Introduktion SO 1 6 Det kulturelle omrde del

  • Slides: 11
Download presentation
Introduktion SO 1. 6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION

Introduktion SO 1. 6 (Det kulturelle område, del 2): SPROG OG KOMMUNIKATION

Formål I skal lære at arbejde med sprog og kommunikation. I skal lære at

Formål I skal lære at arbejde med sprog og kommunikation. I skal lære at bruge begreber og metoder til at analysere sprog og kommunikation. I skal lære at forstå sprog og kommunikations betydning. I skal lære at se sammenhæng mellem teori og metode i tekstarbejdet. I skal lære at skrive synopsis. Hvorfor er det interessant at beskæftige sig med sprog og kommunikation? Eksempel 1: Rytteriet dialektservice: Sønderjysk http: //www. youtube. com/watch? v=7 Xzt. KGrnwfo Eksempel 2: Yallahrup Færgeby: 100 % dansker http: //www. youtube. com/watch? v=0 G 6 c 9 Eigy. Oc

Tidsplan og materiale Forløbet er i uge 14: Det er sprogfagstimerne, der bruges i

Tidsplan og materiale Forløbet er i uge 14: Det er sprogfagstimerne, der bruges i dette forløb. Undervisningen foregår på dansk og handler om sprog og kommunikation generelt. Vejledning: Der er afsat en dag til vejledning i at skrive synopsis fra kl. 08: 20 -13: 45. Se i dit skema hvor og hvornår. Der er mødepligt til vejledningen. Aflevering af synopsis: senest søndag den 10/4 -2016 kl. 16: 00. Opgaven uploades på Lectio. Materiale: ”Sprog og kultur – Håndbog til studieområde 1 hhx”, supplerende tekster, hjemmesider, artikler, blogindlæg, læserbreve eller andet relevant materiale.

Forløbets indhold Kommunikationsteori: Kommunikationsmodel, betydningen af en kontekst, støj (s. 33 -35). Det retoriske

Forløbets indhold Kommunikationsteori: Kommunikationsmodel, betydningen af en kontekst, støj (s. 33 -35). Det retoriske pentagram: Hvad skal der til for at en tekst er vellykket? (s. 54). Mundtligt og skriftligt sprog (s. 30 -32). Sociolingvistik: Formelt og uformelt sprog. Slang og dialekt. (s. 24 -27). Skrivegenrer: Kort info om skrivegenrer generelt (s. 4353). Særlig fokus på opgavegenren synopsis. Vejledningsdag: Øve at opstille problemstillinger (underspørgsmål) og skrive synopsis (mulighed for vejledning).

Hvad er en synopsis? En synopsis er en skriftlig aflevering, der i kort og

Hvad er en synopsis? En synopsis er en skriftlig aflevering, der i kort og præcis form skal gøre rede for en undersøgelses problemstilling samt konklusioner. Jeres synopsis skal indeholde følgende afsnit: Forside Indholdsfortegnelse Indledning - Problemformulering - Problemstillinger - Præsentation af teori, metode og materiale Analyse: de vigtigste resultater Konklusion Litteraturliste/bilag

Struktur på din synopsis Del 1: Problemformulering (en undersøgende opgave) med problemstillinger (underspørgsmål). Redegørelse

Struktur på din synopsis Del 1: Problemformulering (en undersøgende opgave) med problemstillinger (underspørgsmål). Redegørelse for relevante teorier fra undervisningen i denne SO 1. Del 2: Analyse af en af de tre cases hvor I inddrager nogle af de teorier, som I har arbejdet med. Diskutér hvor vellykket teksten er (Det retoriske pentagram, s. 54) (Denne del af synopsen skal indeholde et svar på problemstillingerne. ) Del 3: Konklusion på undersøgelsen – svar på problemformuleringen Se desuden dokumentet ”Opgavegenren Synopsis”

Redegørelse, Analyse og konklusion Redegørelse: sammenfatning af de væsentligste punkter fra en tekst –

Redegørelse, Analyse og konklusion Redegørelse: sammenfatning af de væsentligste punkter fra en tekst – gengivelse af de væsentligste punkter med egne ord. Dvs. : Man sammenfatter, hvad andre mener og siger, men man skriver ikke sin egen mening. Analyse: systematisk undersøgelse af f. eks. en tekst. En analyse ser på hvilke enkeltdele teksten/materialet består af og hvordan det hænger sammen. Analysen skal tage afsæt i teori og metode. Konklusion: opsamling af undersøgelsens resultater og svaret på din problemformulering. Der skal være sammenhæng mellem din problemformulering, progressionen i opgaven og konklusionen. I konklusionen kan du evt. også foreslå hvordan en videre undersøgelse kunne se ud, men du må ikke komme med nye oplysninger eller konklusioner.

Problemformulering: Det hovedspørgsmål, som du skal besvare i din synopsis. Til problemformuleringen skal du

Problemformulering: Det hovedspørgsmål, som du skal besvare i din synopsis. Til problemformuleringen skal du skrive nogle problemstillinger. Problemstillinger: De underspørgsmål, som du skal igennem for at kunne besvare din problemformulering. Du skal skrive 3 til 5 problemstillinger til problemformuleringen.

Litteraturliste og kilder Se dokumentet ”Opgavegenren synopsis”. HUSK: Vær varsom, når du bruger fx

Litteraturliste og kilder Se dokumentet ”Opgavegenren synopsis”. HUSK: Vær varsom, når du bruger fx Google og Wikipedia, leksikon. org m. fl. , da disse kilder ikke altid er troværdige. Stil dig selv følgende spørgsmål: -> Hvem er afsenderen af hjemmesiden? -> Hvor troværdig er kilden? -> Hvad er formålet med siden, du er inde på?

Citater og citatteknik Citater er gode at dokumentere med. Husk ALTID at citere korrekt

Citater og citatteknik Citater er gode at dokumentere med. Husk ALTID at citere korrekt og relevant for sammenhængen – og i et rimeligt omfang. Citater skal først introduceres og bagefter kommenteres. Korte citater (under en linje): - kan skrives direkte ind i brødteksten – men husk anførselstegn før og efter. Angiv kilden i en parentes med sidehenvisning eller i en fodnote Længere citater: - skal rykkes et tabulatorslag ind, og ligesom ved korte citater oplyses kilden i en efterfølgende parentes eller i en fodnote. Se dokumentet ”Opgavegenren synopsis”

Eksempel på synopsis I kan læse et eksempel på en synopsis, som er vedhæftet

Eksempel på synopsis I kan læse et eksempel på en synopsis, som er vedhæftet på vejledningsdagen