nite 4 SALII VE GVENL nite 4 GVENL

  • Slides: 46
Download presentation

Ünite 4 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

Ünite 4 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Türkiye’de

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Türkiye’de ve Dünyada İş Kazası İstatistikleri Çalışan Her 100. 000 Kişiye Karşılık Ölüm Türkiye 16. 8 14. 4 13. 6 15. 8 20. 5 12. 3 10 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Finlandiya 2. 0 1. 9 2. 5 2. 0 1. 5 1. 3 Almanya 2. 5 2. 3 2. 2 Yunanistan Fransa 3. 8 2. 5 . 1. 8 2. 1 3. 9 2. 5 1. 6 3. 8 2. 7 2. 0 3. 4 1. 8 2. 2 13 14. 4 2009 2010

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Manisa’nın

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen kazada 301 işçimiz hayatını kaybetti. Türkiye tarihinin en çok can kaybına neden olan iş kazası olarak kayıtlara geçti .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER OSTİM

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER OSTİM Sanayi Sitesi'nde gün içinde yaklaşık 9 saat arayla iki ayrı patlama meydana geldi. İlk patlama sabah saat 11. 00'de meydana gelirken(7 kişi öldü, 34 kişi yaralandı), İkinci patlama ise 19. 30'da gerçekleşti(10 kişi hayatını kaybederken, 8 kişi ise yaralandı. ) İtfaiye ekipleri, ikinci patlamanın olduğu bölgede, halen ulaşılamayanların olduğunu belirtti. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İstanbul

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İstanbul Esenyurt'ta çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti. Dün gece Güzelyurt Mahallesi 12. Cadde üzerindeki bir inşaat şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı üç çadır yandı. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Adana

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Adana Kozan’da yapımı süren Köprü Barajı inşaatında kapaklar patladı. Kayıp 10 işçiden 2'sinin cesedine ulaşıldı, 2 işçi de yaralı olarak kurtarıldı. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İstanbul

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İstanbul Mecidiyeköy’de bir inşaatın asansörünün düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetti. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş kazalarının ilgilendiren temelde dört unsur vardır. 1 -İşverenin iş kazalarındaki rolü 2 -Devletin iş kazalarındaki rolü 3 -İşçinin iş kazalarındaki rolü 4 -Sendikaların iş kazalarındaki rolü.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 1

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 1 -İş Kazalarının Önlenmesinde İşverenin Rolü Bir işyerinde yasal sorumluluklar da dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği konusunda temel sorumluluk işverenindir. İşveren bu konuda insan haklarına bundan da önemlisi insanın yaşam hakkına ne kadar saygılı ise iş güvenliği kavramı o kadar çok ön plana çıkacaktır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İşveren

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İşveren ister ekonomik çıkar amaçlı olsun isterse insani unsurlala olsun iş sağlığı ve güvenliği konusuna yapacağı hertürlü yatırım; ona hizme ve ürün olarak geri dönecektir. İşverenin iş sağlığı ve güvenğine yatırımı; iş yerinin yapımından, makina ve techizatın alımına, binanın hizmete açılmasına kadar geçen sürede başlamak durumundadır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Bundan

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Bundan sonra işveren işyerinin hizmete açılması ve ürün vermesi aşamasından sonra daha da titizlik göstererek iş sağlığı ve güvenliği kavramını her daim gündeminde tutmalıdır. Aşağıda bu çalışmaların neler olduğunu belirtilmiştir: .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Güvenli

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Güvenli çalışma koşullarını sağlayacak her türlü önlemi alması, * iş sağlığı ve güvenliğine yönelik araç-gereçleri noksansız bulundurması, *Özellikle makine koruyucularda herhangi bir sorun olup olmadığını denetlemesi, . *işçilerin kişisel koruyucu donanımların kullanmasının sağlanması,

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *işçilere

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *işçilere düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermesi, * işçilerin güvenli davranışlar içinde bulunup bulunmadığının denetlemesi, * iş kazalarında, acil müdahale ve ilk yardım için uygun bir sistem kurması, . *iş kazalarına ilişkin kayıtları tutması ve tutulan kayıtları değerlendirmesi,

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *İş sağlığı ve güvenliği alanında inceleme ve araştırmalar yapan bilimsel kurum ve kuruluşları desteklemesi, * iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını titizlikle uygulaması, * İşçilerin sorunlarıyla ilgilenecek çalışma psikoloğunun bulundurulması. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş sağlığı ve güvenliği sisteminin kurularak uygulanma sında gerekli 4 yöntem söz konusudur: *Risk değerlendirme (mühendislik revizyon), * İnandırma ve özendirme, * İşe uygun işçi seçme, * İş güvenliği disiplininin sağlanması. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 1

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 1 -Risk Değerlendirme: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin çalışanlara, işyeri ve çevresine verebileceği zararların ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla yapılması gereken çalışmalardır. Tehlike: Bir şeyin. zarar verme potansiyelidir. Risk: Bir tehlikeye maruz kalma sonucunda bir sakatlık ya da hastalık geçirme olasılığı ve ortaya çıkacak sakatlık ya da hastalığın şiddetidir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Risk

