2 nite ZEK T ve SADAKA 2 NTE

  • Slides: 25
Download presentation
2. Ünite ZEK T ve SADAKA

2. Ünite ZEK T ve SADAKA

2. ÜNİTE ZEK T ve SADAKA « Mallarını Allah yolunda harcayanların örneği , her

2. ÜNİTE ZEK T ve SADAKA « Mallarını Allah yolunda harcayanların örneği , her başağında yüz tanenin bulunduğu yedi adet başak çıkaran bir tohum tanesi gibidir. Allah dilediğine katlayarak verir , Allah (zât ve sıfatlarında) sınırsızdır , her şeyi bilmektedir. » (2 – 261) « Sadakaları açıkça verirseniz o , iyi olur ; yok eğer onları gizler de fakirlere öyle verirseniz bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızın birçoğunun bağışlanmasına sebep olur. Bilin ki , Allah , her ne yaparsanız hepsinden haberdardır. » (Bakara – 271)

İBADETLER 3 ŞEKİLDE YAPILIR BEDEN İle Namaz Oruç Kur’an okumak MAL İle Zekat Sadaka

İBADETLER 3 ŞEKİLDE YAPILIR BEDEN İle Namaz Oruç Kur’an okumak MAL İle Zekat Sadaka Kurban MÜKELLEF KİME DENİR? Hem MAL , Hemde BEDEN İle Hac Umre İslam dininde Allah’ın emir ve yasaklarını yapmakla sorumlu olan kişilere "Mükellef” denir. Mükellef (Sorumlu) Olmanın Şartları 1 - Akıllı olmak. 2 - Ergenlik çağına girmek. 3 - Müslüman olmak.

Sizce insan yardım almadan hayatını sürdürebilir mi? Niçin?

Sizce insan yardım almadan hayatını sürdürebilir mi? Niçin?

İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Yaşadığı toplumun üyesidir.

İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır. Yaşadığı toplumun üyesidir. Dolayısıyla Paylaşma ve Yardımlaşmaya ihtiyaç duyar. Günlük yaşamda kendi ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken bir çok insan karşımıza çıkar. (Yaşlılık, hastalık, engelli olma gibi durumlar bunlardan bazılarıdır. ) Deprem, sel, yangın ve benzeri afetlerde, insanların yıllar boyu emek vererek kazandıkları şeyler yok olabilir. Böyle durumlarda insanların birbirine yardım etmeleri kaçınılmaz hale gelir. Herkes kabul eder ki mutluluklar paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır. İslamiyet genel anlamda başkalarına el açmayı ve muhtaç olmayı uygun bir davranış olarak görmez. Ancak zorunlu nedenlerden dolayı, her toplumda başkalarının yardımına ihtiyaç duyan kişiler bulunur. Peygamberimiz veren elin alan elden daha üstün olduğunu söylemiştir. Zekat, sadaka, kurban fitre gibi ibadetler Kuranı Kerim'de ve Peygamberimizin hadislerinde birçok güzel müjdelerle tavsiye edilmiştir. Yüce Allah şöyle buyurur: « Verdiğiniz her hayır (sadaka) kendiniz içindir. Allah rızasını umarak yaptığınız her hayrın karşılığı size eksiksiz olarak verilir. " (2 -272)

İslam , inananlara her zaman paylaşmayı ve yardımlaşmayı tavsiye eder. Zira , her varlıklı

