COMPETIR O COOPERAR COMPETIR COOPERAR Lluitar entre s

  • Slides: 16
Download presentation
COMPETIR O COOPERAR?

COMPETIR O COOPERAR?

COMPETIR COOPERAR Lluitar entre sí diverses persones per assolir una finalitat pròpia, ja sigui

COMPETIR COOPERAR Lluitar entre sí diverses persones per assolir una finalitat pròpia, ja sigui individual o col·lectiva. Actuar amb altres persones per assolir una finalitat comú i col·lectiva. Sinònims: rivalitzar, combatre, desafiar, disputar, concursar, . . Sinònims: col·laborar, participar, ajudar, afavorir, associar-se, contribuir, . . . Etimologia: “competere” que significa demanar, pretendre, aspirar, . . . Etimologia: “co-operare”, “operacum”, de “opera-ae” que significa treball, ajuda, interès, recolzament. . .

En el món empresarial i econòmic. . . FOMENT DE L’ECONOMIA SOCIAL VERSUS L’ECONOMIA

En el món empresarial i econòmic. . . FOMENT DE L’ECONOMIA SOCIAL VERSUS L’ECONOMIA CAPITALISTA

LA COOPERATIVA COM A MODEL D’EMPRESA

LA COOPERATIVA COM A MODEL D’EMPRESA

QUÈ ÉS UNA COOPERATIVA ? Associació AUTÒNOMA de persones que s’han agrupat VOLUNTÀRIAMENT per

QUÈ ÉS UNA COOPERATIVA ? Associació AUTÒNOMA de persones que s’han agrupat VOLUNTÀRIAMENT per satisfer les seves necessitats i aspiracions ECONÒMIQUES, SOCIALS i CULTURALS comuns, mitjançant una empresa de PROPIETAT CONJUNTA i de GESTIÓ DEMOCRÀTICA.

TRETS DIFERENCIALS - Empresa en la que les persones són el centre i el

TRETS DIFERENCIALS - Empresa en la que les persones són el centre i el referent, per damunt del capital. - Model responsable amb tota la societat i l’entorn, amb un interès col·lectiu. - Projecte socioeconòmic compartit per tothom que hi participa, amb uns objectius comuns - Basa la gestió en l’autonomia i la participació (del capital, del treball i del govern) - Defensa i practica uns valors basats en l’honestedat, la transparència, la solidaritat i la responsabilitat.

PERSONES - Soci comú: amb vincle social de durada indeterminada i que duen a

PERSONES - Soci comú: amb vincle social de durada indeterminada i que duen a terme l’activitat de la cooperativa. - Soci de treball: prèvia sol·licitud, són els qui treballen a la cooperativa. - Soci col·laborador: no duen a terme l’activitat, col·laboren d’altres maneres (aportacions econòmiques o participacions auxiliars). - Soci temporal: vinculats a la cooperativa per un període no superior als 5 anys. AMB DRETS I DEURES COMUNS I DIFERENCIATS

FUNCIONAMENT ESTATUTS SOCIALS Són el document base, consensuat per totes les persones sòcies, i

FUNCIONAMENT ESTATUTS SOCIALS Són el document base, consensuat per totes les persones sòcies, i regeixen el funcionament de la cooperativa. La seva importància és indubtable i no té cap més limitació que la pròpia llei 1 PERSONA = 1 VOT La capacitat de participació en la presa de decisions està desvinculada de la participació en el capital de la cooperativa. Tots els socis participen en el govern de la cooperativa, cadascú des dels òrgans pels que està habilitat.

ÒRGANS DE GOVERN ASSEMBLEA GENERAL • En són membres totes les persones sòcies. •

ÒRGANS DE GOVERN ASSEMBLEA GENERAL • En són membres totes les persones sòcies. • És el màxim òrgan d’expressió de la voluntat social i de presa de decisions per consens. . • Té competència per actuar sobre tots els aspectes i àmbits de la cooperativa. • Pot delegar algunes de les seves funcions en altres òrgans però ha de mantenir com a pròpies: elecció i nomenament dels membres i càrrecs socials aprovació de la gestió econòmica i social aprovació d’aportacions al capital social aprovació i modificacions de les regulacions bàsiques de la cooperativa

ÒRGANS DE GOVERN CONSELL RECTOR • És l’òrgan delegat de l’Assemblea per a la

ÒRGANS DE GOVERN CONSELL RECTOR • És l’òrgan delegat de l’Assemblea per a la representació i govern de la cooperativa, i que gestiona l’empresa. • En els estatuts es determinarà la duració i rotació dels càrrecs. • Tot i que pot delegar funcions en alguns dels seus membres o en altres òrgans, ha de mantenir com a indelegables funcions de: fixar les directrius i exercir el control empresarial rendir comptes a l’Assemblea de la gestió social i econòmica admissió i baixa de les persones sòcies

ESTRUCTURA ECONÒMICA CAPITAL SOCIAL Aportacions econòmiques dels socis, obligatòries i voluntàries, retornables quan el

ESTRUCTURA ECONÒMICA CAPITAL SOCIAL Aportacions econòmiques dels socis, obligatòries i voluntàries, retornables quan el soci es dóna de baixa de la cooperativa segons consti en els estatuts. FINANÇAMENT EXTERN Préstecs i capital que s’aconsegueix fora de la cooperativa i que cal retornar un cop finalitza la l'activitat, en les condicions que es puguin fixar. FONS DE RESERVA OBLIGATORI No es pot repartir entre els socis, va destinat a la millora, consolidació i desenvolupament de la cooperativa.

TIPUS DE COOPERATIVES • Per la seva estructura socioeconòmica: de producció i de consum

TIPUS DE COOPERATIVES • Per la seva estructura socioeconòmica: de producció i de consum • Per la classe d'activitat que constitueixi el seu objecte social: cooperatives agràries, de serveis, de treball associat, de consumidors i usuaris, d'habitatges, de crèdit, d’assegurances, sanitàries, d’ensenyament, marítimes, integrals i rurals.

DIFERÈNCIES ENTRE EMPRESA MERCANTIL i COOPERATIVA Accionistes i qui posa el capital Socis i

DIFERÈNCIES ENTRE EMPRESA MERCANTIL i COOPERATIVA Accionistes i qui posa el capital Socis i sòcies En mans del capital Socis i sòcies En funció del capital aportats En funció de l’activitat i l’objectiu social. Propietaris Socis i sòcies de manera democràtica