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır 1 - Öncelikle işyeri ile ilgili bilgi toplanmalıdır. 2 -Daha sonra tehlikeler belirlenmelidir. 3 -Bu aşamada ise tehlikeden kaynaklanan riskler belirlenmelidir. Tehlikenin ortaya gelme ihtimalini düşük, . orta, yüksek tehlike, sonuçlarının şiddetini ise hafif, orta, büyük şeklinde tanımlanmalıdır.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER * Dördüncü aşamada, söz konusu tehlikeden kaynaklanan riskin ortadan kaldırılması ya da azaltılmasına yönelik faaliyetlerin planlanması bulunmaktadır. *Beşinci aşamada ise “Risk Değerlendirme Formu” kullanılarak ‘‘risk. değerlendirmesinin’’ belgelendirilmesi gerekmektedir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 2

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 2 -İnandırma ve Özendirme Risklerin değerlendirilmesi kadar onları uygulayacak olan işçilerinde bu işin önemini kavraması ve bu işe inandırılması önemlidir. Kişisel ihmalkarlıklar ve dalgınlık bazen tek başına bazen de etken olarak kaza meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple işçilerin daha dikkatli ve daha özenli davranmaları. sağlanabilmelidir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 3

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 3 -İşe Uygun İşçi Seçme Ergonomi: Kişilerin, fiziksel ve psikolojik özelliklerini göz önünde bulundurarak kişinin işe, işin kişilere uyumu için gerekli şartları ortaya koyan çok disiplinli bir bilim dalıdır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 4

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 4 -İş güvenliği disiplininin sağlaması İhtar, ücret kesintisi veya işe son verme günümüzde uygulanan disiplin tedbirlerinden bazılarıdır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 6331

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Kanun No. 6331 Kabul Tarihi: 20/6/2012 Bu kanun, iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda daha özerk bir kanun olarak kabul edilmekle birlikte, 4857 sayılı iş kanununda yer almayan maddeleri de kapsamakta ve. zorunlu hale getirmektedir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İKİNCİ

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İKİNCİ BÖLÜM İşveren ile Çalışanların Görev, Yetki ve Yükümlülükleri İşverenin genel yükümlülüğü MADDE 4 (1)İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER b)

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. d) Yeterli bilgi ve. talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. (

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER (2)

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER (2) İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. (3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez. (4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Risklerden

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Risklerden korunma ilkeleri 6331 sayılı kanun MADDE 5 (1) İşverenin yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde aşağıdaki ilkeler göz önünde bulundurulur: a) Risklerden kaçınmak. b) Kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmek. . c) Risklerle kaynağında mücadele etmek. d) Çalışanlara uygun talimatlar vermek.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER e)

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER e) Tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmek. f)Teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliştirmek. . g) Toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermek.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER h)

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER h) İşin kişilere uygun hale getirilmesi için işyerlerinin tasarımı ile iş ekipmanı, çalışma şekli ve üretim metotlarının seçiminde özen göstermek, özellikle tekdüze çalışma ve üretim temposunun sağlık ve güvenliğe olumsuz etkilerini önlemek, önlenemiyor ise en aza indirmek. i) Teknik gelişmelere uyum sağlamak. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Bunların

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Bunların dışında kanun işverenin yaptığı işin niteliğine göre ve çalışan sayısına göre çalışanları arasından veya dışarıdan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadır. Yine kanunda, çalıştırılan işçi sayısına göre sayıları 1 ile 6 arasında değişen işyeri temsilcisi seçilme zorunluluğu getirilmiştir. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Bütün

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Bütün bunlara uyulmaması, ihmal edilmesi gibi durumlarında işverenlere çeşitli oranlarda para cezaları verilmekte ve işin durdurulması ve kapatılmasına kadar cezalar verilebilmektedir. “Belirlenen nitelikte iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görev lendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için beş bin. TL, Aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar para cezası, Diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene iki bin beş yüz Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar para cezası verilir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş Kazalarında Devletin Rolü İş kazalarının önlenmesinde devletin üzerine düşen görev ler öncelikle iş sağlığı ve güvenliği konularında yol gösterici olmak, mevzuatı düzenlemek, denetim yapmak, kurallara uymayanlara yaptırım uygulamaktır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Günümüz

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Günümüz devlet anlayışı içerisinde devletin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki fonksiyonu; yönlendirici, eğitici ve en önemlisi de denetleyici konumudur. Mevzuaatın hazırlanması ve yürürlüğe girmesi kadar bu kanun ve yönetmeliklerin mutlaka denetlenmesi ve uymayanların bağımsız mahkemelerce gerekli cezalara çarptırılması iş güveliği açısından. önemli bir devlet görevidir. Denetimden ve yaptırımdan mahrum olan iş güvenliği elbetteki tamamen işverenin insafına terkedilmiş demektir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş sağlığı ve güvenliği konusunda devletin atacağı önemli adımlardan birisi, bu konunun bir devlet politikası haline getirilmesidir. Bu konu üzerine toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi, iş kesimindeki bütün tarafların bu konuda bilinçlendirilmesi ve hassasiyetin arttırılması atılacak önemli bir adımdır. İş sağlığı ve güvenliğinin erken yaşlarda verilecek eğitimle. bilinçli bir toplum yetiştirmek devletin önemli görevlerinden biridir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Yine

