NEISSERIA NFEKSYONLARI NEISSERIA NFEKSYONLARI Neisseriaceae familyasnn yeleri kok

  • Slides: 12
Download presentation
NEISSERIA İNFEKSİYONLARI

NEISSERIA İNFEKSİYONLARI

NEISSERIA İNFEKSİYONLARI Neisseriaceae familyasının üyeleri kok, kokoid ve koko-basil seklinde, Gram negatif özelliktedir. Bu

NEISSERIA İNFEKSİYONLARI Neisseriaceae familyasının üyeleri kok, kokoid ve koko-basil seklinde, Gram negatif özelliktedir. Bu familyada hayvan ve insanlar için önemli olan 13 genus vardır. Neisseria genusunda bulunan türler; v v v v v N. animalis, N. baciliformis, N. canis, N. cinerea, N. denitrificans, N. dentiae, N. elongata, N. flavescens, N. gonorrhoeas v. N. iguanae, v. N. lactamica, v. N. macacae, v. N. meningitidis, v. N. perflava, v. N. pharyngis, v. N. polysaccharea, v. N. sicca, v. N. subflava, v. N. weaveri.

NEISSERIA INFEKSIYONLARI v Neisseria genusunun üyeleri kok yada çoğunlukla diplokok formundadır. Bazı suşlar kapsüllü

NEISSERIA INFEKSIYONLARI v Neisseria genusunun üyeleri kok yada çoğunlukla diplokok formundadır. Bazı suşlar kapsüllü ve fimbrialıdır. v Optimal üreme ısıları 35 -37°C'dir. v Çoğu türler nutrient agarda üreyebilir ve küçük şeffaf "S" tipli veya kuru, besiyerine yapışan koloniler oluştururlar. Oksidaz ve katalaz poiziftirler. v Bazı türlerde faj ve bakteriyosin saptanmıştır. v Bu cinsin en önemli antijenik komponenti yüzey polisakkaridleridir ve serotiplendirmede kullanılır. v Neisserialar, fimbria ve adhezinleri sayesinde mukozalara adapte olmuş mikroorganizmalardır.

NEISSERIA INFEKSIYONLARI • N. canis v Köpek ve kedilerin boğaz florasında bulunur ve bu

NEISSERIA INFEKSIYONLARI • N. canis v Köpek ve kedilerin boğaz florasında bulunur ve bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlarda lokal deri infeksiyonlarına neden olur. v Diplokok şeklindedir ve "S" tipli, açık sarı renkli ve kuru koloniler oluşturur. v Glukoz ve laktoz negatif, nitrat pozitiftir. • N. denitrificans v Kobayların boğaz florasında bulunur. v Diplokok seklindedir ve "S" tipli pigmentsiz koloniler oluşturur. Glukoz ve mannoz pozitif, nitrat, laktoz ve maltoz negatiftir.

NEISSERIA INFEKSIYONLARI v Diğer Neisseria türlerinin tümü insanlarda bulunur. v N. gonorrhoeae; gonore hastalığına,

NEISSERIA INFEKSIYONLARI v Diğer Neisseria türlerinin tümü insanlarda bulunur. v N. gonorrhoeae; gonore hastalığına, v N. meningitidis; menenjitise neden olur. v N. lactamica, N. sicca, N. subflava, N. flavescens, N. mucosa, N. cinerea ve N. elongata; insan nazofarinksinde bulunur. v Bu türler deneysel olarak laboratuvar hayvanlarını infekte ederler.

CHROMOBACTERIUM İNFEKSİYONLARI

CHROMOBACTERIUM İNFEKSİYONLARI

CHROMOBACTERIUM İNFEKSIYONLARI v Chromobacterium, insan ve hayvanlarda ciddi piyojenik veya septisemik infeksiyonlara neden olan

CHROMOBACTERIUM İNFEKSIYONLARI v Chromobacterium, insan ve hayvanlarda ciddi piyojenik veya septisemik infeksiyonlara neden olan bir bakteridir. v Chromobacterium'un iki türünden yalnızca C. violaceum infeksiyonlardan izole edilmiştir. (C. violaceum ve C. fluviatile) v Bu bakteriler fakültatif anaerob, Gram negatif çomak seklinde, 1, 5 -3, 5 µm uzunlukta düz veya dip kısımları yuvarlak hafif kavisli etkenlerdir. v Tek, çift veya kısa zincirler halinde bulunurlar. v Basit pepton besi yerinde konveks smooth, menekşe renkli koloniler oluştururlar. Menekşe renkli kolonilerin pigmentsiz varyantları da bulunur.

CHROMOBACTERIUM İNFEKSIYONLARI v C. violaceum, tropikal ve subtropikal bölgelerde toprak ve suda bulunur. v

CHROMOBACTERIUM İNFEKSIYONLARI v C. violaceum, tropikal ve subtropikal bölgelerde toprak ve suda bulunur. v Etken, hayvanlarda da bir çok infeksiyonun neden olduğu açıklanmıştır. v Domuzlarda ve sığırlarda irinli üst solunum yolu infeksiyonlarına, v Berberi koyunlarında pnömoni, v köpek ve domuzlarda septisemik infeksiyonlar bunlara örnek verilebilir.

CHROMOBACTERIUM İNFEKSIYONLARI v C. violaceum, basit pepton agarda ve Mac Conkey agarda üreyebilir. v

CHROMOBACTERIUM İNFEKSIYONLARI v C. violaceum, basit pepton agarda ve Mac Conkey agarda üreyebilir. v Bazı suşlar kanlı agar üzerinde belirgin hemoliz yaparlar. v Mikroorganizmanın identifikasyonunda öncelikle menekşe renkli pigment, katalaz pozitif reaksiyon ve nitrat redüksiyon testi yardımcı olur. v C. violaceum, aminoglikozidlere, kloramfenikole ve tetrasikline duyarlı, penisilinlere ve sefalosporinlere dirençlidir.