Kron D Direkt Tutucular Kroeler Dili ve Disiz

  • Slides: 19
Download presentation
= Kron Dışı Direkt Tutucular ( Kroşeler) = Dişli ve Dişsiz Biten Protezler Arasındaki

= Kron Dışı Direkt Tutucular ( Kroşeler) = Dişli ve Dişsiz Biten Protezler Arasındaki Farklar -Sondaki destek dişe oklüzal tırnak konulduğunda oklüzal basınçlar çene kemiğine periodontal ligamentler vasıtasıyla fizyolojik olarak iletilir. -Boşluğun her iki tarafında doğal dişler bulunduğundan bu tür protezler sabit köprüler gibi fonksiyon yapar.

= Kron Dışı Direkt Tutucular ( Kroşeler) = Dişli ve Dişsiz Biten Protezler Arasındaki

= Kron Dışı Direkt Tutucular ( Kroşeler) = Dişli ve Dişsiz Biten Protezler Arasındaki Farklar - Yapı elemanlarının seçiminde ana kural bunların rijidite sağlamaları ve dolayısıyla ağızda bulunan her diş diğerinin stabilitesine yardımcı olmalıdır.

= Kron Dışı Direkt Tutucular ( Kroşeler) = Dişli ve Dişsiz Biten Protezler Arasındaki

= Kron Dışı Direkt Tutucular ( Kroşeler) = Dişli ve Dişsiz Biten Protezler Arasındaki Farklar -Serbest sonlanan protezler tümüyle farklı iki dokudan destek alırlar. -Yalnızca serbest sonlanan kretlerin rezorbsiyonu değil, yumuşak dokuların hafifçe sıkışması da protez kaide plağının kret yönünde hareketine ve bunun sonucu olarak destek dişlerin eğilmesine neden olur.

Serbest Sonlu Bölümlü Protezlerde Kroşe Planlaması RPI RPA

Serbest Sonlu Bölümlü Protezlerde Kroşe Planlaması RPI RPA

Serbest Sonlu Bölümlü Protezlerde Kroşe Planlaması -Doku andırkatı dişeti sınırından 3 mm. veya daha

Serbest Sonlu Bölümlü Protezlerde Kroşe Planlaması -Doku andırkatı dişeti sınırından 3 mm. veya daha fazla uzaklıkta ise derinliğe bakılmaksızın RPI, -Doku andırkatı dişeti sınırından 3 mm’den yakın ise RPA kroşe sistemi, -Dişeti sınırına 3 mm. ’den daha yakın olan doku andırkatı, 1 mm. ’den az derin ise RPI, -Destek dişin fasiyal yüzü ile doku yüzeyi aynı hizada ise RPI, -Destek dişin fasiyal yüzeyi doku yüzeyinden daha fasiyalde ise RPA kroşe sistemi kullanılır.

= RPI= Kroşenin tümü küçük bağlayıcı üzerinde bir tırnak, proksimal plak ve bir I-bardan

= RPI= Kroşenin tümü küçük bağlayıcı üzerinde bir tırnak, proksimal plak ve bir I-bardan oluşur.

= RPI= -Destek dişin oklüzal yüzeyinin MEZİALİNDE yer alan oklüzal tırnak rotasyon noktası olur

= RPI= -Destek dişin oklüzal yüzeyinin MEZİALİNDE yer alan oklüzal tırnak rotasyon noktası olur ve dişin hareket etmesine sebep olan distal kuvvet yerine mezial yönlü bir kuvvet uygulanır.

Distal Tırnak Mezial Tırnak

Distal Tırnak Mezial Tırnak

= RPI= -Gelen oklüzal kuvvet ile I bar meziogingival yönde dişten uzaklaşır.

= RPI= -Gelen oklüzal kuvvet ile I bar meziogingival yönde dişten uzaklaşır.

= RPI= -Hazırlanan tırnak yuvası protezin dokulara gömülmesi sırasında bir miktar rotasyon yapmasına imkan

= RPI= -Hazırlanan tırnak yuvası protezin dokulara gömülmesi sırasında bir miktar rotasyon yapmasına imkan tanımak için yuvarlatılır ve iyice cilalanır.

= RPI= -Destek dişin meziolingual kenarının oklüzal tarafa yakın 1/3 kısmında bir rehber düzlem

= RPI= -Destek dişin meziolingual kenarının oklüzal tarafa yakın 1/3 kısmında bir rehber düzlem hazırlanır.