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Yine teknolojideki hızlı değişimler, iş hayatının hızlı değişimi, insanlardaki kültürel değişim gibi faktörler iş sağlığı ve güvenliği yasalarınında değişmesini gerektirmektedir. Devletin sık yasaları uyarlaması da bu konuda önemli katkı sağlayacaktır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş sağlığı ve güvenliği konusunda uygun davranan, kaza oranları düşük işletmelere devlet tarafından verilecek ödüller, diğer işletmelere örnek olması bakımından ve bilinç kazanılması bakımından önem arz etmektedir. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş Kazalarının Önlenmesinde Sendikaların Rolü Iş kazalarının önlenmesinde sendikaların yapması gereken en önemli iş, üyelerinin haklarını korumak ve onları eğitmektir. İşyerlerindeki sendika temsilcileri, iş sağlığı ve güvenliği kurullarında aktif olarak yer almak suretiyle iş kazalarının önlenmesi konusunda katkı sunabileceklerdir. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER İş Kazalarının Önlenmesinde İşçilerin Rolü İş kazalarının önlenmesinde işçilerin üzerlerine düşen en önemli yükümlülük, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına titizlikle uymaktır. Güvensiz hareketler yapmamaktır. Kendilerinin ve başkalarının hayatını tehlikeye atacak risklerden korunmaktır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Meslek

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Meslek Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Tedbirler Kısaca bu hastalıkları dört ana grupta toplayabiliriz : 1) Kimyasal Kaynaklı Meslek Hastalıkları - Ağır Metaller - Gazlar 2) Fiziksel Kaynaklı Meslek Hastalıkları. - Gürültü ve Sarsıntı - Tozlu ortamlar - Düşük ve yüksek basınçlı, sıcak soğuk ortamlardaki iş yerlerinde çalışmak -Yüksek ve düşük radyasyona maruz kalma

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 3)

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER 3) Biyolojik Kaynaklı Meslek Hastalıkları - Bakteri ve Virüsler 4) Psiko - Sosyal Kaynaklı Meslek Hastalıkları - Stres ve strese bağlı psikosamotik hastalıklar ( kroner kalp yetmezliği, mide ülserleri, kolon hastalıkları, . hipertansiyon, depresyon, çeşitli cilt hastalıkları v. s)

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Meslek

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Meslek Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Tedbirler *Öncelikle çalışılan işyerinde doğabilecek meslek hastalıkları tespit edilmelidir. *Çalışanlara, yaptıkları işten kaynaklı olarak doğabilecek meslek hastalıkları hakkında; iş esnasında kullanılan malzemelerden dolayı ortaya. çıkabilecek hastalıklar hakkında ve korunma yolları konusunda eğitim verilmelidir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Meslek

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER Meslek Hastalıklarına Karşı Alınabilecek Tedbirler *İşyerlerinde, bu maddelerle hastalanma ve zehirlenmelere ait ilk belirtiler ile alınacak tedbirleri gösteren özel afişler uygun yerlere asılmlıdır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *İşyerlerinde,

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *İşyerlerinde, bu maddelerle hastalanma ve zehirlenmelere ait ilk belirtiler ile alınacak tedbirleri gösteren özel afişler uygun yerlere asılmalıdır. *İşyerlerinde kullanılan zehirli ve zararlı maddeler, teknik imkan varsa aynı işi gören daha az zehirli ve zararlı. maddelerle değiştirilmelidir.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Zehirli

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Zehirli hava oluşturan çalışmalar mümkün olan en kapalı sistemde yapılmalı, çevreye zararı engellenmeli ve atıklar zararlı hale getirilmeden atmosfere verilmemelidir. *Çok zehirli maddelerin kullanılıdığı işyerlerinde su maddelerin bulunduğu ve çalışıldığı yerler diğer bölümlerden tecrit edilerek bunların diğer bölümlere. etkisi azaltılmalıdır.

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Havalandırmanın

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Havalandırmanın iyi yapılması gerekmektedir. *Çalışmanın türüne göre mutlaka koruyucu, kişisel koruyucu malzemeler kullanılmalıdır. *Çalışmanın türüne göre çalışanlar için uygun çalışma ortamları oluşturulmalıdır. .

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Öncelikle

Ünite 4 İŞÇİ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI İŞ KAZALARI MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER *Öncelikle işe girişte sağlık muaynesi yapılmalı, sağlık yapısı işe uygun olmayan kimseler işe alınmamalı ve işe alınanlarla ilgili de daha sonra rutin kontroller mutlaka yapılmalıdır. *Bulaşıcı hastalık varsa buna yönelik aşılar yaptırılmalı ve işçiler için temiz ve hijyenik ortam sağlanmalıdır. *Gerekil iş eğitimleri verilmelidir. .