COMPORTAMENTUL PROFESIONAL LA LOCUL DE MUNC PROF DUESCU

  • Slides: 6
Download presentation
COMPORTAMENTUL PROFESIONAL LA LOCUL DE MUNCĂ PROF. DUȚESCU MIRELA LIDIA

COMPORTAMENTUL PROFESIONAL LA LOCUL DE MUNCĂ PROF. DUȚESCU MIRELA LIDIA

Caracteristicile angajatului ideal 1. Ambiția Angajatul ideal este întotdeauna ambițios și vrea să amelioreze

Caracteristicile angajatului ideal 1. Ambiția Angajatul ideal este întotdeauna ambițios și vrea să amelioreze întreprinderea, dar și pe el însuși. A fi ambițios înseamnă să simți nevoia de a reuși și să fii gata să faci ceea ce trebuie pentru atingerea obiectivelor. Această stare de spirit este benefică pentru întreprindere. Ambițiosul are adesea tendința de a fi lider. 2. Responsabilitatea Autonomia dă unui colaborator libertatea de a lucra la un proiect și ocazia de a se exprima. El este suficient de responsabil pentru a gestiona autonomia care îi este acordată și pentru a lua deciziile corecte pentru ameliorarea muncii sale. Încă și mai important, este în măsură să-și gestioneze corect timpul și să fie productiv. 3. Modestia „Modestia este cheia succesului. ” Nu există loc pentru aroganță într-un mediu de lucru favorabil. Bineînțeles, întotdeauna există un amestec de personalități, dar nu există loc pentru cel căruia îi lipsește modestia și care va avea canalele de comunicare înghețate. 4. Pasiunea Fără pasiune nu există niciun motiv real pentru a munci. Angajatul ideal este pasionat de postul său și îi place să găsească împreună cu colegii modalități de a face lucrurile mai bine. Dacă vă este dificil să descoperiți pasiunea în munca dumneavoastră, solicitați noi provocări sau schimbați.

TIPURI DE ANGAJAȚI ÎN FUNCȚIE DE PERSONALITATE Carole Gaskell expert în leadership susține că

TIPURI DE ANGAJAȚI ÎN FUNCȚIE DE PERSONALITATE Carole Gaskell expert în leadership susține că există nouă tipuri de angajați. Apărătorul- caută securitate, predictibilitate și stabilitate. Acestui tip de angajat îi plac organizațiile stabile, atribuțiile foarte clar stabilite și ca lucrurile să se desfășoare în ordine. El poate fi motivat mai ales printr-o comunicare regulată. Managerul trebuie să comunice foarte mult cu astfel de salariați și să le dea în special vești bune despre companie. Se vor simți motivați, dacă vor primi frecvent informații precise despre firmă și, mai ales, dacă se vor simți apreciați și recompensați pentru loialitate. Prietenul - acest tip de angajat caută să aparțină unui grup și îi plac prieteniile. Vrea ca firma pentru care lucrează să pună accent pe munca în echipa, pe activitțăile sociale și pe oportunitățile de a-i ajuta pe alții. Acești salariați se simt motivați atunci când sunt sprijiniți, consultați și implicați în diverse activități. Le plac evenimentele și cultura organizatională care pune oamenii în centru. Se simt bine când managerul se arată mulțumit de ei și îi laudă public. Le place să-și exprime opinia despre anumite situații.

Vedeta - Acesti angajați caută apreciere și respect. Le plac bonusurile și beneficiile pe

Vedeta - Acesti angajați caută apreciere și respect. Le plac bonusurile și beneficiile pe care le au la o firmă și structurile ierarhice clare. Preferă situațiile în care ei pot să "strălucească". Ei pot fi motivați cu bonusuri și prin poziția pe care o dețin într-o companie. Managerul le poate satisface dorința de a fi apreciați prin implicarea lor în diverse proiecte, prin promovare în carieră și prin schimbarea periodică a obiectivelor pe care le au de îndeplinit. Doresc să primeasca feedback pozitiv și să fie lăudați, așa că, atunci cand își ating un obiectiv ambițios, managerul ar trebui să-i recompenseze într-un mod public. Directorul – Acest gen de angajat va căuta întotdeuna putere, influență și control asupra oamenilor și resurselor. Caută pozițiile de management sau conducere, cu responsabilități clare, promovare și perspectivă în carieră. Țintesc un post cu responsabilitate și influență, iar funcția lor ar trebui sa aibă o denumire care sugerează putere - se vor simți foarte motivați in acest fel. Constructorul – dorește bani, beneficii materiale și un nivel de trai peste medie. Îi place ca performanța să fie recompensată pe măsură, este atras de profesii bine plătite și cu șanse reale de promovare. Acest tip de angajat este în mod special motivat de bani, așa că are nevoie de recompense financiare, dar și de stabilirea unor obiective foarte clare. Este un spirit competitiv, care poate fi motivat prin jocuri, activități sportive și diverse concursuri

Expertul - Acest salariat caută cunoaștere, specializare, perfecționare. Dorește funcțiile care necesită abilități specializate

Expertul - Acest salariat caută cunoaștere, specializare, perfecționare. Dorește funcțiile care necesită abilități specializate și e motivat atunci cand dezvoltarea personală vine la pachet cu o recunoaștere formală a expertizei sale profesionale. Consideră că este important să se specializeze într-un domeniu, mai ales cand pregătirea suplimentară este recompensată cu o promovare. Este motivat când joacă rolul de mentor sau când e încurajat să lucreze alături de experți pentru a-și îmbogăți cunoștințele. Creatorul - Mereu interesat de inovație, creativitate și schimbare. Preferă să rezolve probleme și să lucreze în companii inovatoare, cu multe provocări profesionale. Se implică foarte bine în proiecte ceea ce îi stimulează. Atunci când inovează, creativitatea lor trebuie recompensată. Este de evitat ca aceste persoane sa fie puse să îndeplinească activități de rutină deoarece se plictisesc. Cel plin de spirit – Salariatul căruia îi place libertatea, independența și autonomia. Vor să facă lucrurile în ritmul lor și să ia propriile decizii. Pot fi motivați dacă li se permite să lucreze autonom, în stilul lor personal. Restricțiile, regulile și procedurile îi demotivează deoarece urasc birocrația Cel care caută – Acețti angajați vor să aibă un scop în companie, să facă o diferență. Le plac proiectele din care au ce învata și sunt motivați prin recunoașterea meritelor și feedback regulat. Pot fi stimulați dacă obiectivele lor sunt direct legate de scopurile mai ample ale echipei sau chiar organizației dar și atunci când primesc feedback despre modul în care fac o diferență în cadrul companiei.

Fișă de lucru -Comportamentul profesional la locul de muncă Pe baza informațiilor primite, răspundeți

Fișă de lucru -Comportamentul profesional la locul de muncă Pe baza informațiilor primite, răspundeți pe scurt la următoarele întrebări: 1. Ce rol are motivația pentru a stimula comportamentul profesional la locul de muncă? 2. Care credeți că este rolul managerului în a dezvolta un climat de muncă pozitiv?