DNCEY GELTRME YOLLARI Dnceyi gelitirme yollar parada anlatlanlar

  • Slides: 15
Download presentation
DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI Düşünceyi geliştirme yolları, parçada anlatılanları daha anlaşılır hale getirmek, okuyucuyu etkilemek,

DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI Düşünceyi geliştirme yolları, parçada anlatılanları daha anlaşılır hale getirmek, okuyucuyu etkilemek, onun ilgisini çekmek gibi amaçlarla kullanılır. Toplamda altı başlıkta incelenir:

1. Tanımlama: Bir kavram veya varlığın ne olduğunun açıklanma sına tanımlama denir. Tanım, “Bu

1. Tanımlama: Bir kavram veya varlığın ne olduğunun açıklanma sına tanımlama denir. Tanım, “Bu nedir? ” sorusuna cevap verir. Örnekler: • İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. (Nesnel Tanım) • Yaşam, güçlükleri yenebilme sanatıdır. (Öznel Tanım) • *Toros dağlarının etekleri Akdeniz’den başlar. (Tanımlama Değildir. )

“Destanlar, tarihten önce ve tarihin başlangıcı sıra sında bir milletin geçirdiği maceraları, yetiştirdiği kahramanları;

“Destanlar, tarihten önce ve tarihin başlangıcı sıra sında bir milletin geçirdiği maceraları, yetiştirdiği kahramanları; doğa, evren ve toplum olayları hak kında düşündüklerini ve bunlar karşısında aldığı va ziyetleri anlatan din ve kahramanlık hikâyeleridir. ” Parçada açıklayıcı anlatım tekniği kullanılarak des tanlar hakkında bilgi verilmiştir. Ancak bu yapılırken ilk cümlede “Destan nedir? ” sorusuna cevap ola cak şekilde tanımlamadan yararlanılmıştır.

2. Karşılaştırma: Birden fazla varlık ya da kavram arasındaki benzer lik veya farklılıkları ortaya

2. Karşılaştırma: Birden fazla varlık ya da kavram arasındaki benzer lik veya farklılıkları ortaya koymak için kullanılan an latım yoluna karşılaştırma denir.

Örnek: “Konuşma ile yazma farklıdır. Konuşma geçicidir, yazma kalıcı. Konuşma anlıktır, yazma sonsuz. Yazı

Örnek: “Konuşma ile yazma farklıdır. Konuşma geçicidir, yazma kalıcı. Konuşma anlıktır, yazma sonsuz. Yazı ya geçirilen her şey olduğu gibi korunur. Konuşma ise saman alevi gibi söylendiği anda yitip gider. ” Bu parçada “konuşma” ile “yazma” karşılaştırılmış, yazmanın konuşmadan üstün olduğu belirtilmiştir.

3. Örneklendirme: Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşı lır kılınması için anlatılan konuyla

3. Örneklendirme: Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşı lır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler ver ilmesine örneklendirme denir.

Örnek: Genç Kalemler Hareketi, edebiyatımıza özellikle dil konusunda yepyeni bir anlayışı getirmiştir. Türkçe kendi

Örnek: Genç Kalemler Hareketi, edebiyatımıza özellikle dil konusunda yepyeni bir anlayışı getirmiştir. Türkçe kendi benliğine yavaş dönmeye başlamış; halk, aydınların yazdıklarını anlar duruma gelmiştir. 1911’li yıllarda yazan Ömer Seyfettin’i, Ziya Gökalp’i açıp okuyun, severek, anlayarak okursunuz yazdıklarını. Sözcükler, tamlamalar hep anlayacağınız biçimdedir.

4. Tanık Gösterme: Yazarın, savunduğu düşüncenin doğruluğuna oku yucuyu inandırabilmek için tanınan ve görüşlerine

4. Tanık Gösterme: Yazarın, savunduğu düşüncenin doğruluğuna oku yucuyu inandırabilmek için tanınan ve görüşlerine itibar edilen kişilerin sözlerinden alıntı yapılmasına tanık gösterme denir.

Örnek: Mutluluk, aslında herkesin çok yakınında. İsteyen herkes, her an mutlu olabilir. Filozof Sokrates:

Örnek: Mutluluk, aslında herkesin çok yakınında. İsteyen herkes, her an mutlu olabilir. Filozof Sokrates: “Bir kitap, bir çiçek, bir kuş, ne büyük saadet!” derken bunu anlatmıyor mu?

5. Sayısal Verilerden Yararlanma: Düşüncenin kanıtlanabilmesi için istatistiksel bilgi lerden, anketlerden ya da grafiklerden

5. Sayısal Verilerden Yararlanma: Düşüncenin kanıtlanabilmesi için istatistiksel bilgi lerden, anketlerden ya da grafiklerden yararlanıl masıdır. Örnek: Adapazarı Şeker Fabrikası 1953’te işletmeye açıldı. Kuruluşta günde 1800 ton olan pancar işleme kapasitesi 1980’de 6000 tona çıkarıldı. Bu büyük bir gelişmedir.

6. Benzetme: Bir kavramı ya da varlığı başka bir kavram ya da varlığın özellikleriyle

6. Benzetme: Bir kavramı ya da varlığı başka bir kavram ya da varlığın özellikleriyle anlatmaya benzetme denir. Örnek: “Birikimsiz yazarlık saman alevi gibidir. Saman ale viçabucak tutuşup yine çabucak söner. Yazmak için yeterli donanıma sahip olmayan birikimsiz ya zarlar da parlamış olsalar bile elbet bir gün saman alevi gibi sönüp giderler. ”

ÖRNEK SORULAR

ÖRNEK SORULAR

Tarihî yerlerin korunması konusunda gerekli hassasiyeti gösteremiyoruz. Değerbilmez bir şekilde bu alanları çöplüğe çeviriyor,

Tarihî yerlerin korunması konusunda gerekli hassasiyeti gösteremiyoruz. Değerbilmez bir şekilde bu alanları çöplüğe çeviriyor, buraların tarihî dokusuna zarar veriyoruz. Sümela Manastırı bunlardan biri. İnsanların orada bulunan mozaiklerin üzerine isimlerini kazımaları, değerbilmezliğimizin somut bir göstergesidir. Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır? A. Örneklendirme B. Tanık gösterme C. Tanımlama D. Karşılaştırma

(I) Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayları zamana ve kişiye bağlı olarak anlatan bir türdür

(I) Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayları zamana ve kişiye bağlı olarak anlatan bir türdür roman. (II) Romanlarda, olaylar, oldukça geniş ve ayrıntılı olarak anlatılır. (III) Kişiler (kahramanlar) öyküye göre fazla olup bunlar, bütün yönleriyle tanıtılır. (IV) Geniş bir zaman diliminin söz konusu olduğu romanda betimlemeler ve ruh tahlilleri ayrıntılı olarak yer alır. (V) Tip ve karakter de romanda oldukça önemlidir. Yukarıdaki parçada yer alan cümlelerden hangisinde "tanımlama" yapılmıştır?

Derler ki, Dostoyevski ve Gorki on dokuzuncu asır sonu ve yirminci asır başlangıcı Rus

Derler ki, Dostoyevski ve Gorki on dokuzuncu asır sonu ve yirminci asır başlangıcı Rus edebiyatının iki eksenidir. Dostoyevski geçmişi, hatayı bezginliği, insanlığın zavallılığı temsil eder. Gorki geleceği, aydınlığı, sıhhati, kavgayı ve insan gücünü abideleştirir. Bu parçada aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur? A) Tanımlama B) Tanık gösterme C) Karşılaştırma D) Sayısal verilerden yararlanma