OKUMA VE OKUMANIN DEERLENDRLMES Yrd Do Dr sa

  • Slides: 33
Download presentation
OKUMA VE OKUMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. İsa Birkan GÜLDENOĞLU Ankara Üniversitesi, EBF, Özel

OKUMA VE OKUMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. İsa Birkan GÜLDENOĞLU Ankara Üniversitesi, EBF, Özel Eğitim Bölümü birkanguldenoglu@yahoo. com

İçerik 1 - Okuma Nedir, Niye Önemlidir? ? 2 - Okuma ile Okuduğunu Anlama

İçerik 1 - Okuma Nedir, Niye Önemlidir? ? 2 - Okuma ile Okuduğunu Anlama İlişkisi? ? 3 - Okuma Güçlükleri? ? 4 - Okumanın Alt Boyutları? ? 5 - Okuma Kazanım Kuramları? ? 6 - Kuramlara Göre Alt Boyutların İlişkisi? ? 7 - Okumanın Değerlendirilmesi ? ?

 Okuma-yazma becerisinin okul döneminin en önemli amacı olduğu düşünüldüğünde, tüm öğrencilerin kazanmaları beklenen

Okuma-yazma becerisinin okul döneminin en önemli amacı olduğu düşünüldüğünde, tüm öğrencilerin kazanmaları beklenen ve diğer birçok akademik becerinin kazanılması için gerekli olan önkoşul bir beceri olduğu bilinmektedir (Moates, 2000). Tüm akademik becerilerin öğrenilmesinde anahtar konumunda olan okuma, öğrencilerin akademik yaşamlarının merkezinde yer alan bir beceridir. Okuma performansı ile akademik başarı arasındaki ilişkiye bakıldığında, okuma becerisinde yetersizlik gösteren öğrencilerin, farklı ders konularına ilgi duymaları, ders kitaplarında okuduklarını anlamaları ve akademik alanlarda başarılı bir performans sergilemeleri beklenememekte; SONUÇ ; okuma becerisinde ortaya çıkan gecikme nedeniyle öğrencilerin tüm akademik yaşamlarının olumsuz olarak etkileneceği belirtilmektedir (Güzel, 1998).

OKUMA ? ? Ross’a (1976) göre okuma, yalnızca yazılı sembollerin çözümlenmesi değil, aynı zamanda

OKUMA ? ? Ross’a (1976) göre okuma, yalnızca yazılı sembollerin çözümlenmesi değil, aynı zamanda bu karakterlerin anlamının da bilinmesidir. Yazılı sembollerden anlam çıkarma süreci (Gough ve Tunmer, 1986; Tunmer, 2008) OKUMA Okuma : kelimeyi çözümleme ve anlama. Kelimeyi çözümleme, yazılı sembolleri çözümleme ve sese dönüştürebilme yeteneği, Anlama ise çözümlenen kelimelere ve sembollere anlam yükleme olarak tanımlanmaktadır (Lewis ve Doorlag, 1983). Gough ve Juel’e (1991) göre ise okuma, kelime çözümleme X anlama şeklinde formüle edilmektedir Yukarıda yapılan okuma tanımları incelendiğinde, tanımların tümünde okumanın benzer şekillerde tanımlandığı fakat hiçbirinin okuyucuların okuma sırasında gerçekleştirmesi gerekli olan alt becerileri açıkça ifade edemediği görülmektedir.

Bu görüşten hareketle okuma sürecinin tanımlanmasının daha operasyonel başka bir ifadeyle bu süreçte okuyucular

Bu görüşten hareketle okuma sürecinin tanımlanmasının daha operasyonel başka bir ifadeyle bu süreçte okuyucular tarafından başarılması gereken tüm alt beceriler eşliğinde yapılmasının gerektiği görülmektedir.