İslam , inananlara her zaman paylaşmayı ve yardımlaşmayı tavsiye eder. Zira , her varlıklı Müslüman , Yüce Allah'ın ". . . ve mallarında muhtaç ve mahrumların hakkı vardır" şeklindeki buyruğunu bilmeli ve inanmalıdır. İslam dinine göre, her Müslüman hem kendisinden, hem ailesinden, hem çevresinden, hem de toplumdan sorumludur. Müslüman kişi , bunlara karşı görevlerini tam olarak yerine getirmezse dünyada ve ahirette sorumlu olacaktır. Müslüman paylaşma ve yardımlaşmaya yakın çevresinden başlamalıdır. Çünkü herkes kendi çevresindekilerle ilgilendiğinde toplumsal ilişkiler kendiliğinden sevgi ve kardeşlik üzerine kurulmuş olur. Yakınındakilere duyarsız olanların uzaktakilerin dertleriyle ilgilenmesi çok daha zordur. Yüce Allah, “ Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya , yetimlere , yoksullara , yakın komşuya , uzak komşuya , yanınızdaki arkadaşa , yolcuya , elinizin Altındakilere iyilik edin. Şüphesiz , Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez. ” (Nisa -36)

Paylaşma ve yardımlaşma her Müslümanda olması gereken bir özelliktir. Hz. Peygamber “ Müminler birbirlerini

Paylaşma ve yardımlaşma her Müslümanda olması gereken bir özelliktir. Hz. Peygamber “ Müminler birbirlerini sevmede , birbirlerine merhamet etmede ve şefkat göstermede bir bedenin organları gibidir. Bedenin bir organı rahatsızlandığında diğer organlar da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıya ortak olur. ” buyurarak yardımlaşmanın önemini vurgulamaktadır.

PAYLAŞMA ve YARDIMLAŞMANIN FAYDALARI 1 - Paylaşma ve yardımlaşma insanların ekonomik düzeylerini birbirine yaklaştırır.

PAYLAŞMA ve YARDIMLAŞMANIN FAYDALARI 1 - Paylaşma ve yardımlaşma insanların ekonomik düzeylerini birbirine yaklaştırır. 2 - Toplumda sevgi, saygı ve kaynaşmayı sağlar. 3 - İnsanlar cimrilik hastalığından kurtulmuş olur. 4 - Başkalarını düşünmeyi ve cömertliği öğretir. 5 - Birlik beraberlik duygularını geliştirir. 6 - İnsanı bencillikten kurtarır. 7 - İnsanın ahlakını güzelleştirir. Bu paylaşma ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biri ensar - muhacir kardeşliği olmuştur. Baskılar sonucu bütün mal varlıklarını bırakarak Mekke’den Medine’ye göç etmek zorunda kalan Mekke’li muhacirlere , Medineli Müslümanlar sahip çıkmışlar , bütün imkânlarını onlarla paylaşmışlardır. Bu nedenle Medineli Müslümanlara “ yardım edenler” anlamına gelen “ensar” ismi verilmiştir.

ZEKAT Nedir ? ? ? Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli

ZEKAT Nedir ? ? ? Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Zekat, kelime anlamı olarak, “temizlik , artmak , çoğalmak , arınmak ve bereket” anlamlarına gelir. Ø Zekat , MAL ile yapılan FARZ bir ibadettir. q Hicretten 2 yıl sonra Medine’de farz kılınmıştır. ü Zekatın amacı, toplumsal yardımlaşmayı yaygınlaştırmak ve yoksulları korumaktır. İNFAK ; Müslümanın Allah’ın(c. c. ) rızasını kazanmak için sahip olduğu mallardan Yüce Allah'ın emrettiği şekilde harcama yapması , bağışta bulunmasıdır. « Mallarını Allah yolunda infak edenlerin örneği yedi başak bitiren , her bir başakta yüz tane bulunan bir tek tanenin örneği gibidir. Allah , dilediğine kat arttırır. Allah (ihsanı) bol olandır , bilendir. » (Bakara – 261)

ZEKAT VERİLECEK MALLAR NELERDİR? Altın, Gümüş, Para Koyun-Keçi-İnek Manda-Deve Toprak Ürünleri Ticaret Malları NE

ZEKAT VERİLECEK MALLAR NELERDİR? Altın, Gümüş, Para Koyun-Keçi-İnek Manda-Deve Toprak Ürünleri Ticaret Malları NE KADAR ZEKAT VERİLECEK? 1/40 Kırkta Bir Yüzde 2, 5 Koyun-Keçi= 1/40 İnek-Manda= 1/30 Deve= 5 deve için 1 koyun veya keçi Kendi Yetişen=1/10 Masraf Edilen=1/20 1/40 Kırkta Bir Yüzde 2, 5 -Zekat vermek için bu mallara sahip olduktan sonra üzerinden 1 yıl geçmesi lazım -Toprak ürünlerine sahip olunca ise hemen Zekatını vermek gerekir.

