FASCISMUL Ce este FASCISMUL Fascismul este o ideologie

  • Slides: 19
Download presentation
FASCISMUL

FASCISMUL

Ce este FASCISMUL? Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară definită, în primul

Ce este FASCISMUL? Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară definită, în primul rând, de un naționalism radical (numit și "ultra-naționalism"). Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia. Ei susțin crearea unui stat totalitar cu u singur partid, care urmărește mobilizarea în masă a unei națiuni și crearea unui ideal „om nou”, pentru a forma o elită care reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale, inclusiv eugenism. Fasciștii cred că o națiune presupune o conducere puternică, o singură identitate colectivă și capacitatea de a comite violențe și război, cu scopul de a menține națiunea puternică. Guvernele fasciste interzic și suprimă opoziția față de stat.

 Fascismul a fost fondat de către sindicaliștii naționaliști italieni în Primul Război Mondial,

Fascismul a fost fondat de către sindicaliștii naționaliști italieni în Primul Război Mondial, care au combinat viziuni politice de stânga și de dreapta, dar gravitau spre dreapta la începutul anilor 1920. Oamenii de știință consideră, în general, că fascismul este de extremă dreapta.

Fasciștii sprijină violența, războiul și militarismul, ca furnizor de transformare pozitivă în societate, de

Fasciștii sprijină violența, războiul și militarismul, ca furnizor de transformare pozitivă în societate, de aducerea unui nou spirit, educație, insuflarea unei dorințe de a domina în caracterul oamenilor și crearea de camaraderie națională prin intermediul serviciului militar. Fasciștii văd violența și războiul ca acțiuni, care

Cum este fascismul? Fascismul este anticomunist, antidemocratic, antiindividualist, antiliberal, antiparlamenta r, anticonservator, antiburghez și

Cum este fascismul? Fascismul este anticomunist, antidemocratic, antiindividualist, antiliberal, antiparlamenta r, anticonservator, antiburghez și antiproletar și în multe cazuri, anticapitalist. Fascismul respinge conceptele de egalitarism, materialism și raționalism în favoarea acțiunii, disciplinei, ierarhiei, spiritului și a voinței.

 În economie, fasciștii se opun liberalismului (ca o mișcare burgheză) și marxismului (ca

În economie, fasciștii se opun liberalismului (ca o mișcare burgheză) și marxismului (ca o mișcare proletară) pentru că sunt mișcări economice exclusive bazate pe anumite clase. Fasciștii prezintă ideologia lor ca o mișcare din punct de vedere economic între clase, care promovează soluționarea conflictului dintre clasele economice în vederea asigurării solidarității naționale. Aceștia susțin o piață reglementată, multiclasă într-un sistem economic integrat național.

ITALIA FASCISTĂ Istoria Italiei Fasciste (perioadă pentru care se folosește uneori expresia cei douăzeci

ITALIA FASCISTĂ Istoria Italiei Fasciste (perioadă pentru care se folosește uneori expresia cei douăzeci de ani fasciști sau mai simplu cei douăzeci de ani) se referă la perioada din istoria Italiei cuprinsă între momentul cuceririi puterii de către Benito Mussolini până la sfârșitul dictaturii sale (25 iulie 1943).

 Această perioadă este extinsă uneori la perioada dintre sfârșitul primului război mondial până

Această perioadă este extinsă uneori la perioada dintre sfârșitul primului război mondial până la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, sau la perioada 1925 – 1945, dat fiind faptul că, în 1925, toate partidele politice, cu excepția Partidului Național Fascist, au fost scoase în afara legii, iar în 1945 și-a încetat existența Republica

Ascensiunea fascismului italian Ajungerea la putere a fasciștilor italieni a fost favorizată prin factori

Ascensiunea fascismului italian Ajungerea la putere a fasciștilor italieni a fost favorizată prin factori sociali, economici și politici: Creșterea numărului de șomeri după Primul Război Mondial Scăderea nivelului de viață după începutul războiului mondial Nemulțumiri legate de unele hotărîri ale Tratatului de la Versailles, de după Primul Război Mondial Conflict între adepții căii revoluționare și cei reformiști din mișcarea muncitorească Dezorientarea mișcării muncitorești în fața propagandei fasciste Formarea de către muncitori a unor grupări denumite "fascii" Desirabilitatea unei personalizări a puterii politice paralel cu criza democrației și ideologiei liberale Impresia capitaliștilor italieni, a celor bogați, că fascismul este mai puțin rău decât comunismul.

