LICEUL TEORETIC DUNAREA COLOSSEUMULAmfitetrul Flavian Nume NEDELCU GEORGIANA

  • Slides: 12
Download presentation
LICEUL TEORETIC “DUNAREA” COLOSSEUMUL(Amfitetrul Flavian) Nume: NEDELCU GEORGIANA Clasa: a XI a F 2012

LICEUL TEORETIC “DUNAREA” COLOSSEUMUL(Amfitetrul Flavian) Nume: NEDELCU GEORGIANA Clasa: a XI a F 2012

Localizare

Localizare

Istoric Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei flaviene, a inceput constructia Colosseumului in anul 72 d.

Istoric Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei flaviene, a inceput constructia Colosseumului in anul 72 d. Hr. A fost terminat in 80 d. Hr. , la un an dupa moartea lui Vespasian. Uriasul amfiteatru a fost construit pe locul unui lac artificial, parte a uriasului parc al lui Nero din centrul Romei, care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) si statuia lui Colos din apropiere. Uriasa statuie a lui Nero i-a dat cladirii actualul sau nume.

Cladirea Spre deosebire de amfiteatrele construite anterior între două dealuri, Colosseumul este o structură

Cladirea Spre deosebire de amfiteatrele construite anterior între două dealuri, Colosseumul este o structură autonomă, în întregime construită. Cladirea eliptica este imensa, masurand 188 de metri, cu o inaltime de peste 48 de metri.

Fotografii

Fotografii

Arhitectura Deasupra solului se afla patru etaje, cel de sus continand locuri pentru clasele

Arhitectura Deasupra solului se afla patru etaje, cel de sus continand locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel de jos era rezervat pentru cetatenii de seama. Sub pamant se aflau camere cu dispozitive mecanice si custi cu animale salbatice. Custile puteau fi ridicate, permitand animalelor sa apara in mijlocul arenei.

Partea păstrată a zidului exterior al fațadei monumentale se compune din trei niveluri de

Partea păstrată a zidului exterior al fațadei monumentale se compune din trei niveluri de arcade suprapuse. Arcadele sunt încadrate de semi-coloane dorice, ionice și corintice, în timp ce aticul este împodobit cu pilaștri corintici. Fiecare arc de la al doilea și al treilea etaj era ornat cu statui, probabil reprezentând divinități și alte personaje ale mitologiei greco-romane.

Zidurile exterioare erau acoperite cu un material pe baza de carbonat de calciu, numit

Zidurile exterioare erau acoperite cu un material pe baza de carbonat de calciu, numit travertina (de culoare crem), peretii interiori din tufa (o roca silicioasa) iar tavanul dintr-un soi de beton. Podeaua arenei era construita din lemn si era acoperita cu nisip. Marginile arenei erau delimitate de plase inalte cu varfuri ascutite in partea de sus pentru a preveni atacarea spectatorilor de catre animalele din arena, scapate de sub control. Pornind de la ruinele Coloseumului, arheologii au putut reconstitui modul de desfasurare al luptelor. Dedesubtul arenei exista un labirint de tuneluri continand celule si custi, unde gladiatorii si animalele isi asteptau randul pentru a aparea in arena. Exista pana si un lift care ii urca pana la nivelul arenei. Tot in zona subterana erau depozitate armele gladiatorilor, echipamentele si decorurile folosite cu prilejul luptei.

Imparatii foloseau Coloseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol

Imparatii foloseau Coloseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului si puterii si constituiau o modalitate pentru imparat de a isi mari popularitatea. Jocurile se desfasurau pentru o zi intreaga sau chiar timp de mai multe zile la rand. Acestea incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. In unele cazuri romani liberi sau chiar imparati luau parte la lupte.

Importanta Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Turistii care ajung

Importanta Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Turistii care ajung in vizita la Cetatea Eterna, pot admira maretia creatiei oamenilor din vremea aceea, creatie pusa in opera prin suferinta multor vieti. Chiar de la inceputul vizitei, turistul se poate percepe pasind pe urmele celor care au fost stramosii nostri si poate retrai suferinta crestinilor care au demonstrat cu sacrificiul vietilor proprii puterea credintei. Ce a mai ramas din acest imens Amfiteatru este o emblema a Romei in care se regasesc talentele arhitectilor, maretia imparateasca dar si distractia poporului. Colosseumul reprezinta fara indoiala un simbol al orasului si al Imperiului Roman.

Bibliografie www. wikipedia. com www. epochtimes-romania. com www. rome. info/colosseum/

Bibliografie www. wikipedia. com www. epochtimes-romania. com www. rome. info/colosseum/