ZEKAT VERİLECEK MALLAR NELERDİR? Altın, Gümüş, Para Koyun-Keçi-İnek Manda-Deve Toprak Ürünleri Ticaret Malları 1/40

ZEKAT VERİLECEK MALLAR NELERDİR? Altın, Gümüş, Para Koyun-Keçi-İnek Manda-Deve Toprak Ürünleri Ticaret Malları 1/40 Kırkta Bir Yüzde 2, 5 Koyun-Keçi= 1/40 İnek-Manda= 1/30 Deve= 5 deve için 1 koyun veya keçi Kendi Yetişen=1/10 Masraf Edilen=1/20 1/40 Kırkta Bir Yüzde 2, 5 -Zekat vermek için bu mallara sahip olduktan sonra üzerinden 1 yıl geçmesi lazım -Toprak ürünlerine sahip olunca ise hemen Zekatını vermek gerekir…

KIMLER ZEKAT VERIR ? 1 - Akıllı Olan Müslümanlar 2 - Ergenlik Çağına Girenler

KIMLER ZEKAT VERIR ? 1 - Akıllı Olan Müslümanlar 2 - Ergenlik Çağına Girenler 3 - Malını harcama özgürlüğü olanlar 4 - Dini açıdan ZENGİN olanlar NİSAP : Dini açıdan zenginlik ölçüsüne nisap denir. Nisap , bir insanın temel ihtiyaçları dışında yaklaşık 85 gram altına yada bu değerde paraya sahip olması demektir.

Zekât Kimlere Verilir ? Yoksullar: Nisap miktarından daha az malı olan muhtaç kimselerdir. Bunlara

Zekât Kimlere Verilir ? Yoksullar: Nisap miktarından daha az malı olan muhtaç kimselerdir. Bunlara fakir de denir. Düşkünler / Miskinler: Hiçbir malı veya geliri bulunmayan çok zor durumda olan kimselerdir. Zekât toplayan memurlar: Devlet adına zekâtı toplamakla görevli kimselerdir. Kalbi İslam’a ısındırılacak olanlar: Köleler: Borçlular: Müslüman olmayıp İslam’a ısındırılmak istenen kimse. Özgürlüğü elinden alınmış kimselerdir. Borçlu olup nisap miktarından daha az malı bulunan kimselerdir. Allah yolunda çalışanlara: Yolda kalanlar: İslam’ın yayılması ve öğretilmesi için çaba gösteren kimselerdir. Memleketinden uzakta bir nedenden dolayı parasız ve çaresiz kalan kimselerdir. ……………………………………………. . . “ Sadakalar (zekâtlar) Allah'tan bir farz olarak ancak , yoksullara , düşkünlere , (zekât toplayan) memurlara , gönülleri (İslâm'a) ısındırılacak olanlara , (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere , borçlulara , Allah yolunda olana , yolda kalana mahsustur. Allah pek iyi bilendir , hikmet sahibidir. ” (Tevbe – 60)

MÜSLÜMAN OLMAYANLARA DEDESİNE - NİNESİNE KENDİSİNE ANNESİNE - BABASINA KİMLERE ZEKAT VERİLMEZ ? ÇOCUKLARINA

MÜSLÜMAN OLMAYANLARA DEDESİNE - NİNESİNE KENDİSİNE ANNESİNE - BABASINA KİMLERE ZEKAT VERİLMEZ ? ÇOCUKLARINA EŞİNE TORUNLARINA Oğlu-Kızı ZENGİNLERE Usul ve Füru ya yani neslimizin geldiği ve devam ettiği , bakmakla yükümlü olduğumuz kişilere Zekat Veremeyiz.

