Gauge Szlkte Gauge Common Usage lmek lme aleti

  • Slides: 23
Download presentation
Gauge

Gauge

Sözlükte Gauge : Common Usage ölçmek ölçme aleti ayar ölçü General ayar etmek ölçümlemek

Sözlükte Gauge : Common Usage ölçmek ölçme aleti ayar ölçü General ayar etmek ölçümlemek tartmak kalibre ebat hacim kalınlık miktar gabari çap Technical miktar aralık ayar sayaç kalibre mihenk kalınlık ölçmek ebat ayar ölçüsü Hunting yivsiz av tüfeği namlu çapı yivsiz silahlarda namlu değer ölçüsü

Nedir bu Gauge ? Bir uzunluk ölçüsü birimidir… Gauge çapı; ağırlığı pound cinsinden ölçülmüş

Nedir bu Gauge ? Bir uzunluk ölçüsü birimidir… Gauge çapı; ağırlığı pound cinsinden ölçülmüş saf kurşundan yapılmış saçmanın kütlesiyle ters orantıdadır. Bu arada kabaca : - 1 ons : 28, 349 gram - 1 pound : 16 ons : 453 gram Yani 12 guage bir namlunun çapı : 1/12 pound kütlesinde saf kurşundan yapılmış saçmanın çapı ( Kısaca Gauge büyüdükçe, çap küçülür… )

Behçet hastalığı Prof. Dr. Hulusi BEHÇET 1889 -1948 + Prick testi & Paterji fenomeni

Behçet hastalığı Prof. Dr. Hulusi BEHÇET 1889 -1948 + Prick testi & Paterji fenomeni

 • Minör travma sonrası derinin nonspesifik reaksiyonudur… reaksiyonudur • • • ( Pozitiflik

• Minör travma sonrası derinin nonspesifik reaksiyonudur… reaksiyonudur • • • ( Pozitiflik oranı % 60 -70 civarı ) İlk kez 1937’ de tanımlanmış, 1960’ larda şimdiki şeklini almaya başlamış … Son 30 yıldır çalışmalarda sensivitesinin giderek azaldığı gösterilmiş ancak halen diagnostik… Patognomonik değil ama karekteristik… Mekanizması tam olarak bilinmeyen bir hiperreaktivite ve hiperirritabilite halidir… Cilt dışında bu fenomen nerelerde gözlenebilir ? - Konvansiyonel anjio yada cerrahi sonrası anevrizma oluşumu - Posttravmatik arteryel trombüs oluşumu - Venöz girişim sonrası süperfisial tromboflebit - İntraoküler steroid uygulanması sonrası göz inflamasyonu - İntestinal ülserin cerrahi onarımı sonrası anastomoz ülseri - Artrosentez sonrası sinovit

Histopatoloji nasıl ? Değişik çalışmalarda, farklı sonuçlar var… Kişilerin immun yapısındaki farklar etkili olabilir

Histopatoloji nasıl ? Değişik çalışmalarda, farklı sonuçlar var… Kişilerin immun yapısındaki farklar etkili olabilir diye düşünülmekte … v Keratinosit hasarı sonucu salınan sitokinlere bağlı mononükleer hücrelerin perivasküler infiltrasyonu kabul görmekte… Mast hücrelerinde artış, lökositoklastik vaskülit oluşumu ve zamanla polimorf nüveli lokositlerin de gelmesiyle püstüler reaksiyonun meydana geldiği düşünülüyor… Önemli rolü hücre adezyon molekülleri (E-selektin, P-selektin ve Endoglin…) almakta… v Son yapılan çalışmalarda histopatolojik değerlendirmenin klinik değerlendirmeden daha sensitif olmadığı vurgulanmış… v Akla yara iyileşmesi abartılı olabilir mi diye geliyor, bu yapılan çalışma ile araştırılmış, sonuç negatif bulunmuş … cerrahların pratik hayat tecrübeleri de o yönde …

Peki testin özellikleri nasıl ? ? Ø Ø Ø Ø Önceden kullanılmakta olan ilaçlar

Peki testin özellikleri nasıl ? ? Ø Ø Ø Ø Önceden kullanılmakta olan ilaçlar önemli mi veya kesilmeli mi ? İşem öncesinde lokal temizlik yapılmalı mı ? İğne nereye ve ne şekilde batırılmalı ? İğne cilt içinde ne kadar süre kalmalı – döndürülmeli mi ? İğne ne kadar derine ilerletilmeli ? İğne ucu nasıl olmalı ? Kaç farkılı noktaya uygulansın ? İğneden alkol yada SF verilmeli mi ? Sonuç değerlendirmesi nasıl olmalı ? Kimlerde pozitif olabilir ? Pozitif sonuç hastalık aktivitesi yada klinik bulgularla ile ilişkili mi ? Sonuçlar coğrafik farlılık gösteriyor mu ? Yaş ve cinsiyet sonuçları etkiler mi ?

