SURSE DE ENERGIE NECONVENIONAL E PROF LUMINIA MOROANU

  • Slides: 18
Download presentation
SURSE DE ENERGIE NECONVENŢIONAL E PROF. LUMINIŢA MOROŞANU ŞCOALA CU CLASELE I-VIII “ALECU RUSSO”

SURSE DE ENERGIE NECONVENŢIONAL E PROF. LUMINIŢA MOROŞANU ŞCOALA CU CLASELE I-VIII “ALECU RUSSO” BACĂU ACTIVITATE ÎN CADRUL PROIECTULUI EUROPEAN U 4 ENERGY

NOŢIUNI GENERALE Noţiunea de energie exprimă capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic.

NOŢIUNI GENERALE Noţiunea de energie exprimă capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic. În natură există mai multe tipuri de energie: mecanică, termică, chimică, electromagnetică, ş. a. Omenirea nu poate progresa dacă nu are la dispoziţie surse suficiente de energie atfel încât toate activităţile economice să se desfăşoare eficient. Sursele de energie se clasifică în două categorii: A. RESURSE INEPUIZABILE, NECONVENŢIONALE; B. RESURSE EPUIZABILE.

ENERGIA SOLARĂ Soarele este o sursă primară de energie şi este utilizat în centralele

ENERGIA SOLARĂ Soarele este o sursă primară de energie şi este utilizat în centralele solare. Radiaţia solară este convertită în energie electrică şi termică prin intermediul dispozitivelor optice de tipul lentilelor convergente, oglinzilor sferice, cilindrice sai parabolice, celulelor solare. Pe baza conversiei energiei solare fincţionează instalaţiile pentru climatizarea locuinţelor, cele pentru obţinerea apei calde menajere, cuptoarele solare, pompele solare, centralele electrice de putere medie, sateliţii artificiali. Centralele electrice pot fi construite acolo unde durata de strălucire a soarelui este mare.

PANOURI SOLARE LA PIATRA NEAMŢ

PANOURI SOLARE LA PIATRA NEAMŢ

PANOURI FOTOVOLTAICE ÎN JUD. PRAHOVA

PANOURI FOTOVOLTAICE ÎN JUD. PRAHOVA

ENERGIA EOLIANĂ Tehnologia utilizată în construirea centralelor eoliene se bazează pe principiul morilor de

ENERGIA EOLIANĂ Tehnologia utilizată în construirea centralelor eoliene se bazează pe principiul morilor de vânt. Vântul este o resursă energetică acolo unde viteza sa este constantă. Este o sursă de energie utilizată pentru acoperirea unor necesităţi locale şi din cauza caracterului intermitent al vântului. Sistemele energetice eoliene de putere mică sunt utilizate şi pentru irigaţii sau desecări. Investiţiile sunt reduse iar cheltuielile de exploatare mici, aşa că poate fi amplasată şi în comunităţi mici, fără putere financiară mare.

PARC EOLIAN

PARC EOLIAN

ENERGIA MAREELOR Mareele sunt oscilaţii periodice ale nivelului apelor marine şi oceanice şi se

ENERGIA MAREELOR Mareele sunt oscilaţii periodice ale nivelului apelor marine şi oceanice şi se datorează firţei de atracţie a Lunii. Mareele pot dezvolta o putere insumată de 1 miliard MW, dar numai o mică parte este folosită în prezent din cauza sumelor de bani foarte mari necesare investiţiilor. Prima centrală mareemotrică a fost construită în Franţa, în estuarul fluviului La Rance, în 1966. Utilizarea acestei energii presupune construirea unui dig care să închidă un golf, obţinându-se astfel un bazin de acumulare care, se umple la flux şi se goleşte la reflux, producând astfel forţa motrice. În prezent forţa mareemotrică este corelată cu cea hidraulică pentru ca investiţia să fie eficientă.

ENERGIA GEOTERMALĂ Căldura înmagazinată în interiorul scoarţei terestre este foarte mare şi depăşeşte cu

ENERGIA GEOTERMALĂ Căldura înmagazinată în interiorul scoarţei terestre este foarte mare şi depăşeşte cu mult consumul mondial anual de energie. Temperatura creşte la fiecare 30 de metri cu circa 1 grad Celsius; în regiunile cu potenţial geotermal apar gheizere, izvoare termale, aburi şi gaze fierbinţi. Cea mai simplă metodă de utilizare a cestei energii este captarea apei din izvoarele fierbinţi. Astfel în capitala Islandei casele sunt încălzite astfel din 1928. Poate fi utilizată şi pentru încălzirea serelor sau în centralele termoelectrice. Resurse geotermale se găsesc în Islanda, S. U. A. , Italia, România, Noua Zeelandă, ş. a.

ENERGIA HIDRAULICĂ Energia căderilor de apă a fost utilizată de acum 3000 de ani

ENERGIA HIDRAULICĂ Energia căderilor de apă a fost utilizată de acum 3000 de ani în China şi India, unde s-a inventat roata hidraulică din lemn sau din bambus. Inventarea turbinii hidraulice în sec. al XVIII-lea a constituit un salt major în utilizarea acestei resurse energetice. Într-o centrală hidroelectrică aceste turbine acţionează generatoarele electrice care produc curent electric ce poate fi distribuit către consumatori sau stocat în staţii de transformare.

ENERGIA VALURILOR Miscarea continuă a suprafeţei mărilor şi oceanelor constituie o forma de energie

ENERGIA VALURILOR Miscarea continuă a suprafeţei mărilor şi oceanelor constituie o forma de energie regenerabilă care in ultimii ani incepe sa fie captată de diverse dispozitive. Energia valurilor constă din mişcarea de suprafaţă a valurilor şi din fluctuaţiile de presiune de sub suprafaţa apei. Dispozitivele pentru captarea energiei valurilor se instalează lângă mal, în depărtare sau în larg. Pe lângă avantajele evidente captarea energiei valurilor are şi unele dezavantaje precum impactul vizual şi fizic asupra habitatului marin, scurgerile toxice ale lichidelor folosite în construcţia dispozitivelor de captare si conflictul cu navele comerciale.

BIOMASA Biomasa este partea biodegradabilă a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agricultură, inclusiv substanţele

BIOMASA Biomasa este partea biodegradabilă a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agricultură, inclusiv substanţele vegetale şi animale, silvicultură şi industriile conexe, precum şi partea biodegradabilă a deşeurilor industriale şi urbane. (definitie). Biomasa este resursa regenerabilă cea mai abundentă de pe planetă incluzand toată materia organică produsă prin procesele metabolice ale organismelor vii. Biomasa este prima formă de energie utilizată de om, odată cu descoperirea focului.

BIBLIOGRAFIE -didactic. ro -wikipedia. com

BIBLIOGRAFIE -didactic. ro -wikipedia. com