HAZIRR GYMMM HAZIR GYM NEDR hazr giyim sektr

  • Slides: 21
Download presentation
HAZIRR GİYİMMM

HAZIRR GİYİMMM

HAZIR GİYİM NEDİR ? (hazır giyim sektörü) Türkiye’de Hazır Giyim Sektörü Genel Olarak, Hazır

HAZIR GİYİM NEDİR ? (hazır giyim sektörü) Türkiye’de Hazır Giyim Sektörü Genel Olarak, Hazır giyim sektörü, ülkemizde 1980’lerde yapılan ihracat ile ilgili düzenleme ve çeşitli destekler ile daha da gelişmeye başlayan bir sektördür. İhracat ve ticaretin gelişmesiyle dünyanın önemli hazır giyim merkezlerinden olunmuştur. Ülkemizde hazır giyim sektöründe genellikle pamuklu ürünler kullanılmakla birlikte, ayrıca sektörün ihtiyacı olan pamuk, yün, iplik ve kumaş da çoğunlukla ülke içinden karşılanmaktadır. Hazır giyim sektöründe dünya üzerinde yaşanan değişiklik ve gelişmeler takip edilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların çoğu küçük ve orta ölçekli olmakla birlikte, sektör genelinde yaklaşık 500 bin çalışan istihdamı mevcuttur.

 Hazır Giyim Sektöründe Hazır giyim sektöründe genelde örülmüş ve örülmemiş ürün ticareti yapılmakla

Hazır Giyim Sektöründe Hazır giyim sektöründe genelde örülmüş ve örülmemiş ürün ticareti yapılmakla beraber; bunlar da ürün grup ve çeşidi olarak kişi, cinsiyet gibi ayırımlarla ifade edilmektedir. Yayımlanan Rapora Göre, Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan güncel hazır giyim sektör raporuna göre; Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler ve bunların 2013 -2015 yılları arasında yapılan ihracat miktarlarına (bin dolar şeklinde) yer verilmiştir. Listenin ilk sırasında Türkiye’nin önemli hazır giyim pazarı olan Almanya gelmektedir. Sonrasında; İngiltere, İspanya, Fransa, Hollanda, Irak gibi ülkeler yer almaktadır. Listede 2014 ve 2015 yılları arasında yaşanan ihracat değişim değerleri incelendiğinde genel olarak tüm ülkelerle yapılan ihracatta bir azalış eğilimi göze çarpar. Yine listeye göre Slovakya, Cezayir ve Libya ile birkaç ülkeye yapılan ihracat değeri, % 39, % 27, % 25’lik paylarla artmıştır.

Tekstil ve hazır giyim sektörü nedir? Tekstil ve hazır giyim sektörü birlikte değerlendirildiğinde, gayri

Tekstil ve hazır giyim sektörü nedir? Tekstil ve hazır giyim sektörü birlikte değerlendirildiğinde, gayri safi yurt içi hasıla, imalat sanayi ve sanayi üretimindeki pay, ihracaat, ekonomiye sağladığı net döviz girdisi, istihdam, yatırım gibi makro-ekonomik büyüklükler açısından Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri haline geldi. Tekstil ve hazır giyim sektörü beraberce ülkemiz GSYİH’sinin %10’luk kısmını sağlıyor. Bugün Türk tekstil ve hazır giyim sektörü büyük oranda ihracat odaklı bir sektör konumunda. Mevcut kapasiteler yurt içi talepten oldukça fazladır. Yaklaşık 30 milyar dolarlık üretim değerinin 20 milyar dolarlık bölümü ihraç ediliyor. Dünyada kendinden büyük bir saygı ile söz ettiren Türk Hazır Giyim Sektörü dünyanın 6. büyük hazır giyim ihracatçısı konumunda. AB ülkelerine tekstil ve hazır giyim ihracatında ise ülkemiz Çin’in ardından 2. sırada yer alıyor. Bugün, hazır giyim sektörü, üretim ve istihdamdaki büyük ağırlığıyla ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi ayrıca. Türkiye genelinde ihracata yönelik üretim yapan ve %90’ı KOBİ olan 18. 500 civarında imalatçı/ihracatçı firma bulunurken, bunlardan 11. 000’i hazır giyim, 7. 500’ü tekstil alanında faaliyet gösteriyor. Sektörde faaliyet gösteren firmaların sayısı ise 43. 000 civarında. Bu firmalarda kayıtlı yaklaşık 750. 000 kişi istihdam edilmektedir ki bu sayı 4 ile çarpıldığında yaklaşık 3 milyon kişinin sektörden geçindiği ortaya çıkıyor; bu da ülkenin 25’de biri gibi bir oranı veriyor bizlere.

