Foto eseu Copiii valori europene Realizat de Svetlana

  • Slides: 10
Download presentation
Foto- eseu „Copiii – valori europene” Realizat de Svetlana Jitariuc, Jitariuc profesor de educaţie

Foto- eseu „Copiii – valori europene” Realizat de Svetlana Jitariuc, Jitariuc profesor de educaţie muzicală, director adjunct pentru educație în Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, or. Grigoriopol

Integrarea europeană a Republicii Moldova presupune un proces complex de reforme, care trebuie să

Integrarea europeană a Republicii Moldova presupune un proces complex de reforme, care trebuie să fie înţeles pe deplin de către cetăţeni, dar mai cu seamă de tânăra generație, pentru a putea fi susţinut şi realizat în totalitate. De aceea, tinerii au nevoie de mai multă informare privind modul de funcționare a Uniunii Europene (UE). În acest sens, în Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, situat în zona de conflict armat, dar care își desfășoara activitatea în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, au loc în permanență activități de învățare a valorilor europene prin intermediul educației non-formale. Care este problema și de ce este atât de importantă promovarea valorilor europene în acest liceu? Răspunsul este simplu: teritoriul din care vin elevii și cadrele didactice. Un teritoriu dominat din 1992 până-n prezent de o armată străină, fapt care stagnează procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar drepturile existențiale oamenilor din această zonă de securitate sunt încălcate de autoritățile autoproclamatei Republici Nistrene. Noi (elevii, profesorii, părinții) nu putem rezolva această problemă, pentru că ține de conducerea țărilor implicate în acest conflict înghețat, însă luptăm împotriva manipulării prin intermediul studiilor de calitate și a diverselor activități orientate pentru învățarea valorilor europene.

În cadrul săptămânii dedicate Uniunii Europene, elevii au au prezentat în mod interactiv spațiul

În cadrul săptămânii dedicate Uniunii Europene, elevii au au prezentat în mod interactiv spațiul european, construind prin metoda puzzle harta UE. Tinerii au dat dovadă de ingeniozitate, creativitate şi cunostinţe, manifestând mare interes pentru studierea cât mai minuţioasă a specificului ţărilor pe care trebuiau sa le prezinte. Au aflat multe despre diversitatea lingvistica, cuturala și etnică a Uniunii Europene.

Un impact deosebit pentru elevi a avut implicarea în Târgul , , Bucătăria Europeană

Un impact deosebit pentru elevi a avut implicarea în Târgul , , Bucătăria Europeană în şcoala ta’’. Cu mult drag și straduinţă elevii au căutat informaţii pentru a prezenta câte ceva din bucătăria naţională a statelor pe care trebuiau să le prezinte prin tragere la sorţi. A fost o , , competiţie’’ extraordinară , iar participanții și invitații la acest , , maraton gastronomic’’ au avut posibilitatea să savureze din bucate.

Aplicând metodologia jocului interactiv de predare în cadrul orelor de dirigenţie, la orele de

Aplicând metodologia jocului interactiv de predare în cadrul orelor de dirigenţie, la orele de educaţie civică și alte activităţi extracurs , am învăţat valorile UE, literatura europeană și aspirațiile cetățenilor. Jocul intelectual , , Ce? Unde? Cand? ’’ în clasele de liceu și victorina în clasele gimnaziale, cu genericul , , Cine ştie câştigă 12 steluţe!’’, i-a unit pe elevi intr-o activitate interactivă, unde fiecare participant s-a străduit să fie mai bun, să manifeste cunostinţe cât mai profunde din domeniu.

Elevii au participat la concursul de desen pe asfalt cu genericul , , Mesaj

Elevii au participat la concursul de desen pe asfalt cu genericul , , Mesaj pentru Europa!’’ și au reprezentat hulubul păcii, simbolica UE, alte motive generice, imaginea drapelelor diferitor ţări europene, etc. Au dat frâu creativității și imaginației, manifestând interes pentru subiectul reflectat și dragoste pentru pictură, imortalizând pe asfalt și aspirațiile la o viață decentă, fără încălcarea drepturilor de a învăța , vorbi în limba română și de a cunoaște și studia culturile altor popoare.

Parcursul European este o afirmaţie a modului în care ne vedem viitorul ţării noastre

Parcursul European este o afirmaţie a modului în care ne vedem viitorul ţării noastre şi un plan cum putem atinge acest obiectiv. În acest sens, la orele de educație civică, elevii au dezbătut subiecte precum „Aderarea Republicii Moldova la UE: vis sau realitate? , „Programe europene de mobilitate academică pentru tineri”, „Uniunea Europeană – vector european pentru Republica Moldova”, „Schimbă lumea spre bine începând de la tine”, etc. Au învățat principiile de toleranță, respectarea drepturilor omului, instituțiile europene, misiunea, simbolica, ce înseamnă să fii un cetățean european demn, etc.

Micuţii din clasele primare ne-au dus într-o călătorie miraculoasă a poveştilor europene. Teatrul ciclului

Micuţii din clasele primare ne-au dus într-o călătorie miraculoasă a poveştilor europene. Teatrul ciclului primar , , Ştefănel’’ ne-a prezentat crâmpeie din cele mai frumoase poveşti scrise de Fraţii Grimm, Ion Creangă, Charl Perrault, Carlo Collodi, H. C. Andersen, etc.

În cadrul Careului Festiv de încheiere a săptămânii, toată școala a intonat , ,

În cadrul Careului Festiv de încheiere a săptămânii, toată școala a intonat , , Oda Bucuriei’’ , pe fundalul căreia au fost introduse drapelele Republicii Moldova şi al UE. În careu , , steluţele’’ Liceului ( elevii ciclului primar) au întrodus drapelele Ţărilor UE, intrând în activitate cu un , , trenuţ european’’ împrovizat, evocând printr-un scurt recital, pe înţelesul lor, importanţa Valorilor Europene. Am recontruit printr-un flash-mob harta , , umană’’ a UE, reprezentanţii ţărilor salutânt prezenţa în diferite limbi de circulaţie europeană și scandând deviza UE , , Unitate în diversitate’’. Acest moment a fost urmat de un podpuriu de dansuri europene din Irlanda, Germania, Spania, Franţa , România, etc. Suntem diferiți, dar ne unesc valorile.

Doar cei educați sunt liberi, iar astfel de activități educă copiii în spiritul valorilor

Doar cei educați sunt liberi, iar astfel de activități educă copiii în spiritul valorilor democratice europene, inspiră încredere și demnitate. A educa înseamnă a-i face pe copii să-şi însuşească un sistem de valori care să le dea posibilitatea să se integreze în mod inteligent şi moral într-o lume în rapidă dezvoltare. Sunt sigură că astfel de proiecte vor avea un impact pozitiv asupra lor pe termen lung şi va juca un rol deosebit în formarea lor ca personalitate liberă în gândire şi activă în crearea viitorului propriu şi al ţării. Prin intermediul copiilor sunt informați părinții, rudele apropiate, dar și oamenii din comunitate, astfel are loc demitizarea stereotipurilor, prejudecăților despre Uniunea Europeană. Construim Europa! Cu noi, cei ce dorim schimbări în viața cotidiană, în viaţa noastră de elevi ce-şi doresc un viitor mai bun la ei acasă şi doresc deschidere către o lume mai bună, mai prosperă. Învățăm să fim ALTFEL decât şi-ar dori cei care încă continuă să ne mai încalce drepturile existenţiale. În pofida tuturor vămilor noi ne creăm viitorul! Vrem să fim auziţi!