Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului

  • Slides: 16
Download presentation
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea Legea nr. 273/2004 privind procedura

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare Hotararea de Guvern nr. 579/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, pentru modificarea si completarea H. G. nr. 233/2012 privind serviciile si activitatile ce pot fi desfasurate de catre organismele private romane in cadrul procedurii adoptiei intrerne, precum si metodologia de autorizare a acestora si pentru modificarea H. G. nr. 1. 441/2004 cu privire la autorizarea organizatiilor private staine de a desfasura activitati in domeniul adoptiei internationale

Etapele adoptiei - Atestarea Ø Ø Ø Se realizeaza de catre directia/un organism privat

Etapele adoptiei - Atestarea Ø Ø Ø Se realizeaza de catre directia/un organism privat autorizat de la domiciliul/resedinta/domiciliul unde locuiesc in fapt solicitantii. Cuprinde urmatoarele etape: evaluarea sociala, evaluarea psihologica, pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte adoptiv – nu este necesara in cazul reinnoirii atestatului sau in cazul in care solicitantii au in plasament de cel putin un an copilul pe care doresc sa il adopte. Raportul final de evaluare a capacitatii de a adopta a solicitantilor se intocmeste in maxim 90 zile de la depunerea cererii de evaluare. Contestatia se formuleaza in termen de 5 zile lucratoare de la comunicarea raportului final la directia competenta sa elibereze atestatul si se solutioneaza de catre o comisie alcatuita din reprezentanti ai ANPDCA, Colegiului National al Asistentilor Sociali si Colegiului Psihologilor din Romania. Rezultatul contestatiei poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la tribunalul de la domiciliul adoptatorilor. Atestatul are valabilitate 2 ani.

Etapele adoptiei - Atestarea Obligatiile adoptatorilor: v Sa colaboreze cu specialistii care realizeaza evaluarea

Etapele adoptiei - Atestarea Obligatiile adoptatorilor: v Sa colaboreze cu specialistii care realizeaza evaluarea (refuzul constituind motiv pentru formularea propunerii de neacordare a atestatului). v De a informa directia cu privire la orice schimbare intervenita in situatia socio-psiho-medicala, anexand, dupa caz, acte doveditoare. Drepturile adoptatorilor: ü 40 ore/an timp liber, fara afectarea drepturilor salariale, pentru efectuarea evaluarilor impuse de obtinerea atestatului si realizarea potrivirii practice. ü Concediu de acomodare cu durata de maximum 1 an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei.

Etapele adoptiei - Deschiderea procedurii adoptiei interne (DPA) Planul individualizat de protectie (PIP) poate

Etapele adoptiei - Deschiderea procedurii adoptiei interne (DPA) Planul individualizat de protectie (PIP) poate avea ca finalitate adoptia: q Daca parintii si rudele pana la gradul al IV-lea ale copilului nu realizeaza niciun demers pentru re/integrarea acestuia in familie timp de un an dupa instituirea masurii de protectie speciala – atunci cand separarea copilului de parinti s-a facut din motive neimputabile acestora. q Daca timp de sase luni dupa instituirea masurii de protectie speciala parintii si rudele pana la gradul al IV-lea ale copilului nu colaboreaza cu autoritatile in vederea re/integrarii copilului in familie sau nu au putut fi gasite. q Daca dupa instituirea masurii de protectie speciala parintii si rudele pana la gradul al IV-lea ale copilului care au putut fi gasite declara ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia si in termen de 30 zile nu au revenit asupra declaratiei. q Daca parintii si rudele pana la gradul al IV-lea ale copilului care au putut fi gasite refuza sa semneze declaratia ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia. q Atunci cand copilul a fost inregistrat din parinti necunoscuti.

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea initiala § Pentru fiecare copil

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea initiala § Pentru fiecare copil aflat in evidenta Registrului national pentru adoptii (RNA) se genereaza lista cu familiile/persoanele atestate, in functie de gradul in care acestea raspund nevoilor si caracteristicilor lui. In situatia in care in lista unui copil exista mai multi adoptatori care raspund in aceeasi masura criteriilor de selectie, acestia vor fi inclusi impreuna pe prima pozitie a listei generate din RNA. § Criterii de selectie: - persoanele/familiile care beneficiaza de prioritate in realizarea potrivirii: rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv; persoanele alaturi de care s-a bucurat de viata de familie de minim 6 luni – acestea pierd prioritatea daca nu depun cerere de atestare in maxim 30 zile de la data informarii cu privire la demersul de a stabili adoptia ca finalitate a PIP; persoanele care adopta/au adoptat frati ai copilului – si si-au exprimat in scris acest acord expres;

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea initiala (continuare) § Criterii de