 İHRACAAT: Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2005 ve 2006 yılında 11, 5 milyar dolar

İHRACAAT: Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2005 ve 2006 yılında 11, 5 milyar dolar civarında gerçekleşen hazır giyim ihracatı birbirini izleyen yıllarda değişkenlik göstererek 2011’e gelindiğinde 13, 5 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. RAKİPLER: Hazır giyim alanında Türkiye’nin en önemli rakiplerini, özellikle düşük ihraç fiyatlarına sahip Uzakdoğu ülkeleri oluşturuyor. 2005 yılında tekstil ve hazır giyim ticaretindeki kotaların kalkmasıyla dünyanın en büyük hazır giyim üreticisi ve ihracatçısı olan Çin, dünya tekstil ve hazır giyim pazarındaki liderliğini güçlendirdi. Diğer taraftan, 2007 yılının ortalarında ABD’de ortaya çıkan finansal kriz, 2009 yılında hem ABD’de hem de AB’de daha da derinleşirken; büyük ölçüde bu pazarlara ihracat yapan gelişmekte olan ekonomilerde de daha yıkıcı etkiler yaratarak tüm dünyayı etkisine aldı. İTHALAT: Türkiye’nin hazır giyim ithalatı, kotaların kaldırılması süreciyle birlikte, özellikle 2003 yılından itibaren hızla yükselişe geçti ve 2011 yılı itibarıyla 2, 9 milyar dolara ulaştı. Çin, Bangladeş, Hindistan, Malezya, Hong Kong, Endonezya, Pakistan, Vietnam ve Sri Lanka’dan gerçekleştirilen hazır giyim ithalatı 1998’de %9, 4 payla sadece 20 milyon dolarken, 2011 yılına gelindiğinde %75, 3 payla yaklaşık 2, 3 milyar dolar seviyelerine geldi. Uluslar arası ve ulusal veriler böyle iken şehrimizde durum nasıl? Sektörde kaç firma üretici ve perakendeci olarak hizmet veriyor.

HAZIR GİYİM DEN BAZI MARKALAR. AVVA BGN BOSSA BOYTEKS COLIN’S DEFACTO DERİMOD DESA IPEKYOL

HAZIR GİYİM DEN BAZI MARKALAR. AVVA BGN BOSSA BOYTEKS COLIN’S DEFACTO DERİMOD DESA IPEKYOL İSKO MAVİ PENTİ TWEWN

 17 Tekstil ürünleri imalatı 171 Tekstil iplikçiliği, dokumacılığı ve aprelenmesi 1711 Tekstil elyafının

17 Tekstil ürünleri imalatı 171 Tekstil iplikçiliği, dokumacılığı ve aprelenmesi 1711 Tekstil elyafının hazırlanması ve iplik haline getirilmesi; tekstil dokumacılığı 1712 Dokumanın aprelenmesi 172 Diğer tekstil ürünleri imalatı 1721 Giyim eşyası dışındaki hazır tekstil ürünleri imalatı 1722 Halı ve kilim imalatı 1723 Halat, ip, sicim ve ağ imalatı 1729 Başka yerde sınıflandırılmamış tekstil ürünleri imalatı 173 Trikotaj (örme) ürünleri imalatı 1730 Trikotaj (örme) ürünleri imalatıHalkbank Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi – Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu

 Tablo 2. ISIC Rev. 3 Faaliyet Alanları – Hazır Giyim Sektörü 18 Giyim

Tablo 2. ISIC Rev. 3 Faaliyet Alanları – Hazır Giyim Sektörü 18 Giyim eĢyası imalatı; kürkün iĢlenmesi ve boyanması 181 Kürk hariç, giyim eşyası imalatı 1810 Kürk hariç, giyim eşyası imalatı 182 Kürkün işlenmesi ve boyanması; kürk mamulleri imalatı 1820 Kürkün işlenmesi ve boyanması; kürk mamulleri imalatı

