ki Aamal Ak Kanaat nderleri Paul F Lazarsfeld

  • Slides: 36
Download presentation
İki Aşamalı Akış, Kanaat Önderleri, Paul F. Lazarsfeld

İki Aşamalı Akış, Kanaat Önderleri, Paul F. Lazarsfeld

 Paul Lazarsfeld (1901 -1976) sosyalist hareketi benimseyen entelektüel bir ailede yetişmiştir. Babası avukat,

Paul Lazarsfeld (1901 -1976) sosyalist hareketi benimseyen entelektüel bir ailede yetişmiştir. Babası avukat, annesi de psikolog ve yazardır. 1925’te Vienna Üniversitesinden Matematik doktorası alan Lazarsfeld, kısa süre sonra Karl Bühler’in kurduğu Psikoloji Bölümü'nde asistan olarak çalışmaya başlar.

 Sosyal psikolojiyi, sosyalist toplumun yaratılmasının dayandığı insan davranışını anlamak için bilimsel yöntem olarak

Sosyal psikolojiyi, sosyalist toplumun yaratılmasının dayandığı insan davranışını anlamak için bilimsel yöntem olarak görür. 1928’de çeşitli kurumlar ve şirketlerin yardımıyla Research Center for Economic Psychology adlı araştırma merkezini kurar.

 Lazarsfeld ilk kitabını, 1929'da yazar: A Handbook of Statistical Methods for Psychologists and

Lazarsfeld ilk kitabını, 1929'da yazar: A Handbook of Statistical Methods for Psychologists and Teachers. 1931 -1932’de Viyana’da dinleyicilerin program tercihleri üzerine tasarlanan ilk radyo dinleyicisi alan araştırmasını yürütür.

 İlk bilinen akademik araştırması Viyana’nın dışında hemen herkesin işsiz olduğu Marienthal Köyü'nde işsizlikle

İlk bilinen akademik araştırması Viyana’nın dışında hemen herkesin işsiz olduğu Marienthal Köyü'nde işsizlikle ilgili araştırmadır. Bu araştırmada yaklaşık üç yıldır işsiz olan kasaba erkeklerinin zaman mefhumun nasıl yitirdiklerini, ailelerini nasıl beslediklerini tespit etmeye çalışmıştır. Bulmaya çalıştığı önemli bulgulardan birisi da işçilerin bu süreçte devrimci mi yoksa kayıtsız bir tutum sergilediklerini saptamaya çalışmıştır.

 Lazarsfeld, Marienthal araştırmasının sonuçlarını 1932’de Hamburg’da bir psikoloji kongresinde sunar ve bu çalışması

Lazarsfeld, Marienthal araştırmasının sonuçlarını 1932’de Hamburg’da bir psikoloji kongresinde sunar ve bu çalışması Rockefeller Foundation’ın Paris temsilcisinin dikkatini çeker. Avusturya’da kurulan Nazi egemenliği nedeniyle Lazarsfeld, “Rockefeller Travel Fellowship” adlı burs yardımıyla 1935'te A. B. D'ye gitmeye karar verir.

 Lazarsfeld 1941’de Colombia Üniversitesi’nde sosyal araştırmalar bölümü kurar. 1938 Princton Radio Projet sorumluluğunu

Lazarsfeld 1941’de Colombia Üniversitesi’nde sosyal araştırmalar bölümü kurar. 1938 Princton Radio Projet sorumluluğunu üstlenmiştir. Burada izleyicilerle ilgili bir dizi niceliksel araştırma başlatır.

 Lazarsfeld bu araştırmayı CBS radyo ağının araştırma müdürü psikolog Frank Stanton ile birlikte

Lazarsfeld bu araştırmayı CBS radyo ağının araştırma müdürü psikolog Frank Stanton ile birlikte yapar. Bu iki kişinin işbirliği izleyicinin beğeni, beğenmeme ya da ilgisizliğini ölçen bir tür mekanizma geliştirir. İzleyici beğendiğini sağ eli ile yeşil düğmeyi, beğenmediğini sol eliyle kırmızı düğmeye basarak tepkisini dile getirir. Hiçbirine basmamak ise ilgisizlik olarak kodlanır.

