaşı: 18 -20 ay Buzağı doğum ağırlığı: 40 kg arası Ortalama ergin canlı ağırlık: 650750 kg GCAA: 1000 -1200 g Kesim ağırlığı : 500 -600 kg civarı Karkas randımanı %55 -60 civarındadır. Yemden yararlanma oranı: 1/7

JERSEY

JERSEY

Anavatanı Jersey adasıdır. Renk açık kahverengiden siyaha kadar değişir. En yaygın renk geyik rengidir.

Anavatanı Jersey adasıdır. Renk açık kahverengiden siyaha kadar değişir. En yaygın renk geyik rengidir. Baş, boyun, omuz ve butlarda kıllar daha koyu renklidir. Bazılarında beyaz alacalık bulunabilir. Fonksiyonel Özellikler: Sütçü bir ırktır. Laktasyon verimi ortalama 3 -4 ton aralığındadır. Sütünde yağ oranı yaklaşık % 5, 5 kadardır. İlk tohumlama yaşı: 15 -16 ay Buzağı doğum ağırlığı: 20 kg arası Ortalama ergin canlı ağırlık: 400 kg civarındadır.

YERLİ KARA

YERLİ KARA

En çok Arta Anadolu bölgesinde yaygındır. Vücudun her tarafı tamamen siyahtır. Vücut küçük, baş

En çok Arta Anadolu bölgesinde yaygındır. Vücudun her tarafı tamamen siyahtır. Vücut küçük, baş dar ve uzun, boynuzlar kısa, ince ve uçları öne doğru yöneliktir. Boyun ince ve kas gelişimi zayıftır. Fonksiyonel Özellikler: Cüsse ve süt verimi düşüktür. Laktasyon verimi ortalama 700 kg civarındadır. Sütünde yağ oranı yaklaşık % 4 kadardır. İlk tohumlama yaşı: 2, 5 -3 yaş civarıdır. Buzağı doğum ağırlığı: 15 -20 kg arası Ortalama ergin canlı ağırlık: 200300 kg civarındadır. GCCA 500 -600 gr kadardır. Kesim ağırlığı: 200– 250 kg Yemden yararlanma : 1/18

DOĞU ANADOLU KIRMIZISI

DOĞU ANADOLU KIRMIZISI

Başta Erzurum, Kars ve Ardahan illeri olmak üzere Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Küçük

Başta Erzurum, Kars ve Ardahan illeri olmak üzere Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Küçük cüsseli olmakla birlikte güçlüdür. Olumsuz çevre şartlarına dayanıklıdır. Kalitesiz yemlerle hayatını sürdürebilir. Engebeli alanlardaki otlakları değerlendirebilir ve hastalıklara karşı direnci yüksektir. Sürü ve analık içgüdüsü gelişmiştir. Buzağısını görmeyince sütünü vermez.

Renk kahverengiden tarçın rengine kadar değişir. Ergin canlı ağırlık 250 -350 kg arasıdır. Doğum

Renk kahverengiden tarçın rengine kadar değişir. Ergin canlı ağırlık 250 -350 kg arasıdır. Doğum ağırlığı 17 -22 kg kadar. GCAA 600 -1000 gr arası. Süt verimi 900 -100 kg, yağ oranı ise %4 -5 kadardır.

GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI

GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI

Kilis, Yerli Güney Sarısı ve Halep sığırı olarak üç alt ırkı bulunmaktadır. Ancak en

Kilis, Yerli Güney Sarısı ve Halep sığırı olarak üç alt ırkı bulunmaktadır. Ancak en çok bilinen Kilis sığırıdır. Kilis merkez olmak üzere, İçel’den Şanlıurfa’ya kadar olan Güney Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Verim Yönü : Kombine, süt ve et. Renk tarçın renginden koyu sarıya kadar değişir. Türkiye’nin en iri ve süt verimi en yüksek yerli ırkıdır. Güney Anadolu ve Akdeniz’in sıcak iklimine uyum sağlamıştır. Kene ve kan parazitlerinin meydana getirdiği hastalıklara dayanıklıdır. Bakım ve beslemenin düzenli olmadığı şartlarda çok az sorunla yetiştirilebilir. Uzun mesafeleri yürüyebilme yeteneğindedir.

