OCUKLUK DNEMNDE YARATICILIK VE SANAT ETM YARATICILIIN GELM

  • Slides: 13
Download presentation
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ

YARATICILIĞIN GELİŞİMİ Her çocuk ailesinden aldığı kalıtımsal özelliklerle ve yaratıcı olma yeteneği ile dünyaya

YARATICILIĞIN GELİŞİMİ Her çocuk ailesinden aldığı kalıtımsal özelliklerle ve yaratıcı olma yeteneği ile dünyaya gelir. Her bireyde yaratıcılık yeteneği bulunsa da bunun ortaya çıkışı ve sürekliliği kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

YARATICILIĞIN GELİŞİMİ Çocuğun yaratıcılığını ortaya çıkaran malzemelerin kullanımı üç evreden geçmektedir; deney evresi, sembolik

YARATICILIĞIN GELİŞİMİ Çocuğun yaratıcılığını ortaya çıkaran malzemelerin kullanımı üç evreden geçmektedir; deney evresi, sembolik evre, gerçekçi evre.

DENEY EVRESİ Çocukların hayal güçlerinin birinci yılda gelişmeye başladığı ileri sürülür. Bebeklik döneminde çevresiyle

DENEY EVRESİ Çocukların hayal güçlerinin birinci yılda gelişmeye başladığı ileri sürülür. Bebeklik döneminde çevresiyle duyuları ve hareketleriyle iletişime giren çocuklar aynı zamanda yaratıcılıklarını da kullanmaya başlarlar.

DENEY EVRESİ İlk ellerine verilen çıngırak, diş kaşıma aletleri, onun malzemeyi nasıl kullanacağı ile

DENEY EVRESİ İlk ellerine verilen çıngırak, diş kaşıma aletleri, onun malzemeyi nasıl kullanacağı ile ilgili ilk bilgilerini edindiği oyuncaklardır. Bu dönemde bebekler; ilk aldıkları nesneleri tatma, sesleri dinleme, yumuşaklıklarını sezme gibi bir süreç izler.

DENEY EVRESİ Çocuklar yürümeye başladıklarında çevreleri de etkilemeye başlarlar. Farklılıkları deneme-yanılma yoluyla anlamaya çalışırlar.

DENEY EVRESİ Çocuklar yürümeye başladıklarında çevreleri de etkilemeye başlarlar. Farklılıkları deneme-yanılma yoluyla anlamaya çalışırlar. Örneğin, büyüklükküçüklük gibi belirgin farkları görmeye başlayan çocuk pek çok kez blokları üste dizme denemesi ve becerisinden sonra, büyük blokları alta, küçük olanları da üste koyduğu zaman sağlam bir kule yapabileceğini anlar.

DENEY EVRESİ Çocuğun dili öğrenmeye başlaması, hayal dünyasına başka anlamlar kazandırır. Nesnelerin isimlerini sorar,

DENEY EVRESİ Çocuğun dili öğrenmeye başlaması, hayal dünyasına başka anlamlar kazandırır. Nesnelerin isimlerini sorar, yeni sesler, ritimler üretmeye çalışır; bir şey yarattıktan, tamamladıktan sonra onu isimlendirir. Hayali oyunlar ve kahramanlar çocuğun dünyasını zenginleştirir.

SEMBOLİK EVRE Dört yaşından dokuz yaşına kadar süren bir süreçtir. Hem deneysel çalışmalar hem

SEMBOLİK EVRE Dört yaşından dokuz yaşına kadar süren bir süreçtir. Hem deneysel çalışmalar hem de sembolik çalışmalar devam eder. Bu dönem çocuğu, yaratıcı sanatlarda, yeni deneyimlerde ve sözcük oyunlarında kendine güven geliştirebilmektedir. Özellikle bu dönemde çocuğun kelime hazinesi de süratle gelişir. Dünyayı sözel ve hayali oyunlar yolu ile yeniden keşfeder.