 Lazarsfeld’in geliştirdiği bu deneysel yöntem toplumsal olguların matematiksel olarak açıklamayı amaçlar. Bu da

Lazarsfeld’in geliştirdiği bu deneysel yöntem toplumsal olguların matematiksel olarak açıklamayı amaçlar. Bu da Viyana’daki sosyalist ideallere yakın konumu ile çelişmektedir.

Lazarsfeld, Berolson ve Gaudet 1940 ve 1948 Başkanlık seçimlerini konu alan çalışma “The People

Lazarsfeld, Berolson ve Gaudet 1940 ve 1948 Başkanlık seçimlerini konu alan çalışma “The People Choiece” (Halkın Tercihi) kitle iletişim araçlarının sınırlı veya pekiştirici etki modelinin temeli olmuştur.

 Lazarsfeld panel tekniğini kullanır. Bu yöntem ve onun ön varsayımı, ister bir tüketim

Lazarsfeld panel tekniğini kullanır. Bu yöntem ve onun ön varsayımı, ister bir tüketim malının bir sağlık uygulamasının, bir teknolojinin, bir makinenin ya da bir gübrenin çiftçiler tarafından benimsenmesi gibi her türlü yeniliğin benimsenme ve yayılma sürecini genellenebilir.

Bu araştırma sonucunda KİA’nın güçlü değil sınırlı etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşır. Sınırlı etki

Bu araştırma sonucunda KİA’nın güçlü değil sınırlı etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşır. Sınırlı etki modeline göre KİA var olan davranışları pekiştiriyordu; çünkü izleyiciler seçici dikkat, seçici algılama ve seçici anımsama gibi çeşitli savunma stratejileri kullanarak kendilerini çatışmacı mesajlardan koruyorlardı.

 Bu araştırmadan sonra Columbia Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmalarda söz

Bu araştırmadan sonra Columbia Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmalarda söz konusu bu tez tekrar denendi ve her defasında doğruluğu güçlendi. Bu bağlamda özellikle dört araştırmadan sözedilebilir

 Merton tarafından yapılan kişilerarası etkileme ve iletişim davranışı araştırması, Katz ve Lazarsfeld tarafından

Merton tarafından yapılan kişilerarası etkileme ve iletişim davranışı araştırması, Katz ve Lazarsfeld tarafından yapılan Decatur araştırması; 1948 Berelson, Lazarsfeld ve Mc. Phee tarafında yapılan seçim kampanyası araştırması, Katz ve diğerleri tarafından yapılan yeni bir ilacın doktorlar tarafından benimsenip kullanılmasına ilişkin araştırma.

 Halkın Tercihi araştırmasında 600 seçmen üzerinden medyanın etkisini ölçmeye çalıştılar. Halkın Tercihi (The

Halkın Tercihi araştırmasında 600 seçmen üzerinden medyanın etkisini ölçmeye çalıştılar. Halkın Tercihi (The People Choiece) araştırmasında üç bulgu elde edilmiştir:

Elde edilen bulgular Kişisel etki iki aşamalı akış- Two step flow Kanaat önderleri kitle

Elde edilen bulgular Kişisel etki iki aşamalı akış- Two step flow Kanaat önderleri kitle ve iletişim araçlarının ilişkisi

 The People Choiece araştırmasının tasarımının bazı üstünlükleri vardır. Panel yöntemiyle yapılması Etki birimi,

The People Choiece araştırmasının tasarımının bazı üstünlükleri vardır. Panel yöntemiyle yapılması Etki birimi, karar değişikliklerinin kaydedilebilir somut bir göstergesinin olmasıydı Kanaat önderleri kendilerini açığa çıkarmışlardır. Bunun için doğrudan sorulmuş. (kanaat önderi misiniz? ) Karşılaştırma olanağı yok. Kim önder kim değil anlaşılmamış.

