Muzica Gheorghe Zamfir CETATEA DACICA SARMIZEGETUSA REGIA Sarmisegetusa

  • Slides: 22
Download presentation
Muzica: Gheorghe Zamfir CETATEA DACICA SARMIZEGETUSA REGIA

Muzica: Gheorghe Zamfir CETATEA DACICA SARMIZEGETUSA REGIA

Sarmisegetusa Regia - introducere Sarmisegetusa Regia este numele capitalei Daciei preromane, in fapt un

Sarmisegetusa Regia - introducere Sarmisegetusa Regia este numele capitalei Daciei preromane, in fapt un complex de sanctuare, situat in Muntii Orastiei, la altitudinea de 1200 m, in care se remarca Sanctuarul Mare Rotund si “Soarele de Andezit”. Cei mai multi arheologi afirma ca orasul a fost ridicat in secolele III-II inainte de Hristos, pe cand altii cred ca ar fi mai vechi cu cel putin 600 de ani. Poate ca unul dintre motive este asemanarea de neinchipuit dintre planurile Sanctuarului Mare Rotund si a celui de la Stonehenge. Pare ca acelasi arhitect le-a inchipuit pe amandoua, cu diferenta ca cel de la Orastie este mai mic. Apoi, “Soarele de Andezit” poate fi usor asemanat cu celebrul calendar Maya. Descoperirea arheologica - 1923

Drumul nu este generos pentru cei ce doresc sa ajunga la ruinele fostei cetati

Drumul nu este generos pentru cei ce doresc sa ajunga la ruinele fostei cetati dacice. Daca de la Orastie la Costesti exista asfalt, mai departe putini se incumeta sa mearga cu masina pe cei 20 de km de drum forestier. De altfel, Orastia poate fi considerat un punct de plecare pentru cetatile Dacice: Sarmisegetuza Regia, Cetatea din Costesti (la 18 km de Orastie), Peretii din piatra ai cetatii Blidaru (la 4 km de Orastie). La circa 40 de km de Muntii Orastiei, in comuna Sarmisegetusa, in partea de sud-vest a depresiunii Hateg, se afla ruinele celeilalte cetati cu acelasi nume, capitala Daciei Romane, numita si Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fondata de guvernatorul Terentius Scaurianus între anii 108 – 110. Timp de doua secole acesta a fost centrul politico-administrativ al provinciei Dacia. Sediile guvernatorului, al administratiei, al aparatului fiscal, al centrelor militar, economic si religios isi aveau locul dupa zidurile cetatii. În timpul domniei împaratului Hadrian (117 -138), Sarmizegetusa a fost denumita Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, iar mai apoi, în perioada 222 -235 i s-a adaugat epitetul de metropolis.

Sarmisegetuza peste Stonehenge Nepromovata locaţie românească ascunde la propriu şi la figurat tainele ei,

Sarmisegetuza peste Stonehenge Nepromovata locaţie românească ascunde la propriu şi la figurat tainele ei, fiind paradoxal că un complex precum Stonehenge a ajuns arhicunoscut, deşi cel situat la Sarmisegetuza Regia este considerat de astronomi cel mai senzaţional monument arheoastronomic din câte există.

Întâlnim aici un cerc foarte mare, de fapt un calculator megalitic. Acesta are 104

Întâlnim aici un cerc foarte mare, de fapt un calculator megalitic. Acesta are 104 părţi egale, delimitate cu lespezi dispuse vertical.

Zona din interiorul cercului de piatră se împarte cu ajutorul unor stâlpi de lemn

Zona din interiorul cercului de piatră se împarte cu ajutorul unor stâlpi de lemn în 210 proporţii.

În afara acestui cerc de mari dimensiuni, se află unul mai mic, divizat tot

În afara acestui cerc de mari dimensiuni, se află unul mai mic, divizat tot în părţi egale, cu circumferinţa împărţită proporţional în două zone de 34 de pietre fiecare, prima formată din de două ori câte 17, iar cea de-a doua, în 18 plus 16, ceea ce aşa cum spune Chatelain ajuta la efectuarea calculelor astronomice.

Chatelain susţine “Cele 104 lespezi exterioare corespund, bineînţeles, unui ciclu de 104 ani, ceea

Chatelain susţine “Cele 104 lespezi exterioare corespund, bineînţeles, unui ciclu de 104 ani, ceea ce este acelaşi lucru cu 37960 de zile, dată care era şi ea cunoscută, în mod uimitor, atât de cultura maya, cât şi de egipteni.

Această particularitate ciclică face ca anii solari de 365 de zile să coincidă cu

Această particularitate ciclică face ca anii solari de 365 de zile să coincidă cu cei venusieni de 584 de zile, în timp ce trei dintre respectivele cicluri coincid şi cu 146 de ani pe Marte, iar 14, cu 73 de conjuncţii ale lui Jupiter şi Saturn; ceea ce este acelaşi lucru, 1640 de ani lunari”.

Chatelain, Maurice – Le temps et l’espace, Paris, Laffont, 1979 Cercul format din 210

Chatelain, Maurice – Le temps et l’espace, Paris, Laffont, 1979 Cercul format din 210 pietre însă nu se poate explica întrucât Chatelain susţine că nu există un ciclu astronomic multiplu al acestui număr pe care constructorii Sarmisegetuzei să-l fi ştiut fără ajutorul unei culturi exterioare. Unul dintre multiplii acestui număr, 18270, reprezintă timpul necesar de rotaţie al unei stele invizibile ce se învârte în jurul lui Sirius. Al doilea multiplu este 90720, numărul de zile ale revoluţiei siderale a planetei Pluton. Se ştie însă ca aceste corpuri cereşti au fost văzute abia la începutul secolului XX. Sursa: Tomas Martinez Rodriguez – Mari mistere ale trecutului, Madrid, 2007

Urmasi ai Daciei strabune, de ati decis sa pasiti pe bucata de pamant sacru

Urmasi ai Daciei strabune, de ati decis sa pasiti pe bucata de pamant sacru al Cetatii Sarmizegetusa Regia – Capitala Daciei Strabune, bateti in poarta de la intrare si cereti permisiunea !. . . Ne primesti la tine Rege Decebal ? Noi, urmasii tai, dar dintr-un alt val, Hai, intrati cu totii si nu va sfiiti Toti i-mi sunteti dragi, fii mei iubiti. De doua mii de ani, eu va tot astept S-a implinit dorinta, Celui Inalt si Drept, Uitati-va in jur, Dacii va asteapta Daruiti iubire, catre tara noastra. 15. 03. 2010. - Constantin