Pronomen Erstter ett substantiv eller str framfr ett

Pronomen Ersätter ett substantiv eller står framför ett substantiv

Personliga pronomen Subjekt jag du han hon den/det man vi ni de Objekt mig dig honom henne den/det en oss er dem

Reflexiva pronomen Jag blir mig Du blir dig Han/hon/det/man blir sig Vi blir oss Ni blir er De blir sig

Possessiva pronomen Sin, sitt sina, används med ord som är objekt. Sin, sitt, sina syftar alltid tillbaka på subjektet i samma sats. Hans, hennes, deras används med ord som är subjekt och ibland med ord som är objekt. Om hans, hennes och deras används med ett objekt syftar det inte tillbaka till subjektet.

Possessiva pronomen En-ord Ett-ord Plural (han) Hans/sin Hans/sitt Hans/sina (hon) Hennes/sin Hennes/sitt Hennes/sina (de) Deras/sin Deras/sitt Deras/sina S = subjekt, O= objekt Exempel: Farida (s) tänker mycket på sin mamma(o). Hennes mamma bor i Iran.

Pronomen subjekt objekt possessiva reflexiva poss. reflex. jag min/mitt/mina mig --- du dig din/ditt/dina dig --- han honom hans sig sin/sitt/sina hon hennes sig sin/sitt/sina den dess sig sin/sitt/sina det dess sig sin/sitt/sina vi oss vår/vårt/våra oss --- ni er er/ert/era er --- de dem deras sig sin/sitt/sina

Fler pronomen … Indefinita pronomen kallas obestämda därför att de är just obestämda. Man kan inte använda pronomenet "han" utan att tidigare ha berättat vem man menar. Men som du ser i den föregående meningen är det fritt fram att använda det indefinita pronomenet "man".

Indefinita (obestämda) pronomen subjekt man alla båda ingen någon objekt en alla båda ingen någon genitiv ens allas bådas ingens någons reflexiva sig sig sig poss reflex sin/sitt/sina sin/sitt/sina

Man – personer i allmänhet Man används om personer i allmänhet, alltså inte någon särskild person. Ordet ”man” kan betyda alla, jag, du och jag, folk. Exempel: Man kan inte säga att grammatik är särskilt lätt. Men man kan säga att det blir lättare med tiden.

All, allt, alla, allting All och allt används ofta vid ord som inte går att räkna, t. ex. material och ämnen. Alla används om ord i plural. Allt eller allting används utan substantiv när man talar om någonting allmänt. Exempel: All kunskap är lätt att bära! Allt du ser är ditt! Vi har tvättat alla kläder. Stina kan allt/allting om matlagning

Det – pronomen med många olika betydelser Det står i stället för ett substantiv som är ettord. Exempel: Bordet är vackert. Det är målat i en vit färg. Ett bord = det

Mer ”det” … Det används ofta med är, var och blir när man förklarar eller beskriver något. Exempel: Vi trivs bra i Sverige. Det är fint här. Det blir trevligt att träffas i sommar! Det var så trevligt förra gången vi sågs.

Uttryck med ”det” Det regnar idag. Det snöar idag. Igår snöade det. Igår regnade det. Går det bra? Det spelar ingen roll. Det händer mycket i Skellefteå. Osv.

”Det” med vissa verb, vid presentationer och vid ny information Det bor cirka 72 000 personer här. Det finns 400 elever här på skolan. Det kommer en ny elev om två veckor. Det sitter en man där ute. OBS! Alltid obestämd form på substantivet vid ny information och vid presentation.

”Det” i korta svar Om man ska svara ja eller nej på en fråga är det vanligt att lägga till en mening med ordet det. Har frågan hjälpverb eller verben är, har eller blir upprepar man det verbet i svaret. -Var det kallt igår? -Ja det var det. Finns det ett annat verb i frågan så använder du ”gör” i svaret. -Talar du svenska? –Ja det gör jag.
- Slides: 15