Traficul de persoane Omul impotriva omului Realizat de

  • Slides: 14
Download presentation
Traficul de persoane “Omul impotriva omului” Realizat de: Nicula Iuliana Pascu Luciana Alba Iulia,

Traficul de persoane “Omul impotriva omului” Realizat de: Nicula Iuliana Pascu Luciana Alba Iulia, 2012 Profesori coordonatori: Ungureanu Irina Ciocan Carmen

Cuprins : 1. Ce este traficul de persoane? 2. Etapele traficului de persoane 3.

Cuprins : 1. Ce este traficul de persoane? 2. Etapele traficului de persoane 3. Trafic şi prostituţie – asemanări şi deosebiri 3. Sunt victimile traficului de persoane infractoari? 4. Cum pot opri un traficant şi cum pot fi de ajutor în contracararea traficului? 5. Câte victime ale traficului sunt minore? 6. Analiza fenomenului din punct de vedere religios-moral 7. Concluzii

Ce este traficul de persoane? Traficul de persoane reprezintă recrutarea, transferul, transportarea, adapostirea sau

Ce este traficul de persoane? Traficul de persoane reprezintă recrutarea, transferul, transportarea, adapostirea sau primirea unei persoane în scop de exploatare sexuală, comercială sau necomercială, prin muncă sau servicii forţate, în sclavie sau în condiţii similare scalviei. Traficul de persoane este ilegal. El reprezintă o violare a numeroase legi internaţionale şi a drepturilor omului fiind înfăptuit de infractori, care fac parte dintr-o reţea criminala trans-nationala.

Etapele traficului de persoane I. Recrutarea Exista trei categorii de recrutori şi transportori: barbati

Etapele traficului de persoane I. Recrutarea Exista trei categorii de recrutori şi transportori: barbati (20 -30 ani reprezentând 70% dintre recrutori), femei (18 -35 ani), familii. Metode de recrutare: * oferte false de locuri de munca în străinatate (ex. bucătăreasă, chelneriţă, menajeră, dansatoare etc. ), făcute direct victimelor prin cunoaştiinţe, rude, persoane apropiate. * anunţuri la mica publicitate de tipul: “Tinere fete dansatoare, pentru tara X. Plecare imediată. ” * răpire

“Tu contezi!” II. Transportul Traficul de persoane se desfăşoară pe mai multe rute, din

“Tu contezi!” II. Transportul Traficul de persoane se desfăşoară pe mai multe rute, din ţara de origine spre ţara de destinaţie. Trecerea frontierei spre ţara de destinatţe (de cele mai multe ori alta decat cea promisă victimei) se face cu autocarul recrutorilor si poate fi: * legală, sub pretextul unei excursii * ilegală, în cazul persoanelor minore sau fară pasaport * de cele mai multe ori, pe parcursul transportului, victimile sunt tratate civilizat, li se oferă cazare şi masă, pot lua legatura cu familia etc.

Tu contezi!” III. Vânzarea Are loc în ţările de destinaţie, fără ştirea victimelor care

Tu contezi!” III. Vânzarea Are loc în ţările de destinaţie, fără ştirea victimelor care devin “proprietatea” unor patroni. Aspectul fizic şi vârsta sunt cela care fixeaza preţul de vânzare ( intre 1000 -4000 dolari).

Tu contezi!” IV. Sechestrarea şi exploatarea De cele mai multe ori victimele realizează că

Tu contezi!” IV. Sechestrarea şi exploatarea De cele mai multe ori victimele realizează că au fost vândute în momentul iî care sunt sechestrate şi exploatate, Această etapă este caracterizată prin: * sechestrarea în locuri bine izolate * lipsa totală a posibilităţilor de comunicare * tratamentul administrat victimelor: de la izolare, viol comis de una sau mai multe persoane, maltratare, amenintare, până la, in unele cazuri, crimă.

Tu contezi!” V. Evadarea Se face în conjuncturi favorabile, cu ajutorul unor clienţi, ai

Tu contezi!” V. Evadarea Se face în conjuncturi favorabile, cu ajutorul unor clienţi, ai politiei (razii). Evadarea se realizeaza cu sprijinul IOM – (International Organization for Migration)- cu sprijinul ambasadelor sau consultantelor Romaniei care se ocupă de formalităţile de repatriere.

Trafic şi prostituţie – asemănări şi deosebiri Asemănari: * existenta unui “patron” * practicarea

Trafic şi prostituţie – asemănări şi deosebiri Asemănari: * existenta unui “patron” * practicarea prostituţiei * pierderea controlului asupra acţiunilor proprii Deosebiri: * modul de realizare a recrutării * consinţământul * vina pentru păcatul săvârşit

Sunt victimile traficului de persoane infractoari? NU! Ele pleacă peste hotare în urma înselăciunilor.

Sunt victimile traficului de persoane infractoari? NU! Ele pleacă peste hotare în urma înselăciunilor. Ele sunt minţite. Deseori, prin înşelăciune sunt lipsite de bani şi de documente. Pentru că sunt obligate şi forţate saălucreze în industria sexului şi în alte domenii, ele sunt victime şi nu infractori.

Cum pot opri un traficant şi cum pot fi de ajutor în contracararea traficului?

Cum pot opri un traficant şi cum pot fi de ajutor în contracararea traficului? Cel mai potrivit mod de a opri traficul este acela de a li se oferi tinerilor locuri de muncaă pentru a-şi întreţine familiile. Vă puteţi aduce contribuţia prin a conlucra cu organele de drept în identificarea şi reţinerea traficanţilor. Recunoaşteţi unele semne şi fiţi deosebit de atenţi cu persoanele care oferă paşapoarte, vize sau contracte false pentru lucru în străinatate.

Cîte victime ale traficului sunt minore? La momentul racolării, aproximativ o cincime dintre fete

Cîte victime ale traficului sunt minore? La momentul racolării, aproximativ o cincime dintre fete sunt minore. Minorele sunt de obicei mai căutate şi "costă" mai mult. Când revin acasă, majoritatea depăşesc vârsta de 18 ani.

Analiza fenomenului din punct de vedere religios-moral * atentat la integritatea chipului Dumnezeu în

Analiza fenomenului din punct de vedere religios-moral * atentat la integritatea chipului Dumnezeu în om * privarea de libertate a victimelor * depersonalizarea omului * încălcarea poruncilor divine de către traficanţi şi clienţi, prin săvârşirea unor păcate, precum: minciuna, egoismul, iubirea de arginţi, înşelarea încrederii, mânia, îngrădirea libertăţii, desfrâul, maltratarea, uciderea * stigmatizarea morală şi socială a victimelor

Concluzii: Traficul de fiinţse umane reprezintă o formă avansată a comerţului cu sclavi, este

Concluzii: Traficul de fiinţse umane reprezintă o formă avansată a comerţului cu sclavi, este o infracţiune ce stă în fata întregii omeniri, iar prevenirea ei a devenit o problema ce trebue inclusă la acelaşi nivel cu combaterea terorismului, a traficului de droguri, a cancerului şsi a maladiei HIV/SIDA.