Mncarea sntoas versus Fast Food Avantaje Dezavantaje Efectele

  • Slides: 14
Download presentation
Mâncarea sănătoasă versus Fast Food Avantaje. Dezavantaje. Efectele lor asupra organismului.

Mâncarea sănătoasă versus Fast Food Avantaje. Dezavantaje. Efectele lor asupra organismului.

Ce înseamnă mâncarea sănătoasă? Fara a face referire la intolerantele alimentare ale fiecareia sau

Ce înseamnă mâncarea sănătoasă? Fara a face referire la intolerantele alimentare ale fiecareia sau la pofte, alergii, mofturi, etc. , alimentele sanatoase sunt cele care ofera substantele nutritive necesare organismului pentru o functionare optima pe parcursul unei zile. Aici intra deja cunoscutele fructe, legume, cereale, seminte, lactate, carne slaba, si, practice, tot ceea ce nu este procesat pana la punctul de a deveni cu totul altceva fata de materia prima naturala de la care s-a plecat.

Ce este mâncarea nesănătoasă? Inrseamna nu numai ceea ce este servit intr-o punga de

Ce este mâncarea nesănătoasă? Inrseamna nu numai ceea ce este servit intr-o punga de hartie plina de grasime, sau pe o tava de plastic plina cu farfurii si ele din plastic, ci tot ceea ce este procesat! De la mancarea oferita de lanturile mari de restaurante fast-food, pana la ceea ce se afla in raioanele de la supermarketuri. Daca are conservanti, aditivi, este fara grasime (low fat), fara zahar, si orice mai poate sa scrie pe eticheta, punga, ambalaj, cu scopul de a ne face sa gandim „E bun, ca scrie pe punga!“, sunt sanse sa nu fie tocmai ok pentru noi.

De ce alegem mâncarea nesănătoasă? Pe langa faptul ca este convenabil de ieftina, este

De ce alegem mâncarea nesănătoasă? Pe langa faptul ca este convenabil de ieftina, este si usor sa ne mintim. Invocam motive de genul: „N-am timp sa gatesc“, „Nam timp sa prepar ceva proaspat mereu“, „Nu am cand sa mananc la serviciu, asa ca decat sa nu mananc deloc…“. Toate sunt motive valide in spatele carora oricare se poate ascunde, si sa nu primesca un raspuns contrar. Dar nu este numai vina noastra! Un factor important de care trebuie sa tinem cont este cantitatea de stimuli vizuali, olfactivi si auditivi la care suntem supusi zilnic. Pe baza acestora noi luam decizii zilnic, si nu doua, trei pe zi, ci mii de decizii. Majoritatea chiar

Ce se întâmplă când mănâcăm alimente nesănătoase? Practic, creierul, bazandu-se pe reclame, ne spune:

Ce se întâmplă când mănâcăm alimente nesănătoase? Practic, creierul, bazandu-se pe reclame, ne spune: „Alege acel produs pentru ca te vei simti minunat“. Apoi mancam acel produs si simtim placere. Astfel, pentru ca am simtit placere, centrul nostru de comanda va retine ca atunci cand vei consuma un burger la cinci lei facut din resturi ce par a fi carne, cu multe alte ingrediente care au menirea de a te face sa crezi ca mananci cel mai gustos lucru din lume, te vei simti bine. In concluzie, ori de cate ori vedea vreo poza sau o persoana ca manaca in fata ta, sau vei mirosi intr-un centru comercial mancarea fast-food, automat creierul tau iti va sugera ca ai ocazia sa primesti o recompensa sub forma placerii culinare. Acesta ar fi motivul pentru care alegem inconstient sa mancam, uneori, nesanatos.

Cum să ai o alimentație echilibrată? Mănânc sănătos, trăiesc sănătos! Nu uita că ești

Cum să ai o alimentație echilibrată? Mănânc sănătos, trăiesc sănătos! Nu uita că ești ceea ce mănânci! Deasemenea și mișcarea are o importanță în viața noastră, aceasta mergând mână în mână cu alimentația Pentru a avea o alimentație echilibrată trebuie sa avem o alimentatie diversa, fără multe grăsimi.

Ce mâncăm ? Din alimentaţie nu trebuie să lipsească: laptele şi brânzeturile legumele fructele

Ce mâncăm ? Din alimentaţie nu trebuie să lipsească: laptele şi brânzeturile legumele fructele carnea peştele cerealele ouăle produsele zaharoase grăsimile 8

Care sunt riscurile? Toate aceste obiceiuri nesănătoase pe care le-ai adoptat în viaţa ta

Care sunt riscurile? Toate aceste obiceiuri nesănătoase pe care le-ai adoptat în viaţa ta îţi pot afecta mai târziu sănătatea. Aşa numitele „boli ale Occidentului”, precum bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul zaharat, obezitatea şi suraponderea, dislipidemiile (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge), cancerul sunt cele mai importante afecţiuni care ar trebui să te determine să ai multă grijă la ceea ce mănânci în fiecare zi.

Ce conţin alimentele? Cerealele şi produsele din cereale sunt foarte importante pentru alimentaţie deoarece

Ce conţin alimentele? Cerealele şi produsele din cereale sunt foarte importante pentru alimentaţie deoarece asigură jumătate din nevoia zilnică de hrană a organismului. Laptele si produsele lactate conţin foarte mult calciu şi vitaminele( A, B 1, B 2, B 6); 10

Carnea, peştele, ouăle sunt bogate în vitamine, fier; peştele conţine şi fosfor, iod, vitamina

Carnea, peştele, ouăle sunt bogate în vitamine, fier; peştele conţine şi fosfor, iod, vitamina D; dar sunt sărace în calciu (nu pot înlocui laptele); Legumele şi fructele conţin foarte multe vitamine( C, A , B 1, B 2, B 6); fier, calciu, iod;

Zaharurile aduc energie în corp dar trebuie consumate în cantităţi mici, pentru a nu

Zaharurile aduc energie în corp dar trebuie consumate în cantităţi mici, pentru a nu duce la diabet. În cantităţi mari şi mai ales seara, înainte de culcare provoacă apariţia cariilor dentare; - mai bine consumăm fructe care conţin suficient zahăr; Grăsimile aduc multă energie în organism: - conţin vitamina A şi vitamina D; - este recomandat consumul de unt; - uleiul, untura, slănina se vor consuma în cantităţi mici, pentru a nu duce la obezitate şi/sau afecţiuni ale ficatului. . Excesul de grăsimi este dăunător în bolile inimii.

Cum ne îngrăşăm ? Dacă mănânci mult, surplusul de hrană este transformat în grăsime

Cum ne îngrăşăm ? Dacă mănânci mult, surplusul de hrană este transformat în grăsime şi păstrat în celule speciale adipoase. Celulele pot creşte în mărime şi astfel creşti şi tu în greutate. Dacă mănânci mai puţin decât ai nevoie, rezervele de grăsime sunt utilizate ca energie şi slăbeşti. În medie, persoanele grase trăiesc mai puţin decât cele slabe şi majoritatea suferă de boli, inclusiv boli de inimă.

Vă mulțumim pentru atenție! Proiect realizat de Cotea Carla și Munteanu Bianca din clasa

Vă mulțumim pentru atenție! Proiect realizat de Cotea Carla și Munteanu Bianca din clasa a 8 a C.