OKUMA Okuyucuların yazılı metinlerde yer alan kelimeleri uygun ortografik, sesbilgisel, morfolojik bilgi ve becerilerini

OKUMA Okuyucuların yazılı metinlerde yer alan kelimeleri uygun ortografik, sesbilgisel, morfolojik bilgi ve becerilerini kullanarak çözümledikleri, ardından çözümlenen kelimeleri varolan sözcük dağarcıkları, önceki bilgi ve deneyimleri ile bağdaştırarak anlamlandırdıkları, sonrasında ise anlamlandırdıkları kelimelerden oluşan cümleleri sözdizimsel özellikleri bağlamında analiz edip verilmek istenen mesaja ulaşabildikleri bir süreçtir. (Güldenoğlu, Kargın, & Miller, 2013)

Okuma –Okud. Anl. İlişkisi !!! Anlama okumanın nihai bir sonucudur. Oku. Anlama; Okuyucunun metindeki

Okuma –Okud. Anl. İlişkisi !!! Anlama okumanın nihai bir sonucudur. Oku. Anlama; Okuyucunun metindeki anlam ifade eden her birimi anlayarak bu birimler arasında ilişki kurması sonucunda okuduğu metindeki bilgileri anlaması, yorumlaması ve sonuç çıkarması sonucu gerçekleşen bir beceridir (Güzel-Özmen, 2001). SONUÇ; ANLAMA ile sonlanmayan bir okuma eylemi sesletimden öteye geçemez.

OKUMA KURAMLARI Araştırmacılar tarafından okuma kazanım süreçlerine ilişkin iki temel okuma kuramının ağırlıklı olarak

OKUMA KURAMLARI Araştırmacılar tarafından okuma kazanım süreçlerine ilişkin iki temel okuma kuramının ağırlıklı olarak benimsendiği görülmektedir. Sesbilgisel/Tek Yönlü Okuma Kuramı (Phonological Reading Theory) Çift Yönlü Okuma Kuramı (Dual- Route Cascaded Reading Theory)

Sesbilgisel/Tek Yönlü Okuma Kuramı (Phonological Reading Theory) (Frost, 1998; Ramus, Pidgeon & Frith, 2003)

Sesbilgisel/Tek Yönlü Okuma Kuramı (Phonological Reading Theory) (Frost, 1998; Ramus, Pidgeon & Frith, 2003) Sesbilgisel bilgi ve becerilerin okuma sürecinin merkezinde yer aldığı ve bunların okumanın en güçlü yordayıcısı olarak vurgulanmasıyla güçlü bir sesbilgisel okuma kuramı benimsenmiştir (Frost, 1998; Ramus, Pidgeon ve Frith, 2003). yapı bloklarını çözümleyerek ve çözümledikleri yapıları birleştirerek kelimeleri algıladıkları ve algıladıkları kelimeleri anlamlandırarak okumayı gerçekleştirdikleri belirtilmektedir (Frost, 1998, 2006; Okuyucuların kelimeleri oluşturan Ramus ve ark. , 2003). sesbilgisel bilgi ve becerilerindeki sınırlılık Bu kurama göre (özellikle kelimelerin sesbilgisel bileşenlerini çözümlemedeki sınırlılık ve zayıf alfabetik çözümleme becerileri) okuyucuların başarısız olmalarına neden olmaktadır.

baba ba-ba baba b-a-b-a baba

baba ba-ba baba b-a-b-a baba

Çift Yönlü Okuma Kuramı (Dual- Route Cascaded Reading Theory) (Jackson & Coltheart, 2001) Çift

Çift Yönlü Okuma Kuramı (Dual- Route Cascaded Reading Theory) (Jackson & Coltheart, 2001) Çift yönlü okuma kuramına göre okuyucular okuma eylemi sırasında kullanmaktadırlar. iki yol/strateji Sözcük dağarcığına dayalı olmayan yol (nonlexical reading route) yazılı kelimelerdeki harfleri seslere dönüştürerek sesbilgisel çözümleme yaptıkları yani sesbilgisel süreçleri kullandıkları yoldur. Sözcük dağarcığına dayalı yol (lexical reading route) kelimelerdeki harf birimlerinin zihinsel ve ortografik olarak resmedilerek kelimenin tanımlanması ve anlamlandırılması şeklinde tanımlanan yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

baba baba baba

baba baba baba

Çift yönlü okuma kuramına göre okuma sırasında okuyucular her iki yolu (lexical- nonlexical route)

