AIK RETM ORTAOKULU SIKA SORULAN SORULAR Halil DEMR

  • Slides: 11
Download presentation
AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU SIKÇA SORULAN SORULAR Halil DEMİR Bu yayın Avrupa Birliği ve Türkiye

AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU SIKÇA SORULAN SORULAR Halil DEMİR Bu yayın Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca Cambridge Education liderliğindeki konsorsiyum sorumludur ve bu içerik hiçbir şekilde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüş ve tutumunu yansıtmamaktadır.

Kimler başvurabilir? Zorunlu eğitim yaşını bitirenlerden; Ø İlköğretimin 5' inci sınıfını tamamladığını belgelendirenler, Ø

Kimler başvurabilir? Zorunlu eğitim yaşını bitirenlerden; Ø İlköğretimin 5' inci sınıfını tamamladığını belgelendirenler, Ø Yetişkinler 2' nci kademe eğitimi başarı belgesi olanlar, Ø Yetiştirici ve tamamlayıcı temel eğitim ’’B’’ kurs belgesi olanlar, Ø İlköğretimin ya da ortaöğretimin 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarından ayrılanlar, Ø İlkokulun 4'üncü sınıfını bitirenler, Ø Yurt dışında öğrenim görüp (a) ve (d) maddelerindeki durumlardan birine denkliğini yaptırmış olanlar, başvurabilirler. Ø Bir yıldan fazla süreli kamu görevi ile yurtdışında görevlendirilen anne, baba veya vasisiyle birlikte bulunduğunu belgelendiren öğrencilerde yaş kaydı aranmaksızın başvurabilirler.

Yeni kayıt için gerekli belgeler nelerdir? Adayın öğrenim durumuna göre Ø ilkokul diploması, Ø

Yeni kayıt için gerekli belgeler nelerdir? Adayın öğrenim durumuna göre Ø ilkokul diploması, Ø ilkokul kayıt belgesi, Ø ikinci kademe okur yazarlık belgesi- yetiştirici ve tamamlayıcı temel Eğitim-B kurs belgesi (İlkokul diploması yerine geçer), Ø Öğrenim belgesi (tasdikname), Ø Denklik belgesi ve dışardan bitirme belgelerinden biri. Ø (Belge asıl olacak ve belgede mutlaka mühür, belgenin tarih ve sayısı belirtilmiş olmalı. ) Ø Ziraat, Vakıf ve Halk Bankası'ndan birine TC kimlik numarasına yatırılmış Yeni Kayıt Banka Dekontu. Ø Bir adet vesikalık fotoğraf

Ders seçme işlemi nasıl yapılır? • Yönetmelik gereği yeni kayıt yapan ve kayıt yenileten

Ders seçme işlemi nasıl yapılır? • Yönetmelik gereği yeni kayıt yapan ve kayıt yenileten öğrenci bir üst sınıftan en fazla dört ders seçebilecektir. Aşağıda değişik konumda yer alan öğrencilerle ilgili örnek ders seçme işlemleri yer almaktadır. • Örnek 1: 6. sınıfa yeni başlamış bir öğrenci 6. sınıfın tamamından (Toplam 6 ders) ve 7. sınıftan seçtiği 4 dersten sınava girebilecektir. Bu öğrenci İlk sınavında 6. sınıftan 3 dersten 7. sınıftan da 2 dersten başarılı olsun. Kayıt yenilemesini yapan öğrenci için bir sonraki sınava gireceği dersler şu şekilde olacaktır. 6. sınıftan başarılamayan 3 ders, 7. sınıftan başarılamayan 2 ders ve 7. sınıftan seçilmemiş diğer 2 ders ayrıca 8. sınıftan seçeceği 4 ders şeklinde olacaktır.

 • Örnek 2 : 7. sınıfta kayıtlı bir öğrenci 6. sınıftan sorumlu 3

• Örnek 2 : 7. sınıfta kayıtlı bir öğrenci 6. sınıftan sorumlu 3 dersi var. Bu öğrenci kayıt yeniletirken 6. sınıftaki 3 dersten 7. sınıfın tamamından ve 8. sınıftan seçtiği 3 dersten sınava girebilecektir. ( bir dönemde en fazla 12 dersten sınava girilmektedir. Bu sebeple bu öğrenci 8. sınıftan 3 ders seçebilecektir. )

 • Örnek 3 : • 6. Sınıfta kayıtlı bir öğrenci kayıt yeniletirken 6.

