SVAS ANADOLU KIZ MAM HATP LSES DDET VE

  • Slides: 45
Download presentation
SİVAS ANADOLU KIZ İMAM HATİP LİSESİ ŞİDDET VE ŞİDDETİ ÖNLEME

SİVAS ANADOLU KIZ İMAM HATİP LİSESİ ŞİDDET VE ŞİDDETİ ÖNLEME

ŞİDDET NEDİR ? v Şiddet; güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan

ŞİDDET NEDİR ? v Şiddet; güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümü olarak tanımlanmaktadır. v Sözel ve psikolojik tacizi de içeren fiziksel şiddetin yanı sıra kişinin kendi bedenini kullanarak birine bilerek rahatsızlık vermesi veya fiziki olarak zarar vermesi de şiddet kavramının içerisinde yer almaktadır.

ŞİDDET NEDİR ? v Ayrıca, fiziksel kavga içerisinde yer alma, çakı, bıçak, jilet gibi

ŞİDDET NEDİR ? v Ayrıca, fiziksel kavga içerisinde yer alma, çakı, bıçak, jilet gibi kesici ve yaralayıcı aletler taşımak da şiddet davranışı kapsamı içindedir. vŞiddet içerikli davranışlar arasında, öfke patlamaları, vurmak, kırmak, tekmelemek, itmek, yaralamak, kavga etmek, tehdit savurmak, hayvanlara yönelik acımasız davranışlar ve yangın çıkarmak da sayılabilir

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR? v Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR? v Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranış KADINA YÖNELİK ŞİDDET olarak tanımlanır.

ŞİDDET TÜRLERİ v. Fiziksel şiddet v. Sözel şiddet v. Duygusal şiddet v. Cinsel şiddet

ŞİDDET TÜRLERİ v. Fiziksel şiddet v. Sözel şiddet v. Duygusal şiddet v. Cinsel şiddet v. Sanal şiddet v. Ekonomik şiddet v. Flört şiddeti

ŞİDDET TÜRLERİ v. Fiziksel Şiddet: Çocuğun bedenine yönelik ve bedensel olarak zarar görmesine yol

ŞİDDET TÜRLERİ v. Fiziksel Şiddet: Çocuğun bedenine yönelik ve bedensel olarak zarar görmesine yol açan her türlü davranış fiziksel şiddet olarak tanımlanabilir. Bu davranışlar; tekme-tokat atmak, dövmek, elini-kolunu bükmek, itmek, ısırmak, tükürmek, her türlü fiziksel cezadır. v. Sözel şiddet: Küfür, kötü söz, tehdit, hakaret, alay etme, korkutma vb. davranışlardır. v. Duygusal Şiddet: Korkutmak, tehdit etmek, aşağılamak, reddetmek, küfür etmek, küçümsemek, hakaret etmek, isim takmak gibi bireyin benlik saygısını ve öz güvenini zedeleyici nitelikteki her türlü sözel ya da fiili kötü muamele psikolojik şiddettir. v. Cinsel Şiddet: Cinsel şiddet bireylerin istekleri dışında ve istemedikleri biçimde cinsel eyleme zorlanmasıdır.

ŞİDDET TÜRLERİ v Ekonomik Şiddet: Çocuğun gelişimini engelleyici, haklarını ihlal edici işlerde ya da

ŞİDDET TÜRLERİ v Ekonomik Şiddet: Çocuğun gelişimini engelleyici, haklarını ihlal edici işlerde ya da düşük ücretli iş gücü olarak çalışması ya da çalıştırılması ekonomik şiddettir. v. Siber Şiddet: Teknolojide yaşanan hızlı değişime bağlı olarak ortaya çıkan bir şiddet türüdür. Siber zorbalık tekrarlayıcı bir şekilde bir kişinin gözünü korkutmak veya zarar vermek amacıyla internet, sosyal paylaşım ağları, web sayfaları, mesajlar, anlık mesajlar gibi iletişim teknolojilerinin kullanılmasıdır. v. Flört Şiddeti: Flört ilişkisinde partnere karşı, acı verici veya yaralayıcı fiziksel veya psikolojik güç ve tehdit kullanımını içeren söz, mimik ve davranışların tümü şeklindedir.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE GELENEKSEL UYGULAMALAR v. Namus ve Töre Cinayetleri v. Bekaret kontrolü v.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE GELENEKSEL UYGULAMALAR v. Namus ve Töre Cinayetleri v. Bekaret kontrolü v. Başlık parası; v. Eğitimde ayrımcılık v. Erken yaşta evlilik v. Erkek çocuk tehdidi

