Edep Ve Haya dris YAVUZYT idrisyavuzyigithotmail com Andolsun

  • Slides: 31
Download presentation
Edep Ve Haya İdris YAVUZYİĞİT idrisyavuzyigit@hotmail. com

Edep Ve Haya İdris YAVUZYİĞİT idrisyavuzyigit@hotmail. com

 ﺍ ﻱ ﻭ ﺍﻟ ﻥ ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﺍ ﺍآ ﺍﻟ ﻳﺮ “Andolsun

ﺍ ﻱ ﻭ ﺍﻟ ﻥ ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﺍ ﺍآ ﺍﻟ ﻳﺮ “Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir. ” (Ahzab, 33/21)

Haya: Sözlük Ve Istılah Manaları Sözlükte, “utanma, çekinme, âr, namus, Allah korkusuyla günahtan kaçınma

Haya: Sözlük Ve Istılah Manaları Sözlükte, “utanma, çekinme, âr, namus, Allah korkusuyla günahtan kaçınma gibi anlamlara gelen haya kelimesi, bir ahlak terimi olarak, nefsin çirkin davranışlardan rahatsız olup onları terk etmesi, kötü bir işin yapılmasından veya iyi bir işin terk edilmesinden dolayı kişinin yüzünü kızartan sıkıntı hali gibi farklı şekillerde tanımlanmaktadır.

Edep: Sözlük Ve Istılah Manaları İnsanın söz ve hareket olarak diğer insanlarla olan ilişkilerinde

Edep: Sözlük Ve Istılah Manaları İnsanın söz ve hareket olarak diğer insanlarla olan ilişkilerinde ölçülü davranması ve iyi geçinmesidir. Benliğe yerleşen güzel bir huy olan edep, kişiyi lekeleyici şeylerden koruyan bir melekedir. Tarifinden de anlaşıldığı gibi edep, Allah’ın rızasına uygun zahiri ahlaktan başka, dinimizin gerekli gördüğü, aklın da kabul ettiği hareket ve sözlerin tamamından ibarettir. (M. Zeki DUMAN, dâb-ı Müaşeret ve Görgü Kuralları, 19 -21)

Hz. Peygamber Hayayı Şu Şekilde Tanımlamaktadır: ﺍ ﺍ ﺍﻻﺍ ﺍﻟ ﺍ ﻯ ﺍ ﺍﻯ

Hz. Peygamber Hayayı Şu Şekilde Tanımlamaktadır: ﺍ ﺍ ﺍﻻﺍ ﺍﻟ ﺍ ﻯ ﺍ ﺍﻯ ﺍ ﺍﻵ ﻳ ﺍﻟ ﺍ ﺍﺍ ﺍﻟ ﺍﺍ. ﺍ ﺍ ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﺍ ﻯ ﺍ. ﻭﺍ ﺍﻟ ﺍﺍ İbni Mesud’un rivayetine göre, Hz. Peygamber, “Allah Teala’dan gerektiği gibi hayâ ediniz” buyurdu. Biz kendisine, “Ya Rasulallah! Elhamdülillah; haya ediyoruz” dedik. . Bunun üzerine Allah’ın Resûlü şöyle buyurdu: “O (sizin anladığınız haya) değil! Fakat Allah'tan hakkıyla haya etmek; başını ve başında yer alan organları, karnını ve karnına bağlı organları koruman, dünya hayatının süsüne kendini kaptırmaman, ölümü ve çürüyüp yok olmayı unutmamandır. Ahireti isteyen dünyanın süsünü bırakır. Kim bunu yaparsa gerçekten haya etmiş, yani Allah'tan gereği gibi haya etmiş olur. ” (Tirmizi, Sıfatü'l-Kıyame, 2575)

Hz. Peygamber Hayayı Şu Şekilde Tanımlamaktadır: Başın korunması, düşünce gücünün iyiye kullanılmasıdır. Baştaki organların

Hz. Peygamber Hayayı Şu Şekilde Tanımlamaktadır: Başın korunması, düşünce gücünün iyiye kullanılmasıdır. Baştaki organların korunması, dinen yasaklanan şeylere bakmamak, kötü sözlere kulak vermemek, haram yememek ve yalan söylememekle gerçekleşir. Karnın korunması ise haramla beslenmekten sakınmakla olur.