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖR Hazır giyim sektörünün hem toplamı hem de alt sektörleri

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖR Hazır giyim sektörünün hem toplamı hem de alt sektörleri açısından en dikkate değer nokta, hammadde maliyetleri toplam maliyet içinde en yüksek paya aittir. Hazır giyim sektöründe kullanılan hammaddeleri sadece ana hammadde olarak düşünmek hatalı olur. Özellikle dokuma hazır giyim sektöründe ana hammaddelerin dışında astar, tela, vatka gibi tali ve nakışlar maliyetler içinde önemli bir yer tutmaktadır. Maliyetler içerisinde ikinci önemli kalem ise işgücü ücretlerinin teşkil ettiği maliyetlerdir. Bunun toplam içindeki payı % 29 hammaddelerle, hem dokuma hem de örme hazır giyimde kullanılan aksesuar malzemeleri 30’dur. Kalifiye işçiliğin oranı ise yaklaşık % 5 civarındadır. Doğrudan işçilikle kalifiye işçilik birlikte düşünüldüğünde, sektörde maliyetler işgücü maliyetinin payı % 35’e kadar çıkabilmektedir. Hazır giyim üretiminde de enerji kullanımı söz konusudur, ancak iplik ve kumaş üretimine göre daha küçük bir oran teşkil etmektedir. Tekstil ve hazır giyim sektörü diğer iş kollarına teknoloji ve girdiler açısından bağımlıdır. Tarımda pamuk üretimi önemli yer teşkil etmektedir. Kimya sanayinin önemli faaliyet alanlarından biri tekstil sanayinin sentetik hammaddelerinin üretimidir. Tekstil terbiyesinde kullanılan boyar maddeler ve kimyasallar da kimya sanayi tarafından sağlanmaktadır. Ülkemizdeki tekstil makinesi üretimi yalnızca sınırlı sayıda daha ziyade teknolojik olarak göreceli basit bazı makineler ile sınırlıdır.

Dikkat !!!! Hazır giyimde hatalı ve yanlış malzeme kullanımı hem maliyeti arttırır hemde müflteri

Dikkat !!!! Hazır giyimde hatalı ve yanlış malzeme kullanımı hem maliyeti arttırır hemde müflteri kayıplara neden olur. Kaliteli malzeme seçiminde ve kullanımında dikkat edilmesi gerekir.

 Hazır giyim alışverişi nerelerden yapılıyor? Hazır giyim alışverişi bağımsız mağazalardan ve kayıt dışı

Hazır giyim alışverişi nerelerden yapılıyor? Hazır giyim alışverişi bağımsız mağazalardan ve kayıt dışı pazardan organize perakendeye doğru hızla kaymaktadır. Kişi başı gelirin artması, markalı ürün kullanma kültürünün yaygınlaşması gibi etkenler, tüketicileri zincir mağaza markalarına yönlendirmektedir. Dünya markalarına fason üretim yapan firmalarımız son 10 yılda ardına kendi markalarını yaratmaya ve mağazalarını açmaya başlamıştır. Dolayısıyla yerli moda markası sayımız hızla artmaktadır. Türkiye’deki potansiyelin farkına varan yabancı mağaza zincirleri Türkiye’de mağazalar açmaya başlamışlardır. AVM’lerin yaygınlaşması da bu oluşumu hızlandırmıştır.

Hazır giyim üreticilerimizin moda markası yaratma zamanı neredeyse bitmek üzeredir. Moda markalarının doğru köşeleri

Hazır giyim üreticilerimizin moda markası yaratma zamanı neredeyse bitmek üzeredir. Moda markalarının doğru köşeleri kapabilmesi için önümüzdeki 5 yılda açılacak 200 AVM’yi paylaşmaları gerekecektir. Bu sebeple hazır giyimde fasoncu olan firmalar moda markası yaratmakta acele etmeleri gerekir. Hazır giyim sektörümüzdeki yerli moda markalarımızın önce yurt içinde, sonra Asya ve Ortadoğu’da yaygınlaşarak dünya markaları yaratmaları beklenmektedir. Üretici olmakla perakendeciolmak arasındaki derin işletme farkını algılayabilen ve anlayabilen firmalar perakendeciliği öğrenmeye koyulacak ve dünya markası yaratma şansları olacaktır. Diğerleri kendiliğinden elenecektir.

