Training Comunicarea asertiv Realizat Orlov Diana LT M

  • Slides: 39
Download presentation
Training: Comunicarea asertivă Realizat : Orlov Diana , LT , , M. Sîrghi”, s.

Training: Comunicarea asertivă Realizat : Orlov Diana , LT , , M. Sîrghi”, s. Cioburciu

Oamenii sunt predispuşi la conflicte SIMTE DRAGOSTEA

Oamenii sunt predispuşi la conflicte SIMTE DRAGOSTEA

Uneori lăsăm emoţiile să se adune pînă cînd răbufnim!

Uneori lăsăm emoţiile să se adune pînă cînd răbufnim!

Noi putem alege să ne înfuriem… F U R I E

Noi putem alege să ne înfuriem… F U R I E

Putem alege să nu ne înfuriem…

Putem alege să nu ne înfuriem…

ORICE COMPORTAMENT ESTE TOTAL FIZIOLOGIE EMOŢII GÎNDIRE ACŢIUNI

ORICE COMPORTAMENT ESTE TOTAL FIZIOLOGIE EMOŢII GÎNDIRE ACŢIUNI

CARE ESTE AUTOMOBILUL TĂU?

CARE ESTE AUTOMOBILUL TĂU?

Unicul comportament pe care îl poţi controla este comportamentul tău “Omului îi poţi lua

Unicul comportament pe care îl poţi controla este comportamentul tău “Omului îi poţi lua ceva cu de-a sila, insă nu-i poţi da ceva cu de-a sila. ” Proverb moldovenesc

REGULA DE AUR: , , Comportă-te cu alţii aşa cum ai vrea alţii să

REGULA DE AUR: , , Comportă-te cu alţii aşa cum ai vrea alţii să se comporte cu tine. ”

STUDIU DE CAZ: , , CONFLICT PROFESOR-ELEVI” Era ora de biologie. Andreea, Veronica şi

STUDIU DE CAZ: , , CONFLICT PROFESOR-ELEVI” Era ora de biologie. Andreea, Veronica şi Irina şuşoteau şi îşi scriau bileţele una alteia. Profesorul le zări şi la un moment dat, furios, ţipă la ele şi le spuse: „Ieşiţi afară, obraznicelor!” Veronica, care era o fire mai rebelă, aruncă o privire mai urâtă către profesor şi pe un ton revoltător întrebă: „Ceam făcut domnule profesor? ” în schimb, Andreea şi Irina, ruşinate, plecă capul şi cu lacrimile în ochi încercă să-şi ceară scuze: „Vă rugăm să …”, însă profesorul nervos, gesticulând, interveni fără ca acestea să mai poată continua ceea ce aveau de spus: „Pentru obrăznicia voastră, veţi şterge tabla în fiecare zi, timp de o lună”.

Analiza situaţiei conflictuale Identificarea conflictului: - profesor nemulţumit de atitudinea elevilor b - cele

Analiza situaţiei conflictuale Identificarea conflictului: - profesor nemulţumit de atitudinea elevilor b - cele trei eleve (nemulţumite de reacţia profesorului) b

Cauzele posibile ale conflictului: b b b b neconfirmarea aşteptărilor percepţii greşite ale actului

Cauzele posibile ale conflictului: b b b b neconfirmarea aşteptărilor percepţii greşite ale actului de învăţare diferenţelor de intenţii şi de interese metode didactice puţin atractive lipsa de comunicare între profesor şi elevi, ajungând până la refuzul de către profesor a dialogului iniţiat de eleve exprimarea greşită a emoţiilor abateri disciplinare minore ale elevelor, destul de frecvente autoritate excesivă a profesorului

Greşeli comise în comunicare: b Profesorul a uzat de o modalitate violentă, nicidecum creativă

Greşeli comise în comunicare: b Profesorul a uzat de o modalitate violentă, nicidecum creativă în abordarea conflictului şi rezolvarea lui. b Pedeapsa uniformă aplicată celor trei eleve, deşi au existat două comportamente diferite. b Profesorul a perceput elevii ca duşmani ce trebuie puşi pe fugă

Greşeli de comunicare b Exprimarea emoţiilor atât din partea profesorului, cât şi din partea

Greşeli de comunicare b Exprimarea emoţiilor atât din partea profesorului, cât şi din partea elevelor (în special Veronica) a fost neconstructivă, chiar distructivă. b Profesorul nu a ţinut seama de interesele, nevoilor elevilor în stabilirea sancţiunilor (ştergerea tablei trebuie înţeleasă de elevi ca o responsabilitate asumată în cadrul colectivului, şi nu ca o pedeapsă).