Kınalızâde Ali Efendi Haya Hakkında Şu Tanım Ve Değerlendirmeyi Yapmaktadır: “Hayâ; utanma, hicap, ar

Kınalızâde Ali Efendi Haya Hakkında Şu Tanım Ve Değerlendirmeyi Yapmaktadır: “Hayâ; utanma, hicap, ar anlamlarına gelir. Edebe aykırı olan olaylar meydana gelince kalbin duyarlılık kazanması ve ıstırap duymasıdır. Bu halin belirtisi derhal hayâ sahibi kişinin üzerinde görülür. Çünkü, bu çirkin olaydan dolayı, hayâ faziletine bürünmüş kişinin benliği bundan etkilenir. Hayâ, kişiye fazilet yollarını, maddeten ve mânen ilerleme yollarını gösterir. Edep ve hayâdan mahrum olan insan, her türlü iğrenç işe girişir. Yaptığı çirkin işlerden üzüntü duymayan insanı, ahlâk ve fazilet yollarına sevk etmek zordur. Toplumun gelişmesi, utanma duygusunun canlı bir şekilde aralarında yaygınlaşmasıyla yakından ilgilidir. ” (Kınalızâde Ali Efendi, Ahlak / Ahlâk-i Alâî , s. 103. (Baskıya hazırlayan, Hüseyin Algül), Tercüman, 1001 Temel Eser, No. 30, tarihsiz. )

Haya İmandandır ﺍ ﻭ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ( ﺍﺍ ﺍﻹﻳﺍ ، ﻭ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ ( ﻯ

Haya İmandandır ﺍ ﻭ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ( ﺍﺍ ﺍﻹﻳﺍ ، ﻭ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ ( ﻯ ﺍﻷﺍ ﺍ ﻯ ﺍﺍ İbni Ömer (r. a)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (s. a. v) utangaç kardeşine bu huyunu terketmesini söyleyen Medine’li bir müslümanın yanından geçerken ona: “Onu kendi haline bırak; zira hayâ imandandır” buyurdu. (Buhari, İman, 24)

Haya İmandandır Hadisi ile ilgili İbnü’l-Esîr şöyle söyler: “Yaratılıştan gelen bir duygu olduğu halde

Haya İmandandır Hadisi ile ilgili İbnü’l-Esîr şöyle söyler: “Yaratılıştan gelen bir duygu olduğu halde hayâ bu hadiste, sonradan kazanılan imandan bir parça olarak belirtilmiştir. Çünkü hayâlı kişi, bu sayede günahlardan uzaklaşır. İşte bu açıdan hayâ, kişi ile günahları arasına giren ve onu günah işlemekten alıkoyan imanın fonksiyonunu yerine getirmiş olmaktadır. Hadiste, hayânın imandan bir parça olduğu ifade edilmiştir; çünkü iman, sonuçta Allah’ın emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak şeklinde dışa yansır. İşte, günahlardan kaçınmak haya sayesinde gerçekleşince, hayâ imanın bir cüz’ü gibi olmuş olur. ” İbnü’l-Esîr, en-Nihaye fî Ğarîbi’-l Hadîs, Dâru’l-Fikr, Beyrut, Tarihsiz, I, 470.

“Haya” Kelimesi “Hayat” Kelimesinden Gelmiştir “Haya” kelimesi ölümün zıddı olan “dirilik/canlılık” manasında olan “hayat”

“Haya” Kelimesi “Hayat” Kelimesinden Gelmiştir “Haya” kelimesi ölümün zıddı olan “dirilik/canlılık” manasında olan “hayat” kelimesinden türetilmiş olmasıyla, insanın maddi hayatiyetini devam ettiren kan damarları gibi hayanın da insanın manevi varlığını ve diriliğini temin eden can damarı mesabesinde olduğuna işaret edilmektedir.

