Korijeni kranstva na hrvatskim prostorima Prije dolaska Hrvata

  • Slides: 15
Download presentation
Korijeni kršćanstva na hrvatskim prostorima

Korijeni kršćanstva na hrvatskim prostorima

Prije dolaska Hrvata na našim područjima živjeli su prvo Iliri pa Ilirsko – keltska

Prije dolaska Hrvata na našim područjima živjeli su prvo Iliri pa Ilirsko – keltska plemena.

Za vrijeme širenja kršćanstva na tom je području vladalo Rimsko carstvo

Za vrijeme širenja kršćanstva na tom je području vladalo Rimsko carstvo

Kršćanstvo se kod nas pojavilo u prvom stoljeću. Sveti Pavao navodi da je “od

Kršćanstvo se kod nas pojavilo u prvom stoljeću. Sveti Pavao navodi da je “od Jeruzalema pa uokolo sve do Ilirika pronio Evanđelje Kristovo. ” No, nema dokaza da je boravio u Iliriku ili Dalmaciji. Sigurno je u Dalmaciji boravio i propovijedao Pavlov učenik Tit.

Crkveni život postojao je već u trećem stoljeću u rimskim pokrajinama Dalmaciji i Panoniji.

Crkveni život postojao je već u trećem stoljeću u rimskim pokrajinama Dalmaciji i Panoniji. Mursa Θ Cibalia RIMSKE POKRAJNE

Najstarija biskupijska sjedišta u kojima je bio razvijen crkveni život su: Mursa Siscia Sirmij

Najstarija biskupijska sjedišta u kojima je bio razvijen crkveni život su: Mursa Siscia Sirmij Cibalia Salona

Prošao zemljom čineći dobro Prošao jeje zemljom čineći dobro MURSA SISCIA SISAK OSIJEK CIBALIA

Prošao zemljom čineći dobro Prošao jeje zemljom čineći dobro MURSA SISCIA SISAK OSIJEK CIBALIA VINKOVCI SIRMIJ SRIJEMSKA MITROVICA SALONA SOLIN (SPLIT)

Za brzo širenje kršćanstva ponajviše je bilo zaslužno Rimsko carstvo i to iz dva

Za brzo širenje kršćanstva ponajviše je bilo zaslužno Rimsko carstvo i to iz dva razloga: Kršćanstvo se brzo širi zbog pokretljivosti vojnika, trgovaca i robova. Njegove unutarnje privlačnosti; na svim prostorima Rimskog Carstva odjeknula je poruka da Bog ljubi sve ljude, da je Krist oslobodio svakoga čovjeka. Tako je kršćanstvo prepoznato kao religija spasenja.

Širenju kršćanstva vrlo se brzo oštro suprotstavila rimska državna vlast organiziranim progonima. Početak je

Širenju kršćanstva vrlo se brzo oštro suprotstavila rimska državna vlast organiziranim progonima. Početak je bilo ubijanje predvoditelja crkvenih zajednica. 275. pogubljen je biskup Venancije 303. sisački biskup Kvirin 304. solinski biskup Dujam i porečki biskup Mavro Iste godine vjernici iz Sirmije predvođeni biskupom Irenejom i đakonom Demetrijem svojim su životima posvjedočili kršćansku vjeru

Milanskim ediktom 313. god. crkva postaje slobodna zajednica. Metropolijska središta: - Dalmacije: Salona -

Milanskim ediktom 313. god. crkva postaje slobodna zajednica. Metropolijska središta: - Dalmacije: Salona - Panoije: Sirmij

Važna pojava u životu crkve je i redovništvo. Jedan od poznatih crkvenih naučitelja s

Važna pojava u životu crkve je i redovništvo. Jedan od poznatih crkvenih naučitelja s naših područja je Sv. Jeronim, Dalmatinac prevoditelj Biblije i zaštitnik Dalmacije.

U V. stoljeću, napadom barbarskih naroda, uništena su biskupijska središta: Siscia (Sisak), Cibalia (Vinkovci)

U V. stoljeću, napadom barbarskih naroda, uništena su biskupijska središta: Siscia (Sisak), Cibalia (Vinkovci) i Mursa (Osijek). Ostale su ruševine:

441. god. stradao je Sirmij (zbog provale Huna), 614. god. Salona (napad Avara). Tako

441. god. stradao je Sirmij (zbog provale Huna), 614. god. Salona (napad Avara). Tako kršćanstvo stagnira do dolaska i pokrštavanja Hrvata.

O crkvi i vjerskom životu svjedoče mnogi ostaci crkava i brojni nadgrobni natpisi. Najstariji

O crkvi i vjerskom životu svjedoče mnogi ostaci crkava i brojni nadgrobni natpisi. Najstariji očuvani ostaci kršćanstva su Eufrazijeva bazilika u Poreču. Najstarija knjiga u Hrvatskoj i jedan od najdragocijenijih kulturnih spomenika na našem tlu je: Splitski evangelijar.

ŠTO BI TREBALI ZAPAMTITI Naši krajevi su već u apostolsko doba bili u doticaju

ŠTO BI TREBALI ZAPAMTITI Naši krajevi su već u apostolsko doba bili u doticaju s kršćanstvom (Pavlov učenik Tit). Najstarija biskupska sjedišta u kojima je bio razvijen crkveni život su: Salona (Split), Sirmij (Srijemska Mitrovica), Siscia (Sisak), Mursa (Osijek) i Cibalia (Vinkovci). U progonu kršćana stradali su mnogi kršćani, a najpoznatiji su: biskup Venancije, sisački biskup Kvirin, solinski biskup Dujam, sveta Stošija i dr. Nakon Milanskog edikta 313. g. Metropolijska središtasu - Dalmacije: Salona - Panoije: Sirmij http: //katehetski-ured. biskupija-sisak. hr/