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN ORTAK NOKTALARI v. Genellikle sosyo – ekonomik ve eğitim düzeyinin, sosyal

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN ORTAK NOKTALARI v. Genellikle sosyo – ekonomik ve eğitim düzeyinin, sosyal destek sistemlerinin daha az olduğu v. Yaşlarının genellikle genç olduğu v. Ekonomik açıdan eşlerine bağımlı oldukları v. Eşlerinden daha fazla kazandıkları vÇocukluklarında kendi anne ve babaları tarafından şiddete maruz kaldıkları belirtilmektedir.

Türkiye’de Her üç kadından biri fiziksel şiddet görüyor. (%35) Doğu örnekleminde %40 Kadınların çoğunluğu

Türkiye’de Her üç kadından biri fiziksel şiddet görüyor. (%35) Doğu örnekleminde %40 Kadınların çoğunluğu kendilerine atılan tokadı ve iteklenmeyi şiddet olarak algılamamakta ve konuyu mahrem olarak görmekte ve konuşmaktan çekinmektedirler. (%49)

ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ v. Kıskançlık v. Kontrol isteği v. Toplumsal cinsiyet rolünü

ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ v. Kıskançlık v. Kontrol isteği v. Toplumsal cinsiyet rolünü çok önemseme v. Aşırı ruhsal değişimler v. Aşırı duyarlılık, alınganlık v. Katı cinsiyet rol beklentileri v. Kadınları küçümseme v. Problemleri için diğerlerini suçlama

Şiddet Her Yerde ABD de her 15 saniyede bir kadın eşi tarafından dövülmektedir. Cinayet

Şiddet Her Yerde ABD de her 15 saniyede bir kadın eşi tarafından dövülmektedir. Cinayet sonucu ölen kadınların %70’ i eşleri tarafından öldürülmüştür. Avrupa'da her beş kadından biri hayatları boyunca en az bir kez herhangi bir şiddete maruz kalmışlardır.

KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDETLE İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR v. Yoksullar ve eğitimsizler arasında rastlanır.

KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDETLE İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR v. Yoksullar ve eğitimsizler arasında rastlanır. vŞiddet abartılan bir durumdur. Aile içi şiddet o kadar da fazla değildir. v. Dayak yiyen kadınlar davranışlarını değiştirler. v. Aile içinde böyle şeyler olur. Aile fertleri birbirlerini sevdikleri için ilişkileri şiddetten etkilenmez. v. Erkekleri daha çok kadınlar kışkırtır v. Dayak zamanla ortadan kalkar. vŞiddetin asıl sorumlusu alkol ve ilaçtır. v. Dövülen kadın bundan hoşlanır gibi yanlış inanışlar • toplumumuzda vardır.

ÖĞRENME Şiddet öğrenilen bir davranıştır ! Şiddetin her türlüsü insan hayatına Öğrenilerek girer !!!

ÖĞRENME Şiddet öğrenilen bir davranıştır ! Şiddetin her türlüsü insan hayatına Öğrenilerek girer !!! En önemli öğrenme kaynağı ise, kişinin ailesidir.

DAVRANIŞINA ŞİDDET DAVRANIŞINA MARUZ KALAN KİŞİ KALAN NE HİSSEDER? NEKİŞİ HİSSEDER? v. Değersizlik vÖfke

DAVRANIŞINA ŞİDDET DAVRANIŞINA MARUZ KALAN KİŞİ KALAN NE HİSSEDER? NEKİŞİ HİSSEDER? v. Değersizlik vÖfke v. Korku vÇaresizlik v. Nefret v. Aşağılanmışlık v. Yalnızlık Şiddete maruz kalan bireylerin bu duyguları hissetmesi NORMALDİR.