 Önder olmayanlar kendilerini bu etkinin dışında tutmaları durumunda sadece önderler birbirlerini etkilemekteydiler. Önder

Önder olmayanlar kendilerini bu etkinin dışında tutmaları durumunda sadece önderler birbirlerini etkilemekteydiler. Önder olanların önder olmayanlara göre kitle iletişim araçlarının etkilerine daha açık olmaları gerçeği iki aşamalı akış savını güçlendiriyordu.

Rovere Araştırması Bu araştırma ile Oy verme (Voting) araştırması arasındaki temel farklardan birisi kanaat

Rovere Araştırması Bu araştırma ile Oy verme (Voting) araştırması arasındaki temel farklardan birisi kanaat önderi kavramının değişimi,

 İkincisi ise oy verme araştırması bireylerarası etkinin karar verme sürecindeki rolünün ölçüsü ve

İkincisi ise oy verme araştırması bireylerarası etkinin karar verme sürecindeki rolünün ölçüsü ve onun göreceli etkililiğinin kitle iletişim araçlarıyla karşılaştırması gibi sorunlarla ilgilendiği halde, Rovere araştırmasının KİA etkisinin mutlak kabul ederek onu araştırmak yerine bu tür bir etkinin aktarılmasında rolü bulunan anahtar kişileri bulmaya çalışıyordu.

 bu araştırma tasarımıyla yapılmak istenen kanaat önderlerinin yerinin belirlenmesi ve önderlerle onların etkisindekiler

bu araştırma tasarımıyla yapılmak istenen kanaat önderlerinin yerinin belirlenmesi ve önderlerle onların etkisindekiler arasındaki ilişkilerin açıkça ortaya konmasıdır

Decatur Araştırması Decatur araştırmasında ise 800 kadın üzerinden kişisel karar verme süreci incelenmiştir. Bu

Decatur Araştırması Decatur araştırmasında ise 800 kadın üzerinden kişisel karar verme süreci incelenmiştir. Bu araştırmada da birincil grubun önemi bulgusu tekrar elde edilir. Böylece iki aşamalı akış kavramı pekişmiş olur.

Bu araştırmada üzerinde asıl durulan noktalar: Kişisel etkinin göreceli önemi Önderler kadar önderlerin adını

Bu araştırmada üzerinde asıl durulan noktalar: Kişisel etkinin göreceli önemi Önderler kadar önderlerin adını ananlar, yani hem fikir verenler hem de fikir alanlar üzerinde durulmasıydı.

 İlaç Araştırması

İlaç Araştırması

The People Choiece’tan sonraki araştırmalar ve elde edilen bulgular Kişisel etki –kanaat önderi İki

The People Choiece’tan sonraki araştırmalar ve elde edilen bulgular Kişisel etki –kanaat önderi İki aşamalı akış (two step flow) Kanaat önderleri ve kitle iletişim araçları

 Two-step flow (iki aşamalı akış): ilk aşamada medyaya doğrudan açık oldukları için göreli

Two-step flow (iki aşamalı akış): ilk aşamada medyaya doğrudan açık oldukları için göreli olarak iyi haberdar olan kişiler; ikinci aşamada medyayı daha az izleyen ve bilgi almak için başkalarına bağımlı olanlar bulunur.

Bütün bu araştırmalarda elde edilen bulgular şunlardır: Kanat önderleri ve onların etkisinde kalan kişiler

Bütün bu araştırmalarda elde edilen bulgular şunlardır: Kanat önderleri ve onların etkisinde kalan kişiler genelde benzer olup, aile, arkadaş gibi grup üyeleridir. Kanaat önderleri etkiledikleri kişilere göre daha ilgilidirler. Etkileyen konumundakiler dış dünyayla ilişkileri daha çoktur. Ancak medyaya daha açık olsalar bile kanaat önderlerinin, kanaat oluştururken birinci derecede etkilendikleri medya değil kişilerarası ilişkilerdir.