Doğum ağırlığı 23 -27 kg (Yerli Güney Sarıda 14 -15 kg) Canlı ağırlık 350

Doğum ağırlığı 23 -27 kg (Yerli Güney Sarıda 14 -15 kg) Canlı ağırlık 350 -450 kg (Yerli Güney Sarıda 150 -250 kg) Süt verimi 1500 -2500 kg (Yerli Güney Sarıda 600 -650 kg) Sütte yağ oranı %3, 5 -4, 5 arası İlk tohumlama yaşı 24 -26 aya (Yerli Güney Sarıda 30 -36 ay) kadar değişmektedir.

BOZ IRK

BOZ IRK

Yayılma Alanı : Trakya, Marmara, Kuzey ve İç Ege, Batı Anadolu Verim Yönü :

Yayılma Alanı : Trakya, Marmara, Kuzey ve İç Ege, Batı Anadolu Verim Yönü : Kombine, et ve süt Irkın doğal yaşam alanları genelde dağlık bölgelerdeki orman içleri ve engebeli arazilerdir. Bu tür alanlarda insan müdahalesi olmadan yaşama, beslenme ve üreme yeteneğine sahiptir.

Doğum ağırlığı 22 -24 kg Ergin canlı ağırlık 300 -400 kg İlk tohumlama yaşı

Doğum ağırlığı 22 -24 kg Ergin canlı ağırlık 300 -400 kg İlk tohumlama yaşı 24 -28 ay Laktasyon süt verimi 600 -1000 kg arası Sütte yağ oranı % 4 civarıdır. GCCA 600 -700 gr kadardır.

ZAVOT Yayılma Alanı : Kars, Ardahan illeri ve çevresi Verim Yönü : Kombine, süt

ZAVOT Yayılma Alanı : Kars, Ardahan illeri ve çevresi Verim Yönü : Kombine, süt ve et Ergin canlı ağırlık 250 -450 kg Laktasyon süt verimi 2000 -3000 kg Sütte yağ oranı % 3, 5 -4, 5 Doğum ağırlığı 17 -36 kg İlk tohumlama yaşı 24 aylıktan sonra

Lokal Sığır Irkları: -Kırım -Bonihad -Seferihisar -Maraş sığırları

Lokal Sığır Irkları: -Kırım -Bonihad -Seferihisar -Maraş sığırları

GUERNSEY -Guernsey adası (Birleşik Krallık) -Sütçü

GUERNSEY -Guernsey adası (Birleşik Krallık) -Sütçü

GUERNSEY

GUERNSEY

AYRSHİRE -İskoçya -Sütçü

AYRSHİRE -İskoçya -Sütçü

AYRSHİRE

AYRSHİRE

ABERDEEN ANGUS -İskoçya -Etçi

ABERDEEN ANGUS -İskoçya -Etçi

ABERDEEN ANGUS

ABERDEEN ANGUS

HEREFORD -İngiltere -Etçi

HEREFORD -İngiltere -Etçi

HEREFORD

HEREFORD

HEREFORD

HEREFORD

SHORTHORN -İngiltere -Etçi

SHORTHORN -İngiltere -Etçi

SHORTHORN

SHORTHORN

SHORTHORN

SHORTHORN

CHAROLAIS -Fransa -Etçi

CHAROLAIS -Fransa -Etçi

CHAROLAIS

CHAROLAIS

CHIANINA -İtalya -Etçi (-Kombine)

CHIANINA -İtalya -Etçi (-Kombine)