SEMBOLİK EVRE Dört-altı yaş dönemi aynı zamanda hayallerle birlikte yaratıcılığın başladığı dönemdir. Çocuk ilk

SEMBOLİK EVRE Dört-altı yaş dönemi aynı zamanda hayallerle birlikte yaratıcılığın başladığı dönemdir. Çocuk ilk kez planlama becerilerini öğrenmeye başlar. Önceden bildiği oyun ve işleri planlamaktan hoşlanır. Son derece meraklıdır ve merakı araştırma yapmasında ona önderlik eder. Çocuklar nesneleri görünüm, ses, tat, koku ve dokunma yoluyla tanımaya; hareketleri ve sesleri taklit etmeye; resim, fotoğraf ve modelleri gerçek yer ve nesnelerle ilişkilendirmeye çalışırlar.

GERÇEKÇİ EVRE Dünyadaki gerçekleri öğrenmek bu dönem çocukları için hoş zamanlardır. Gelişen çocuğun sosyalleşmesi

GERÇEKÇİ EVRE Dünyadaki gerçekleri öğrenmek bu dönem çocukları için hoş zamanlardır. Gelişen çocuğun sosyalleşmesi onun yaratıcılığını ve bu konudaki etkinliğini görünür bir şekilde artırmaktadır. Ancak bu artışı somut işlemler döneminde düşünsel ve duygusal yaşamındaki kargaşalıktan dolayı okul öncesi dönemdeki gibi açıkça görmek mümkün değildir

GERÇEKÇİ EVRE Bu dönemden sonra yaratıcılık ya belli bir düzeyde devam eder ya da

GERÇEKÇİ EVRE Bu dönemden sonra yaratıcılık ya belli bir düzeyde devam eder ya da düşüş gösterebilir. Bu açıdan bu dönem kritik bir dönemdir. Bu yaşlarda çocukların yeni ilgi alanları doğmakta, hobileri gelişmekte, hayal güçleri genişlemektedir. Artık daha uzun sürelerle okuyabilir veya düşünebilirler.

GERÇEKÇİ EVRE Bu dönemde müzik yeteneği ve diğer sanatsal yetenekler hızla gelişir. Zihinsel olgunlaşmayla

GERÇEKÇİ EVRE Bu dönemde müzik yeteneği ve diğer sanatsal yetenekler hızla gelişir. Zihinsel olgunlaşmayla birlikte çocuğun çözümsel davranışları ve imgelem gücü de artmaktadır. Çocuk bu dönemde her şeyi denemeye çaba gösterecektir. Yetişkinlerin bu dönemde çocuğa keşfetme, yapılandırma ve okuma fırsatı tanımaları gerekmektedir.

Kaynaklar Argun, Y. (2004). Okul Öncesi Dönemde Yaratıcılık Ve Eğitimi. Ankara: Anı Yayınları. Artut,

Kaynaklar Argun, Y. (2004). Okul Öncesi Dönemde Yaratıcılık Ve Eğitimi. Ankara: Anı Yayınları. Artut, K. (2002). Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri, Ankara: Anı Yayıncılık. Artut, K. (2010). Okul öncesinde resim eğitimi. Anı Yayıncılık. Gizir, Z. ve Köksal Akyol, A. (2013). Yaratıcılık ve Geliştirilmesi. N. Aral, Deniz, Ü. ve A. Kan (Ed. ), Öğretmenlik Alan Bilgisi-Okul Öncesi Öğretmenliği, s. 209 -244, Ankara: Alan Bilgisi Yayınları. Güleryüz, H. (2001). Eğitim Programlarının Dili Ve Yaratıcı Öğrenme. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Kehnemuyi, Z. (2006). Çocuğun görsel sanat eğitimi. Yapı kredi yayınları. Köksal Akyol, A. (2011). Yaratıcılık ve Drama. İlköğretimde Drama (Ed. A. Köksal Akyol), 99 -116, İstanbul: Kriter Yayınları. Sungur, N. (1997). Yaratıcı Düşünce (2. baskı). İstanbul: Evrim Yayınevi. Yavuzer, H. (2003). Resimleriyle çocuk, resimleriyle çocuğu tanıma (10. Basım). İstanbul: Remzi Kitabevi. Yılmaz, M. (2005). Görsel sanatlar eğitiminde uygulamalar: (175 uygulama biçimi ile). Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.