2000 (milyon USD) Pazar Payı 2004 (milyon USD) Pazar Payı 2007 (milyar USD) Pazar

2000 (milyon USD) Pazar Payı 2004 (milyon USD) Pazar Payı 2007 (milyar USD) Pazar Payı 2010 (milyar USD) Pazar Payı 560 5% 1. 092 8% 2. 082 13% 3. 266 18% Mağaza Zincirleri 1. 120 10% 2. 457 18% 4. 324 27% 5. 988 33% Bağımsız Mağazalar 5. 488 49% 5. 597 41% 5. 285 33% 4. 717 26% Pazar, işporta, çadır 4. 032 36% 4. 505 33% 4. 324 27% 4. 173 23% İç Pazar Büyüklüğü 11. 200 100% 13. 650 100% 16. 016 100% 18. 144 100% Satış Yerleri Bölümlü Mağazalar GSMH (milyar dolar) 200 300 440 540 Kişi Başına Milli Gelir 3. 030 4. 286 6. 197 7. 297 Kişi Başına Hazır Giyim Harcaması 169, 7 195, 0 225, 6 245, 2 Nüfus (milyon kişi) 66 70 71 74

Hazır Giyim İhracatı 7, 5 12, 0 16, 0 17, 5 Fason 7, 4

Hazır Giyim İhracatı 7, 5 12, 0 16, 0 17, 5 Fason 7, 4 99% 10, 8 90% 12, 8 80% 11, 4 65% Marka 0, 1 1% 1, 2 10% 3, 2 20% 6, 1 35% Hazır Giyim Bavul Ticareti 1, 5 1, 0 0, 5 0, 2 Hazır Giyim Turist Alımı 0, 7 1, 8 2, 0 3, 0

Hazır giyimde AVM’lerin rolü Hazır giyimin kaleleri alışveriş merkezleri olmaya başlamıştır. Hızla yaygınlaşan AVM’lerin

Hazır giyimde AVM’lerin rolü Hazır giyimin kaleleri alışveriş merkezleri olmaya başlamıştır. Hızla yaygınlaşan AVM’lerin pazar payı hızla artmaktadır. 2007 yılında hazır giyim satışlarının %25’i AVM’lerde gerçekleşmiştir. AVM’lerin pazar payı gelişimine ve geleceğe yönelik tahmine dair tablo aşağıdadır. Mayıs 2008 itibariyle Türkiye’de 200’ün üzerinde AVM vardır. 50 tanesi ise yapım halindedir. 100 tane de planlanan AVM yatırımı vardır. 2008 yılının sonunda İstanbul’daki açık AVM sayısının 60’ı geçmesi beklenmektedir. Tüketiciler AVM’lerden alışveriş yapmayı sevmekte ve tercih etmektedirler. AMPD’nin 2007 yılında yaptırdığı araştırma da bu tespiti doğrulamaktadır. Araştırma sonuçları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Satış Yerleri 2000 (milyon USD) Pazar Payı 2004 (milyon USD) Pazar Payı 2007 (milyar USD) Pazar Payı 2010 (milyar USD) Pazar Payı İç Pazar 11. 200 100% 13. 650 100% 16. 016 100% 18. 144 100% AVM 784 7% 2. 184 16% 4. 004 25% 7. 258 40% AVC 10. 416 93% 11. 466 84% 12. 012 75% 10. 886 60% Satış Yerleri 2000 (milyo n USD) Pazar Payı 2004 (milyo n USD) Pazar Payı 2007 (milya r USD) Pazar Payı 2010 (milya r USD) Pazar Payı İç Pazar 11. 20 0 100% 13. 65 0 100% 16. 01 6 100% 18. 14 4 100% AVM 784 7% 2. 184 16% 4. 004 25% 7. 258 40% AVC 10. 41 6 93% 11. 46 6 84% 12. 01 2 75% 10. 88 6 60%