Greşeli de comunicare b Profesorul consideră problemele rezolvate prin aplicarea pedepselor. b Fiind un

Greşeli de comunicare b Profesorul consideră problemele rezolvate prin aplicarea pedepselor. b Fiind un conflict asimetric din punct de vedere al forţei, consider că a fost un conflict stins, dar nerezolvat

Concluzie: b În soluţionarea conflictului profesorul nu s-a concentrat pe problemă ci pe elevele

Concluzie: b În soluţionarea conflictului profesorul nu s-a concentrat pe problemă ci pe elevele implicate, demonstrând astfel că nu are cunoştinţe şi deprinderi de rezolvare a conflictului. b Modalitatea de abordare , , câştigător-învins”, la care a apelat profesorul, presupune o abordare agresivă, utilizarea puterii, soluţionarea în favoarea unei părţi, dar este rezultatul unui eşec şi poate avea efecte întârziate (Veronica va încerca să saboteze decizia profesorului, decizie pentru care nu a fost consultată).

Conflictul ar fi putut fi evitat prin: 1. Reducerea unor pretenţii pe care le

Conflictul ar fi putut fi evitat prin: 1. Reducerea unor pretenţii pe care le avem de la elevi (ex. : profesorul ar fi specificat că atunci când apar probleme deosebite, acestea vor fi dezbătute în primele cinci minute ale orei)

Conflictul ar fi putut fi evitat prin: 2. Negocierea şi stabilirea regulilor de comportare

Conflictul ar fi putut fi evitat prin: 2. Negocierea şi stabilirea regulilor de comportare reciprocă 3. Exprimarea şi justificarea aşteptărilor atât de către profesor cât şi de către elevi. 4 Abordarea relaţiei , , câştig-câştig”

Succesul inseamna, printre altele, sa obtii ceea ce iti doresti. Pentru acest lucru este

Succesul inseamna, printre altele, sa obtii ceea ce iti doresti. Pentru acest lucru este nevoie: - sa-ti poti exprima clar, ferm, spontan, sincer si direct sentimentele, nevoile si dorintele, respectandu-i in acelasi timp pe ceilalti. - sa le poti sustine, fara a fi agresiv sau abuziv, atunci cand ceilalti opun rezistenta.

Asertivitatea reprezinta calea de mijloc intre doua extreme: pasivitatea si agresivitatea. Reţineţi: Sentimentele, nevoile

Asertivitatea reprezinta calea de mijloc intre doua extreme: pasivitatea si agresivitatea. Reţineţi: Sentimentele, nevoile si dorintele tale nu sunt nici mai mult nici mai putin importante decat cele altor oameni: sunt egal de importante.

Comportamentul pasiv Succesul ii ocoleste pe cei pasivi, deoarece ei se retrag si accepta

Comportamentul pasiv Succesul ii ocoleste pe cei pasivi, deoarece ei se retrag si accepta sa piarda confruntarea din teama de a nu pierde relatia. Acestor oameni le este greu sa-i refuze pe ceilalti Din cauza faptului ca au dificultati in a se exprima in fata celorlati, oamenii pasivi pierd multe din oportunitatile oferite intalnite in viata, si sunt adeseori tratati de ceilalti cu aceeasi consideratie ca si presul pe care isi sterg picioarele. Se simt nefericiti si invinsi.

Comportamentul agresiv Acesti oameni se lupta pentru ceea ce vor sa obtina netinand cont

Comportamentul agresiv Acesti oameni se lupta pentru ceea ce vor sa obtina netinand cont de nevoile, dorintele, valorile, sentimentele celor din jur, provocand suparare si neincredere. Desi mesajul lor este de obicei legitim, il transmit intr-un mod nepotrivit de teama ca nu vor fi luati in considerare, ca vor fi judecati, criticati sau evaluati in termini peiorativi. Cei pe care îi ranesc se indeparteaza de ei si evita sa le acorde un numar nelimitat de sanse, astfel ca oamenii agresivi sfarsesc prin a se simti izolati, instrainati, fara sustinere in plan personal, social si profesional. Toate acestea le alimenteaza agresiunea conducandu-i la comportamente si mai aberante.

Cand este nepotrivit un comportament asertiv? -In situatiile de criza, cand este nevoie de

Cand este nepotrivit un comportament asertiv? -In situatiile de criza, cand este nevoie de o actiune rapida care sa impiedice un dezastru. -Cand comunicati cu o persoana aflata intr-o stare emotionala puternica. Este de dorit sa asteptati pana cand persoana se linisteste, revenind la o stare de echilbru emotional. -Cand interactionati cu persoane agresive. Ele percep asertivitatea ca pe un atac, devenind si mai agresive. Cu multa rabdare, cu justificari si negocieri ei pot fi ghidati spre a vedea si punctul de vedere al celor cu care discuta.