İslam Ahlakının Temeli Hayadır ﻳ ﺍ ﺍﻹﻻ ﺍﺍ Enes (ra) dan rivayet edilmiştir: Hz.

İslam Ahlakının Temeli Hayadır ﻳ ﺍ ﺍﻹﻻ ﺍﺍ Enes (ra) dan rivayet edilmiştir: Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmaktadır: "Her dinin kendine özgü bir ahlakı vardır. İslam'ın ahlakı ise hayadır" (İbn Mace, Zühd, 4321)

İslâm Ahlâk Bilginlerinden Mâverdî, Hayâyı, 3 Kategoriye Ayırmıştır a) Allah’a karşı hayâ, b) insanlara

İslâm Ahlâk Bilginlerinden Mâverdî, Hayâyı, 3 Kategoriye Ayırmıştır a) Allah’a karşı hayâ, b) insanlara karşı hayâ c) kişinin kendine karşı hayâsı Allah’a karşı hayâ, o’nun emir ve yasaklarına uymakla, İnsanlara karşı hayâ, onlara eziyet etmemek ve yanlarında çirkin işler yapmaktan ve çirkin sözler söylemekten kaçınmakla olur. Kişinin kendine karşı hayâsı ise, edepli olması demektir. Mâverdî, Ebu’l-Hasen Ali b. Muhammed b. Habîb el-Basrî, Edebü’d-Dünya ve’d-Dîn, s. 392 -393. . İkinci baskı, Daru İbn-i Kesîr, 1990,

Hayâ duygusunun esası, kısaca Allah’tan hayâ etmektir Allah’tan hayâ etmek, O’nun emirlerine karşı gelmekten,

Hayâ duygusunun esası, kısaca Allah’tan hayâ etmektir Allah’tan hayâ etmek, O’nun emirlerine karşı gelmekten, yasaklarına uymamaktan kaçınmak şeklinde dışa yansır. Bu yansımanın temelinde, kulun; Allah’ın istemediği bir iş ve hal üzere bulunmaktan uzak durması vardır. ﺍ ﻧ ﺍﻟ ﺍ ﻭ ﻳ “. . Nerede olsanız, o sizinle beraberdir. Allah, bütün yaptıklarınızı hakkıyla görendir” (Hadîd, 57/4)

Allah’tan Hayâ Etmek ihsan şuuruyla hareket etmektir ﺍ ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﺍ ﺍﻹﺍ ﺍ

Allah’tan Hayâ Etmek ihsan şuuruyla hareket etmektir ﺍ ﺍ ﻭ ﺍﻟ ﺍ ﺍﻹﺍ ﺍ ﺍﻟ ﺍ ﻻ ﺍ ﺍ Ey Allah'ın elçisi ihsan nedir? Hz. Peygamber şöyle cevap verdi: “Sen Allah'ı görmesen de O'nu görüyormuşçasına ibadet etmendir. Sen O'nu görmezsen de O seni görüyor. " görüyor (Müslim, İman, 106)

Hz. Peygamberin Edep ve Hayası ﻯﻳ “Muhakkak ki sen yüce ahlak üzeresin”. (Kalem, 68/4)

Hz. Peygamberin Edep ve Hayası ﻯﻳ “Muhakkak ki sen yüce ahlak üzeresin”. (Kalem, 68/4) ﺍ ﺍآ Hz. Aişe'ye Hz. Peygamber (s. a. v)'in ahlakı nasıldır diye sorulduğunda Hz. Aişe: "Siz Kur'an'ı okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur'an'dır. " buyurdu. (Camiu's-sağir, 2/ 423, 6831)

Hz. Peygamberin Edep ve Hayası ﺍ ﻯ ﺍ ﺍ ﻯ ، ﺍ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ

Hz. Peygamberin Edep ve Hayası ﺍ ﻯ ﺍ ﺍ ﻯ ، ﺍ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ ( ﺍ ﺍﺍ ﻯ ﺍ Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh’ şöyle dedi: Resûlullah (sav) örtünme çağına girmiş bir genç kızdan daha utangaçtı. Hoşlanmadığı bir şey gördüğünde bunu yüzüne bakınca anlardık. (Buhari, Edep, 72)

