Grammatik Pronomen Definition Pronomen r ett latinskt ord

  • Slides: 11
Download presentation
Grammatik Pronomen

Grammatik Pronomen

Definition Pronomen är ett latinskt ord som egentligen betyder “istället för substantiv”. Ett pronomen

Definition Pronomen är ett latinskt ord som egentligen betyder “istället för substantiv”. Ett pronomen kan alltså ersätta ett substantiv. Man kan t. ex. skriva: Ø Stolen (substantiv) = den (pronomen) Ø Bordet (substantiv) = det (pronomen) Ø Sara och Johanna (substantiv) = de (pronomen) Ø Kvinnan (substantiv) = hon (pronomen) Ø Pojken (substantiv) = han (pronomen) Pronomen kan alltså ersätter namn, substantiv och ibland 1 hel mening.

De olika pronomen 2 De olika grupperna av pronomen är: o Personliga pronomen o

De olika pronomen 2 De olika grupperna av pronomen är: o Personliga pronomen o Possessiva pronomen Reflexiva possessiva pronomen o Reflexiva pronomen o Reciproka pronomen o Demonstrativa pronomen o Determinativa pronomen o Interrogativa pronomen o Relativa pronomen o Indefinita pronomen

Personliga pronomen 3 Subjekt Objekt Jag Mig Du Dig Hon Henne Han Honom Den/Det

Personliga pronomen 3 Subjekt Objekt Jag Mig Du Dig Hon Henne Han Honom Den/Det Vi Oss Ni Er De Dem Man En

Övning Skriv in subjekts- eller objektsformen i meningarna. Jag läser en bok som Pontus

Övning Skriv in subjekts- eller objektsformen i meningarna. Jag läser en bok som Pontus gav till ____. Vi åker buss och mormor köpte biljetter åt _____. Du gjorde illa ______ på spiken. Han var snäll och gav bort godiset till _____. Ni gjorde verkligen bort ____. Hon fyllde år och man gav tårta till ____. De gick på fest tillsammans och alla beundrade _______ kramade varandra och hoppade. Vi tyckte mycket om _______tyckte att alla kattungar var lika söta och hade mycket svårt att välja mellan _____. Ø Vi cyklade så fort vi kunde, men ______ hann ändå ifatt oss. Ø När vi steg upp på dansgolvet började _______ spela vår favoritlåt. 4Ø – Tacka inte oss, tacka ____! Ø Ø Ø Ø Ø

Possessiva pronomen = Ägande, att någon/något äger något (possess på engelska betyder äga). 5

Possessiva pronomen = Ägande, att någon/något äger något (possess på engelska betyder äga). 5 Personli ga Jag Possessi va Du Din/ditt/dina Hon Hennes Hans Den/Det Dess Vi Vår/vårt/våra Ni Er/ert/era De Deras Man Ens Min/mitt/mina

Possessiva pronomen - exempel Min boll mitt bord Din boll ditt bord Hennes boll

Possessiva pronomen - exempel Min boll mitt bord Din boll ditt bord Hennes boll hennes bord pennor Vår boll vårt bord Er boll ert bord Deras boll deras bord 6 mina bollar dina pennor hennes våra pennor era pennor deras pennor

Reflexiva pronomen = innebär att det syftar till subjektet i satsen. Personligt Reflexivt Jag

Reflexiva pronomen = innebär att det syftar till subjektet i satsen. Personligt Reflexivt Jag Mig Du Dig Han Sig Hon Sig Den/Det Sig Man Sig Vi Oss Ni Er De Sig Exempel: Han tvättar sig. Hon lär sig svenska. Hunden sätter sig. De skiljer sig. 7

Reflexiva possessiva pronomen = Syftar tillbaka på subjektet i samma sats (mening). 8 Personliga

Reflexiva possessiva pronomen = Syftar tillbaka på subjektet i samma sats (mening). 8 Personliga Reflexiva possessiva Jag Min/mitt/mina Du Din/ditt/dina Hon Sin/sitt/sina Han Sin/sitt/sina Den/Det Sin/sitt/sina Vi Vår Ni Er De Sin/sitt/sina Man Sin/sitt/sina

Reciproka pronomen I svenskan finns bara ett enda reciprokt pronomen: varandra Exempel: Emma och

Reciproka pronomen I svenskan finns bara ett enda reciprokt pronomen: varandra Exempel: Emma och Elin är alltid med varandra 10

Relativa pronomen är ord som används istället för ett substantiv som redan beskrivits i

Relativa pronomen är ord som används istället för ett substantiv som redan beskrivits i tidigare sats. Dessa ord syftar tillbaka till ett tidigare nämnt ord (eller hel sats = vilket) Vanliga relativa pronomen är: som, vars, vilket, vilken, vilkas, vad (Vi kommer arbeta med dessa pronomen mer när vi arbetar med ordföljd och bisatser. ) 11