CHIANINA

CHIANINA

BELÇİKA MAVİSİ -Belçika -Etçi

BELÇİKA MAVİSİ -Belçika -Etçi

BELÇİKA MAVİSİ

BELÇİKA MAVİSİ

BELÇİKA MAVİSİ

BELÇİKA MAVİSİ

BELÇİKA MAVİSİ

BELÇİKA MAVİSİ

BRANGUS -ABD -Etçi

BRANGUS -ABD -Etçi

BRANGUS

BRANGUS

LIMOUSIN -Fransa -Etçi

LIMOUSIN -Fransa -Etçi

LIMOUSIN

LIMOUSIN

GALLOVEY -İngiltere -Etçi

GALLOVEY -İngiltere -Etçi

GALLOVEY

GALLOVEY

GALLOVEY

GALLOVEY

KUŞAKLI GALLOVEY -İskoçya -Etçi

KUŞAKLI GALLOVEY -İskoçya -Etçi

KUŞAKLI GALLOVEY

KUŞAKLI GALLOVEY

KUŞAKLI GALLOVEY

KUŞAKLI GALLOVEY

BRAHMAN -Hindistan -Süt-Et

BRAHMAN -Hindistan -Süt-Et

BRAHMAN

BRAHMAN

BRAHMAN

BRAHMAN

BRAHMAN

BRAHMAN

BRAHMAN

BRAHMAN

BEEFALO -Kuzey Amerika -Etçi

BEEFALO -Kuzey Amerika -Etçi

BEEFALO

BEEFALO

BEEFMASTER -ABD -Etçi

BEEFMASTER -ABD -Etçi

BEEFMASTER

BEEFMASTER

BRAHMOUSIN -ABD -Etçi

BRAHMOUSIN -ABD -Etçi

BRAHMOUSIN

BRAHMOUSIN

CHARBRAY -Avustralya -Etçi

CHARBRAY -Avustralya -Etçi

CHARBRAY

CHARBRAY

DAMASCUS -Ortadoğu (Hitit döneminde Anadolu orjinli) -Süt

DAMASCUS -Ortadoğu (Hitit döneminde Anadolu orjinli) -Süt

DANISHRED -Danimarka -Süt-Et

DANISHRED -Danimarka -Süt-Et

DANISHRED

DANISHRED

DEVON -İngiltere -Et-Süt

DEVON -İngiltere -Et-Süt

DEVON

DEVON

DEXTER -İrlanda -Et-Süt

DEXTER -İrlanda -Et-Süt

DEXTER

DEXTER

FIGHTING CATTLE -İspanya -Portekiz -Et-Gösteri

FIGHTING CATTLE -İspanya -Portekiz -Et-Gösteri

FIGHTING CATTLE

FIGHTING CATTLE

FIGHTING CATTLE

FIGHTING CATTLE

GIR -Hindistan -Süt-Et

GIR -Hindistan -Süt-Et

GIR

GIR

HARIANA -Hindistan -Süt-İş

HARIANA -Hindistan -Süt-İş

HARIANA

HARIANA

HIGHLAND -İskoçya -Et

HIGHLAND -İskoçya -Et

HIGHLAND

HIGHLAND

TEXAS LONGHORN -ABD -Et

TEXAS LONGHORN -ABD -Et

TEXAS LONGHORN

TEXAS LONGHORN

TEXAS LONGHORN

TEXAS LONGHORN

TEXAS LONGHORN

TEXAS LONGHORN

TEXAS LONGHORN

TEXAS LONGHORN

MAINE-ANJOU -Fransa -Et

MAINE-ANJOU -Fransa -Et

MILKING SHORTHORN -İngiltere -Et-Süt

MILKING SHORTHORN -İngiltere -Et-Süt

MONTBELIARD -Fransa -Et-Süt

MONTBELIARD -Fransa -Et-Süt

PIEDMONTESE -İtalya -Et

PIEDMONTESE -İtalya -Et

RED POLL -İngiltere -Süt-Et

RED POLL -İngiltere -Süt-Et

SAHIWAL -Hindistan, Pakistan (Punjab) -Süt

SAHIWAL -Hindistan, Pakistan (Punjab) -Süt

SIMBRAH -ABD -Et-Süt

SIMBRAH -ABD -Et-Süt

SIMBRAH

SIMBRAH

WHITEPARK -İngiltere -Et-Süt

WHITEPARK -İngiltere -Et-Süt

WATUSI (ANKOLE) -Afrika -Süt-Et

WATUSI (ANKOLE) -Afrika -Süt-Et

WATUSI (ANKOLE)

WATUSI (ANKOLE)

WATUSI (ANKOLE)

WATUSI (ANKOLE)