Hz. Peygamberin Edep ve Hayası ﺍ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ ( ﻳ ﺍﺍ “Hz. Peygamber insanların

Hz. Peygamberin Edep ve Hayası ﺍ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ ( ﻳ ﺍﺍ “Hz. Peygamber insanların en hayalısıydı”. (Buhari, Tefsir, 4793) ﺍ ﺍﻟ )ﺻﻠﻢ ( ﺍﻟ ﺍ ﺍ Enes (r. a) şöyle buyurdu: “Nebi (s. a. v) ahlakça insanların en güzelidir”. (Buhari, Edeb, 6203)

Peygamberler ve Edep – Haya Utanmadıktan Sonra Dilediğini Yap ﺍ ﺍﻟ ﺍﻭﻯ ﺍ ﺍ

Peygamberler ve Edep – Haya Utanmadıktan Sonra Dilediğini Yap ﺍ ﺍﻟ ﺍﻭﻯ ﺍ ﺍ ﺍ Ebu Mes'ud el-Bedrî rivayet ediyor. Rasulullah (sav) şöyle buyurmaktadır. "Peygamberlik sözlerinden insanlara ilk ulaşan söz: Utanmazsan dilediğini yap!“ (Buhari, Edeb, 78/6120)

Peygamberler ve Edep - Haya ﺍﻳ ﺍﺍ ﺍﻟ ﺍﻟ ﺍ Ebu Eyyüb'den (ra) rivayet

Peygamberler ve Edep - Haya ﺍﻳ ﺍﺍ ﺍﻟ ﺍﻟ ﺍ Ebu Eyyüb'den (ra) rivayet edilmiştir. Hz. Peygamber (s. a. v) şöyle buyurmuştur: "Dört haslet peygamberlerin özelliklerindendir: Haya, güzel koku sürme, misvak kullanma ve nikah" (Tirmizi, Nikah, 1101)

Peygamberler ve Edep - Haya Şeyh Sâdî’nin “Yusuf ile Zeliha” adlı hikayesinde; Yusuf’u kandırmak

Peygamberler ve Edep - Haya Şeyh Sâdî’nin “Yusuf ile Zeliha” adlı hikayesinde; Yusuf’u kandırmak için ona dil döken, bu arada, tapındığı put, niyetlendiği çirkin işi görmesin diye onun üzerini örten Zeliha’ya, Yusuf şöyle seslenir: “Vazgeç, benden kötülük bekleme. Sen bir taştan bile utanırken, ben nasıl olur da Allah’tan utanmam? ” utanmam Sâdî, Bostan, s. 319 (Tercüme, Hikmet İlaydın), Milli Eğitim Basımevi, İstanbul 1950, .

Sahabe-i Kiram ve Edep - Haya Peygamberimiz, kendisi gibi fazilete sahip olmasından dolayı Hz.

Sahabe-i Kiram ve Edep - Haya Peygamberimiz, kendisi gibi fazilete sahip olmasından dolayı Hz. Osman’a özel bir değer vermiş; kendisini ziyarete gelen Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’i rahat bir vaziyette karşıladığı halde Hz. Osman geldiğinde hemen toparlanmış; bunun sebebi sorulduğunda ise ﺃﻻ ﺍﺳﺘﺤﻲ ﻣﻤﻦ ﻳﺴﺘﺤﻲ ﻣﻨﻪ ﺍﻟﻤﻼﺋﻜﺔ “Meleklerin bile haya ettiği kişiden haya etmeyeyim mi? ” diyerek cevap vermiştir. Ahmed , I, 71.