ŞİDDETE DUR DİYEBİLMEK vŞiddet içeren bir davranışla karşılaştığımızda; v. Karşınızdaki kişinin size zarar vermesini

ŞİDDETE DUR DİYEBİLMEK vŞiddet içeren bir davranışla karşılaştığımızda; v. Karşınızdaki kişinin size zarar vermesini engellemeye çalışmanız çok normaldir. v. Karşınızdaki kişiye öfkelenmeniz de çok normaldir. v. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doğru davranışı sergilemeniz zor olabilir. v. Karşınızdaki kişinin davranışından rahatsız olduğunuzda «DUR» diyebilmelisiniz.

Yüksek sesle ((Hayır)) diyerek size şiddet gösteren kişiyi durdurun!

Yüksek sesle ((Hayır)) diyerek size şiddet gösteren kişiyi durdurun!

SİZE YÖNELİK ŞİDDET DAVRANIŞLARINI DURDURMA YOLLARI v. Her Şeyden önce bu davranışların sizin hatanız

SİZE YÖNELİK ŞİDDET DAVRANIŞLARINI DURDURMA YOLLARI v. Her Şeyden önce bu davranışların sizin hatanız olmadığı, böyle bir davranışı kimsenin hak etmediğini ve bunların sadece sizin başınıza gelmediğini aklınızdan çıkarmayın. DOLAYISIYLA YARDIM ARAMAKTAN UTANMAYIN, ÇEKİNMEYİN, KORKMAYIN! v. Güvendiğiniz birisine neler yaşadığınızı anlatın. Bu rehber öğretmeniniz, anneniz, babanız, öğretmeniniz, müdürünüz vs. olabilir. Eğer bu kişi size yardım edemezse ya da bir şey yapamazsa güvenebileceğiniz başka birisi vbulun. Yardım alana kadar pes etmeyin.

SİZE YÖNELİK ŞİDDET DAVRANIŞLARINI DURDURMA YOLLARI v. Beden duruşunuzu değiştirin. Sırtınız ve başınızı dik

SİZE YÖNELİK ŞİDDET DAVRANIŞLARINI DURDURMA YOLLARI v. Beden duruşunuzu değiştirin. Sırtınız ve başınızı dik tutun. Korktuğunuzu, alt üst olduğunuzu karşıdaki kişiye belli etmemeye çalışın. Karşınızda ki kişi korktuğunuzu anlarsa daha da üstünüze gelebilir. v. Eğer fiziksel güç ya da şiddet kullanmaya kalktıysa hemen oradan uzaklaşmaya çalışın ve güvenli bir yere gidin. vŞiddet davranışları genellikle tenha yerlerde olur. Öğretmenlerin sizi göremeyecekleri, yardım isteyemeyeceğiniz yerlerde yalnız gezmeyin. v. Sizi şiddetten koruyabilecek bir arkadaş grubu edinmeye çalışın.

OKULDA ŞİDDET DAVRANIŞINA ŞAHİT OLURSANIZ: v Arkadaşlarınızla birlikte şiddet uygulayan çocuğu davranışların karşıdaki kişiyi

OKULDA ŞİDDET DAVRANIŞINA ŞAHİT OLURSANIZ: v Arkadaşlarınızla birlikte şiddet uygulayan çocuğu davranışların karşıdaki kişiyi çok incitebileceğini söyleyin. uyarın ve bu v. Böyle davranışlara şahit olduğunuzda bu kişiyi cesaretlendirecek davranışlarda bulunmayın. Yaptıklarına gülmeyin, tezahürat yapmayın, alkışlamayın. v. Böyle bir durumda hemen öğretmenlerinizden birine haber verin.

