R A P A I H G DEFINITIE

  • Slides: 8
Download presentation
R A P A I H G ***

R A P A I H G ***

DEFINITIE • Pârghia este o bară rigidă care se poate roti în jurul unui

DEFINITIE • Pârghia este o bară rigidă care se poate roti în jurul unui punct fix numit punct de sprijin și asupra căreia acționează două forțe: 1. forța care trebuie învinsă, numită forță rezistentă 2. forța cu ajutorul căreia este învinsă forța rezistentă, numită forță activă. • Pârghia servește, în general, la multiplicarea forței.

TIPURI DE PARGHIE de gradul I: punctul de sprijin se află între punctele de

TIPURI DE PARGHIE de gradul I: punctul de sprijin se află între punctele de aplicație ale celor două forțe. Exemple: levierul, foarfecele, balansoarul, brațulbalanței

TIPURI DE PARGHIE de gradul al II-lea: punctul de aplicație al forței rezistente se

TIPURI DE PARGHIE de gradul al II-lea: punctul de aplicație al forței rezistente se află între articulație și cel al forței active. Exemple: roaba, pedala de frână, cleștele de spart nuci.

TIPURI DE PARGHIE de gradul al III-lea: punctul de aplicație al forței active este

TIPURI DE PARGHIE de gradul al III-lea: punctul de aplicație al forței active este situat între cel al forței rezistente și punctul de sprijin. Exemple: brațul omului, penseta.

PARGHIA IDEALA O pârghie ideală (fără forță de frecare) este în condiție de echilibru

PARGHIA IDEALA O pârghie ideală (fără forță de frecare) este în condiție de echilibru atunci când momentul forței active (față de punctul de sprijin) este egal cu momentul forței rezistente. MF=Mr F×b. F=R×b. R

PARGHIA • Bratul fortei al parghiei este distanta cea mai mica dintre axa de

PARGHIA • Bratul fortei al parghiei este distanta cea mai mica dintre axa de rotatie si suportul fortei (linia de actiune a fortei). • Raportul fortelor este egal cu raportul invers al bratelor, daca parghia este in echilibru.

VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!

VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!