Kişilerarası ilişki karar verme sürecinde; Enformasyon kanalları Sosyal baskı Sosyal destek Olmak üzere değişik

Kişilerarası ilişki karar verme sürecinde; Enformasyon kanalları Sosyal baskı Sosyal destek Olmak üzere değişik açılardan rol oynarlar.

 Lazarsfeld Amerika’da Şikago Okulu düşünürlerinin temsil ettiği toplumsal yükümlülük geleneğinden uzaklaşır. Cooley ve

Lazarsfeld Amerika’da Şikago Okulu düşünürlerinin temsil ettiği toplumsal yükümlülük geleneğinden uzaklaşır. Cooley ve Park gibi yararcılık felsefesinden etkilenmiş düşünürlerin medyayı toplumu krizden çıkarmak ve daha demokratik bir yaşama yöneltme amacını gözden geçirir.

 Onun yerine yansız saydığı medya yöneticileri için yararlı bir yönetici tavrını benimser. Eleştirel

Onun yerine yansız saydığı medya yöneticileri için yararlı bir yönetici tavrını benimser. Eleştirel araştırmaya karşılık “bürokratik” araştırmayı ileri sürer ve benimser. Böylece ABD’de temsil edilen demokratik sistem yetkin olduğuna göre bir toplum bilimini amacının daha iyi bir toplum kurma olamayacağı konumu benimsenir.

 Pozitivizmin olgusallık iddiası, aslında, özneden bağımsız bir olgular dünyasının var olduğu düşüncesine dayanır.

Pozitivizmin olgusallık iddiası, aslında, özneden bağımsız bir olgular dünyasının var olduğu düşüncesine dayanır. Toplumsal pratik de aynı şekilde olgusal olarak değerlendirilir. Olgu ile değer arasında temel bir ayırım yapılır ve bilimin olgular ile uğraşması gerektiği, değerlerin ise tamamen bilim dışı olduğu üzerinde durulur. Neredeyse, yalnız, bilimsel bilgi anlamlı, diğer bilgi türleri anlamsız olarak görülür.

 İletişim alanında pozitivizmin bu yaklaşımını günümüzde en çok benimseyenler ve kullananlar büyük ölçekli

İletişim alanında pozitivizmin bu yaklaşımını günümüzde en çok benimseyenler ve kullananlar büyük ölçekli şirketler, medya kuruluşları ve halkla ilişkiler endüstrisidir. Çünkü toplumun algı ve beklentilerini bilmek ve bu bilgi doğrultusunda faaliyetlerini planlamayı isterler. Bu nedenle yapısal faktörlerden ziyade sonuçlarla, rakamlarla ve tanımlı bilgilerle ilgilenirler.

 Pozitivizme günümüzde yapılabilecek en büyük eleştiri rakamlara, basitliğe ve sonuçlara indirgenmiş bilgiye bağımlılık

Pozitivizme günümüzde yapılabilecek en büyük eleştiri rakamlara, basitliğe ve sonuçlara indirgenmiş bilgiye bağımlılık yaratması ve bu bağımlılığı besleyerek sürekli kılması, yaşamı bilimsellik adına programlaması ve bu program dışında olan her şeyi metafizik ve ideolojik olarak niteleyip dışlamasıdır.

 Son dönemde gündeme gelen reyting tartışmaları da pozitivizme bağımlılığın etkilerini ortaya koymaktadır. Reyting

Son dönemde gündeme gelen reyting tartışmaları da pozitivizme bağımlılığın etkilerini ortaya koymaktadır. Reyting ölçümlerinde uygulanan kotalandırma sistemi etnik, dinsel ve kültürel farklılıkların göz ardı edilmesine yol açmıştır.

 Savaş sonrası Maccartizm dönemindeki baskılar ve korkular yani totaliter politik yapı nedeniyle Lazarsfeld

Savaş sonrası Maccartizm dönemindeki baskılar ve korkular yani totaliter politik yapı nedeniyle Lazarsfeld iletişim süreçlerini ekonomik ya da siyasal süreçlerle ilişkilendirmeden, onlardan soyutlayarak çalışmasına neden olur.