Kullanılmakta olan ilaçlar önemli mi veya kesilmeli mi ? • Hayır … Ancak mantıken,

Kullanılmakta olan ilaçlar önemli mi veya kesilmeli mi ? • Hayır … Ancak mantıken, immunsupresif ve antiinflamatuar ilaç kullanımında 1 hafta önceden kesilmeleri faydalı olabilir diye düşünülebilir mi ? • Yapılan çalışmalarda, tedavi gören ve görmeyen behçet hastalarında test pozitifliği oranlarında anlamlı bir fark bulunmamış …

Öncesinde lokal temizlik yapılmalı mı ? • Antiseptik ile temizlenir denilmekte … Temizlenmeli mi

Öncesinde lokal temizlik yapılmalı mı ? • Antiseptik ile temizlenir denilmekte … Temizlenmeli mi ? Çünkü pozitiflik oranını bir miktar düşürmektedir…

İğne nereye batırılmalı ? • Her iki önkolda fleksör yüzde kılsız ve damarsız bölgelere

İğne nereye batırılmalı ? • Her iki önkolda fleksör yüzde kılsız ve damarsız bölgelere … İşlem uygulanan yerleri kalemle yuvarlak içine almak bize yardımcı olacaktır…

İşlem ne şekilde yapılmalı – döndürülmeli mi ? • Oblik şekilde batırılır … 45

İşlem ne şekilde yapılmalı – döndürülmeli mi ? • Oblik şekilde batırılır … 45 derece açı yeterli… Dermise kadar inilmeli… Döndürmeye gerek yok … Bir yayında, iğneyi 90 saniye dermis içinde tutmanın pozitiflik oranını arttırdığı belirtilmiş…

İğne ne kadar derine ilerletilmeli ? • En az 5 mm derinliğinde batırılır… İntradermal,

İğne ne kadar derine ilerletilmeli ? • En az 5 mm derinliğinde batırılır… İntradermal, intravenöz ve subkutan karşılaştırmalı çalışmalarda intradermal alanın tercih edilemsi önerilmekte…

İğne ucu nasıl olmalı ? Kalın uçlu olmalı … 20 Gauge - Sarı renkli

İğne ucu nasıl olmalı ? Kalın uçlu olmalı … 20 Gauge - Sarı renkli … Pozitiflik oranı 26 G ile % 35. 8 iken 20 G ile % 62. 5’ e çıkmış … Eskiden hocalarımız, nonsteril iğne ile işlemi yaparken daha travmatize etsin diye yanlış hatırlamıyorsam zımpara ile iğne ucuna hasar veriyorlarmış …

Kaç farklı noktaya uygulansın ? • Her bir kolda en az 3 farklı bölgeye

Kaç farklı noktaya uygulansın ? • Her bir kolda en az 3 farklı bölgeye

İğneden alkol yada SF verilmeli mi ? • Gerek yok…

İğneden alkol yada SF verilmeli mi ? • Gerek yok…

Sonuç değerlendirmesi nasıl olmalı ? 48. saat değerlendirilir … Hekim tarafından gözle … Fotograf

Sonuç değerlendirmesi nasıl olmalı ? 48. saat değerlendirilir … Hekim tarafından gözle … Fotograf görüntüsü ile sensivite düşmekte… Negatif : Reaksiyon olmaması (−) yada sadece eritem gelişmesi Pozitif : Eritemli zeminde > 2 mm çapta papül yada püstül gelişmesi (+)

Paterji testi kimlerde pozitif sonuçlanabilir ? * Rekürran aftöz stomatit * İridosiklit * İdyopatik

Paterji testi kimlerde pozitif sonuçlanabilir ? * Rekürran aftöz stomatit * İridosiklit * İdyopatik eritema nodozum * Herpes genitalis * İnflamatuar bağırsak hastalığı * Eritema elevatum diutinum * Piyoderma gangrenozum * Sweet sendromu * Behçetli hastaların sağlıklı aile bireylerinde

Pozitif sonuç ile hastalık aktivitesi yada klinik bulgularla ilişkili var mı ? * Behçet

Pozitif sonuç ile hastalık aktivitesi yada klinik bulgularla ilişkili var mı ? * Behçet hastalarında paterji reaksiyonun hastalığının şiddetinden çok, testin yapıldığı dönemde hastalık aktivitesi ile ilişkili olduğu ve aktivite kriteri olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir … * Klinik bulgular ile paterji testi pozitifliği arasında ilişkinin araştırıldığı çalışmaların çoğunda, pozitiflik ile klinik bulgular arasında anlamlı bir korelasyon yoktur… * Bununla birlikte, Vasküler – Cilt – Nörolojik tutulum ile test pozitifliği arasında ilişki olduğunu ve Gis tutulumunda ise daha az saptandığını bildiren çalışmalar da vardır.

Sonuçlar coğrafik farlılık gösteriyor mu ? • Türk Behçet hastalarında özgüllüğü ve duyarlılığı oldukça

Sonuçlar coğrafik farlılık gösteriyor mu ? • Türk Behçet hastalarında özgüllüğü ve duyarlılığı oldukça yüksek bir test olarak kullanılabilmektedir. Türkiye, Japonya, ve diğer Akdeniz ülkelerinde pozitiflik oranının %50 -80 olmasına karşın, İngiltere ve Amerika’da pozitifliğe pek rastlanmaz.

Yaş ve cinsiyet sonuçları etkiler mi ? • Erkeklerde daha şiddetli reaksiyon beklenir…

Yaş ve cinsiyet sonuçları etkiler mi ? • Erkeklerde daha şiddetli reaksiyon beklenir…