Zengin bir Müslüman bakmakla yükümlü olduğu birinci derece yakın akrabalarına zekat veremez. 1 -

Zengin bir Müslüman bakmakla yükümlü olduğu birinci derece yakın akrabalarına zekat veremez. 1 - Yukarıdaki metinde verilen bilgiye göre kişi aşağıdakilerden hangisine zekat verebilir? A- Çocuklarına B- Dayısına C- Anne- babasına D- Babaannesine ve dedesine 2 - Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Zekât, zengin olanlara farzdır. B) Zekât, yılda bir defa verilir. C) Zekâtta paranın 1/40’ı verilir. D) Sağlıklı olmayanlar zekât vermezler. 3 - Bir kimse aşağıdakilerden hangisine zekat verebilir? A) Annesine B) Torununa C) Halasına D) Dedesine Para Sığır Buğday Altın % 2. 5 1/40 1/10 1/40 4 - Yukarıda zekât verilen mallar ve verilmesi gereken miktar verilmiştir. Buna göre hangisinin zekât miktarında yanışlık vardır? A) Para B) Sığır C) Altın D) Buğday

Zekâtı Verilmesi Gereken Mallar Ve Nisab Miktarları: q ALTIN : Altının nisab miktarı 85

Zekâtı Verilmesi Gereken Mallar Ve Nisab Miktarları: q ALTIN : Altının nisab miktarı 85 gramdır. Ticaret malı ve paranın da 85 gram altının değerine ulaşması gerekir. Bunların zekâtı kırkta bir oranında verilir. 1/40 q KOYUN – KEÇİ : Küçükbaş hayvanlarda zekât verilmesi için en az kırk hayvana sahip olmak gerekir. Küçükbaş hayvanlarda kırktan yüzyirmiye kadar bir koyun zekât verilir. q İNEK – SIĞIR - MANDA : Büyük baş hayvanlardan sığır ve mandada nisab (alt limit) otuzdur ve 30 sığır için iki yaşında bir buzağı zekât olarak verilir. q DEVE : Beş devesi olanın zekât vermesi gerekir. Beş deve için bir koyun verilir. q TOPRAK ÜRÜNLERİ : Toprak ürünlerinden alınan zekâta öşür adı verilir. Toprak ürünlerinde zekât; Sulama , gübreleme gibi masraflar yoksa onda bir , varsa yirmide bir oranında verilir. 1/10 - 1/20 q MADENLER : Madenlerde ise çıkan madenin miktarına bakılmaksızın beşte biri oranında zekât verilir. 1/5

Zekât İbadetinin Kişiye ve Topluma Faydaları • İnsan, Allah’a verdiği nimetler için şükretmiş olur.

Zekât İbadetinin Kişiye ve Topluma Faydaları • İnsan, Allah’a verdiği nimetler için şükretmiş olur. • Zekat , zenginlerle fakirler arasındaki kıskançlık , kin ve düşmanlık duygularını giderir , dostluk ve saygı bağlarını kuvvetlendirir. • Zekât , İnsandaki cimrilik ve bencillik gibi kötü duyguları yok eder. • Zekât , ekonomik dengesizlikleri önler. İslâmda Paylaşma ve Yardımlaşmaya Örnek Verilebilecek İbadetler: – – – Zekat Sadaka Fidye Fitre Kurban (eti , derisi , iç organları) Not ; Zekât , sadece zenginlere ait bir sorumluluk olmasına rağmen infak ve sadaka bütün Müslümanları kapsar. Öşür : Toprak ürünlerinden alınan zekâta öşür adı verilir. Toprak ürünlerinde zekât ; sulama , gübreleme gibi masraflar yoksa onda bir , varsa yirmide bir oranında verilir.

Zekât Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir? – Zekât verirken niyet edilmelidir. – Zekât vermeye akraba

Zekât Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir? – Zekât verirken niyet edilmelidir. – Zekât vermeye akraba ve komşulardan başlanmalıdır. – Zekât verirken, gösterişten uzak durulmalıdır. – Zekat verdiğimiz kişilerden karşılık beklememeliyiz. – Zekatı mümkünse gizlice verilmelidir.

