Comportament asertiv pasiv sau agresiv Comportamentul asertiv Caracteristica

  • Slides: 12
Download presentation
Comportament asertiv, pasiv sau agresiv.

Comportament asertiv, pasiv sau agresiv.

Comportamentul asertiv • Caracteristica de baza a comportamentului asertiv consta in exprimarea emotiilor, nevoilor,

Comportamentul asertiv • Caracteristica de baza a comportamentului asertiv consta in exprimarea emotiilor, nevoilor, ideilor sau drepturilor noastre fara a incalca drepturile celorlalti. • Comportamentul asertiv este de cele mai multe ori onest si spontan, iar persoanele care actioneaza astfel sunt de cele mai multe ori increzatoare in propriile puteri si nu se tem sa-si exprime emotiile in fata celor din jurul lor. • Desi acestea nu isi indeplinesc scopul intr-o anumita situatie, ele se simt impacate cu sine deoarece au reusit sa spuna lucrurilor pe nume. • In momentul in care actioneaza asertiv, ele si recapata increderea in propriile puteri, ceea ce le permite sa creeze relatii bazate pe deschidere si sinceritate cu oamenii de langa ei.

ASERTIVITATEA = este abilitatea unei persoane de a-şi exprima părerile, emoţiile şi convingerile pe

ASERTIVITATEA = este abilitatea unei persoane de a-şi exprima părerile, emoţiile şi convingerile pe un ton calm, neutru, ţinând cont de drepturile sale, dar fără a ataca şi afecta drepturile celorlalţi. Reprezintă abilitatea: • • • De a comunica deschis şi onest • • • Comunicarea asertivă s-a dezvoltat ca modalitate de adaptare eficientă la situaţii conflictuale. Ea are ca şi consecinţe pe termen lung: De a comunica- respectând dorinţele şi drepturile tuturor De a purta o conversaţie plăcută De a comunica în aşa fel încât să-şi câştigi respectul în ochii celorlalţi De a numi comportamentul care te deranjează la cineva, fără ca să faci referire la persoana respective şiş a o jigneşti ( ex. “ mă deranjeaza ca ai întârziat” şi NU “ eşti un întârziat!” ) Îmbunătăţirea relaţiilor dintre oameni, respectarea celorlalţi Dezvoltarea încrederii în sine Respectarea propriilor drepturi Îmbunătăţirea capacităţii de luare de decizii responsabile.

Comportamentul nonasertiv (pasiv) • Atunci cand apelam la comportamentul nonasertiv, nu reusim sa ne

Comportamentul nonasertiv (pasiv) • Atunci cand apelam la comportamentul nonasertiv, nu reusim sa ne exprimam emotiile sau nevoile in fata celorlalti. De asemenea, ne ignoram drepturile personale si chiar le permitem celorlalti sa le incalce. • De cele mai multe ori, acest tip de comportament este inconstient. • Persoanele pasive ii lasa de obicei pe ceilalti sa aleaga pentru ele si sfarsesc prin a se infuria deoarece se simt dezamagite ca nu au actionat. • Oamenii aleg adesea acest tip de comportament in situatiile neplacute sau tensionante, in ceea ce priveste conflictele sau confruntarile.

PASIVITATEA = răspunsul/ comportamentul unei persoane care încearcă să evite confruntările şi conflictele, îşi

PASIVITATEA = răspunsul/ comportamentul unei persoane care încearcă să evite confruntările şi conflictele, îşi doreşte ca toată lumea să fie mulţumită, fără a ţine însă cont de dorinţele sau drepturile sale personale. Aceste persoane: • • • Nu fac cereri Nu-şi spun părerea, nu-şi apară opiniile Se simt rănite, frustrate Consideră că trebuie menţinută pacea cu orice preţ Confundă pasivitatea cu bunătatea sau politeţea.