Care sunt drepturile pe care le avem atat noi, cat si ceilalti? -Sa decidem

Care sunt drepturile pe care le avem atat noi, cat si ceilalti? -Sa decidem care sunt scopurile si prioritatile noastre. -Sa avem valori, convingeri, opinii proprii. -Sa nu ne justificam si a nu dam explicatii preferitoare la viata noastra. -Sa le explicam celorlalti cum dorim sa se poarte cu noi. -Sa spunem NU, NU STIU, NU INTELEG, NU MA INTERESEAZĂ. -Sa cerem informatii si ajutor. -Sa facem greseli. -Sa ne razgandim. -Sa fim imperfecti. -Sa ne dezvoltam viata asa cum dorim.

Solutiile se regasesc in principiile comportamentului asertiv: -Spune NU atunci cand este încalcat un

Solutiile se regasesc in principiile comportamentului asertiv: -Spune NU atunci cand este încalcat un drept sau o valoare personala. -Acorda-ţi ragazul de care ai nevoie pentru a face o alegere constienta. -Motiveaza-ti refuzul fara sa te justifici – nu te scuza. -Exprima-ti opiniile personale specific si clar – evita formularile generale! -Concentreaza asupra comportamentului pe care-l are celalalt la un moment dat, si nu asupra persoanei lui nu transforma refuzul intr-o jignire sau un atac personal. -Accepta si ofera complimente. -Fii direct. Interesat, dar nu bagacios.

Componentele asertivităţii: *tonul vocii, *contactul vizual, *limbajul corpului *mimica *momentul administrării mesajului *conţinutul

Componentele asertivităţii: *tonul vocii, *contactul vizual, *limbajul corpului *mimica *momentul administrării mesajului *conţinutul

Beneficiile adoptarii comportamentului asertiv sunt usor de imaginat: - Cele pasiv-agresive reusesc sa aiba

Beneficiile adoptarii comportamentului asertiv sunt usor de imaginat: - Cele pasiv-agresive reusesc sa aiba contacte mai oneste, mai apropiate cu cei din jur - Persoanele agresive ajung sa ii faca pe cei cu care interactioneaza sa se simta respectati si acceptati.

Utilizarea de mesaje centrate pe propria persoană Emoţia pe care o simţi + comportamentul

Utilizarea de mesaje centrate pe propria persoană Emoţia pe care o simţi + comportamentul nedorit + Cauza

Exemplu: , , Eu voi fi nemulţumit + dacă mă întrerupeţi atunci cînd explic

Exemplu: , , Eu voi fi nemulţumit + dacă mă întrerupeţi atunci cînd explic ceva + s-ar putea să uit lucruri importante şi nu veţi înţelege bine materia. ” b

Exemplu: b, , Mă enervez , dacă e zgomot, pentru că nu pot să

Exemplu: b, , Mă enervez , dacă e zgomot, pentru că nu pot să vă explic bine lecţia. ” – mesaj asertiv b„Voi mă împiedicaţi să explic lecţia ! ”- mesaj agresiv

Rezolvaţi situaţia în cele trei moduri: asertiv , pasiv şi agresiv b. Refuzaţi o

Rezolvaţi situaţia în cele trei moduri: asertiv , pasiv şi agresiv b. Refuzaţi o solicitare de a împrumuta bani. b. Rezistaţi presiunilor unui vânzător care vrea să vă determine să cumpăraţi ceva b Este ora 17. 00. Autobusul dvs. pleacă peste 20 de minute. Şeful vă cere să-i trageţi la xerox o lucrare de 50 de pagini. Ce faceţi ?

MANAGEMENTUL DE LIDER MANAGEMENTUL DE ŞEF MANAGERUL - LIDER b b b b b

MANAGEMENTUL DE LIDER MANAGEMENTUL DE ŞEF MANAGERUL - LIDER b b b b b Crede că oamenii sunt motivaţi din interior Ştie că subalternii întotdeauna au o alternativă Ghidează subalternii Se bazează pe cooperare Spune “Noi” Inspiră încredere; alungă frica Soluţionează problemele Creează entuziasm Face lucrul interesant În continuu primeşte muncă de calitate de la alţii Încearcă să schimbe şi să îmbunătăţească , , sistemul” MANAGERUL -ŞEF b b b Crede că oamenii sunt motivaţi din exterior Crede că poate face subalternii să facă ceea ce e l vrea Conduce subalternii Se bazează pe autoritate Spune “Eu” Inspiră frică spune cum de soluţionat Creează antipatie Face lucrul plictisitor Primeşte foarte puţină muncă de calitate de la alţii Încearcă să schimbe subalternii

************************* b“Am observat că oamenii fericiţi se evaluează în permanenţă pe sine, iar oamenii

************************* b“Am observat că oamenii fericiţi se evaluează în permanenţă pe sine, iar oamenii nefericiţi permanent îi evaluează pe alţii” Dr. William Glasser