Sadakatin İfadesi: SADAKA Sadaka kapsamlı bir ibadettir. Herkes imkânına göre sadaka ibadetini yerine getirebilir.

Sadakatin İfadesi: SADAKA Sadaka kapsamlı bir ibadettir. Herkes imkânına göre sadaka ibadetini yerine getirebilir. Zengin olanlar büyük yardımlar yapabilir. Maddi imkânı kısıtlı olanlar ise sahip oldukları ölçüsünde sadaka verebilirler. Maddi yardım yapamayanlar başka şekillerde insanlara yardım ederek bu ibadeti yapmış olurlar. Sadaka : Kişinin kendi isteğiyle ve sadece Allah rızası için yaptığı sınırı , miktarı ve zamanı belli olmayan maddi – manevi her türlü yardıma ve iyiliğe sadaka denir. » Sadaka vermek sünnettir. » Sadakanın miktarı ve zamanı yoktur. » Sadaka vermek için zenginlik şartı yoktur. » Sadaka maddi olarak verilebildiği gibi, manevi olarak da yerine getirilebilir. Güzel söz söylemek, selam vermek, başkası için hayır dua etmek, güler yüzlü olmak, hasta ziyareti vb davranışlar manevi sadakaya örnektir. » Gözleri görmeyene rehberlik etmen bir sadakadır. ". . . İki kimsenin arasını bulup barıştırmak sadakadır. Bir kimseye bineğine binmede veya eşyasını taşımasında yardım etmek sadakadır. Güzel söz sadakadır. Namaza gitmek için atılan her adım sadakadır. Yoldaki rahatsızlık veren şeyleri kaldırmak da bir sadakadır. " Hz. Muhammed (s. a. v. )

Zor durumda olan insanlara yardım etmek, güzel bir sadaka örneğidir.

Zor durumda olan insanlara yardım etmek, güzel bir sadaka örneğidir.

FITIR SADAKASI (Fitre): Ramazan ayında bayramdan önce tüm aile fertleri için verilmesi gereken bir

FITIR SADAKASI (Fitre): Ramazan ayında bayramdan önce tüm aile fertleri için verilmesi gereken bir sadakadır. Zengin olan her Müslümanın vermesi gerekir. Fıtır sadakası olarak verilecek sadakanın miktarı , veren kişinin bir günlük yemek masrafı kadardır. » Fitre vermek , nisap miktarı malı olan her Müslümana vacibtir. » Fitre bir ailedeki her birey için aile reisi tarafından kişi başına verilir. » Fitrenin miktarı , bu sadakayı veren kişinin bir günlük yiyecek masrafı kadardır. » Fıtır sadakası , zekat verilebilecek kişilere verilir. » Fıtır sadakası sağlık içerisinde Ramazan bayramına kavuşmanın şükrü anlamına gelir. SADAKA-İ CARİYE : Kişiye hem yaşamında , hem de vefatından sonra sevap kazandırmaya devam eden sadaka türüdür. Örneğin; herkesin faydalanabileceği cami , okul , çeşme , hastane vb. hayır kurumları yaptırmak , meyvesinden herkesin yiyebileceği ağaç dikmek. . . « Kişi öldüğü zaman amel defteri kapanır. Ancak üç şey hariçtir : Sadaka-i cariye, insanlara yararlı bir ilim , kendisine dua eden hayırlı bir evlat. » Hz. Muhammed (s. a. v. )

“Sadaka veren erkeklere ve sadaka veren kadınlara ve Allah'a güzel bir ödünç verenlere ,