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır ﺍﻟ ﺍ ﺍﺍ ﻻ ﻳﺍ

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır ﺍﻟ ﺍ ﺍﺍ ﻻ ﻳﺍ ﺍ ﺍﻷﺍ ﻻ ﺍﺍ ﺍ ﺍﻟ ﻻ ﻳﺍ ﺍ ﺍﻹﻻ "Allah bir kulu helak etmeyi dilediği zaman ondan hayayı alır. Ondan hayayı aldığı zaman artık ona Allah'ın gazap ve cezası gelir. Allah'ın gazabı geldiğinde de ondan emanet duygusu çekilip alınır. Güvenirlilik alındıktan sonra o kimse hainleşir. O hainleşince de ondan merhamet çekilip alınır. Ondan merhamet alındığı zaman da o kimse artık kovulmuş ve lanetlenmiş olur. Kovulup, lanetlendiği zaman da İslam bağını boynundan çıkarmış olur. " (İbn Mace, Fiten, 4190)

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır ﻯ ﺍ ﺍﺍ ﻻ Enes

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır ﻯ ﺍ ﺍﺍ ﻻ Enes b. Malik (ra) dan rivayet edilmiştir. Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim haya perdesini üzerinden atarsa onun (hakkında konuşmak) gıybet sayılmaz. " (Beyhaki, Şehadat, 21443)

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır Haya ve Edepten Mahrum Olan

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır Haya ve Edepten Mahrum Olan İnsanlardan Her Türlü Kötülük Beklenir Başta büyük günahlar olan zina, kumar, haksızlık, gasp, içki, adam öldürme, namussuzluk, zayıfları ezme, kaba hareketler, saygısızlık, başkalarının haklarına riayetsizlik, anne ve babaya itaatsizlik vb. diğer her türlü kötü fiili bunlardan bekleyebiliriz.

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır Ar damarı çatlamış insan fireni

Allah Bir Kulun Helakini Dilerse Ondan Haya Duygusunu Alır Ar damarı çatlamış insan fireni patlamış araba gibidir, her an kaza yapmak üzeredir. İnsanı hayvandan ayıran edepdir.

Haya İmandandır; İman İse Cennete Götürür ﺍﺍ ﺍﻹﻳﺍ ﻯ ﺍ ﺍﺍ ﺍﺍ ﺍﺍ ﻯ

Haya İmandandır; İman İse Cennete Götürür ﺍﺍ ﺍﻹﻳﺍ ﻯ ﺍ ﺍﺍ ﺍﺍ ﺍﺍ ﻯ ﺍﻟ ﺍ "Haya imandandır, iman ise cennete götürür. Ahlaksızlık ise cefadandır. Cefa ise sahibini cehenneme götürür. " (Tirmizi, Birr, 2140)

Haya İmandandır; İman İse Cennete Götürür ﺍﺍ ﺍ ﺍ ﺍﻹﻳﺍ ﺍﺍ ﺍﺍ ﺍ ﺍﻟ

Haya İmandandır; İman İse Cennete Götürür ﺍﺍ ﺍ ﺍ ﺍﻹﻳﺍ ﺍﺍ ﺍﺍ ﺍ ﺍﻟ ﺍ "Haya ve utanma duygusu imanın birer parçasıdır. Ahlaksızlık ve insanlara gösteriş için söylenen sözler nifaktandır. " (Tirmizi, Birr ve's-Sıla, 2159)

Edeb ehli mazlumdur, zalim olmaz, Edebsiz ilim öğrenen âlim olmaz. Ehl-i irfan meclisinde aradım

Edeb ehli mazlumdur, zalim olmaz, Edebsiz ilim öğrenen âlim olmaz. Ehl-i irfan meclisinde aradım kıldım taleb, Her hüner makbul imiş illa edeb. Edeb bir tâc imiş nûr-i Hüdâ’dan Giy ol tâcı emin ol her belâdan

Bu Vaaz İdris YAVUZYİĞİT Tarafından “Edeb Ve Haya” Mehmet ESER - Abdullah ÖZMEN; “Edep”,

Bu Vaaz İdris YAVUZYİĞİT Tarafından “Edeb Ve Haya” Mehmet ESER - Abdullah ÖZMEN; “Edep”, “Edepli Yaşamak”, “Haya” Ragıp GÜZEL; “Haya/Utanma Duygusu” Dr. Yüksel SALMAN’ın Örnek Vaazlarından İstifade Edilerek Hazırlanmıştır. Eser sahiplerine teşekkürü bir borç bilir saygılar sunarım.