Luarea puterii Partidul Național Fascist a luat naștere în 1921. Adepții mișcării fasciste italiene

Luarea puterii Partidul Național Fascist a luat naștere în 1921. Adepții mișcării fasciste italiene agreau ca semn distinctiv purtarea de cămăși negre. În octombrie 1922, Mussolini și alți proeminenți fasciști italieni au declarat pe față intenția de a ajunge prin forță la putere. Între 27 - 29 octombrie ei au organizat așa zisul "Marș al Romei", când peste 14. 000 de "cămăși negre", fasciști și adepți, au asaltat prin marș Roma, și au forțat căderea prim ministrului Facta, obligând pe regele Victor Emmanuel II să retragă sprijinul acordat acestuia.

Imperiul fascist italian Italia fascistă a concurat cu alte puteri coloniale, având în Africa,

Imperiul fascist italian Italia fascistă a concurat cu alte puteri coloniale, având în Africa, la momentul maximei sale întinderi, un imperiu colonial ce a cuprins Eritreea, Somalia, Etiopia și Libia.

Căderea lui Mussolini Ca urmare a insucceselor militare și a invaziei Aliaților (debarcării) în

Căderea lui Mussolini Ca urmare a insucceselor militare și a invaziei Aliaților (debarcării) în Sicilia, pe 25 iulie 1943 Marele Consiliu al Fascismului (italian) a retras lui Mussolini competența de conducător (al fasciștilor) și implicit calitatea de prim-ministru.

Mai multe caracteristici ale fascismului după Lawrence Britt Controlul mass-mediei (De multe ori media

Mai multe caracteristici ale fascismului după Lawrence Britt Controlul mass-mediei (De multe ori media este controlată direct de guvern, dar în alte cazuri media este doar indirect manipulată prin reglementări sau directori și purtători de cuvânt simpatizanți. Cenzura este regula); Obsesia ”Siguranței Naționale” (Teama este utilizată pentru a motiva masele și a le deturna atenția de la adevăratele probleme sociale); Corporatism (Elita industrială și comercială sunt de obicei instauratorii sau colaboratorii regimului fascist de la putere, formând astfel o excelentă simbioză între guvern și corporații);

 Suprimarea sindicatelor (Datorită amenințării la adresa puterii fasciste, sindicatele muncii sunt eliminate imediat

Suprimarea sindicatelor (Datorită amenințării la adresa puterii fasciste, sindicatele muncii sunt eliminate imediat sau puternic oprimate); Obsesie punitivă (Sub regimuri fasciste, poliția beneficiază de o putere aparent nelimitată de a impune legile. Cetățenii sunt de multe ori cooperanți în a tolera abuzul poliției și a libertăților individuale în numele patriotismului); Alegeri fraudate (Uneori în națiunile fasciste alegerile sunt doar niște mituri. Alteori alegerile sunt manipulate prin campanii murdare sau chiar asasinarea candidaților din opoziție și uzul legislației pentru a controla numărarea voturilor sau prin contrulul Mass-Mediei).

Naționalism puternic și continuu (regimurile fasciste tind să facă abuz de motto-uri patriotice, slogane,

Naționalism puternic și continuu (regimurile fasciste tind să facă abuz de motto-uri patriotice, slogane, simboluri, cântece și diverse accesorii. Steagurile țării sunt omniprezente, la fel și simbolurile puterii, pe uniforme sau oriunde în văzul public); Identificarea inamicilor, țapilor ispășitori drept ”cauză unitară” (Oamenii sunt raliați într-o frenezie patriotică pentru nevoia eliminării cauzei percepute ca periculoasa sau a adversarului: în funcție de rasă, etnicitate sau minoritate religioasă);

CUPRINS 1. CE ESTE FASCISMUL? 2. CUM ESTE FASCISMUL? 3. ITALIA FASCISTĂ 4. ASCENSIUNEA

CUPRINS 1. CE ESTE FASCISMUL? 2. CUM ESTE FASCISMUL? 3. ITALIA FASCISTĂ 4. ASCENSIUNEA FASCISMULUI ITALIAN 5. LUAREA PUTERII 6. IMPERIUL FASCIST ITALIAN 7. CĂDEREA LUI MUSSOLINI 8. MAI MULTE CARACTERISTICI ALE FASCISMULUI DUPĂ LAWRENCE BRITT

WEBOGRAFIE https: //ro. wikipedia. org/wiki/F ascism https: //ro. wikipedia. org/wiki/It alia_Fascistă

WEBOGRAFIE https: //ro. wikipedia. org/wiki/F ascism https: //ro. wikipedia. org/wiki/It alia_Fascistă

SF RȘIT

SF RȘIT