“Sadaka veren erkeklere ve sadaka veren kadınlara ve Allah'a güzel bir ödünç verenlere , verdiklerinin karşılığı kat ödenir ve onlara değerli bir mükâfat vardır. ” (Hadid – 18) “Herhangi birinize ölüm gelip de, “Ey Rabbim! Beni yakın bir zamana kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam!” demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayın. ” (Münafikun – 10) “Her iyilik bir sadakadır. ” (Hadis) "Bir adam Hz. Peygamber'e (s. a. v. ), 'Ey Allah'ın Resulü, hangi sadaka en faziletlidir? ‘ diye sordu. Hz. Peygamber, 'Sağlıklıyken ve fakirlik endişesi ve zengin olma hırsı ile hareket ederken sadaka vermendir. Sadaka vermeyi son nefesini yaşadığın ana kadar erteleme…' buyurdu. ” (Hadis)

Bir Peygamber Tanıyorum : Hz. Şuayb (a. s. ) Ölçüde ve tartıda adaletli olmak

Bir Peygamber Tanıyorum : Hz. Şuayb (a. s. ) Ölçüde ve tartıda adaletli olmak ifadesinden ne anlıyorsunuz? - Kur’an-ı Kerimde ismi geçen Peygamberlerden birisidir. İsmi 11 defa geçer. - Medyen ve Eyke halkına Peygamber olarak gönderilmiştir. - Hz. Şuayb da (a. s. ) bize kendi döneminde ortaya koyduğu tebliğ mücadelesiyle tanıtılmaktadır. “Medyen halkına da kardeşleri Şu'ayb'ı peygamber gönderdik…” (Hud-84) ayetinde ifade edildiği gibi Hz. Şuayb (a. s. ) , Medyen halkına gönderilmiş bir peygamberdi. Medyen , ticaret yolları üzerinde kurulmuş önemli bir şehirdi. Bu nedenle Medyenlilerin Ekonomik faaliyetleri de büyük ölçüde ticarete dayanıyordu. Ancak onlar bir olan Allah’a (c. c. ) kulluk etmeyi unuttukları gibi , ticaretlerinde de hile yaparak haksız kazanç elde etmeyi meşru görüyorlardı. Hz. Şuayb (a. s. ) bu yüzden öncelikle “Ey kavmim ölçüyü ve tartıyı adaletle tam yapın. İnsanların eşyalarını (mallarını ve haklarını) eksiltmeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın. Eğer inanan kimselerseniz Allah'ın bıraktığı helâl kazanç sizin için daha hayırlıdır. Ben sizin başınızda bir bekçi değilim. " (Hud-85, 86) diyerek halkını uyardı.

Bir Sure Tanıyorum : Maûn Suresi ve Anlamı “ Dini yalanlamak” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

Bir Sure Tanıyorum : Maûn Suresi ve Anlamı “ Dini yalanlamak” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Bu sure ; Mekke döneminde inmiştir. 7 âyettir. Maûn , yardım ve zekât demektir. Kur'an-ı Kerim'in 107. suresidir. Surede, biri Allah’ın (c. c. ) nimetlerini ve hesap gününü inkâr eden nankör , diğeri amellerini gösteriş için yapan riyakâr olmak üzere iki tip insan anlatılır.

Maun Suresinin Okunuşu Bismillahirrahmânirrahîm. 1 - Era'eytellezi yükezzibu biddin 3 - Velâ yehüddü alâ

Maun Suresinin Okunuşu Bismillahirrahmânirrahîm. 1 - Era'eytellezi yükezzibu biddin 3 - Velâ yehüddü alâ ta'âmil miskin 5 - Ellezine hum-an salâtihim sâhûn 7 - Ve yemne'ûnel mâ'ûn 2 - Fezâlikellezi, yedu'ul yetim 4 - Feveylün lil müsallin 6 - Ellezine hum yurâûne Maun Suresinin Anlamı Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. 1 - Gördün mü o dine yalan diyeni? 2 - İşte yetimi itip kakan odur! 3 - Yoksulu doyurmaya teşvik etmez. 4 - Fakat veyl o namaz kılanlara ki, 5 - Namazlarında yanılmaktadırlar. 6 - Onlar ki, gösteriş yaparlar. 7 - Ve yardımlığı sakınır (zekatı vermezler).