Çift yönlü okuma kuramına göre okuma sırasında okuyucular her iki yolu (lexical- nonlexical route) birlikte kullanırlar. her iki yolu başarılı şekilde kullanmaları ile hem akıcılık hem de anlama performanslarında artış olacağı belirtilmektedir. Okuyucuların gerektiğinde okuma becerisinde ustalaştıkça okuma görevi sırasında çoğunlukla ortografik çözümleme yolunu (sözcük dağarcığına dayalı Bu kurama göre okuyucular yol) kullanırlar (Jackson ve Coltheart, 2001). Ortografik çözümlemeyi kullanan okuyucuların okuma hızlarında artış olacağı ve bu nedenle okuyucuların ses bilgisel çözümlemeye harcayacakları zamanı anlamlandırma için kullanacakları ve böylece de anlamanın olumlu yönde etkilenebileceği belirtilmektedir (Therrien, 2004; Paap ve Noel, 1991).

Sonuç Okuma kuramlarına göre; sesbilgisel ya da ortografik olarak kelime düzeyinde kodlama yapmaları kodlanan

Sonuç Okuma kuramlarına göre; sesbilgisel ya da ortografik olarak kelime düzeyinde kodlama yapmaları kodlanan kelimeleri anlamlandırıp cümle düzeyine taşımaları beklenmektedir.

Sonuç Alanyazında, okuma ve okuduğunu anlama güçlüğü temelinde kelime işlemleme becerilerinde (Vaughn, Linan-Thompson, ve

Sonuç Alanyazında, okuma ve okuduğunu anlama güçlüğü temelinde kelime işlemleme becerilerinde (Vaughn, Linan-Thompson, ve Hickman- Davis, 2003; Wauters, Van Bon ve Tellings, 2006) kelime kodlama ve Anlamlandırma (sözcük dağ. ) okuduğunu anlama becerilerinde (Miller, 2000, 2005 a, 2006 b, 2010 a, 2010 b) kelime işlemleme ve sözel dili anlama becerileri ya da her ikisinde sınırlılıklarının yer aldığı belirtilmektedir. .

O K U M A kelimeleri çözümleme (ortografik-sesbilgisel) sözcük dağarcığı, önceki bilgi ve deneyimler

O K U M A kelimeleri çözümleme (ortografik-sesbilgisel) sözcük dağarcığı, önceki bilgi ve deneyimler sözdizimsel bilgi ve beceriler morfolojik farkındalık beceriler anlamlandırma stratejileri (Güldenoğlu, Kargın, & Miller, 2013)

OKUMA GÜÇLÜKLERİ (Simple view of reading, SVR; Gough ve Tunmer, 1986)

OKUMA GÜÇLÜKLERİ (Simple view of reading, SVR; Gough ve Tunmer, 1986)

Okumaya İlişkin Yaygın Yanlışlar Öğrencilerin uygun sesletim yapmaları onların okumayı kazandıklarını gösterir Anlama okuma

Okumaya İlişkin Yaygın Yanlışlar Öğrencilerin uygun sesletim yapmaları onların okumayı kazandıklarını gösterir Anlama okuma kazanımında kendiliğinden gerçekleşen bir süreçtir. Okuma güçlüğü = disleksi Okumaya ilişkin yapılacak tüm öğretimler ilkokul birinci sınıfta başlamalıdır. Okumanın, öğrencinin belli bir zihinsel olgunlaşma sürecine ulaşmasının ardından kendiliğinden gelişen doğal bir süreç olduğu, hazır olduklarında kendilerine uygun çevresel ortamların sunulmasıyla kazanılacağı,

OKUMA SÖZEL DİLİ ANLAMA ERKEN OKURYAZARLIK 1 - Sözcük dağarcığı 2 - Sesbilgisel farkındalık