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea initiala (continuare) § Criterii de selectie: - adoptatorii care au domiciliul/resedinta in acelasi sector/judet cu domiciliul copilului, ierarhizati in functie de vechimea atestatului; - adoptatorii din celelalte judete, ierarhizati in functie de vechimea atestatului – daca si-au exprimat disponibilitatea de deplasare. § Responsabilul de caz al copilului are obligatia de a consulta lista generata din RNA cel putin o data la 7 zile si sa continue potrivirea initiala cu adoptatorul aflat pe prima pozitie. § Potrivirea initiala se realizeaza de catre responsabilul de caz al copilului si cel al familiei, cu consultarea psihologului compartimentului adoptii, a managerului de caz si, dupa caz, a persoanei de referinta pentru copil, in maximum 7 zile de la consultarea listei, prin analizarea informatiilor detaliate cuprinse in dosarul copilului si in raportul final de evaluare al adoptatorului, analiza care se realizeaza simultan in situatia in care pe prima pozitie a listei sunt incluse mai multe persoane, si se stabileste initierea/neinitierea procedurii de potrivire practica.

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea practica • Responsabilul de caz

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea practica • Responsabilul de caz contacteaza de indata adoptatorul, care obligatia de a se prezenta la directie in termen de 7 zile (termenul poate fi prelungit cu 7 zile pentru motive obiective, neimputabile adoptatorului, la cererea motivata a acestuia), in vederea informarii cu privire la caracteristicile si nevoile copilului, precum si asupra motivelor pentru care s-a apreciat ca adoptatorul este potrivit pentru acel copil. • In cazul in care adoptatorul nu se prezinta in termenul prevazut de lege sau refuza continuarea potrivirii (consemnand in scris motivele), procedura de potrivire initiala este reluata. • Daca adoptatorul a refuzat de 5 ori continuarea potrivirii practice, are obligatia de a parcurge un program obligatoriu de informare si consiliere, care cuprinde minimum 3 intalniri, referitor la caracteristicile copiilor adoptabili si motivatia refuzului, organizat de responsabilul de caz, perioada in care nu este inclus in demersurile de potrivire.

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea practica (continuare) • Daca adoptatorul

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea practica (continuare) • Daca adoptatorul accepta continuarea potrivirii, se stabileste data primei intalniri cu copilul. • In 3 zile de la data primei intalniri adoptatorul isi exprima in scris opinia cu privire la continuarea procedurii de potrivire si se stabileste programul de vizite. • Daca pe parcursul potrivirii nu se realizeaza acomodarea copilului cu adoptatorul, procedura inceteaza si se reia potrivirea initiala. • La finalul potrivirii practice, responsabilul de caz al copilului si cel al adoptatorului intocmesc raportul de potrivire, directia sesizand in maximum 5 zile instanta judecatoreasca pentru incredintarea copilului in vederea adoptiei. Instanta se pronunta exclusiv pe baza actelor depuse, fara citarea partilor.

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea in situatia copiilor greu adoptabili

Etapele adoptiei - Potrivirea dintre copil si adoptatori Potrivirea in situatia copiilor greu adoptabili Categoria copiilor greu adoptabili: o cei pentru care nu s-a reusit initierea potrivirii practice timp de 9 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de DPA; o cei pentru care potrivirea practica a esuat, desi a fost initiata in termen de 9 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de DPA; o cei pentru care, in termen de 9 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de DPA, a fost pronuntata o hotarare de incredintare in vederea adoptiei, dar a fost revocata; o cei pentru care timp de 3 luni consecutiv lista generata din RNA nu a continut niciun adoptator. In situatia copiilor greu adoptabili potrivirea initiala se realizeaza concomitent cu crearea si utilizarea profilului acestuia. Profilele pot fi consultate de catre adoptatori la sediul directiei de la domiciliul lor.

Etapele adoptiei - Incredintarea in vederea adoptiei (IVA) - - Nu este necesara pentru

Etapele adoptiei - Incredintarea in vederea adoptiei (IVA) - - Nu este necesara pentru adoptia copilului care se afla de cel putin 6 luni in plasament/tutela la adoptator. Executarea hotararii judecatoresti de IVA se face in baza certificatului de grefa. Termenul (90 zile) se calculeaza de la data mutarii efective a copilului la domiciliul adoptatorului. Urmarirea copilului incredintat in vederea adoptiei si a relatiilor dintre acesta si adoptator se realizeaza bilunar, incepand din prima saptamana de la mutarea efectiva a copilului. Pentru facilitarea adaptarii copilului la noul mediu, pot fi realizate activitati postadoptie de catre directia de la domiciliu, potrivit nevoilor identificate: informare si consiliere pentru copii si parinti, cursuri pentru dezvoltarea capacitatilor parentale, grupuri de suport pentru copii si parinti, sprijinirea adoptatorului in vederea informarii copilului cu privire la adoptia sa.