= RPI= -Rehber düzlem dişin distal yüzünün oklüzal tarafa yakın 1/3 kısmına uygulanır ve

= RPI= -Rehber düzlem dişin distal yüzünün oklüzal tarafa yakın 1/3 kısmına uygulanır ve proksimal plağın mezialdeki küçük bağlayıcı ile birlikte dişin linguale eğilmesini önleyebilmesi için bu düzlem linguale doğru yeterince uzatılır. -İki rehber düzlem yaklaşık olarak 2 -3 mm. yükseklikte ve oklüzo-gingival yönde birbirine paralel olmalıdır.

A) B) C) D) E) RPI kroşe sistemi Okluzal görünüm; Lingualden görünüm; Dar ya

A) B) C) D) E) RPI kroşe sistemi Okluzal görünüm; Lingualden görünüm; Dar ya da konik desteklerde (mandibular 1. molar), porksimal plak olabildiğince dar yapılmalı ama dişlerin linguale doğru migrasyona uğramasını engeleyecek kadar efektif olmalıdır; I barın mezialden görünümü, I bar ile undercut arasındaki ilişki.

Proksimal Plak Protezin giriş yoluna paralel olacak şekilde oklüzogingival yönde destek dişin distal yüzeyine

Proksimal Plak Protezin giriş yoluna paralel olacak şekilde oklüzogingival yönde destek dişin distal yüzeyine dayanan vertikal bir plaktır. Proksimal plak(PP) rehber düzlem(GP) boyunca uzanırsa okluzal kuvvetleri horizontal olarak dişe iletir. Bu nedenle destek dişsiz alandan daha fazla yüke maruz kalır.

Proksimal Plak Retantif kol tarafından uygulanan kuvvetlere karşı meziolingual küçük bağlayıcı ile birlikte proksimal

Proksimal Plak Retantif kol tarafından uygulanan kuvvetlere karşı meziolingual küçük bağlayıcı ile birlikte proksimal plak resiprokasyon sağlar. Dişin distal yüzeyindegıda tutunması, dişeti proliferasyonunun önlenmesi gibi avantajları vardır. Proksimal plak 1 mm. kalınlığında olmalı ve iskeletin kaidesiyle dik bir açı yaparak birleşmelidir.

I-Bar Dişeti kenarından en az 2, 5 mm. açıktan geçmeli ve sonra dişeti kenarını

I-Bar Dişeti kenarından en az 2, 5 mm. açıktan geçmeli ve sonra dişeti kenarını dik bir açı ile katetmelidir. 2 mm’lik bir kısmı diş yüzeyine temas eder.

I-Bar Retantif kol tarafından uygulanan kuvvetlere karşı meziolingual küçük bağlayıcı ile birlikte proksimal plak

I-Bar Retantif kol tarafından uygulanan kuvvetlere karşı meziolingual küçük bağlayıcı ile birlikte proksimal plak resiprokasyon sağlar. Dişin distal yüzeyindegıda tutunması, dişeti proliferasyonunun önlenmesi gibi avantajları vardır. Proksimal plak 1 mm. kalınlığında olmalı ve iskeletin kaidesiyle dik bir açı yaparak birleşmelidir.

RPI Kroşenin Avantajları Serbest sonlanan protezler üzerine gelen vertikal çiğneme basıncı I-Barın retantif ucunun

RPI Kroşenin Avantajları Serbest sonlanan protezler üzerine gelen vertikal çiğneme basıncı I-Barın retantif ucunun dişten meziogingival yönde uzaklaşmasını ve proksimal plağın dişin andırkatına doğru yaklaşmasına neden olur. Böylece hareket sırasında diş serbest kalır ve tork kuvvetleri oluşmaz.

RPI Kroşenin Avantajları -Mezial küçük bağlayıcı ve proksimal plak gerekli resiprokasyon görevini yerine getirir.

RPI Kroşenin Avantajları -Mezial küçük bağlayıcı ve proksimal plak gerekli resiprokasyon görevini yerine getirir. -Minimal diş teması estetik görünüm oluşturur. -Diş çürüğüne yatkın hastalarda avantajlıdır. -Bar, proksimal plak ve mezial küçük bağlayıcı dişin yarısından fazlasını çevrelemelidir.