• Örnek 3 : • 6. Sınıfta kayıtlı bir öğrenci kayıt yeniletirken 6. sınıfın tamamı ve 7. sınıftan seçtiği dört dersten sınava girecektir. Sınavda 6. sınıfın Türkçe dersinden başarısız diğer girdiği tüm derslerden başarılı olsun , bu öğrenci bir sonraki kayıt yenilemede ders seçerken 6. sınıfından başaramadığı Türkçe dersi, 7. sınıftan geriye kalan 2 dersi ve 8. sınıftan seçtiği 4 dersi alarak sınavlara girebilir. Bu sınavlarda da yine 6. sınıftaki Türkçe başarısız diğer girdiği dersler başarılı olsun. Yine kayıt yenilerken 6. sınıftan başarısız Türkçe dersi ve 8. sınıftan geriye kalan 2 dersten sınava girilecektir. Bu sınav sonucunda 6. sınıf Türkçe başarısız 8. sınıf dersleri başarılı olsun. Bu durumda öğrenci 6. sınıftaki Türkçe dersini başarmadığı sürece mezun olamaz.

Açık Öğretim Ortaokulu’na kaçıncı sınıftan başlayabilirim? • Açık Öğretim Ortaokulu'na kesin kayıt işlemi yapılmış

Açık Öğretim Ortaokulu’na kaçıncı sınıftan başlayabilirim? • Açık Öğretim Ortaokulu'na kesin kayıt işlemi yapılmış öğrencilerden: İlk Okul Mezunu olanlar 6. Sınıftan İlkokul 4. Sınıfı bitirenler 5. Sınıftan İkinci Kademe okur-yazar belgesi olanlar, 6. Sınıftan İlkokul Mezunu Olup Ustalık, Kalfalık, Usta Öğreticilik Belgesi olanlar, 7. Sınıftan (Kalafalık ve ustalık belgesini 17 Eylül 2012 Tarihinden önce alanlar için bu madde geçerlidir. ) Dışarıdan Bitirme Belgesi veya tasdikname belgesi olanlar ise intibak işlemi sonucuna göre, belirlenen sınıftan başlarlar.

Tutuklu veya hükümlüyüm Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden faydalanabilir miyim? Nasıl? • Tutuklu veya hükümlüler,

Tutuklu veya hükümlüyüm Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden faydalanabilir miyim? Nasıl? • Tutuklu veya hükümlüler, Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden yaralanabilirler. T. C. Adalet Bakanlığınca her ceza ve tutuk evinde bir öğretmen görevlendirilmiştir. Cezaevi öğretmenleri bu öğrenciler adına öğrencilik işlemlerinin takibini yaparlar. Bu öğretmenler vasıtası ile adaylar Açık Öğretim Ortaokulu’nda okuyabilirler. Bu öğrencilerimizin sınavları bulundukları ceza evinde gerçekleştirilir.

Engelliyim, Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden yararlanabilir miyim? Nasıl ? • Engelli vatandaşlarımız Açık Öğretim

Engelliyim, Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden yararlanabilir miyim? Nasıl ? • Engelli vatandaşlarımız Açık Öğretim Ortaokulu hizmetlerinden faydalanabilirler. Kayıt dönemlerinde okulumuza kayıt olan öğrencilerimiz, engellerini beyan ederler ve özürlerini belgelerler. Müdürlüğümüz, sınav dönemlerinde bu öğrencilerimizin daha rahat ortamda sınava alınmaları için gerekli düzenlemeleri yapar. Örneğin; ortopedik engelli öğrencilerimizin giriş katında sınava alınmaları gibi. Ayrıca; kayıt döneminden sonra süreli veya geçici bir özrü oluşan öğrencilerimizin Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde uygun ortamda sınava alınmaları sağlanır.

Kalfalık, Usta Öğreticilik Belgemin faydası var mıdır? • İlkokul mezunu, ikinci kademe okur yazar

Kalfalık, Usta Öğreticilik Belgemin faydası var mıdır? • İlkokul mezunu, ikinci kademe okur yazar belgesi olanlar ile, ortaokulun 1. sınıfından veya ilköğretim okullarının ya da ortaokulların 6. sınıfından ayrılmış olduğu halde ayrıca 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi kanununa göre düzenlenmiş Kalfalık , Ustalık, Usta Öğreticilik Belgesi olanlar Açık Öğretim Ortaokul, 6. sınıfının bütün derslerinden muaf sayılırlar. Yedinci sınıftan itibaren Açık Öğretim Ortaokul’una devam ederler. Esnaf ve Sanatkâr Odalarının verdiği belgeler geçerli değildir.

Teşekkürler…

Teşekkürler…