Etapele adoptiei - Incredintarea in vederea adoptiei (IVA) Daca pe durata IVA se constata

Etapele adoptiei - Incredintarea in vederea adoptiei (IVA) Daca pe durata IVA se constata neadaptarea copilului cu adoptatorul ori existenta oricaror alte motive de natura sa impiedice finalizarea procedurii de adoptie, directia va sesiza de indata instanta judecatoreasca pentru prelungirea sau revocarea incredintarii. - Concediul de acomodare si indemnizatia lunara de care poate beneficia adoptatorul/unul dintre sotii familiei adoptatoare se stabiliesc si se acorda incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de IVA, in baza cererii si actelor doveditoare depuse la agentia pentru plati si inspectie sociala. - La sfarsitul perioadei de IVA directia intocmeste un raport final referitor la relatia dintre copil si adoptator, pe care il comunica instantei judecatoresti. - Cerea de incuviintare a adoptiei prelungeste de drept perioada de IVA pana la solutionarea acesteia prin hotarare judecatoreasca definitiva. -

Etapele adoptiei - Incuviintarea adoptiei Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa de

Etapele adoptiei - Incuviintarea adoptiei Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa de catre adoptator sau directia de la domiciliul acestuia. - Parintii firesti ai copilului si autoritatile romane competente sa elibereze documentele de identitate/calatorie pentru adoptat sunt instiintate in scris de catre directie in termen de 5 zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii de incuviintare a adoptiei. - Dupa ramanerea irevocabila a hotararii de incuviintare a adoptiei se va intocmi un nou act de nastere de catre serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor/ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale in raza careia s-a aflat domiciliul adoptatului pana la momentul incuviintarii adoptiei, sau sediul institutiei de ocrotire in grija careia s-a aflat adoptatul anterior incuviintarii adoptiei. -

Etapele adoptiei - Monitorizarea postadoptie Se realizeaza trimestrial pe o perioada de cel putin

Etapele adoptiei - Monitorizarea postadoptie Se realizeaza trimestrial pe o perioada de cel putin 2 ani. Nu se realizeaza in cazul adoptiei copilului de catre tutore/rude. Ø Adoptatorii au obligatia de a colabora cu directia in vederea realizarii rapoartelor trimestriale si de a o informa cu privire la schimbarea domiciliului/la modificarile survenite in structura familiei. In caz contrar aceasta constituie contraventie. Ø Adoptatorii au obligatia de a participa la activitatile postadoptie: informare si consiliere pentru copii si parinti, cursuri pentru dezvoltarea capacitatilor parentale, grupuri de suport pentru copii si parinti, sprijinirea adoptatorului in vederea informarii copilului cu privire la adoptia sa, consilierea adoptatului in vederea dezvaluirii identitatii parintilor firesti/rudelor biologice, consiliere si pregatire in vederea contactarii. Refuzul nejustificat al adoptatorului de a participa la activitatile recomandate/de a informa copilul cu privire la adoptia sa prelungeste perioada de monitorizare. Ø

Dispozitii privind procedura de judecata ü ü ü ü Primul termen de judecata este

Dispozitii privind procedura de judecata ü ü ü ü Primul termen de judecata este fixat la maximum 15 zile de la primirea cererii. Intampinarea nu este obligatorie. In cazul amanarii, termenul acordat nu poate depasi 15 zile. Pronuntarea hotararii se poate aman cu cel mult 48 ore. Redactarea hotararii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare. Hotararile sunt supuse numai apelului in termen de 10 zile. Hotararile de solutionare a cererii de DPA supuse apelului intermen de 30 zile. Instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor de a consimti la adoptia copilului daca se dovedeste ca acestia refuza in mod abuziv. Se considera refuz abuziv si situatia in care acestia, legal citati, nu se prezinta la doua termene consecutive fixate pentru exprimarea consimtamantului.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea - Compartimentul Adoptii si Postadoptii

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea - Compartimentul Adoptii si Postadoptii Componenta v Roxana Stoian – asistent social v Elena-Daniela Radu – psiholog v Georgeta-Simona Paun – jurist Program de lucru luni-joi: 08. 00 -16. 30 vineri: 08. 00 -14. 00 Contact: Telefon: 0250/730220 Fax: 0250/734270; 0350/401729; 0350/401730 (DGASPC Valcea) Mobil: 0757/114277; 0786/403024 E-mail: adoptiivalcea@yahoo. ro

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea - Compartimentul Adoptii si Postadoptii

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Valcea - Compartimentul Adoptii si Postadoptii - ADOPTIA ESTE UN ACT DE IUBIRE!