OKUMA SÖZEL DİLİ ANLAMA ERKEN OKURYAZARLIK 1 - Sözcük dağarcığı 2 - Sesbilgisel farkındalık becerileri 3 - Yazı farkındalığı 4 -Harf bilgisi 5 - Dinlendiğini anlama KELİME İŞLEMLEME 1 - sesbilgisel çözümleme 2 - ortografik olarak çözümleme 3 - sözcük dağarcığı 1 - sözdizimsel bilgi ve beceriler 2 - sözcük dağarcığı 3 - dünyaya ilişkin bilgi ve deneyimler 4 - morfolojik farkındalık becerileri

OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİ

OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİ

Okuma Tanım !!! Okuyucuların Kelime Düzeyi Cümle Anlama yazılı metinlerde yer alan kelimeleri uygun

Okuma Tanım !!! Okuyucuların Kelime Düzeyi Cümle Anlama yazılı metinlerde yer alan kelimeleri uygun ortografik, sesbilgisel, morfolojik bilgi ve becerilerini kullanarak çözümledikleri, ardından çözümlenen kelimeleri varolan sözcük dağarcıkları, önceki bilgi ve deneyimleri ile bağdaştırarak anlamlandırdıkları, sonrasında ise anlamlandırdıkları kelimelerden oluşan cümleleri sözdizimsel özellikleri bağlamında analiz edip verilmek istenen mesaja ulaşabildikleri bir süreçtir. (Güldenoğlu, Kargın, & Miller, 2013)

Kelime Düzeyi (Çözümleme + Anlama) its raining cats and dogs (bardaktan boşanırcasına yağmur) 2

Kelime Düzeyi (Çözümleme + Anlama) its raining cats and dogs (bardaktan boşanırcasına yağmur) 2 Sözdizimsel Beceriler 1 2 Önceki Bilgi ve Deneyimler (Prior Knowledge and Experiences) (Syntactic Analysis) 2 Cümle Anlama (Sentence Comprehension) 1 Cümle Düzeyi Anlama

Kelime Düzeyi (Çözümleme + Anlama) 1 Top-Down Strategy (tümdengelim ) Önceki Bilgi ve Deneyimler

Kelime Düzeyi (Çözümleme + Anlama) 1 Top-Down Strategy (tümdengelim ) Önceki Bilgi ve Deneyimler (Prior Knowledge and Experiences) 1 Cümle Anlama (Sentence Comprehension) Cümle Düzeyi Anlama

Okuyucuların okudukları cümlelerde yer alan kelimeleri çözümleyip bunları önceki bilgi ve deneyimleri ile bağdaştırdıktan

Okuyucuların okudukları cümlelerde yer alan kelimeleri çözümleyip bunları önceki bilgi ve deneyimleri ile bağdaştırdıktan sonra, cümlenin söz dizimsel özelliklerini dikkate almadan uygun anlamı çıkarmaları olarak tanımlanabilir Top-Down Strategy (tümdengelim) Yapılan çalışmalarda kelime işlemleme becerisinde yeterli fakat sözdizimsel bilgi ve becerilerde sınırlı performans sergileyen okuyucuların, genellikle okudukları cümlelerin sözdizimsel özelliklerini göz ardı ettikleri ve anlama sırasında tümdengelim stratejisini kullanmaya çalıştıkları görülmüştür (Miller, 2000, 2005 a, 2006 b, 2010). Bu stratejinin daha çok okuyucuların okudukları metne ilişkin önceden sahip oldukları bilgi ve deneyim ile basit sözdizimsel yapıya sahip olan cümlelerden oluşan metinlerde işe yarayacağı, dolayısıyla da tek başına kullanımının cümle anlama becerisinde ciddi sınırlılıklara yol açabileceği düşünülmektedir. SÖZCÜK SAYISI AZ – SÖZDİZİMİ AÇISINDAN BASİT

Top-Down Strategy (tümdengelim)

Top-Down Strategy (tümdengelim)

Kelime Düzeyi (Çözümleme + Anlama) 2 Sözdizimsel Beceriler (Syntactic Analysis) 2 Önceki Bilgi ve

