Metode moderne de predare a geografiei n coal

  • Slides: 8
Download presentation
Metode moderne de predare a geografiei în școală

Metode moderne de predare a geografiei în școală

De ce sunt necesare metode moderne de predare a geografiei în școala? Predarea geografiei,

De ce sunt necesare metode moderne de predare a geografiei în școala? Predarea geografiei, în acord cu cerințele societății actuale vizează aspecte precum: formarea unei gândiri critice, dezvoltarea unor capacități afectivemoționale, cât și a unor atitudini responsabile față de conservarea valorilor culturale, spirituale și materiale mediului înconjurător. Pentru realizarea acestor obiective, este în mod evident nevoie de abordarea unor metode moderne de predare, axate pe elev.

Exemple de metode activ-participative și moderne: Metoda ” exploziei stelare” q Dezvoltă creativitatea, fiind

Exemple de metode activ-participative și moderne: Metoda ” exploziei stelare” q Dezvoltă creativitatea, fiind asemănătoarea brainstormigului; q Se scrie ideea pe tablă și se identifică cât mai multe întrebări în legătură cu aceasta; q Exemplu concret: q - vulcanismul – Ce este? , Unde se manifestă? , De ce apare? , Când apare? , Cum afectează mediul înconjurător? Există avantaje/dezavantaje ale fenomenului? Ce soluții există pentru a reduce impactul efectelor negative asupra mediului?

Jocul de rol Lacul și un copac de pe marginea sa – astfel, se

Jocul de rol Lacul și un copac de pe marginea sa – astfel, se pot identifica tipurile de relații între diverse elemente ale mediului. Un reportaj fictiv legat de un seism care a afectat un stat de pe Glob; astfel, elevii înțeleg mai bine fenomenele și procesele descrise, deoarece sunt nevoiți să gândească singuri, să caute informații, să facă conexiuni, să aibă o atitudine de implicarea față de rezolvarea unor probleme apărute în viața unei comunități.

Linia valorilor Elevii învață să lucreze în echipă, să investigheze probleme ale lumii contemporane,

Linia valorilor Elevii învață să lucreze în echipă, să investigheze probleme ale lumii contemporane, să își dezvolte abilitățile de comunicare și capacitatea decizională; Exemplu concret: unii locuitori ai microregiunii urbane Brăila-Galați susțin că ar fi benefică unirea celor orașe, iar alții se opun acestei idei. q stabiliți care este poziția voastră personală față de această problemă. q Fiecare elev analizeaă problema și va căuta un răspuns pentru ”da” și unul pentru ”nu”. q Dacă elevii au un astfel de răspuns, îl vor formula, iar profesorul numește un elev care susține răspunsul opus. q Cel ce răspunde cu ”da” și cel ce răspunde cu ”nu” categoric, se plasează la capetele unei linii imaginare și enunță poziția personală. q Cei indeciși se plasează la mijlocul liniei valorilor și vor foma alt grup care discută răspunsurile cu alți elevi din linie pentru a se convinge să s-au aliniat corect. q Fiecare grup expune argumentele pentru a convinge pe membrii celorlalte grupuri să își exprime opinia.

Metoda R -(răspunde)- A(aruncă) I (interoghează) Dezvoltă abilitățile de comunciare, capacitatea de a formula

Metoda R -(răspunde)- A(aruncă) I (interoghează) Dezvoltă abilitățile de comunciare, capacitatea de a formula întrebări. q Se folosețte un ghemotoc de hârtie colorată pe care îl ține un elev; q Acesta formulează o întrebare ce o adresează altui elev; q Cel care răspunde la întrebare, aruncă ghemotocul de hârtie unui alt elev, formulând o altă întrebare; q Elevul care nu știe răspunsul este scos din joc; q Acest joc se pliază bine la clasele de-a VI-a, sau a VII-a, la învățarea capitalelor statelor lumii.

Metoda ”turul galeriei” Se bazează pe activitatea în grupe; Se concepe un poster la

Metoda ”turul galeriei” Se bazează pe activitatea în grupe; Se concepe un poster la nivel de echipă, cum ar fi o pagină de facebook pentru Pământ; Posterele sunt afișate pe pereții clasei; Grupurile se vor roti și vor evaua posterele colegilor, urmărind o grilă de evaluare dată de profesor;

Bibliografie Dulamă, Maria Eliza(2002). Modele, strategii și tehnici didactice activizante, Editura Clusium, Cluj-Napoca Ilinca

Bibliografie Dulamă, Maria Eliza(2002). Modele, strategii și tehnici didactice activizante, Editura Clusium, Cluj-Napoca Ilinca N. , Didactica geografiei, Editura Didactică și Pedagogică R. A. , București, 2006 Manolescu, Marin - EVALUAREA ȘCOLARĂ- METODE, TEHNICI, INSTRUMENTE, Ed. Meteor Press, București, 2005 Pintilie Mariana - METODE MODERNE DE ÎNVĂȚARE-EVALUARE, Ed. Eurodidact, Cluj-Napoca, 2002 https: //edict. ro/metode-moderne-utile-in-predarea-geografiei/ http: //geocotihana. blogspot. com/2011/12/strategii-didactice-moderneutilizate. html