GÜVENDE KALABİLMEK İÇİN GEREKLİ GÜVENLİK NUMARALARINI KAYDET Ambulans: 112 Polis: 112 İtfaiye: 112

GÜVENDE KALABİLMEK İÇİN GEREKLİ GÜVENLİK NUMARALARINI KAYDET Ambulans: 112 Polis: 112 İtfaiye: 112

ŞİDDETE MARUZ KALINDIĞINDA BAŞVURULACAK KURUMLAR

ŞİDDETE MARUZ KALINDIĞINDA BAŞVURULACAK KURUMLAR

ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİ (ŞÖNİM) Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Aralık 2016 tarihinden

ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİ (ŞÖNİM) Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Aralık 2016 tarihinden bugüne Türkiye genelinde 81 ilde faaliyet göstermektedir. Her ildeki ŞÖNİM’lerin adres ve telefonlarını internetten bulunabilir.

İLK KABUL BİRİMLERİ İlk kabul birimleri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine ya da

İLK KABUL BİRİMLERİ İlk kabul birimleri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine ya da ŞÖNİM’lere başvuran ve barınma ihtiyacı bulunan şiddet mağduru kadınların ilk gözlemlerinin yapıldığı, psiko-sosyal ve ekonomik durumlarının incelendiği ve geçici kabullerinin yapılarak iki haftaya kadar kalabildiği birimlerdir.

ALO 183 SOSYAL DESTEK HATTI ASPB bünyesinde aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları

ALO 183 SOSYAL DESTEK HATTI ASPB bünyesinde aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına yönelik hizmetler sunan “Alo 183 Sosyal Destek Hattı” şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan, destek ve yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklar için psikolojik, hukuki ve ekonomik danışma hattı olarak çalışmakta; bu kişilere hakları ile başvuru mekanizmaları hakkında bilgi vermektedir. Bu hat, 7 gün 24 saat hizmet vermektedir ve ücretsizdir.

MÜLKİ AMİRLER 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddete uğrayan kadına ve beraberindeki çocuklara uygun bir

MÜLKİ AMİRLER 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddete uğrayan kadına ve beraberindeki çocuklara uygun bir barınma yeri, geçici maddi yardım, psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal destek, şiddete uğrayan kadının can güvenliği tehlikesinin bulunması durumunda geçici olarak koruma altına alınması ve kreş imkânı sağlanması için tedbir kararı mülki amirler tarafından verilebilmektedir. Şiddet mağdurları bulundukları yerdeki valilik ve kaymakamlıklara başvurarak koruyucu tedbir kararlarının alınması talebinde bulunabilmektedir.

KOLLUK KUVVETLERİ v. Kolluk kuvvetlerinin şiddeti önleme ve gereken tedbirleri alma konusundaki rolü çok

KOLLUK KUVVETLERİ v. Kolluk kuvvetlerinin şiddeti önleme ve gereken tedbirleri alma konusundaki rolü çok önemlidir. Polis ya da Jandarma şiddete maruz kalan kadınların ilk başvurdukları kurumlar arasında yer almaktadır. v. Bunun yanı sıra, 6284 sayılı Kanun kapsamında kolluk kuvvetlerinin tedbir kararı alabilme, karar alınmasını talep edebilme, kararların yerine getirilmesini sağlama gibi çok geniş ve önemli görevleri bulunmaktadır.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ v. Merkezde Emniyet Genel Müdürlüğü, Asayiş Daire Başkanlığına bağlı Aile İçi

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ v. Merkezde Emniyet Genel Müdürlüğü, Asayiş Daire Başkanlığına bağlı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü, ülke çapında aile içi şiddetle mücadelede mevcut hizmetlerin iyileştirilmesinden, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinden, şiddete maruz kalan kişiler için tedbirlerin gerçekleştirilmesi ile ilgili güvenlik hizmetlerinin koordinasyonundan sorumludur. v. Yerelde ise il ve ilçe merkezlerinde polis merkezleri mevcuttur. v. Ayrıca şiddete uğrayan kadınlar veya şiddete ya da şiddet uygulanma tehlikesine tanık olan kişiler 7 gün 24 saat ücretsiz olarak Alo 112 Polis İmdat hattını arayabilmektedir.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI v. Merkezde Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI v. Merkezde Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürlüğü, görev alanı kapsamında mevcut hizmetlerin koordinasyonu ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliğinden sorumludur. v. Ayrıca, şiddete uğrayan kadınlar veya şiddete ya da şiddet uygulanma tehlikesine tanık olan diğer kişiler 7 gün 24 saat ücretsiz olarak Alo 156 Jandarma İmdat Hattını arayabilmektedir.

MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ vİçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, yerel yönetimlerin faaliyetlerini izlemek,

MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ vİçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, yerel yönetimlerin faaliyetlerini izlemek, yatırım ve hizmetlerinin temel plan ve programlara uygun şekilde yapılmasını sağlamakla görevlidir. v. Bu çerçevede kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yerel yönetimler, etkin hizmet sunumunun sağlanması bakımından önemli bir konumda yer almaktadır.

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2013 yılında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, göç alanına ilişkin

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2013 yılında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, göç alanına ilişkin politika ve stratejileri belirlemek ve uygulamak, yabancıların Türkiye’ye giriş ve Türkiye’de kalışları, Türkiye’den çıkışları ve sınırdışı edilmeleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütme görevlerini gerçekleştirmektedir.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI • 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddete uğrayan kişiler, doğrudan Cumhuriyet Savcılığına başvurabilmektedir.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI • 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddete uğrayan kişiler, doğrudan Cumhuriyet Savcılığına başvurabilmektedir. • Bunun yanı sıra özellikle büyükşehirlerde savcılıklar bünyesinde “Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Büroları” kurulmaya başlanmıştır. Söz konusu büroların görevleri arasında; şiddete karşı işlenen suçların soruşturmalarını takip etmek ve sonuçlandırmak, 6284 sayılı Kanun kapsamında iş ve işlemleri gerçekleştirmek, koruyucu-önleyici tedbir kararlarının etkin bir şekilde uygulanmasını denetleyip, takip etmek yer almaktadır.

AİLE MAHKEMESİ 6284 sayılı Kanun kapsamındaki başvurular, Aile Mahkemesi tarafından karara bağlanmaktadır. Şiddet mağdurları

AİLE MAHKEMESİ 6284 sayılı Kanun kapsamındaki başvurular, Aile Mahkemesi tarafından karara bağlanmaktadır. Şiddet mağdurları Kanun'dan yararlanmak için bir dilekçe ile Aile Mahkemesine başvurulabilmektedir. Bulunulan yerde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili ve görevli mahkemedir.

SAĞLIK BAKANLIĞI • İllerde Aile Sağlığı Merkezi (ASM), Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), hastaneler kadına

SAĞLIK BAKANLIĞI • İllerde Aile Sağlığı Merkezi (ASM), Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), hastaneler kadına yönelik şiddet konusunda hizmet veren kurum ve kuruluşlardır. Hastanelerde özellikle acil servis, krize müdahale birimi, tıbbi sosyal hizmet birimi ve psiko-sosyal destek merkezleri önemlidir. • Son olarak acil sağlık müdahalesi gerektiren durumlarda, 112 Acil telefon hattı 7 gün 24 saat ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

BELEDİYELER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI • Türkiye genelinde bazı belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının

BELEDİYELER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI • Türkiye genelinde bazı belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bünyesinde kadın danışma ve/ veya aile danışma merkezleri bulunmakta olup bu merkezlerde kadınlara ücretsiz psikolojik, tıbbi, hukuksal ve ekonomik destek verilmektedir.

BAROLAR Şiddet uygulayan kişiden şikâyetçi olmak isteyen, ancak maddi durumu avukat tutmaya uygun olmayan

BAROLAR Şiddet uygulayan kişiden şikâyetçi olmak isteyen, ancak maddi durumu avukat tutmaya uygun olmayan kadınlar, Baro bünyesinde bulunan Adli Yardım Bürosuna başvurarak kendilerine ücretsiz avukat tayin edilmesini talep edebilirler. Ayrıca kadınların mevcut hakları konusunda bilinçlendirilmeleri ve haklarının yasal olarak korunması amacıyla barolar bünyesinde «Kadın hakları kurulları» oluşturulmaktadır. Bazı illerde barolar tarafından, şiddete maruz kalan ya da risk altındaki kadınlara hukuki destek ve rehberlik sağlamak amacıyla “kadın danışma/dayanışma merkezleri” açılmıştır.

TEŞEKKÜRLER

TEŞEKKÜRLER