Kelime Düzeyi (Çözümleme + Anlama) 2 Sözdizimsel Beceriler (Syntactic Analysis) 2 Önceki Bilgi ve Deneyimler (Prior Knowledge and Experiences) 2 Cümle Anlama (Sentence Comprehension) Cümle Düzeyi Anlama Bottom-Up Strategy (tümevarım)

okuyucuların öncelikle cümlelerde yer alan kelimeleri işlemledikleri, ardından işlemlenen kelimeleri cümlelerin sözdizimsel özellikleri bağlamında

okuyucuların öncelikle cümlelerde yer alan kelimeleri işlemledikleri, ardından işlemlenen kelimeleri cümlelerin sözdizimsel özellikleri bağlamında analiz ederek cümlede verilmek istenen mesaja ulaştıkları bir süreç olarak tanımlandığı görülmektedir. Bottom-Up Strategy (tümevarım) Yapılan çalışmalarda kelime işlemleme becerisinde yeterli ve sözdizimsel bilgi ve becerilere sahip olan okuyucuların, cümle anlama sırasında tümevarım stratejisini kullandıkları görülmüştür (Miller, 2000, 2005 a, 2006 b, 2010). Bu strateji ile okuyucular okudukları metne ilişkin önceden sahip oldukları bilgi ve deneyimleri ile sözdizimsel becerilerini kullanarak cümlede verilmek istenen mesajları doğru bir şekilde ulaşabilecekleri vurgulanmaktadır.

Sizce Hangisi ? ? ? Cümle Anlama Bottom-Up (tümevarım) Top-Down (tümdengelim)

Sizce Hangisi ? ? ? Cümle Anlama Bottom-Up (tümevarım) Top-Down (tümdengelim)

Cümle Anlama Bottom-Up CÜMLE ANLAMA Bottom-Up Top-Down

Cümle Anlama Bottom-Up CÜMLE ANLAMA Bottom-Up Top-Down

Top-Down Strategy Bottom-Up Strategy (tümdengelim) (tümevarım) Önceki Bilgi ve Deneyimler (Prior Knowledge and Experiences)

Top-Down Strategy Bottom-Up Strategy (tümdengelim) (tümevarım) Önceki Bilgi ve Deneyimler (Prior Knowledge and Experiences) 1 - Etkili İletişim Ortamları 2 - Çevresel Uyaranlar 3 - Okuma Deneyimleri 4 - Eğitim Düzeyi Sözdizimsel Analiz (Syntactic Analysis) 1 - Dil kazanımı 2 - Çevresel Uyaranlar 3 - Okuma Deneyimleri 4 - Eğitim Düzeyi

Anlama ? ? ? Okuyucu Kelime İşlemleme Sözdizimsel beceriler Önceki bilgi ve deneyim

Anlama ? ? ? Okuyucu Kelime İşlemleme Sözdizimsel beceriler Önceki bilgi ve deneyim

Okuduğunu Anlama Sırasında Kullanılan Stratejiler Üst Bilişsel Stratejiler Okuma Öncesi: Harekete geçme, güdülenme; hedefler

Okuduğunu Anlama Sırasında Kullanılan Stratejiler Üst Bilişsel Stratejiler Okuma Öncesi: Harekete geçme, güdülenme; hedefler belirleme; ön bakış tarama; beyin fırtınası; öngörüde bulunma Okuma Sırasında: Hedefe yoğunlaşma; bağ kurma; yordama; not alma; irdeleme; gözünde canlandırma Okuma Sonrası: Özet yapma; soruları cevaplama; sentez yapma; yansıtma; resim çizme, haritalama. En genel şekliyle üst bilişsel stratejiler, planlama, kendini izleme ve kendini değerlendirme stratejilerini kapsamaktadır

 Dinlediğiniz için Teşekkürler…. . Yrd. Doç. Dr. Birkan GÜLDENOĞLU (birkanguldenoglu@yahoo. com)

Dinlediğiniz için Teşekkürler…. . Yrd. Doç. Dr. Birkan GÜLDENOĞLU (birkanguldenoglu@yahoo. com)