Comportamentul agresiv • In ceea ce priveste comportamentul agresiv, lucrurile capata o alta intorsatura

Comportamentul agresiv • In ceea ce priveste comportamentul agresiv, lucrurile capata o alta intorsatura deoarece atunci cand actionam astfel, ne exprimam emotiile, gandurile si nevoile intr-o modalitate care ii raneste pe cei din jurul nostru. • Persoanele agresive lupta pentru drepturile lor, insa le ignora pe ale celorlalti. De asemenea, ele ii pot domina si umili pe cei din jurul lor. • Poate ca cel mai mare ajutor pentru fiecare dintre noi este constientizarea trairilor noastre.

AGRESIVITATEA = răspunsul/ comportamentul unei persoane care îl blamează şi îl acuză pe celălalt,

AGRESIVITATEA = răspunsul/ comportamentul unei persoane care îl blamează şi îl acuză pe celălalt, încalca regulile impuse ( de către părinţi, profesori, poliţie etc) în vederea atingerii scopurilor personale. Aceste persoane: • • • Sunt insensibile la drepturile şi nevoile celorlalţi, nu-i respecta pe ceilalţi Consideră că ele au întotdeauna dreptate Rezolvă problemele prin violenţă verbală sau comportamentală Considera că cei din jur sunt nedrepţi faţă de ele Consideră că drepturile sale sunt mai importante decât ale celorlalţi.

Principii de dezvoltare a comunicării asertive 1. Spune NU atunci cand iti este incalcat

Principii de dezvoltare a comunicării asertive 1. Spune NU atunci cand iti este incalcat un drept sau o valoare personala. 2. Motiveaza-ti afirmatia fara sa te justifici – nu te scuza! 3. Exprima-ti opiniile personale specific si clar – evita formularile generale! 4. Accepta si ofera complimente! 5. Cere feed-back pentru prevenirea greselilor de interpretare. 6. Focalizeaza-te pe comportament si nu pe persoana atunci cand vrei sa faci o remarca.

Drepturile asertive - Dreptul de a decide care sunt scopurile si prioritatile personale. -

Drepturile asertive - Dreptul de a decide care sunt scopurile si prioritatile personale. - Dreptul de a avea valori, convingeri, opinii proprii. - Dreptul de a nu te justifica si a nu da explicatii privind viata ta. - Dreptul de a spune celorlati cum ai dori sa se comporte cu tine. - Dreptul de a te exprima fara sa-l ranesti pe celalat. - Dreptul de a spune NU, NU STIU, NU INTELEG, sau NU MA INTERESEAZA. - Dreptul de a face greseli, de a te razgandi. - Dreptul de a fi acceptat ca imperfect. - Dreptul de a avea uneori performante mai scazute decat potentialul tau. - Dreptul de a-ti dezvolta viata asa cum iti doresti

Ca să devii asertiv(ă). . . - dezvoltă-ţi stima de sine - câştigă respectul

Ca să devii asertiv(ă). . . - dezvoltă-ţi stima de sine - câştigă respectul celorlalţi - îmbunătăţeşte-ţi abilitatea de comunicare - îmbunătăţeşte-ţi abilitatea de a lua decizii - fii onest(ă) şi directă în privinţa emoţiilor, nevoilor şi convingerilor tale. - exprimă-te ferm şi direct, fără ezitări sau scuze. - fii rezonabil(ă) în privinţa cererilor pe care le faci. - învaţă să spui “nu” la cerinţele nerezonabile pentru tine ale celorlalţi. - fii onest(ă) atunci când oferi sau primeşti feedback. - recunoaşte şi respectă drepturile celor din jurul tău. - foloseşte un ton adecvat al vocii. - fii atent(ă) cu postura corpului tău - menţine contact vizual cu interlocutorii. - foloseşte pronumele „eu” atunci când vorbeşti despre tine. - nu le permite celorlalţi să-ţi impună ideile şi valorile lor. - Încurajează-i pe ceilalţi să-ţi vorbeacă direct şi clar. - fii propriul tău şef.