MESNEV NEDR Mesnevi aruzun ksa kalplaryla yazlan ve

  • Slides: 9
Download presentation
MESNEVİ NEDİR? Ø Mesnevi, aruzun kısa kalıplarıyla yazılan ve her beytin kendi arasında kafiyeli

MESNEVİ NEDİR? Ø Mesnevi, aruzun kısa kalıplarıyla yazılan ve her beytin kendi arasında kafiyeli olduğu, bir olay çevresinde oluşan uzun manzum bir türdür. Ø Divan edebiyatında sıklıkla kullanılan mesnevi, Türk edebiyatında çok sevilen bir türdür.

MESNEVİ NEDİR? Ø Mesnevilerin yaygın olmasının sebepleri: ü Her beyit kendi arasında kafiyelidir. ü

MESNEVİ NEDİR? Ø Mesnevilerin yaygın olmasının sebepleri: ü Her beyit kendi arasında kafiyelidir. ü Aruzun kısa kalıplarıyla yazılır. ü Her konuda yazılabilir.

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø İkili, ikişer anlamlarına gelir. Ø İran edebiyatında doğmuş bir türdür. Ø

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø İkili, ikişer anlamlarına gelir. Ø İran edebiyatında doğmuş bir türdür. Ø Beyit sayısı bakımından herhangi bir sınırlama yoktur. Ø Mesnevilerde konu sınırlaması yoktur.

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø Mesnevilerde her beyit kendi arasında kafiyelidir. Mesnevi kafiye şeması; aa, bb,

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø Mesnevilerde her beyit kendi arasında kafiyelidir. Mesnevi kafiye şeması; aa, bb, cc, dd, ee, ff… şeklindedir. Ø Mesneviler aruzun kısa kalıplarıyla yazılır. Ø Mesnevilerde öğüt verici hikayeler anlatılır. Ø Diğer divan şiir türlerinin aksine beyitler arasında konu bütünlüğü vardır.

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø Mesneviler konularına göre sınıflandırılır: ü ü ü Destansı mesneviler ve kahramanlık

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø Mesneviler konularına göre sınıflandırılır: ü ü ü Destansı mesneviler ve kahramanlık mesnevileri (İskendername) Aşk konulu mesneviler (Hüsrev ü Şirin, Leyla ve Mecnun) Din konulu mesneviler (Vesiletü’n – Necat, Hüsn ü Aşk) Ahlaki konulu mesneviler (Kutadgu Bilig) Eleştiri mesneviler (Harname)….

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø Bir şairin yazdığı beş mesneviye Hamse denir. Beş mesnevi yazan şair

MESNEVİNİN ÖZELLİKLERİ Ø Bir şairin yazdığı beş mesneviye Hamse denir. Beş mesnevi yazan şair hamse sahibi olarak adlandırılır. Şeyhi ve Fuzuli hamse sahibidir. Ø Savaş konuları işleyen mesnevilere Gazavatname, bir şehrin güzelliklerini anlatan mesnevilere ise Şehrengiz denilmektedir.

TÜRK EDEBİYATINDA MESNEVİ Ø Türk edebiyatında yazılan ilk mesnevi Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig

TÜRK EDEBİYATINDA MESNEVİ Ø Türk edebiyatında yazılan ilk mesnevi Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig adlı eseridir.

TÜRK EDEBİYATINDA MESNEVİ Ahmedi – İskendername Aşık Paşa - Garipname Süleyman Çelebi – Mevlid

TÜRK EDEBİYATINDA MESNEVİ Ahmedi – İskendername Aşık Paşa - Garipname Süleyman Çelebi – Mevlid Şeyhi – Harname, Hüsrev ü Şirin Nabi – Hayrabat Fuzuli – Leyla ile Mecnun, Beng ü Bade Şeyh Galip – Hüsn ü Aşk

Teşekkür Ederiz…

Teşekkür Ederiz…